Zoethout is een adaptogeen kruid dat groeit in Europa, het Middellandse Zeegebied en Azië en wordt al duizenden jaren voor tientallen doeleinden gebruikt. De Latijnse naam is Glycyrrhiza glabra en je vind de kruid in natuurwinkels, drogisterijen en online.
Zoethout is de wortel van een plant die 20 tot 50 keer zoeter is als suiker en daarom heeft het de naam zoethout gekregen. Vroeger aten kinderen het vanwege deze zoetige smaak en tegenwoordig heeft gewoon snoep de markt overgenomen. Zoethout word nog wel gebruikt als grondstof voor drop en je vind het ook terug gecombineerd met salmiak.
Als supplement vind je vaak de DGL versie wat betekent dat er een groot gedeelte van glycyrrhizine uit is gehaald omdat een teveel ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken. In de meeste extracten zit daarom 1 tot 2 % glycyrrhizine zodat het mild voor de maag is.
Je vindt zoethout ook terug in de vorm van thee, likeur, bier, kauwgom, hoestdrank, keelpastilles en tabak.
Zoethout word ook gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen waarvan we er een paar op een rij hebben gezet:
• Ontstekingsremmend
• Spijsvertering
• Immuunsysteem
• Luchtwegen
• Huid
• Gewrichten
• Maagzuur
• PMS
• Pijn
”Er bestaat ook een tweede variant Glycyrrhiza uralensis oftewel Chinese drop”