Zwanger

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam tot wel 40% meer magnesium nodig dan normaal. Dit is ook wel logisch, je voedt je niet alleen jezelf maar ook je ongeboren kind die druk bezig is zichzelf te ontwikkelen. Je kunt last krijgen van zwangerschapskwaaltjes die soms goed te verhelpen zijn. door de juiste voeding te nuttigen en daarbij genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ongeveer 20 tot 30% van de zwangere vrouwen heeft één of andere vorm van vitamine of mineraal tekort. 
Als alle zwangere vrouwen geen extra vitaminen en mineralen tot zich zouden nemen dan zou zelfs 75% een tekort hebben voor minimaal één vitamine of mineraal. 

Zwanger worden tips

Mocht je nou nog niet zwanger zijn, dan hebben we hier een paar tips die je een stuk opweg kunnen helpen.
Tip 1 – slik foliumzuur, dit helpt je niet om zwanger te worden maar is essentieel voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Begin daarom met slikken zodra je probeert zwanger te worden.
Tip 2 – Eet gezond en zorg dat je een gezond gewicht hebt. Probeer zoveel mogelijk te varieren met eten.
Tip 3 – Sport, dit vergroot de kans op zwanger worden. Zorg er wel voor dat je niet extreem sport.
Tip 4 – Ken je vruchtbare dagen. Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer de eisprong zich aandient.
Tip 5 – bereid je voor op de komst van je baby. Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress en een goede start van je zwangerschap.
Tip 6 – Neem contact op met je huisarts als het na een jaar nog niet is gelukt om zwanger te worden

Eerste 3 maanden

In de eerste drie maanden van je zwangerschap ontwikkeld je kind heel snel. Na ongeveer 10 weken beginnen vitale organen zoals de darmen, hersenen en lever te functioneren. Ook worden botten en kraakbeen aangemaakt. 
Na drie maanden zitten alle belangrijke organellen en lichaamssystemen op hun plaats en is de basis klaar. De eerste paar weken vallen vaak mee als het om zwangerschapskwaaltjes gaat maar dit kan snel veranderen. 
zwanger
De kwalen worden veroorzaakt door je hormoonhuishouding die verandert. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de ander. Vaak bereiken de zwangerschapskwaaltjes na 11 weken het hoogtepunt en daarna worden deze minder erg.              

Onderzoek

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met een goede magnesiumbalans minder kans hebben op een zwangerschapsvergiftiging. Ruim 10.000 vrouwen uit 33 landen deden mee aan deze studie. Deze vrouwen krijgen willekeurig magnesiumsulfaat of een niet werkzame stof intraveneus of intramusculair ingespoten. Magnesiumsulfaat verminderde de kans op zwangerschapsvergiftiging met 58% in vergelijking met de controle groep. Daarnaast daalde het risico dat de moeder zou overlijden met vrijwel de helft van 0,4% naar 0,2%. 
Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat extra magnesium ervoor zorgt dat je baby een hoger geboorte gewicht krijgt. 
Postnatale depressie kan ontstaan door psychosociale factoren maar ook door een verstoorde schildklierwerking of hormonenbalans. Het gevolg hiervan kan zijn dat je vitaminen- en mineralenhuishouding behoorlijk van slag kan zijn. Bij een dreigende vroeggeboorte voor een zwangerschapsduur van 30 weken wordt aan de moeder via een infuus magnesiumsulfaat toegediend. Het doel hiervan is bescherming van de hersenen van de te vroeg geboren baby. Kwalen die vaak voorkomen zijn:   
– Ochtendmisselijkheid  
– Blaasontsteking  
– Spierkrampen 
– Vermoeidheid
– Veel urineren 
– Vreetbuien 
– Obstipatie
Minder bekende kwalen zijn:
– Overmatig speeksel  
– Ontstoken tandvlees 
– Schimmelinfecties 
– Meer afscheiding 
– Heftige dromen 
– Verstopte neus
– Overmatige beharing 
– Rectaal bloedverlies 
– Oogproblemen 
– Bloedneus 
– IJzersmaak 
– Puistjes 
Veel van deze kwalen staan in direct verband met een veranderde hormoonhuishouding. Naast magnesium wordt sterk aangeraden om extra foliumzuur te slikken in het eerste trimester van je zwangerschap. 

Voeding

De juiste voeding nuttigen is de basis voor een gezonde verloop van je zwangerschap. Veel vrouwen ervaren extra druk omdat ze niet alleen voor zichzelf moeten zorgen maar ook voor hun baby. Je baby moet zich ontwikkelen en dat allemaal op de voeding die jij tot je neemt. Tijdens je zwangerschap heb je extra behoefte aan voedingstoffen en is het verstandig om supplementen te slikken, hoe gezond en gevarieerd je ook eet. 
Gezonde voeding  bestaat uit voldoende voedingsstofrijke basisvoedingsmiddelen zoals:
– Volkoren producten 
– Groenten
– Vlees 
– Vis
– Voldoende water 
– Noten  
– Fruit  
– Ei
Om dit extra aan te vullen raden wij je aan om ook omega 3 en 6, vitamine A, B, C, D en E, calcium, magnesium, ijzer en zink tot je te nemen. Dit zal ervoor zorgen dat je een betere kans hebt dat je kind zich goed kan ontwikkelen en je minder risico hebt op bijvoorbeeld een miskraam. 

Zwangerschapvergiftiging

Pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-sydroom worden gekenmerkt door een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies in je urine. De verzamelnaam voor deze drie complicaties is zwangerschapsvergiftiging en zijn alle drie levensbedreigend. Niet alleen voor de baby maar ook voor jezelf. 
Vaak ontstaat pre-ecwampsie en/of het HELLP-syndroom in de laatste drie maanden van je zwangerschap en soms kan het ook tot 48 uur na je bevalling optreden. Daarom wordt je vaak nog enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen en in de gaten gehouden. Symptomen van zwangerschapsvergiftiging:   
– Pijn in je bovenrug en/of tussen je schouderbladen 
– Sterke gewichtstoename (vasthouden van vocht) 
– Sterretjes, vlekken en/of lichtflitsen 
– Brandgevoel om je buik 
– Tintelingen (in je vingers) 
– Misselijkheid en braken 
– Concentratieproblemen 
– Hoge bloeddruk 
– Hoofdpijn 
Veel vrouwen die nog nooit eerder zwanger zijn geweest twijfelen soms of deze klachten niet gewoon bij de zwangerschap horen. Mocht je nou twijfelen bij bepaalde klachten trek dan gelijk aan de bel. Hoe eerder iets ontdekt wordt des te meer schade er beperkt kan worden niet alleen bij je baby maar ook bij jezelf. Als je last hebt van bovengenoemde symptomen dan is het belangrijk zo spoedig mogelijk je arts of verloskundige in te schakelen zodat zij verder onderzoek kunnen gaan doen. 
Er wordt gezegd dat een vrouw bijna meteen genezen is van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP- syndroom zodra de baby geboren is. Toch zijn de gevolgen van deze zwangerschapsvergiftiging groter dan over het algemeen bekend is.                          

Bloeddruk

Van alle vrouwen die voor het eerst zwanger zijn krijgt ongeveer 10-15% een hoge bloeddruk ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Wanneer je bloeddruk hoog blijft en je reflexen verhoogd zijn dan krijg je medicijnen om deze weer te verlagen. Dit kan in de vorm van pillen maar het komt vaak voor dat je een hoge dosering in de vorm van magnesiumsulfaat via een infuus. Vaak krijg je eerst een grote dosis toegediend wat ook wel bolus wordt genoemd. Wanneer je deze dosis toegediend krijgt kun je het warm of zelfs een heet gevoel krijgen. 
Sommige vrouwen worden misselijk en moeten overgeven echter gaat dit vaak snel over. Magnesium heeft een kalmerend effect op je hart en vaten waardoor je vaten verwijden en je bloeddruk lager wordt. 
HELLP-syndroom staat voor Hemolysis Elevated Liverenzymes Low Platelets. Dit houd in dat er sprake is van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes. Je bloedstolling raakt ontregeld door dit tekort en je bloed stolt minder goed. 
Pre-eclampsie kan overgaan in HELLP maar HELLP kan ook zomaar ontstaan zonder dat pre-eclampsie eraan vooraf gaat.

Eclampsie

De meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging is eclampsie. Bij eclampsie is er naast de verschijnselen van pre-eclampsie en/of HELLP sprake van epileptische insulten. Bij 1 op de 200 vrouwen gaan pre-eclampsie en/of HELLP-syndroom over in eclampsie. Het veroorzaakt: 
– Stuiptrekkingen van je armen en benen 
– Urine-incontinentie  
– Bewusteloosheid 
– Op je tong bijten  
Als je opgenomen wordt met zwangerschapsvergiftiging dan zullen je artsen regelmatig je reflexen meten. Wanneer deze hoger worden is dat een teken dat je hersenen geprikkeld zijn door de hoge bloeddruk. Om insulten te voorkomen zullen je artsen proberen je bloeddruk te verlangen met medicatie en magnesium. Als je eenmaal een insult krijgt dan is dat voldoende om de diagnose eclampsie vast te stellen. Wanneer je eclampsie krijgt zal dus niet meer worden afgewacht maar meteen worden ingegrepen door je artsen.   

Pre-eclampsie

Je hebt last van pre-eclampsie wanneer er naast zwangschaps hoge bloeddruk ook te veel eiwit in je urine wordt uitgescheiden. Pre-eclampsie gaat vaak gepaard met:  
– Vochtophoping in bijvoorbeeld je enkels en gezicht 
– Verminderde werking van de moederkoek   
– Lichtflitsen en/of vlekjes zien  
– Tintelingen in je vingers 
– Misselijkheid 
– Hoofdpijn 
Door de verminderde werking van de placenta kan er een voedingstekort ontstaan voor je baby en dit leidt tot een groeiachterstand. Dit kan zelfs leiden tot een zuurstoftekort bij je baby en ook je eigen organen zoals nieren, lever en je bloedvaten kunnen hierdoor minder goed functioneren. De gevolgen van pre-eclampsie en zeker die van het HELLP syndroom zijn ernstiger dan die van zwangerschaps hoge bloeddruk. De kans op complicaties is dusdanig verhoogd dat het vaak beter is dat je wordt opgenomen. 
De ernst en het verloop van pre-eclampsie kunnen sterk wisselen. Sommige vrouwen hebben lange tijd weinig klachten en andere worden in korte tijd ernstig ziek. 

Zwanger na miskraam

De meeste miskramen vinden plaats in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ongeveer een kwart van alle vrouwen krijgt hier mee te maken. Dit komt in de meeste gevallen omdat de foetus zich niet normaal ontwikkelt. Als je ongezond leeft kan dit een grote rol spelen maar vaak is er iets anders aan de hand, zoals anatomische afwijkingen, infecties van je baarmoeder, hormonale afwijkingen enz. 
Na je miskraam kan het eng voelen om weer opnieuw zwanger te raken, maar het kan in principe wel direct. Een miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap, dus ben je direct weer zwanger , dan is dit zonder gevaar en wil dit niet zeggen dat de kans groter is op weer een miskraam. Sterker nog , uit onderzoek is gebleken dat koppels die binnen drie maanden na een miskraam zwanger proberen te worden, sneller zwanger raken en een grotere kans hebben op een succesvolle zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt deze vorm van diabetes. Als je zwanger bent dan wordt je minder gevoelig voor insuline. Je hormonen zorgen daarvoor. In de meeste gevallen maakt je lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms gaat dat niet goed. Er ontstaat dan een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat vaak tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek. 
Dit brengt risico’s mee voor je baby, je baby kan te groot worden, na de geboorte een te lage bloedsuiker krijgen of na de geboorte geel worden. Je baby heeft minder kans op deze problemen als je bloedsuiker goed onder controle is. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt aangeraden om gezond te eten en voldoende groente,fruit, noten, volkorenbrood en bonen te eten. Vermijd frisdrank en sap, eet geen witbrood, gebakjes, chocola, snoep en koekjes. In de meeste gevallen is zwangerschapsdiabetes direct na je bevalling over.

Magnesium tekort

Bij een te laag magnesiumgehalte hebben zwangere vrouwen een grotere kans op typische zwangerschapskwalen. Denk hierbij aan: 
– Verminderde doorbloeding van de baarmoeder 
– Stemmingswisselingen 
– Bloedsuikerproblemen 
– Postnatale depressie 
– Voortijdige weeën 
– Rusteloze benen 
– Slapeloosheid  
– Harde buik 
– Kramp 

Magnesium onderzoek

De helft van alle zwangere vrouwen krijgt minder dan de dagelijkse aanbevolen 350 milligram magnesium via de voeding binnen. Na je bevalling heb je als je borstvoeding geeft een dagelijkse behoefte van minimaal 400 milligram magnesium nodig. Ook is de verhouding tussen calcium en magnesium in je voeding van groot belang. Teveel zuivel (calcium) vermindert de magnesiumopname. 
Magnesium zorgt er voor dat je botten en die van je baby goed kunnen ontwikkelen in goede verhouding met calcium. Teveel calcium en te weinig magnesium maakt botten minder sterk. Ook zorgt magnesium voor een goed werkend zenuwstelsel, een goede energiehuishouding en het goed functioneren van de spieren en zenuwen van je baby. Magnesium werkt samen met bijvoorbeeld vitamine C en D. Dit wordt beter opgenomen in je lichaam in combinatie met magnesium. Dat geld ook voor ijzer. 
Een teveel aan magnesium zal je tijdens je zwangerschap niet snel gebeuren. Mensen die teveel magnesium oraal binnen krijgen kunnen als bijwerking last hebben van diarree  Wanneer je magnesium via een voet- of ligbad binnen krijgt hebt je hier geen last van. Mocht je slechte nieren hebben of werkt je hart niet goed neem dan contact op met je arts voordat je magnesium gaat gebruiken. 

Zwangerschaps yoga

Zwangerschapsyoga is hetzelfde als gewone yoga alleen zijn de oefeningen aangepast op je zwangere lijf. De oefeningen zijn licht en zorgen ervoor dat je lichaam sterk en fit blijft tijdens je zwangerschap en helpt je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast maakt yoga je mentaal sterker, je leert meer te vertrouwen op je lichaam waardoor je de zwangerschap en bevalling met meer zelfvertrouwen doorloopt. De meeste vrouwen beginnen tussen de twaalfde en zestiende week zwangerschapsweek.

Magnesium

Tijdens je zwangerschap kun je 3 tot 4 keer per week een voetenbad met magnesiumvlokken nemen van een minimale tijdsduur van 30 minuten. Een ligbad kan ook heel ontspannend en helend werken voor je lichaam omdat het tijdens je zwangerschap veel veranderingen doormaakt. Niet alleen qua groei maar ok je hormoonhuishouding. Magnesium helpt bij het reguleren van beide en zal ervoor zorgen dat je spieren goed ontspannen en je hart en vaten goed hun werk kunnen doen. 
Mocht je in bad willen bevallen voeg dan wat magnesium toe aan het badwater. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen hier goed op reageerden en de bevalling minder pijnlijk vonden. 

Benieuwd naar onze producten?

Bronnen:

 https://www.epistemonikos.org/nl/documents/8ec90b4294fc6d3df32d068b8760d152ec3eb95b?doc_lang=en 
 https://www.mumc.nl/patienten-en-bezoekers/specialisme/gynaecologie-en-obstetrie/over-obstetrie-verloskunde-en-gynaecologie
https://www.kennispoort-verloskunde.nl/samenvatting/heeft-magnesiumsulfaat-negatieve-impact-op-neonatale-uitkomsten/ 
 https://www.umcg.nl/IDocuments/Vroeggeboorte.pdf
https://www.antoniusziekenhuis.nl/specialismen/geboortezorg/aandoeningen  
https://www.hetwkz.nl/nl/ziekenhuis/centrum/geboortecentrum  
 https://www.internisten.nl/sites/internisten.nl/files/uploads/CV/Mx/CVMxUs9h0bleN-QRN2Y83A/richtlijn_2012_-Hypertensieve-aandoeningen-in-de-zwangerschap.pdf
https://centraal.mumc.nl/sites/central/files/23254-0309_pre-eclampsie_en_hellp_syndroom_zwangerschapsvergiftiging_927431_4.pdf  
https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2019/06/Factsheet-Pre-eclampsie.pdf 
 https://werkgroepen.kennisnetgeboortezorg.nl/uploads/NWGZ_Regioprotocolhypertensiedef.-V-2-1.pdf
http://www.erasmusmc-verloskunde.nl/uploads/artikelen/signalementstudie_zwangerschap_en_geboorte_def.pdf  
https://www.hellp.nl/wat-is-hellppe/ 
 https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/130/hoge-bloeddruk
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(02)08778-0/fulltext 
 https://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/261-3/hypertensie/hoofdstuk/279/hypertensie
https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/393/file/KNOV_Standaard_Hypertensie_versie2012.pdf 
 https://www.magnesiumhealthinstitute.com/uploads/pagetree/files/ArticleMineralMatters.pdf

Delen