Zwarte radijs is een bolgewas die je niet vaak voorbij zet komen. Hij behoort tot de Kruisbloemenfamilie en kan paars tot zwart gekleurd zijn. Zwarte radijs smaakt iets milder dan gewone radijs maar heeft nog steeds een pittige smaak. Hij kan prima op verschillende soorten grond groeien en is lekker in zowel koude als warme gerechten.
De groente komt oorspronkelijk uit Azië en was al in de tijd van de Egyptenaren erg populair. Ze aten het samen met knoflook en gebruikte het om verschillende symptomen te bestrijden zoals hoesten. Rond de 15e eeuw is de bolgewas in noordelijke delen van Europa terecht gekomen en daar werd het naar verloop van tijd gebruikt bij lever- en galproblemen.
Zwarte radijs is van oorsprong een echte wintersoort en tegenwoordig heb je ze ook in een zomersoort. Je kan de zaadjes in juni en juli zaaien op een bemeste grond. Wanneer je het vochtig houd dan komen er mooie plantjes uit die je in de herfst kunt oogsten.
Zwarte radijs bevat verschillende soorten voedingsstoffen:
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 foliumzuur, C, K
Magnesium, calcium, kalium, natrium, ijzer, zwavel, koper, fosfor, chroom, mangaan, borium, selenium
Polyfenolen
Fystosterolen
Aminozuren
Raphanusine A, B, C en D
Vezels
Eiwitten
”De Egyptenaren noemde het haver van het menselijk werkpaard”