witte thee
Expert: Jaap Gerrijts | 20 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Witte thee

Witte thee is één van de meest delicate en minst bewerkte soorten thee. Het wordt gemaakt van de jongste en fijnste knoppen en blaadjes van de Camellia sinensis plant. Witte thee heeft een lichte, bloemige en zoete smaak. Het bevat weinig calorieën en veel antioxidanten en is een bron van vitamine C. Witte thee wordt daarom al eeuwenlang gedronken in China, waar het wordt beschouwd als een symbool van elegantie en verfijning.

Witte thee kent een aantal gezondheidsvoordelen! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke gezonde stoffen erin zitten. Lees je mee?!

Witte thee is een goede bron van antioxidanten

Witte thee

Witte thee wordt vaak over het hoofd gezien ten gunste van andere populaire theesoorten. Het bevat echter net zoveel, zo niet meer gezondheidsvoordelen als andere soorten thee en biedt een geheel eigen unieke, zoete en lichte smaak.

Wat is witte thee?

Witte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Dit is dezelfde plant die wordt gebruikt om andere soorten thee te maken zoals groene of zwarte thee.

De thee wordt voornamelijk in China geoogst maar wordt ook geproduceerd in andere landen zoals Thailand, India, Taiwan en Nepal.

Witte thee is één van de minst bewerkte theesoorten. Het wordt ook geoogst terwijl de plant nog jong is en dit zorgt voor een heel aparte smaak. De blaadjes van de knoppen hebben een bijna witte kleur en hier komt de naam witte thee ook vandaan. Er zijn 2 dagen per jaar waarop de knoppen geplukt kunnen worden om witte thee te maken. Vervolgens moet binnen 48 uur de thee bewerkt zijn en gedroogd worden in de zon. Dit maakt witte thee extra speciaal.

De smaak van witte thee wordt vaak beschreven als delicaat en licht zoet en omdat het niet gerold of geoxideerd is zoals andere soorten thee heeft het de neiging om een veel lichtere smaak te hebben.

Net als andere soorten thee is witte thee rijk aan:

Antioxidanten

Polyfenolen

Catechinen 

Witte thee bevat een vergelijkbaar voedingsprofiel als groene thee en wordt vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk vaak zelfs lichtgroene thee genoemd. Net als groene thee wordt het ook in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen zoals:

Verlaagd cholesterol

Verhoogde vetverbranding

Verbeterde hersengezondheid

Verbeterde reproductieve gezondheid

Bestrijden van kankercellen

Welke soorten witte thee zijn er?

Er zijn verschillende soorten witte thee die variëren op basis van welk deel van de bladeren wordt gebruikt, evenals de smaak en kwaliteit van het eindproduct. 

De belangrijkste soorten zijn:

Zilveren naald – Yin Zhen

Witte Pioen – Bai Mu Dan

Gongmei 

Fujian fuding Da Hao

Shou Mei 

Hiervan zijn Zilveren naald en Witte Pioen de meest voorkomende en worden ze als de hoogste kwaliteit beschouwd. Zilveren naald heeft een zoete smaak en een fruitig aroma, en Witte Pioen heeft een aardse, delicate smaak.

 

 

”Witte thee bevat ook een klein beetje cafeïne”

Wat zit er in witte thee?

Witte thee bevat verschillende gezondheids bevorderende voedingsstoffen zoals:

Tannines

Antioxidanten

Flavonoïden

Polyfenolen

Catechines

Het bevat ook een goede hoeveelheid fluoride dat je tanden kan helpen beschermen tegen gaatjes.

Bevat witte thee cafeïne? Net als de meeste andere soorten thee bevat het een kleine hoeveelheid cafeïne. Het cafeïnegehalte van witte thee is echter lager dan bij andere soorten thee zoals zwarte of groene thee. Het bevat tussen de 15 en 20 milligram cafeïne per kopje terwijl groene thee tot 30 milligram kan bevatten en zwarte thee tot wel 50 milligram.

 

 

”Bevat verschillende stoffen zoals polyfenolen, catechinen en tannines”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van witte thee?

Zoals je hebt gelezen bevat witte thee net zoals andere theesoorten verschillende stoffen en antioxidanten die gezond zijn. Witte thee is dan ook veel onderzocht op de eigenschappen die het bevat en hier zijn enkele interessante gingen naar voren gekomen. We hebben enkele mogelijke gezondheidsvoordelen van witte thee voor je op een rij gezet!

 

Verhoogt de vetverbranding

Uit onderzoek is gebleken dat witte en groene thee vergelijkbare niveaus van catechinen hebben. Catechinen zijn plantaardige stoffen met antioxiderende eigenschappen die de vetverbranding op gang brengen en je stofwisseling een boost geven. 

Een reageerbuisstudie uit Duitsland toonde aan dat witte thee extract de afbraak van vetcellen veroorzaakte en ook de vorming van nieuwe vetcellen verhinderde. 

 

Verbetert de gezondheid van de mond 

Witte thee bevat veel verbindingen die de mondgezondheid kunnen bevorderen zoals de plantaardige stoffen polyfenolen en tannines.

Deze verbindingen kunnen de vorming van tandplak helpen verminderen door de groei van bacteriën te blokkeren. Daarnaast heeft de fluoride in de thee een hoge biologische beschikbaarheid wat gaatjes kan helpen voorkomen. Volgens onderzoek wordt zelfs geschat dat ongeveer 34 procent van het fluoride in elk kopje wordt vastgehouden. Dit betekent dat het gaatjes kan helpen voorkomen en de gezondheid van de mond een boost kan geven. 

 

Boordevol antioxidanten

Witte thee zit boordevol antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en het tegengaan van oxidatieve stress. Van deze heilzame verbindingen is zelfs aangetoond dat ze het risico op chronische ziekten zoals coronaire hartziekten, kanker en diabetes kunnen helpen verminderen. 

Uit sommige onderzoeken is gebleken dat witte thee en groene thee vergelijkbare niveaus van antioxidanten en polyfenolen bevatten. Groene thee bevat enorm veel antioxidanten en wordt zelfs beschouwd als één van de beste voedingsmiddelen met veel antioxidanten.

Het drinken van een kopje witte thee kan een grote invloed hebben op je gezondheid. Uit een dierstudie bleek zelfs dat het dagelijks drinken de antioxidantstatus verbeterde en oxidatieve schade bij ratten voorkwam. 

 

Kan kankercellen doden

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat witte thee dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten kanker bestrijdende eigenschappen kan hebben.

Een reageerbuisstudie behandelde longkankercellen met witte thee extract waaruit werd vastgesteld dat het kankercellen doodde. Een andere reageerbuisstudie uit Maleisië lietr zien dat extract van witte thee de verspreiding van darmkankercellen kon stoppen en gezonde cellen kon beschermen tegen schade. 

 

Verlagen van het cholesterolgehalte

Cholesterol is een vetachtige stof die in je bloed wordt aangetroffen. Hoewel je lichaam cholesterol nodig heeft, kan te veel cholesterol ervoor zorgen dat er zich plaque ophoopt in de slagaders waardoor de slagaders vernauwen en verharden.

Witte thee komt de gezondheid van het hart ten goede door het cholesterolgehalte te helpen verlagen. In één dierstudie resulteerde de behandeling van diabetische ratten met witte thee extract in een verlaging van het totale en slechte LDL-cholesterolgehalte. 

 

Beschermt de gezondheid van de hersenen

Onderzoek laat zien dat witte thee de gezondheid van je hersenen kan helpen beschermen vanwege het hoge catechine gehalte.

Een reageerbuisstudie uit Spanje toonde aan dat extract van witte thee de hersencellen van ratten effectief beschermde tegen oxidatieve stress en toxiciteit. Uit een andere reageerbuisstudie uit Spanje bleek ook dat extract van witte thee oxidatieve schade in hersencellen kon helpen voorkomen. 

Witte thee bevat ook een vergelijkbaar antioxidantprofiel net zoals groene thee waarvan is aangetoond dat het de cognitieve functie bij ouderen verbetert en het risico op cognitieve achteruitgang vermindert. 

 

Verbetert de reproductieve gezondheid

Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat witte thee de reproductieve gezondheid kan helpen bevorderen en vooral bij mannen de vruchtbaarheid kan stimuleren.

In een dierstudie uit Portugal bleek dat het geven van witte thee aan pre-diabetische ratten om testiculaire oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen kon helpen om de kwaliteit van het sperma te behouden. Een andere dierstudie had vergelijkbare bevindingen en merkte op dat het geven van witte thee extract aan dieren met prediabetes de spermakwaliteit verbeterde door het vermogen om te bewegen te vergroten en de levensvatbaarheid te herstellen. 

 

 

”Witte thee word al heel lang gedronken”

Wat is de geschiedenis van witte thee?

Omdat witte thee minimale verwerking vereist wordt aangenomen dat het de eerste vorm van thee is die in China werd gebruikt ruim duizenden jaren geleden. Er zijn zelfs geschreven verslagen die ernaar verwijzen uit de Song-dynastie van rond het jaar 1105 na Christus.

Thee werd toen heel anders bereid en gebruikt dan tegenwoordig. Theeblaadjes werden gebruikt in samen geperste cakes en werden ook gedrenkt in steengoedketels. Daarnaast mocht witte thee alleen door vorsten worden gedronken en werd geserveerd als eerbetoon aan keizers om respect en eer te tonen.

Omdat witte thee niet op dezelfde manier wordt verwerkt als andere theesoorten, bevat het meer voedingsstoffen en staat het al eeuwenlang bekend om zijn helende eigenschappen en voordelen. Er werd toen al aangenomen dat witte thee de gezondheid van huid, hersenen en hart ten goede komt en zelfs gewichtsverlies bevorderde. Tegenwoordig beginnen we pas de reikwijdte van de potentiële voordelen van witte thee te ontdekken naarmate er meer onderzoek wordt gedaan om zo de effecten ervan te meten.

 

 

”Witte thee en groene thee zijn het meest vergelijkbaar”

Witte thee versus groene thee versus zwarte thee

Zwarte, witte en groene thee komen allemaal van dezelfde plant maar verschillen in de manier waarop ze worden verwerkt en in de voedingsstoffen die ze bevatten.

Witte thee wordt eerder geoogst dan groene of zwarte thee en is de minst bewerkte vorm van thee. Groene thee wordt weer minder bewerkt dan andere soorten thee zoals zwarte thee of Oolongthee en ondergaat niet hetzelfde verwelkings- en oxidatieproces.

Groene thee wordt meestal beschreven als een lichte aardse smaak, terwijl witte thee meer zoet en delicaat is. Zwarte thee heeft daarentegen een sterkere en iets rijkere smaak.

Witte thee en groene thee zijn qua voedingswaarde het meest vergelijkbaar. Beide zijn rijk aan heilzame polyfenolen, antioxidanten en flavonoïden. Verschillende onderzoeken laten zien dat ze ook een vergelijkbare hoeveelheid catechinen bevatten. Groene thee bevat iets meer cafeïne maar is nog steeds laag in vergelijking met de hoeveelheid in zwarte thee.

Daarnaast zijn de voordelen van witte thee en groene thee ook vergelijkbaar. Van beide is aangetoond dat ze kankercellen bestrijden, de vetverbranding stimuleren en het cholesterolgehalte verlagen. Zwarte thee wordt ook in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen van het stimuleren van de gezondheid van het hart tot het doden van verschillende bacteriën.

Hoewel alle drie de soorten minieme verschillen hebben in smaak, voeding en verwerkingsmethoden, kunnen ze allemaal worden gebruikt als onderdeel van een voedzaam dieet om zo een betere gezondheid te bevorderen.

 

 

”Laat het niet in kokend heet water trekken”

Hoe zet je witte thee?

Als het gaat om het zetten van witte thee kan het gebruik van kokend heet water de smaak verminderen en zelfs de voedingsstoffen in de thee uitputten. Breng daarom voor het beste resultaat het water eerst aan de kook en laat het vervolgens  een paar minuten staan voor je het op de theeblaadjes giet. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 75 en de 80 graden Celsius voor het beste resultaat.

Witte theebladeren zijn niet zo compact en dicht als sommige andere soorten theebladeren en daarom kun je het beste minimaal twee theelepels bladeren gebruiken voor elke 200 ml water.

Hoe langer je de thee laat trekken des te sterker de smaak en geconcentreerdere voedingsstoffen zullen zijn. Sommige mensen laten de theebladeren slechts drie tot vijf minuten trekken en anderen raden aan om het tot 15 minuten te trekken om zo de smaak en gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

Als je het kort laat trekken dan kun je het prima nog een keer gebruiken voor een tweede en zelfs een derde kop thee. Als je het vaker gebruikt houd er dan wel rekening mee dat het iets langer moet trekken.

Aan jou de keuze wat je het lekkerste vind smaken!

 

 

”Witte thee geeft voor de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van witte thee?

Het is duidelijk dat witte thee een aantal behoorlijk indrukwekkende gezondheidsvoordelen biedt maar het is onwaarschijnlijk dat het een groot verschil zal maken voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om ook gezond te eten, voldoende te blijven bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Daarnaast is het moeilijk te zeggen hoe toepasbaar de resultaten van deze onderzoeken zijn aangezien het meeste huidige onderzoek zich beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Er moeten daarom meer onderzoek bij mensen worden gedaan om goed te kunnen bepalen hoe witte thee de gezondheid kan beïnvloeden.

Bijwerkingen van witte thee komen voornamelijk voort uit het cafeïnegehalte en kunnen bij sommige mensen zorgen voor:

Duizeligheid 

Slapeloosheid

Gastro-intestinale problemen 

Zwangere vrouwen kunnen het beste de inname van cafeïne beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag om zo negatieve effecten te voorkomen. Voor de meesten kan witte thee veilig worden gedronken met een minimaal risico op nadelige symptomen.

Tips:

1) Je kunt witte thee kopen in de supermarkt, online of in een speciaalzaak

2) Omdat witte thee theïne bevat wordt geadviseerd om niet meer dan 5 kopjes per dag te drinken

3) Combineer witte thee met verse gember, citroen, munt of honing voor extra smaak en gezonde bestandsdelen

4) Ben je op zoek naar witte thee? Probeer de volgende soorten eens uit: Bau Mudan, Mao Feng, Pai Mu Tan of Mudan witte thee 

Witte thee is een goede bron van vitamine C

Tot slot

Witte thee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke thee heeft jouw persoonlijke voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Rooibosthee

Kruidenthee

Zwarte thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *