Zwarte, witte en groene thee komen allemaal van dezelfde plant maar verschillen in de manier waarop ze worden verwerkt en in de voedingsstoffen die ze bevatten.
Witte thee wordt eerder geoogst dan groene of zwarte thee en is de minst bewerkte vorm van thee. Groene thee wordt weer minder bewerkt dan andere soorten thee zoals zwarte thee of Oolongthee en ondergaat niet hetzelfde verwelkings- en oxidatieproces.
Groene thee wordt meestal beschreven als een lichte aardse smaak, terwijl witte thee meer zoet en delicaat is. Zwarte thee heeft daarentegen een sterkere en iets rijkere smaak.
Witte thee en groene thee zijn qua voedingswaarde het meest vergelijkbaar. Beide zijn rijk aan heilzame polyfenolen, antioxidanten en flavonoïden. Verschillende onderzoeken laten zien dat ze ook een vergelijkbare hoeveelheid catechinen bevatten. Groene thee bevat iets meer cafeïne maar is nog steeds laag in vergelijking met de hoeveelheid in zwarte thee.
Daarnaast zijn de voordelen van witte thee en groene thee ook vergelijkbaar. Van beide is aangetoond dat ze kankercellen bestrijden, de vetverbranding stimuleren en het cholesterolgehalte verlagen. Zwarte thee wordt ook in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen van het stimuleren van de gezondheid van het hart tot het doden van verschillende bacteriën.
Hoewel alle drie de soorten minieme verschillen hebben in smaak, voeding en verwerkingsmethoden, kunnen ze allemaal worden gebruikt als onderdeel van een voedzaam dieet om zo een betere gezondheid te bevorderen.
”Laat het niet in kokend heet water trekken”