zwarte radijs
Expert: Jaap Gerrijts | 16 november 2022 | Leestijd: 7 minuten

Zwarte radijs

Zwarte radijs ken je misschien ook wel als ‘rammenas’. Het is de grote variant van de meest bekende radijs, namelijk: de rode. Wist je dat zwarte radijs boordevol gezonde mineralen, vitamines en etherische oliën zit waardoor het veel voedingswaarde heeft. De zwarte radijs wordt al jaren ingezet bij verschillende aandoeningen aan de lever, gal, luchtwegen en darmen.

Zwarte radijs staat bekent om zijn vele potentiële gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel vertellen we je daar alles over. Lees je mee?!

Zwarte radijs

Zwarte radijs is een bolgewas die je niet vaak voorbij zet komen. Hij behoort tot de  Kruisbloemenfamilie en kan paars tot zwart gekleurd zijn. Zwarte radijs smaakt iets milder dan gewone radijs maar heeft nog steeds een pittige smaak. Hij kan prima op verschillende soorten grond groeien en is lekker in zowel koude als warme gerechten. 

De groente komt oorspronkelijk uit Azië en was al in de tijd van de Egyptenaren erg populair. Ze aten het samen met knoflook en gebruikte het om verschillende symptomen te bestrijden zoals hoesten. Rond de 15e eeuw is de bolgewas in noordelijke delen van Europa terecht gekomen en daar werd het naar verloop van tijd gebruikt bij lever- en galproblemen.

Zwarte radijs is van oorsprong een echte wintersoort en tegenwoordig heb je ze ook in een zomersoort. Je kan de zaadjes in juni en juli zaaien op een bemeste grond. Wanneer je het vochtig houd dan komen er mooie plantjes uit die je in de herfst kunt oogsten. 

Zwarte radijs bevat verschillende soorten voedingsstoffen:

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 foliumzuur, C, K

Magnesium, calcium, kalium, natrium, ijzer, zwavel, koper, fosfor, chroom, mangaan, borium, selenium

Polyfenolen

Fystosterolen

Aminozuren

Raphanusine A, B, C en D

Vezels

Eiwitten

 

 

”De Egyptenaren noemde het haver van het menselijk werkpaard”

De gezondheidsvoordelen van zwarte radijs

Radijs en in het bijzonder zwarte radijs word al duizenden jaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking die het zou hebben. Het zit vol voedingsstoffen die kunnen helpen bij verschillende aandoeningen en symptomen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van zwarte radijs:

 • Anti-galstenen

 • Anti-diabetes

 • Antimicrobieel

 • Kan helpen bij het verwijderen van slijm 

 • Versterken van de weerstand

 • Verbeteren van de spijsvertering

 • Ontgiften van de lever

 • Ontgiften van het bloed

 • Goed voor de huid en haar

De meeste studies die gedaan zijn naar zwarte radijs zijn gedaan met dieren. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden om alle voordelen te achterhalen.

Wij hebben 9 gezondheidsvoordelen voor je uitgelicht. 

1) Galstenen en zwarte radijs

Je zou in principe elk type radijs kunnen gebruiken maar de zwarte radijs lijkt het beste te werken voor galstenen. Zwarte radijs werkt misschien het beste omdat het helpt het cholesterol te verlagen en tegelijkertijd de galstroom stimuleren. 

Een galsteen kan ontstaan vanwege super geconcentreerd cholesterol en een verminderde aanmaak van gal. Galzouten kunnen zelfs helpen voorkomen dat galstenen zich vormen.

Gal wordt gemaakt door je lever. Het stroomt door kleine kanalen en wordt uiteindelijk opgeslagen in de galblaas. De galblaas concentreert de gal tot wel twintig keer. Als er iets met de lever aan de hand is dan kan het zijn dat je niet genoeg gal kunt produceren. Verzadigde vetten zorgen ook voor het vrijkomen van gal. 

Als je een vetarm dieet volgt dan heb je soms niet genoeg gal om cholesterol op te lossen en dit kan leiden tot het vormen van galstenen. 

 

2) Verbetert de spijsvertering

Zwarte radijs bevat een hoog watergehalte en vezels dat de spijsvertering en de stoelgang  bevordert en het verlicht constipatie. Bovendien verbetert het sap van zwarte radijs de galactiviteit en stimuleert het de spijsvertering.

 

3) Verhoogt de immuniteit

Vitamine C is de beste bron om de immuniteit te verbeteren en verschillende kwalen te bestrijden. Zwarte radijs bevat een grote hoeveelheid vitamine C die de immuunfuncties opwaardeert en schadelijke ziekten en infecties op afstand houdt. Elke dag consumeren kan ook helpen bij het verminderen van de duur van ziekten zoals verkoudheid en hoest.

 

4) Leverontgifting

De primaire functie van de lever is het filteren van de gifstoffen uit het voedsel dat je binnenkrijgt. Glutathion is een streke antioxidant die je lever helpt gifstoffen te verwijderen. Naarmate je ouder wordt daalt de aanmaak van glutathion en kunnen gifstoffen je lever beschadigen. 

Zwarte radijs verbetert glutathion en helpt je lever te ontgiften van vrije radicalen. Zwarte radijs helpt ook de leverschade te verminderen die wordt veroorzaakt door overtollige medicijnen of het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen.

 

5) Helpen bij het afvallen

Als je op natuurlijke wijze wilt afvallen dan is zwarte radijs een goede toevoeging. Zowel de vele vezels als het watergehalte helpen je bij het afvallen. Zwarte radijs versterkt het gevoel van verzadiging waardoor je voor een langere periode geen behoeft hebt aan eten. Zwarte radijs word tijdens het afvallen veel gebruikt in salades samen met andere ingrediënten zoals avocado, ei en walnoten.

 

6) Verbeterde ontgifting van bloed

Schadelijke gifstoffen in het bloed vernietigen gezonde bacteriën in de darm en remmen de goede werking van lichaamsorganen en verminderen de functie van rode bloedcellen. Zwarte radijs bevat een hoog gehalte aan glucosinolaten en metabolieten. Het eten van zwarte radijs helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en beenmerg.

 

7) Reguleert de bloeddruk

Veel vezels in zwarte radijs kunnen een actieve rol spelen bij het verlagen van hypertensie of hoge bloeddruk. De resultaten gaan dubbel op wanneer je deze maaltijden combineert met ander vezelrijk voedsel zoals broccoli, erwten en linzen.

 

8) Gunstig voor het haar

Zwarte radijs kan een effectieve remedie zijn om verschillende haarproblemen te behandelen. Het helpt haaruitval en roos als gevolg van overmatige droogheid of vettigheid te voorkomen. Elke dag zwarte radijs sap drinken stimuleert de haarwortels die op natuurlijke wijze de bloedcirculatie door de hoofdhuid verbeteren. 

Je kunt roos behandelen door zwarte radijs sap op de hoofdhuid aan te brengen. Het hydrateert en voedt het haar. Als je last hebt van een vette haarlook breng dan een zwarte radijsmasker op het haar aan. Het zal de talgproductie onder controle houden zodat je lang en sterk haar krijgt.

 

9) Gunstig voor de huid

Je huid is de weerspiegeling van je innerlijke gezondheid. Een gezonde en stralende huid onthult het geheim van een voedzame dieet. Zwarte radijs zit boordevol essentiële vitamines, zink, fosfor, selenium en calcium. De belangrijkste zijn vitamine C, B-complex en vitamine K. Deze voedingsstoffen spoelen gifstoffen weg en zuiveren je bloed. 

Vitamine C is een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en de effecten van veroudering vermindert. Het vult de huid aan en geeft een natuurlijke glans aan de huid.

Hoe gebruik je zwarte radijs voor aandoeningen?

Zwarte radijs kan op verschillende manieren gebruikt worden om kwalen te behandelen. Zo kan je op het blad kauwen, de knol eten of er een sap van maken en daar dagelijks een klein beetje van innemen. Het is belangrijk om niet teveel zwarte radijs te nuttigen want dit kan een averechts effect hebben. 

Hoe bewaar je zwarte radijs?

Het is belangrijk om zwarte radijs vers te gebruiken. Wanneer je het droogt dan verliest het namelijk zijn smaak en krachtige eigenschappen. Verwerk ze daarom snel tot een sap of in het eten. Je kunt ze prima voor enkele dagen bewaren op een koele donkere plek. 

Wanneer je ze lang wilt bewaren na oogsten dan kun je ze het beste in vochtig zand op een vorstvrije koele plek leggen. In de koelkast is het gemiddeld een week houdbaar. Wanneer je zwarte radijs wilt bewaren in de koelkast verwijder dan het loof en leg ze in een bakje met een vochtig keukenpapier er in. 

Je kunt ze niet invriezen want dit maakt het papperig waardoor het niet meer te gebruiken is.

Tips:

1) Eet niet teveel zwarte radijs want het kan de maag irriteren 

2) Als je ze lang in de winter wilt bewaren oogst ze dan pas in oktober

3) Maak er een sap van zodat je er iedere dag een lepel van kunt innemen

4) Zwarte radijs is geen vervanger voor medicatie. Als je een probleem hebt met de gezondheid dan kan het helpen bij de ondersteuning van een kwaal

5) Overleg bij ernstige problemen met de galblaas en lever eerst met de arts voor je zwarte radijs gaat gebruiken

Tot slot

Zwarte radijs stond centraal in dit artikel. Wist je van het bestaan van de zwarte radijs? Zo ja, heb je het wel eens gebruik om door een gerecht te doen? En was je al bekend met de heilzame werking van zwarte radijs? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dat kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Waar is vitamine E goed voor?

Is kruidnagel gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *