zink tabletten
Expert: Jaap Gerrijts | 17 november 2022 | Leestijd: 7 minuten

Zink tabletten

Zink tabletten zijn de laatste paar jaar enorm gegroeid in populariteit. Een steeds grotere groep mensen slikt ‘ze’ om het immuunsysteem een ‘boost’ te geven. Zink is namelijk een essentieel sporenelement dat betrokken is bij verschillende processen in je lichaam. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in schelpdieren, vlees en kaas en je hebt maar een klein beetje zink nodig om gezond te blijven!

Zink tabletten zijn populair! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke zink tabletten goed opneembaar zijn, waar zink allemaal goed voor is en waarom je uit moet kijken met teveel zink. Lees je mee?!

Zink tabletten

Zink is een belangrijk sporenelement die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Normaal gesproken haal je zink uit voeding zoals noten, zaden, vlees, vis en schaal- en schelpdieren. Wanneer je niet genoeg zink binnen krijgt dan is het belangrijk om meer voeding met zink te gaan eten en je kunt het tekort extra aanvullen met zink tabletten. 

Zink tabletten zijn er in capsule vorm en tablet vorm en te koop in de drogisterij en online. Vaak word zink gecombineerd met selenium, vitamine C of quercetine. Sporenelementen en mineralen kunnen concurrentie met elkaar hebben en daarom kan het verstandig zijn om een supplement met meerdere mineralen en sporenelementen te gebruiken zodat je zeker weet dat je overal genoeg van binnen krijgt.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de verpakking welke vorm van zink er in de tabletten of capsules zit. 

Goede opneembare vormen van zink:

Zinkmethionine

Zinkbisglycinaat

Zinkpicolinaat 

Zinkgluconaat

Zinkorotaat

Zinkhistidine

Slechte opneembare vormen van zink:

Zinksulfaat

Zinkoxide

Zinkcarbonaat

Slecht opneembare vormen van zink vind je vaak in de wat goedkopere supplementen. Probeer deze ten alle tijde te vermijden.

 

 

”Zink komt voor in elke cel van het menselijk lichaam”

Waar is zink goed voor?

Zink is een essentieel spoorelement en omdat je lichaam het niet zelf aan kan maken kan het voorkomen dat je er te weinig van binnen krijgt. Je kunt dit merken aan het verdwijnen van het vermogen om te ruiken en ook het proeven van eten kan ineens anders zijn. Wanneer je voor een lange periode last hebt van een tekort dan kan dit leiden tot nachtblindheid, haaruitval, achterblijvende groei en een slecht werkend afweersysteem.

Zink is betrokken bij verschillende processen in het lichaam en vegetariërs en ouderen hebben hier vaak een tekort aan. Omdat de stof voornamelijk in dierlijk voedsel voorkomt kan het voor mensen die dit niet eten al snel een probleem veroorzaken.

Waarom zink:

Helpt het immuunsysteem met het bestrijden van virussen en bacteriën 

Helpt de hormoonhuishouding reguleren

Helpt bij de aanmaak van bot

Draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade

Helpt het geheugen

Helpt bij de vorming van witte bloedcellen

Helpt de huid, haren en nagels gezond houden

Zorgt voor een normale vruchtbaarheid van mannen en vrouwen

Belangrijk voor je smaak- en reukzin

Helpt bij het opbouwen van DNA

Helpt bij de aanmaak van eiwitten

Draagt bij aan de aanmaak van weefsel

Speelt een rol bij de opbouw en afbraak van vetten en koolhydraten

 

 

”Witte vlekjes op de nagels kan een teken zijn van een zinktekort”

Zink en hormonen

Zink is enorm belangrijk voor een normale hormoonhuishouding. Het is betrokken bij veel biochemische routes en het is betrokken bij alle belangrijke hormonen.

Hoe beïnvloedt zink de hormonen:

 • Libido / Metabool syndroom

 – Zink verhoogt testosteron

 • Haarverlies en prostaatvergroting

 – Zink helpt 5-alpha-reductase te remmen en beperkt de hoeveelheid DHT

 • Menopauze

  – Zink helpt progesteron en oestrogeen te verhogen 

 • Oestrogeendominantie 

  – Zink helpt aromatase te remmen en het helpt voorkomen dat je te veel oestrogeen ontwikkelt

 • Botten, spieren, stofwisseling en anti-veroudering 

   – Zink ondersteunt normale groeihormoonspiegels en IGF-1

 • Schildklier

  – Zink ondersteunt de omzetting van T4 naar T3

  – Zink is nodig om meer schildklierhormoon aan te maken

 • Insuline

  – Zink helpt de insulinegevoeligheid te verhogen en helpt de insulineresistentie te remmen

 

 

”5 op de 1.000 mensen hebben symptomen van chronische diarree”

Zink en diarree

Wist je dat er jaarlijks meer dan 500.000 kinderen onder de vijf jaar sterven aan diarree? Dit komt niet alleen door een slechte hygiëne en te weinig stromend water maar het kan ook gebeuren vanwege een zinktekort.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen een tekort aan zink hebben:

1) Ze hebben niet genoeg zink in hun dieet. Het meeste zink in de voeding is afkomstig van dierlijke producten

2) Ze consumeren voedingsmiddelen met veel fytaten of fytinezuur dat in het vezelgedeelte van granen zit. Fytaten blokkeren de opname van zink

De drie belangrijkste doelen van zink met betrekking tot het voorkomen van diarree:

1) Zink herstelt de slijmvlies barrière in de darmen

2) Zink is betrokken bij de enzymactiviteit in darmcellen

3) Zink is nodig voor antilichamen om ziekteverwekkers te bestrijden

Een ander probleem bij diarree is dat je elektrolyten en sporenelementen verliest. Het kan bij ernstige diarree daarom nuttig zijn om sporenelementen, elektrolyten en zink in te nemen.

 

 

”Oesters bevatten de meeste zink”

Teveel zink en een kopertekort!

We hebben veel gesproken over het belang van zink. Zink kan heel heilzaam zijn. Als je het immuunsysteem probeert te ondersteunen dan is zink cruciaal. Maar het is mogelijk om te veel zink te hebben. Als je in korte tijd grote hoeveelheden zink inneemt dan zou er geen probleem moeten zijn. Maar als je gedurende een lange periode grote hoeveelheden inneemt dan kan dit een kopertekort veroorzaken.

Zink en koper werken samen. Als je te veel zink inneemt dan kan dit koper in het lichaam uitputten. Wanneer je zink tabletten voor een langere periode wilt gaan gebruiken dan kan het nuttig zijn om er ook koper bij in te nemen. Niet alleen koper maar ook alle andere sporenelementen innemen word aangeraden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een eventueel tekort.

Een voorbeeld van een extreem hoge hoeveelheid zink tabletten zou zijn als je gedurende enkele weken ongeveer 300 mg per dag zou innemen. De juiste verhouding zink en koper is voor iedere 15 milligram zink, 1 milligram koper.

Als je minder dan 100 mg zink per dag zou innemen dan zou het prima zijn om het gedurende een langere periode te blijven gebruiken zonder nadelige gevolgen.

Hoewel er zoiets bestaat als zinktoxiciteit in grote hoeveelheden hebben veel mensen eerder een tekort aan zink. Het lichaam houdt geen zink vast en het is daarom dus belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die zink bevatten. Je wilt nadenken over de hoeveelheid zink die je binnenkrijgt en overweeg ook om het in te nemen met koper en andere sporenelementen.

Tips:

1) Zink word beter opgenomen in combinatie met vitamine C

2) Kies voor een goed opneembare zink tabletten zoals methionine, bisglycinaat of picolinaat 

3) Boost je immuunsysteem met zink gecombineerd met een hoogwaardige multivitamine

4) Een zink tablet is een goede aanvulling maar geen vervanging voor zink uit eten. Zorg dat je veel vis, vlees en schelp- en schaaldieren eet om genoeg zink binnen te krijgen

5) Als je twijfels hebt over het gebruik van een zink tablet bij ziekte of het gebruik van medicatie neem dan eerst contact op met de arts

Tot slot

Zink tabletten stonden centraal in dit artikel. Wist je dat zink goed is voor je immuunsysteem? Heb je weleens zink tabletten geslikt? Of denk je na het lezen van dit artikel erover na om dit te gaan doen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar zit selenium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *