zwarte peper
Expert: Jaap Gerrijts | 30 december 2022 | Leestijd: 8 minuten

Zwarte peper

Zwarte peper is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Het kruid wordt al duizenden jaren gebruikt en kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden. Zwarte peper is erg geliefd vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. 

Zwarte peper is gezond kent gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en welke voordelen zwarte peper nog meer heeft voor je gezondheid. Lees je mee?!

Zwarte peper

Zwarte peper is een gedroogde of gemalen korrel afkomstig van de Piper nigrum plant. Deze zwarte peperplant is afkomstig uit India en Azië waar het enorm veel gebruikt word. Ook in de rest van de wereld word het samen met zout veelal gebruikt voor het kruiden van eten.

Ruim 1000 jaar voor Christus werd de peperplant in het zuidwesten van India geteeld en later via allerlei handelsroutes naar Europa gebracht. De specerij was ooit was zelfs goed voor 70 procent van de specerijenhandel over de hele wereld. 

De belangrijkste fytonutriënt in zwarte peper wordt piperine genoemd en deze staat bekend om verschillende voordelen.

Zwarte peper:

Kan buikpijn helpen verlichten 

Verbetert de niveaus van dopamine en serotonine

Kan ontstekingen helpen verminderen  

Bevat kleine hoeveelheden vitamine K, ijzer en magnesium

Verbetert de biologische beschikbaarheid van sommige verbindingen tot wel 2000%

Is goed voor de luchtwegen en het zenuwstelsel

Draagt bij aan de instandhouding van een normale leverfunctie

 

 

”Capsaïcine activeert namelijk bruin vet in het lichaam”

8 gezondheidsvoordelen van zwarte peper.

Zwarte peper heeft verschillende gezondheidsvoordelen en word al duizenden jaren gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Om je een idee te geven wat deze bijzondere specerij allemaal kan betekenen hebben we een overzicht voor je gemaakt.

 

1) Darmen en spijsvertering

Zwarte peper kan ook worden gebruikt bij bepaalde spijsverteringsproblemen. Capsaïcine is de pittige verbinding in paprika’s en ook een darm beschermende stof. Zowel capsaïcine als piperine beïnvloeden de TRPV1-receptor in de darm. Hierbij word de productie van chemicaliën in de hersenen en het lichaam gesignaleerd om pijn tegen te gaan en de spijsvertering te verbeteren.

Capsaïcine is goed voor je darmen maar je TRPV1-receptoren worden uiteindelijk ongevoelig voor de pijn van pittigheid en de impact ervan op je darmprocessen. Het gebruik van meer zwarte peper helpt om de receptoren opnieuw gevoelig te maken en de impact van kruiden te maximaliseren.

 

2) Bescherming van de lever

Zwarte peper kan gebruikt worden ter bescherming van de lever. Uit een studie in de jaren 90 bleek dat het de lever kan beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stoffen. Het helpt ook de levercellen om het niveau van glutathion te behouden. Gluthation is een belangrijke antioxidant die vaak uitgeput raakt door schade aan de leverfunctie. 

 

3) Ontstekingsremmend, antioxidant en antibacterieel

Chronische ontsteking is één van de belangrijkste factoren die een rol speelt bij gezondheid en een grote oorzaak is bij allerlei ziekten. Door allerlei bewerkt voedsel, suiker en transvetten te eten heb je een grotere kans op ontstekingen. 

Oxidatieve stress en bacteriegroei in het lichaam kan ook uit de hand lopen en tot verschillende aandoeningen leiden.

Zwarte peper en zijn actieve stof piperine helpen:

Ontstekingen te verminderen

Oxidatieve stress te bestrijden

De concentraties antioxidanten in het lichaam te verhogen  

Veel verschillende soorten bacteriën te doden die tot ziekte kunnen leiden

Met name zwarte peper kan effectief zijn tegen orale bacteriën die leiden tot aandoeningen zoals gaatjes, gingivitis en spruw.

 

4) Gezondheid van de hersenen

In twee verschillende studies hadden proefpersonen een aanzienlijk verhoogde cognitieve functie nadat piperine in het eten was toegevoegd. Eén studie was specifiek ontworpen als een model voor de ziekte van Alzheimer en resulteerde in significant verbeterde geheugenstoornissen en neurodegeneratie in de hippocampus. De andere studie ontdekte dat piperine de cognitie aanzienlijk verbeterde en daarnaast ook tekenen van depressie verminderde.

 

5) Bestrijden van depressie 

Er zijn veel medicijnen die depressie bestrijden en deze hebben vaak vervelende bijwerkingen die ze minder aantrekkelijk maken om te nemen. Het goede nieuws is dat er veel voedings- en supplementopties zijn die een drastische invloed kunnen hebben op depressie.

Het is tot nu toe alleen maar in studies onder dieren bewezen dat zwarte peper kan werken als natuurlijke remedie tegen depressie. Dit effect kan worden versterkt wanneer het wordt gebruikt met kurkuma. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe dit effectief kan worden toegepast.

 

6) Epilepsie

Wist je dat epilepsie op natuurlijke wijze kan worden behandeld door het eten van de juiste voeding en kruiden? Volgens de traditionele Chinese geneeskunde maakt zwarte peper deel uit van een dieet voor epilepsie. In traditionele Chinese geneeskunde worden radijs en zwarte peper gebruikt om stuiptrekkingen krachtig te blokkeren. 

 

7) Stoppen met roken

Een klinische proef onthulde dat het gebruik van inhaleerbare cartridges met zwarte peperolie de hunkering verminderde bij mensen die probeerden te stoppen met roken. De controle cartridge zonder extra ingrediënten en de andere geteste cartridge met menthol hadden in dit onderzoek geen invloed op hunkering. Dit moet nog verder onderzocht worden om te kijken hoe dit kan worden toegepast in de toekomst.

 

8) Verlagen van de bloeddruk

Wanneer je piperine inneemt dan kan het helpen om andere factoren tegen te gaan die anders de bloeddruk zouden kunnen verhogen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Zwarte peper kan de cholesterolniveaus helpen dalen, inclusief het slechte LDL-cholesterol.

 

 

”Zwarte peper bevordert de spijsvertering”

Welke voedingsstoffen bevat zwarte peper?

Zwarte peper bevat verschillende voedingsstoffen die we allemaal voor je op een rij hebben gezet.

Er zit veel voedingsstoffen in slechts een klein beetje zwarte peper! 

Honderd gram zwarte peper bevat:

Vitamine A                                   0,2 milligram

Vitamine B1                                 0,1 milligram

Vitamine B2                                 0,2 milligram

Vitamine B3                                 1,1 milligram

Vitamine B5                                 1,4 milligram

Vitamine B6                                  0,3 milligram

Foliumzuur                                    17 μg

Vitamine E                                     1 milligram

Vitamine K                                     163 μg

Magnesium                                    171 milligram

Kalium                                             1300 milligram

Natrium                                           40 milligram

Calcium                                           400 milligram

IJzer                                                 21 milligram

Fosfor                                              180 milligram

Koper                                               1,3 milligram

Zink                                                  1,1 milligram

Selenium                                         5 μg

Mangaan                                         14 milligram

 

Er zitten ook andere stoffen in zwarte peper zoals:

Piperine

Piperonal 

Pipnoohine

Pellitorine

Guineensine

Trichostachine

 

 

”De werkzame stof in zwarte peper heet piperine”

Zwarte peper verhoogd de opneembaarheid van andere stoffen

Zwarte peper word veel gebruikt als toevoeging in supplementen omdat het de opneembaarheid van deze stoffen verhoogt. In sommige gevallen word zwarte peper gecombineerd met lange peper en gember. Vooral bij kruiden- en paddenstoelensupplementen zoals leeuwenmanen paddestoel, ashwagandha en kurkuma is het aan te raden om te zoeken naar een combinatie met zwarte peper.

Zwarte peper verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine. Dit is de actieve stof in kurkuma. Samen helpen ze bij kanker, ontstekingen en hebben een oxidatie bestrijdende werking. Het gebruik van zwarte peper helpt ook om de opname van CoQ10 te verhogen. 

 

Zwarte peper heeft het vermogen om de biologische beschikbaarheid van andere verbindingen te vergroten zoals:

Curcumine

Selenium

B12

B6

Vitamine A

CoQ10

 

 

”Zwarte peper is gezonder dan witte peper”

Wat is het verschil tussen zwarte, rode en witte peper?

Er bestaat nog wel eens verwarring tussen verschillende soorten peper. Zowel de zwarte als de witte versie komen van dezelfde bessen van dezelfde peperplant. Ze worden wel heel anders verwerkt om verschillende smaken te produceren. 

Hoewel zwarte peper aromatisch en enigszins pittig is, wordt witte peper beschreven als aardser, bloemiger en complexer van smaak.

Witte peperkorrels worden geplukt nadat de bessen volledig zijn gerijpt, terwijl zwarte peperkorrels worden gemaakt van onrijpe bessen. Zwarte peperbessen worden gedroogd totdat de schil zwart wordt. Witte peperkorrels worden gedrenkt in water, gefermenteerd en vervolgens wordt de buitenste schil verwijderd voor het droogproces. 

Hoewel de smaak van witte peper misschien complexer is betekent het verwijderen van de schil dat er weinig tot geen piperine of andere vluchtige oliën meer over zijn die zorgen voor de vele gezondheidsvoordelen.

Rode peper is daarentegen van een heel andere peperplant. Deze heerlijke pepers komen uit de Capsicum-familie en bevatten capsaïcine, een andere belangrijke warmteverbinding die zijn eigen kanker bestrijdende en pijnstillende voordelen heeft. Zwarte of witte peper en rode peper zijn echter niet gerelateerd in chemische structuur of bron. 

 

 

”Zwarte peper heeft vrijwel geen bijwerkingen”

Kent zwarte peper bijwerkingen?

Het probleem van zwarte peper is dat piperine ook de biologische beschikbaarheid van toxische stoffen kan verhogen. Het kan voorkomen dat de lever gifstoffen uit het lichaam verwijdert zodat je deze langer vasthoudt.

Het is belangrijk om te weten dat zwarte peper invloed heeft op de manier waarop medicijnen worden opgenomen en gemetaboliseerd. Als je medicijnen en veel peper gebruikt dan is het een goed idee om dit met een arts te bespreken. Bij normaal gebruik moet er geen probleem zijn.

Zwarte peper remt digoxine en cyclosporine en het verhoogt de opname van fexofenadine.

Andere medicijnen die niet goed samen gaan met zwarte peper zijn:

Lithium

Tegretol

Rifampicine

Dilantine

Viramune XR

Over het algemeen is zwarte peper prima te gebruiken zonder enige bijwerkingen. 

 

 

”Zwarte peper word ook wel de koning van de kruiden genoemd”

Zwarte peper kopen

Je kunt zwarte peper kopen in verschillende varianten zoals gemalen, hele korrels en ook als etherische olie. Etherische olie van zwarte peper is super geconcentreerd en bevat enorm veel piperine. Het word veel gebruikt voor de spieren, gewrichten, overtollig slijm, koorts, spijsvertering en het immuunsysteem.

Je kunt zwarte peper gemakkelijk in de supermarkt kopen en de etherische olie in de drogisterij, natuurwinkel of online.

Tips:

1) Je kunt zwarte peper lang bewaren als je het donker en droog bewaart

2) Gemalen zwarte peper kan je ook in de wasmachine gebruiken voor het wassen van kleren

3) Zwarte peper olie kan je ook in de sauna gebruiken tijdens een opgieting

4) Zwarte peper kan ook gebruikt worden als middel om insecten te weren

5) Laat peper niet te lang koken of bakken om zoveel mogelijk voedingsstoffen intact te laten

Tot slot

Zwarte peper stond centraal in dit artikel. Wist je al dat zwarte peper goed is voor je gezondheid? Bij welke gerechten gebruik jij zwarte peper? En hoevaak gebruik je het dan? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar zit vitamine B12 in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *