Kruiden > zwarte thee 

zwarte thee
Expert: Jaap Gerrijts | 4 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten 

Zwarte thee

Zwarte thee is één van de meest populaire dranken en wordt over de hele wereld gedronken. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Zwarte thee heeft een rijke smaak, is donker van kleur en het bevat cafeïne. Ook bevat zwarte thee antioxidanten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Zwarte thee kent veel verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke gevaren teveel thee drinken heeft. Lees je mee?!

Zwarte thee ondersteunt een gezonde bloeddruk

Zwarte thee

Zwarte thee vind je in veel verschillende varianten. Zo kennen we in Nederland de Engelse thee en de Earl Grey die enorm populair zijn. Wist je dat thee na water de meest gedronken vloeistof ter wereld is? In het verre Oosten word de thee altijd heet gedronken en in het Westen zie je het ook terug in de vorm van ijsthee of gecombineert met een beetje melk. Tegenwoordig zie je ook veel zwarte thee dat men combineerd met kruiden of gedroogd fruit om het een andere smaak te geven.

China is de grootste producent van thee en hier komt dan ook de meeste zwarte thee vandaan. Zwarte thee is de meest gedronken theesoort en het is in veel culturen een standaard onderdeel van de dag. 

De thee is over het algemeen sterker van smaak in vergelijking met lichter geoxideerde thee en het bevat dan ook meer cafeïne. Zwarte thee ondergaat namelijk het langste oxidatie proces van alle theesoorten. Een kop thee bevat minder dan de helft van de cafeïne van een kopje koffie. 

Dit is slechts het topje van de ijsberg en verderop in dit artikel duiken we dieper in de vele voordelen die deze theesoort kan geven.

 

 

“Bevat flavonoïden die werken als krachtige antioxidanten”

Is zwarte thee gezond?

Is zwarte thee gezond? Deze theesoort zit vol met antioxidanten die we polyfenolen noemen. Deze stoffen beschermen de cellen in je lichaam tegen gevaarlijke schade door vrije radicalen en dit is één van de redenen waarom het gezond is.

Om je een idee te geven wat zwarte thee voor de gezondheid doet hebben we het voor je op een rij gezet.

Zwarte thee:

Heeft antivirale eigenschappen

Reguleert glucose

Verlaagt cholesterol

Ondersteunt een gezonde bloeddruk

Heeft eigenschappen tegen kanker

Kan helpen bij een verbeterde mentale alertheid

Heeft antibacteriële eigenschappen

Helpt gaatjes voorkomen

Helpt het risico op osteoporose te verkleinen

Helpt het risico op het metabool syndroom te verminderen

Helpt tandvleesaandoeningen te verminderen

 

Zwarte thee is veel onderzocht en zo is het ook in verband gebracht met een lager risico op:

Eierstokkanker 

Diabetes

Hoge bloeddruk

Hartaandoeningen

De ziekte van Parkinson

 

 

”De darmen vormen een belangrijk onderdeel van je lichaam”

Zwarte thee en darmen

Wist je dat je darmen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van je immuunsysteem? In je darmen bevinden zich biljoenen bacteriën en het grootste deel van je immuunsysteem. Dat niet alleen want het is nog niet heel lang geleden bekend geworden dat er ook veel belangrijke neurotransmitters worden aangemaakt en daarom zijn gezonde darmen enorm belangrijk voor een goed werkend lichaam.

Nou hebben we het net al even kort gehad over de polyfenolen die in zwarte thee voorkomen. Deze stoffen kunnen het behoud van een gezonde darmfunctie bevorderen. Ze zorgen er namelijk voor dat de goede bacteriën kunnen groeien en de slechte worden afgeremd.

In een onderzoek naar de werking van zwarte thee op de darmen kwam men er achter dat het allerlei goede bacteriën stimuleerde en de slechtere varianten verminderde.

Daarnaast bevat zwarte thee antimicrobiële eigenschappen die schadelijke stoffen uitschakelen en de bacteriesamenstelling en de immuunfunctie in de darmen ondersteunen door bij te dragen aan herstel van de darmwand. 

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden maar wat er tot nu toe bekend is is enorm positief.

 

 

”Spijsvertering, bloedsuikerspiegel, kanker en nog veel meer”

7 gezondheidsvoordelen van zwarte thee!

Zwarte thee is goed voor enorm veel dingen maar onthoud dat het alleen werkt als je maast het drinken van de thee ook gezond en gevarieerd eet. Thee is geen wondermiddel en het is belangrijk dat je een balans hebt met voeding, beweging en slaap om er uiteindelijk ook de voordelen van te krijgen.

Eén van de interessantste voordelen die zwarte thee kan geven heeft te maken met de eigenschappen tegen kanker. Hoe zit dit precies?

FAS staat voor vetzuursynthase. Wat betekent dit precies? FAS is een enzym dat je helpt om lipiden in je lichaam aan te maken en kankercellen hebben een lipide membraan nodig om te bestaan. Het enzym dat dit vetzuur maakt, komt tot over expressie in kankerweefsel. Zwarte thee helpt dit enzym te remmen. Dit helpt op zijn beurt het risico op kanker te verlagen.

Zwarte thee is ook goed voor:

Bloeddruk

Cholesterol

Bloedsuikerspiegel

Spijsvertering

Hormonen

Nou is deze thee al veel onderzocht in de afgelopen jaren en wij hebben de meest onderzochte voordelen uitgezocht en deze voor je op een rij gezet!

 

Kan kanker helpen bestrijden

We hebben het net al gehad over kanker en omdat het zo duidelijk is aangetoond in verschillende onderzoeken hebben we hem ook in deze lijst gezet. 

Een onderzoek keek naar de effecten van zwarte thee op het risico op prostaatkanker bij ruim 58.000 mannen in Nederland. Men keek in deze studie naar enkele interessante flavonoïden zoals:

Myricetin

Epicatechine

Catechine 

Kaempferol 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de thee verband hield met een lager risico op prostaatkanker in een gevorderd stadium. Er was verder geen bewijs gevonden dat de thee kon helpen bij het voorkomen van de ziekte.

Een studie liet zien hoe theaflavine-3 in zwarte thee een zeer sterk vermogen had om de groei van cisplatine-resistente eierstokkankercellen te stoppen. Dit is een enorm belangrijke vondst omdat van cisplatine wordt gezegd dat het één van de meest effectieve breedspectrumgeneesmiddelen tegen kanker is op dit moment. De stof was ook minder giftig voor gezonde eierstokkankercellen un tegenstelling tot veel geneesmiddelen tegen kanker die vaak de kankercellen als gezonde cellen doden.

 

Gezond voor het hart

Er zijn enorm veel onderzoeken gedaan waar de positieve effecten van zwarte thee op de gezondheid van het hart en de bloedvaten is aangetoond. In een onderzoek onder 350.000 mensen in China tussen de 30 en 79 jaar werd gekeken naar de effecten van het drinken van zwarte thee op het risico op onvoldoende bloedtoevoer naar het hart. Na ruim 7 jaar onderzoek kon men aantonen dat het drinken van zwarte thee geassocieerd was met een verminderd risico op ischemische hartziekte en een lager risico op ernstige problemen met het hart zoals een hartaanval.

In een ander onderzoek werd gekeken naar de volgende stoffen:

Theaflavines

Flavonolen

Flavan-3-olen

Galluszuurderivaten

Men kwam erachter dat het dagelijks drinken van zwarte thee een zeer grote afname bood aan het risico op hart- en vaatziekten doordat het hielp bij het verbeteren van triglycerideniveaus en nuchtere serumglucose. Daarnaast kon men aan aanzienlijk afname zien in de verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol waarbij er een toename was van het HDL-cholesterol.

Een ander onderzoek uit 2022 liet zien dat het dagelijks drinken van twee kopjes zwarte thee de levensduur ten goede komt. 

 

Kan helpen het risico op diabetes te verminderen

In een studie keek men naar het drinken van zwarte thee en het risico op diabetes type 2. Er deden ruim 40.000 mensen mee in ruim 10 jaar tijd. In deze jaren bleek dat ruim 2 % van deze groep de ziekte had gekregen. Ze konden in dit onderzoek aantonen dat het risico op diabetes type 2 kin worden vermindert door het drinken van koffie en zwarte thee. Hierbij zag men dat bij minimaal drie kopjes zwarte thee het risico op de aandoening met maar liefst 42% verminderde. 

 

Verlichting van maagklachten

Zwarte thee bevat tannine wat een samentrekkend effect heeft op de darmwand. Dit kan helpen om ontstekingen in de darmen te kalmeren en diarree te verminderen. Als er kans is op uitdroging door de diarree kan kun je ook kiezen voor cafeïnevrije zwarte thee. 

Een onderzoek bij 2 tot 12 jarige kinderen met acute niet-bacteriële diarree bleek dat zwarte theetabletten niet alleen effectief waren, maar ook een veilige en goedkope manier om diarree te helpen beheersen die niet door bacteriën wordt veroorzaakt.

 

Helpt mogelijk bij het verminderen van het risico op een beroerte

Uit een onderzoek bleek dat het dagelijks drinken van zwarte of groene thee een ischemische beroerte kan voorkomen. Wanneer mensen drie of meer kopjes thee dronken werd het risico op een beroerte met gemiddeld 21% verlaagd in vergelijking met de mensen die minder  dan één kopje per dag dronken.

 

Verlaagt cortisol

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van zwarte thee kan helpen bij het herstellen van stress door niveaus van stresshormonen zoals cortisol naar beneden te brengen.

In een onderzoek onder 75 mannen van gemiddeld 33 jaar bleek dat het drinken van cafeïne houdende zwarte thee tijdens stressvolle situaties ervoor zorgde dat ze een verlaging van hun cortisolspiegel hadden die merkbaar lager was in vergelijking met de placebogroep. 

Het drinken van zwarte thee leidde ook tot een lagere activering van bloedplaatjes. Deze zijn betrokken bij de vorming van bloedstolsels en kunnen het risico op een hartaanval vergroten.

 

Remmen van bacteriegroei

Zwarte thee heeft krachtige antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Onderzoek heeft laten zien dat zowel de fenolverbindingen als de tannines het vermogen hebben om bepaalde soorten bacteriën te remmen. Daarnaast kunnen de niet-polymere fenolische verbindingen worden opgenomen door het maagdarmkanaal. Dit kan ervoor zorgen dat de bacteriedodende componenten van zwarte thee oraal actief worden.

Het is ook aangetoond dat het drinken van zwarte thee met honing de H. pylori-bacterie doodt. Deze bacterie is verantwoordelijk voor allerlei die allerlei ongewenste symptomen van brandend maagzuur, zweren en misselijkheid.

 

* Tenslotte zijn er onderzoeken gedaan naar het drinken van de thee bij verschillende klachten en aandoeningen en men kwam erachter dat het kon helpen bij nierstenen, slagaderverkalking, Ziekte van Alzheimer en de Ziekte van Parkinson.

 

 

”Darjeeling word de champagne onder de theeën genoemd”

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is afkomstig van de jonge bladeren en bladknoppen van de Camellia sinensis. Zwarte, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde theeplant. Wat hen onderscheidt is hoe de bladeren na het plukken worden behandeld. Zwarte thee is meer geoxideerd dan oolong, groene en witte thee waardoor het ook sterker van smaak is.

Zwarte thee is een geoxideerde versie van groene thee. Dit geeft je een nieuwe verbinding genaamd theaflavine. Dit is een krachtige fytonutriënt die zwarte thee een rode tint geeft. In China en de landen er omheen word de thee dan ook rode thee genoemd. 

Het grote voordeel van zwarte thee ten opzichte van andere soorten zoals groene thee is dat het veel langer houdbaar is. 

Hoe word zwarte thee gemaakt?

1) De planten worden geoogst waarbij de bladeren eerst worden geblanceerd door er lucht over te blazen.

2) Vervolgens zijn er twee methodes die men gebruikt:

Orthodox

Hierbij worden machines gebruikt of het word met de hand gedaan. Als de thee met de hand word verwerkt dan geeft dit het automatisch een betere kwaliteit dan wanneer het met de machine word verwerkt. Deze methode is geliefd bij de echte fijnproever!

CTC – Crush of Cut, Tear, Curl

Deze methode is meer de massaproductie en deze thee eindigt dan ook vaak in een theezakje. Het is een effectieve manier om zoveel mogelijk kwaliteit te halen uit theebladeren van een lagere kwaliteit.

3) Vervolgens worden de bladeren geoxideerd in een proces dat ook wel fermentatie word genoemd terwijl het niet daadwerkelijk word gefermenteerd. Het gehalte van oxidatie bepaalt uiteindelijk de kwaliteit. 

4) Vervolgens worden de bladeren gedroogd om het oxidatieproces te stoppen.

5) Als laatste stap worden ze gesorteerd op kwaliteit met verschillende zeven en daarna verpakt.

Er zijn enorm veel verschillende soorten zwarte thee. Het hele blad heeft de beste kwaliteit en heeft meestal geen veranderingen in het theeblad. 

Deze soorten van de hoogste kwaliteit worden oranje pekoe genoemd. Pekoe thee wordt vervolgens verder geclassificeerd op basis van hoeveel van de aangrenzende jonge bladeren samen met de bladknoppen zijn geplukt. De pekoe thee van de hoogste kwaliteit bevat alleen met de hand geplukte bladknoppen.

De zwarte theesoorten van lagere kwaliteit bestaan uit gebroken bladeren, waaiers en stof. De zwarte thee die je in theezakjes vindt is meestal stof waardoor je sneller kunt trekken. Het bevat daarentegen wel een sterkere en hardere smaak. Hele theeblaadjes zijn over het algemeen minder hard en meer bloemig van smaak.

De verschillende soorten zwarte thee en het word vaak vernoemd naar de regio waar het vandaan komt net zoals champagne.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Lapsang Souchong 

Ceylon 

Zhenghe Gongfu 

Darjeeling 

Jin Jun Mei 

English Breakfast 

Earl Grey 

Assam

Masala Chai 

Zwarte thee kopen

Zwarte thee kopen is vrij gemakkelijk want het is overal te koop. Als je voor een speciale soort gaat dan kun je deze bijna altijd wel online kopen of in een speciaalzaak. Als je gaat voor kwaliteit en een echte ervaring, kies dan voor de losse thee in plaats van theezakjes. Je kunt de losse thee gemakkelijk in een zeef of ei doen en het zo laten trekken. 

Kies vervolgens wat voor soort thee je lekker lijkt en probeer het uit. Zwarte thee staat bekend om zijn intense smaak en andere varianten zoals groene thee zijn wat frisser van smaak. 

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de kleur, droogte en textuur van de thee. Je kunt het beste theebladeren kopen die nog heel zijn en eventueel knoppen eraan hebben zitten. Vermijd thee waar stengels en andere middelen in zitten want deze kunnen de smaak veranderen. Kies daarnaast natuurlijk altijd voor een biologische thee.

Bewaar je thee altijd in een ondoorzichtige en luchtdichte verpakking op een donkere en koele plek. Zorg er ook voor dat je je losse thee uit de buurt houd van andere kruiden want deze kunnen de smaak van de thee beïnvloeden. 

 

 

”Zwarte thee bevat cafeïne”

Wat zit er in zwarte thee?

Zwarte thee bevat van alle theesoorten het hoogste gehalte aan cafeïne. Het cafeïnegehalte van zwarte thee ligt ergens tussen de 14 en 70 milligram per 0,25 L en wordt als matig beschouwd.

Alle zwarte thee wordt gemaakt van geoxideerde theebladeren. Deze oxidatie veroorzaakt de vorming van theaflavinen en thearubiginen en deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de kleur en smaak en bieden de mogelijke gezondheidsvoordelen.

Een kopje zwarte thee bevat ongeveer:

Calorieën                          2,4 

Koolhydraten                   0,7 

Mangaan                          0,5 milligram 

Foliumzuur                       11,9 microgram 

Zwarte thee word ook gemeten via de ORAC-score. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity en dit is een manier om het gehalte aan antioxidanten in voedsel en dranken te meten. De score van zwarte thee is 1.128  en groene thee 1.253.

 

 

”Water op 100 graden en losse thee”

Hoe zet je zwarte thee?

Om de beste ervaring te hebben kun je het beste kiezen voor een losbladige en biologische thee. Door losse thee te kopen kies je voor kwaliteit in plaats van zakjes met chemicaliën.

Wanneer je zwarte thee zet dan laat je de smaak van de thee in het hete water trekken. Hoe langer je het in het water laat zitten, hoe sterker de smaak. Om de meeste voordelen van zwarte thee te krijgen moet je het voldoende laten trekken.

Volgens een onderzoek lijkt het gebruik van melk aan zwarte thee het antioxidant potentieel ervan te verlagen. Bovendien ontdekten onderzoekers dat het zetten van de thee bij een bijna kooktemperatuur resulteert in de hoogste hoeveelheid antioxidanten en dus de meeste gezondheidsvoordelen.

Hoe zet je zwarte thee?

1) Kook water 

2) Voeg één tot twee eetlepels losse zwarte thee toe aan 0,25 tot 0,35 liter net gekookt water 

3) Laat twee tot vijf minuten trekken

4) Serveer in je favoriete kop en geniet ervan!

 

 

”Kan een wisselwerking hebben met verschillende supplementen”

Wat zijn de bijwerkingen en interacties van zwarte thee?

Veel mensen willen niet teveel cafeïne consumeren maar als je niet teveel thee drinkt dan valt het reuze mee. Het wordt aanbevolen om niet meer dan vijf kopjes zwarte thee per dag te drinken. Meer dan dat wordt als onveilig beschouwd. Sommige mensen kunnen psychologisch afhankelijk worden van de cafeïne in thee. 

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan wordt er aanbevolen om niet meer dan drie kopjes zwarte thee per dag te drinken. Het drinken van meer dan deze hoeveelheid is echter mogelijk onveilig en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op een miskraam, wiegendood en andere negatieve effecten.

Wisselwerking 

Als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt dan kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om eerst met de arts of apotheker te overleggen. Er zijn namelijk een aantal mogelijke interacties met medicijnen en supplementen.

Zwarte thee kan de opname van ijzer door het lichaam verminderen. Als je geen ijzertekort hebt, dan zal je hier waarschijnlijk geen last van hebben. Als je er toch rekening mee wilt houden dan raad men aan om de thee tussen de maaltijden door te drinken in plaats van bij een maaltijd om de ongewenste interactie te verminderen.

Het drinken van zwarte thee kan ook reageren met supplementen zoals:

Magnesium

Calcium

Foliumzuur

Creatine

Melatonine

Cordyceps

Echinacea

Rode klaver

Als je een supplement of medicijn gebruikt controleer dan altijd goed met welke stoffen het een interactie kan hebben.

Wat zijn de mogelijke gevaren van thee?

Veel mensen drinken dagelijks thee en dit is heel normaal. Er zijn drie dingen die je moet weten als je een theedrinker bent.

Drie belangrijke dingen om te weten over thee:

1) Bepaalde soorten thee bevatten veel tannines

Tannines binden ijzer, zink en calcium

Tannines blokkeren de opname van vitamine B1 

 

2) Bepaalde theesoorten zitten vol zware metalen zoals aluminium, lood en arseen

Thee uit China kan grotere hoeveelheden zware metalen en pesticiden bevatten

 

3) Bepaalde theezakjes zijn gebleekt met chloor

De gebruikte chemische stof epichloorhydrine is kankerverwekkend

 

Je hoeft helemaal niet te stoppen met het drinken van thee. Je kunt wel een paar eenvoudige dingen doen:

Je thee onderzoeken en uitzoeken waar je het vandaan komt

Ervoor zorgen dat je thee biologisch is

Inname van vitamine B1 en mineralen

Losse thee kopen of ervoor zorgen dat je theezakjes bleekvrij zijn

Tips:

1) Om de voordelen van zwarte thee te ervaren moet je de bladeren minstens twee minuten laten trekken. Dit zorgt ervoor dat je de heilzame stoffen in je thee krijgt die oxidatieve stress bestrijden en een lang leven ondersteunen

2) Zwarte thee kan het beste op kookpunt worden gezet en groene thee op 80 graden

3) Als je de gebruikte bladeren verwijdert dan kun je er meerdere koppen of potten thee van trekken

4) Stop honing altijd in een iets afgekoelde thee om zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen te behouden die anders door de hitte teniet worden gedaan

Zwarte thee bevat flavonoïden die werken als krachtige antioxidanten

Tot slot

Zwarte thee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke theesoort heeft dan je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Watermunt

Kaneel

Peterselie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *