Ouderen > wondroos bij ouderen

wondroos bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 16 augustus 2023 | Leestijd: 6 minuten 

Wondroos bij ouderen

Wondroos bij ouderen is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie, de streptokok. Per jaar lopen ongeveer 5 op de 1000 mensen wondroos op, evenveel vrouwen als mannen. Je bent vatbaar voor wondroos als je diabetes hebt, een slechte bloedsomloop of een aandoening die je weerstand vermindert.  

Wondroos bij ouderen komt regelmatig voor. In dit uitgebreide artikel leggen we je uit wat de oorzaak is en vertellen we wat je er zelf aan kunt doen. Lees je mee?!

Wondroos bij ouderen

Wondroos bij ouderen komt regelmatig voor. Wondroos is een bacteriële infectie die in de meeste gevallen niet besmettelijk is. De aandoening wordt ook wel belroos of erysipilas genoemd. Wondroos komt het meeste voor op je been. In sommige gevallen zit het op andere plekken zoals je arm of gezicht. 

Wondroos ontstaat als er bacteriën door een beschadigde huid zoals een wondje heen komen. De bacteriën zijn meestal streptokokken of stafylokokken. Er ontstaat een rode plek die snel groter wordt. Deze plek wordt glanzend rood, dik, pijnlijk en voelt warm aan. 

Als je last hebt van wondroos dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts die je antibiotica kan voorschrijven om verdere problemen te voorkomen.

Hoe ontstaat wondroos?

Wondroos is een bacteriële infectie die ontstaat doordat er via een wond in je huid een bacterie een weg naar binnen vreet en de onderliggende huidlagen en vetweefsel aantasten. Deze bacteriën zijn meestal streptokokken of stafylokokken. Soms kunnen je spieren ook aangetast worden en ook kunnen de bacteriën in je bloedbaan terechtkomen wat bloedvergiftiging kan geven. 

Als je last hebt van hartfalen of diabetes dan ben je hier extra gevoelig voor. Wondroos is niet besmettelijk. Een kind met krentebaard kan er wel voor zorgen dat iemand met bijvoorbeeld een open beenwond wondroos krijgt.

Hoe ziet wondroos eruit?

Eén of twee dagen voordat de symptomen duidelijk te zien zijn heb je last van lusteloosheid, vermoeidheid en een algemeen slecht (grieperig) gevoel. Vaak ontstaat er enkele uren na de besmetting hoge koorts (hoger dan 39 graden Celsius). Ook rillingen, hoofdpijn en in sommige gevallen braken zijn veel voorkomende klachten. 

Wondroos is duidelijk te herkennen aan een rode uitslag op je huid wat zich snel verspreidt. Je huid wordt glanzend fel rood, zwelt op en voelt warm aan. Bij ouderen komt het veel voor aan de benen en naderhand kunnen er blaren op het aangedane deel van je huid komen.

Er kan in sommige gevallen vochtophoping (oedeem) optreden in het geïnfecteerde gebied. Je lymfeklieren kunnen opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Als je lymfebanen ontstoken raken dan ontstaat er een rode streep tussen de plaats van de wondroos en je lymfeklieren. Vaak noemt men dit ten onrechte bloedvergiftiging. 

In ernstige gevallen kunnen er bacteriën in je bloed terechtkomen die via deze weg naar andere organen gaan. Als dit gebeurt dan ben je ernstig ziek en is een opname in het ziekenhuis nodig. 

Ook kun je last hebben van abcessen, trombose in je hersenen en nierontsteking. Wondroos bij ouderen en patiënten met een slecht afweersysteem kan tot de dood leiden. 

Een verhoogde kans op wondroos?

Je hebt verhoogde kans om wondroos te krijgen wanneer je last hebt van:

 – Dikke enkels met vochtophoping in je onderbenen

 – Vochtige witte plekken tussen je tenen

 – Een wond of ontsteking aan je (onder) been

 – Een schimmelinfectie aan je voeten ook wel tinea pedis genoemd

 – Overgewicht 

 – Stolsel in een diepe ader van je been ook wel diepe veneuze trombose genoemd. 

Je hebt extra kans om ernstig ziek te worden als je:

 – Een sterk verminderd afweersysteem door een ziekte (b.v. kanker of auto-immuunziekte)

 – Een sterk verminder afweersysteem door medicijn gebruik ( b.v chemotherapie of prednison)

 – Een sterk verminderd afweersysteem door het spuiten van drugs in je bloedbaan

 – Een kunstgewricht hebt (alleen in sommige gevallen)

 – Een kunstklep hebt in je hart of een aangeboren hartklepafwijking

 – Een ontsteking in je hart hebt gehad

Hoe wordt wondroos behandeld?

Als je last hebt van wondroos dan schrijft je arts antibiotica (flucloxacilline) voor en begint met het behandelen van de porte d’entrée. Dit is de plek waar het virus je huid is binnen gedrongen. In ernstige gevallen kan je worden opgenomen in het ziekenhuis en is bedrust en intraveneuze toediening van antibiotica nodig. Vaak krijg je dan penicilline toegediend  of erytromycine, azitromycine of claritromycine.

Als de zwelling, koorts en roodheid is afgenomen dan kan er worden gezwachteld als nabehandeling ter bestrijding van het oedeem. Bij recidiverende infecties is het aan te raden om langer elastische kousen te gebruiken.

Als je last hebt van diabetes mellitus, een verminderde weerstand (ouderen), lever- of nierfunctiestoornissen of hartfalen dan heb je een groter risico op complicaties zoals diepe wonden, nierschade en sepsis. 

Wat kan je zelf doen bij wondroos?

Als je last hebt van wondroos aan je been dan is het belangrijk om er zo min mogelijk op te staan en te lopen. Je kunt je been het beste de eerste week op een kussen leggen en ondersteunen. Als je last hebt van wondroos aan je arm dan kan een mitella helpen je arm stil te houden. 

Bij een wond die niet helemaal droog is kan je een absorberend verband aan brengen wat vocht opneemt. Zwemmen en in bad gaan kun je beter vermijden. 

Wondroos kan regelmatig terug komen bij mensen die een slecht afweersysteem hebben. Als je afweer niet optimaal is dan kan de besmetting opnieuw terugkeren omdat bacteriën in staat zijn op en in je huid te overleven. Bij sommige mensen is het niet duidelijk waarom wondroos vaker terug komt.

Een magnesiumtekort heeft indirect invloed op je weerstand. Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt dan maakt dit je gevoeliger voor stress. Te veel stress leidt weer tot een verminderde weerstand en dit zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. 

Een paar keer per week een voetenbad met magnesium helpt je immuunsysteem te verbeteren en het ondersteunt je zenuwstelsel.

Extra toediening van vitamine C bevordert de wondgenezing

Tot slot

Wondroos bij ouderen stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens last gehad van wondroos? Wat doe je om je immuunsysteem sterker te maken? Eet je voldoende vers fruit of slik je supplement als aanvulling? Zo ja, welke? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Stress bij ouderen

Leukemie bij ouderen

Overgewicht bij ouderen

Bronnen:

3 gedachten over “Wondroos bij ouderen”

 1. Ik heb ,na een valpartij en schaafwondje,wondroos opgelopen.Mijn enkelbanden waren erbij gescheurd,dus het alles was een pijnlijke kwestie.
  Inderdaad ontstonden er blaadje en mega zwellingen.De chirurg gaf mij een goede begeleiding.Er was twijfel voor opname,maar met antibioticum is het herstel wel opgetreden.Het is inmiddels een jaar geleden.
  Ik heb nog steeds paarse plekken onderhuids en een bobbel boven de enkel,die soms erg prikt.
  Zijn dat gevolgen van de wondroos?
  En wat kan ik tegen de pijn doen,die vooral met het lopen erg hindert..!?

  1. Hallo mevrouw van As-Rebel,

   Allereerst bedankt voor uw vraag aan ons. Vervelend dat u nog steeds paarse plekken heeft. Als de paarse plek is blijven zitten na de wondroos dan is het het beste om deze door een arts te laten nakijken. Het kan zijn dat er nog steeds bacteriën of een ontsteking op deze plek onder de huid zit. De kans is aanwezig dat de spieren onder de wond zijn aangetast en dat dit de pijn veroorzaakt.

   In sommige gevallen kan het gebruik van een zwachtel of verband helpen.
   U kunt de volgende supplementen gebruiken: Lysine, vitamine D3, natuurlijke vitamine C, zink en een goede multivitamine.

   We hopen dat dit antwoord u geholpen heeft.

   Met vriendelijke groet,

   Jaap – MagnesiumOnly

 2. Hallo, sinds vorige week vrijdag kreeg ik heftige pijn in m,n kuit enkel en voet. Kon d,r niet meer opstaan en hoge koorts 39,8. Gevolg was koude rillingen misselijk en niet meer op m,n benen kunnen staan. De HAP arts zei griep maar de andere dag was m,n onderbeen zo rood dat ik weer HAP gebeld heb en die zei duidelijk windhoos. Dus een antibiotica kuur waar ik nu voor de 6e dag mee bezig ben wat ietsje verbetering geeft t,o,v de klachten maar het blijft rood en breidt ook steeds meer uit dus het verloop is nog twijfelachtig met veel vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *