Zechstein

De dikste zoutpakketten in Nederland dateren uit het Laat-Perm (Zechstein). In deze periode lag er in midden/west Europa een grote binnenzee, het Zechsteinbekken, dat van tijd tot tijd nog in contact stond met de oceaan. Hier werd ongeveer 260 miljoen jaar geleden steenzout gevormd tijdens vijf verdampingsfasen. Het warme droge woestijnklimaat, dat tijdens het Zechstein heerste, zorgde voor veel verdamping. 
In het Zechsteinbekken wisselden zeer ondiepe zeeën af met periodes met periodes waarin zoutwoestijnen domineerden. Ook waren er vulkanen actief in Drenthe, in het aangrenzende Duitsland en in het noordelijke deel van de Nederlandse Noordezee.   
De Zechstein Groep (laat-Perm) is vooral bekend vanwege het voorkomen van dikke steenzout pakketten maar omvat ook kalksteen en dolomiet. 
De groep is gevormd in het Zechsteinbekken dat over Noord en Midden Nederland lag en zich uitstrekte van Engeland to aan Polen. 
Bij het indampen van het zeewater werden kalksteen, dolomiet, gips en steenzout afgezet. De Perm-afzettingen hebben tot een opvallende geo-fenomeen geleid dat zich in de Nederlandse ondergrond bevind: de zoutpilaren.      
Zechstein
Na het Perm raakten de zoutlagen begraven onder dikke sediment pakketten die in toenemende mate druk op het zout uitoefenden waardoor het ging ‘vloeien’. Het relatief lichte zout zocht zich een weg naar het aardoppervlak waardoor zoutkussen en zoutpilaren ontstonden. Deze zoutpilaren zijn nog steeds in beweging en kunnen tot drieënhalve kilometer hoog worden. De top van de hoogste pijlers reikt tot slechts enkele tientallen meters onder het aardoppervlak. 

Steenzout

In het jaar 1887 is steenzout voor het eerst aangeboord en gebeurde bij toeval in Twickel een plaatsje vlakbij Hengelo. Men was opzoek naar zoet grondwater toen men onverwachts op 470 meter diepte steenzout uit het Trias tegenkwam. Al het zout werd tot de Eerste Wereldoorlog vanuit het buitenland geïmporteerd en toen dit stagneerde begon Nederland zelf met het winnen van zout. Vroeger was het nagenoegen de enige manier om voedsel te conserveren. 
Zout was vroeger zo’n belangrijk en waardevol product dat Romeinse soldaten gedeeltelijk in zout uitbetaald kregen. Het woord salaris is dan ook afgeleid van Latijnse woord salarium wat zoutrantsoen betekent. Vroeger kon je met vijf kilo zout een huis kopen in Amsterdam. Zo waarde vol was dit mineraal.   

Grootste van Europa

Nederland is een van de grootste zoutproducten ter wereld. Zout wordt tot op drie kilometer diepte gewonnen door het met water op te lossen en vervolgens omhoog te pompen. Nergens ter wereld wordt op zo’n grote diepte zout gewonnen. Steenzout (haliet) wordt vooral gewonnen ten behoeve. van chloorproductie. 
Kalium en magnesiumzouten zoals bischofiet worden gewonnen voor de productie van onder andere magnesiumoxides die worden toegepast in de cementindustrie en bij de productie van hittewerende materialen. De totale Nederlandse zoutproductie bedraagt nu zo’n vier tot vijf miljoen ton per jaar en Nederland is daarmee de grootste zoutproducten van Europa.  

Magnesium

In 1972 werd ontdekt dat onder Veendam een hele bijzondere zoutlaag ligt. Deze zoutlaag is erg dik en bevat hoogzuiver magnesiumzout. Nedmag (Nederlandse Magnesia) haalt op twee locaties bij Borgercompagnie en Tripscompagnie magnesiumzout naar boven. 
Daarnaast beschikt Nedmag over een productielocatie in Veendam waar nog drie andere producten worden gemaakt (magnesiumoxide, magnesiumhydroxide en calciumchloride). Het wordt op een diepte van 1600 tot 1800 meter uit de grond rondom Veendam gehaald. 
De klanten van Nedmag gebruiken de producten op verschillende manieren bijvoorbeeld voor het maken van cement en staal of om op een duurzame manier papier te produceren of kaas en bier lekkerder te laten smaken. Ook boeren kunnen profiteren van magnesiumzout door het toe te voegen aan mest waardoor ze minder kunstmest hoeven te gebruiken. 
Tegenwoordig richt Nedmag zich steeds meer op milieu toepassingen zoals het reinigen van rookgassen voor een beter milieu en het zuiveren van afvalwater door het terugwinnen van fosfaat.  

Zechstein Minerals

Zechstein Minerals is opgericht in 2006 om de cosmetische en medische markt te bedienen met de puur natuurlijke magnesiumchloride (Bischofiet) uit de Zechstein bron. Deze bron is eigendom van Nedmag en bevind zich nabij Veendam in het Noorden van Nederland. 
Zechstein Minerals B.V. is een samenwerking tussen R&H Minerals B.V. en Nedmag B.V. 
De primaire taak van Zechstein Minerals is het borgen van de hoogst mogelijke kwaliteit magnesiumchloride middels het Zechstein Inside® batch protocol uit de Zechstein bron. 
 
magnesium gebruiksaanwijzing

Nedmag

Nedmag heeft de wereldwijde exclusiviteit  ingebracht om de bron te gebruiken om de topische, cosmetische en medische toepassingen op de markt te bedienen. Dit is ook aangegeven in de exclusiviteitsverklaring. R&H Minerals heeft haar gepatenteerde toepassingsmethoden zoals gel-formule en marketing kennis ingebracht. 
Wil je meer weten over de zoutwinning in Groningen klik hieronder op de button of wil je meer weten over Zechstein en/of magnesium raadpleeg dan onze website of onderstaande bronnen. 

Aanbevolen producten

Bronnen:

Delen