Ouderen > winderigheid bij ouderen

winderigheid bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 9 augustus 2023 | Leestijd: 6 minuten 

Winderigheid bij ouderen

Winderigheid bij ouderen heeft zelden een medische relevante oorzaak. Dat is goed nieuws maar vervelend is het wel, die winderigheid. Gemiddeld laten we 15-20 winden per dag. Laat je meer dan 25 winden per dag dan spreek je van winderigheid en daar heeft 20% van alle Nederlanders last van.

Winderigheid bij ouderen komt vaak voor. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaak kan zijn en vertellen we wat je tegen winderigheid kunt doen. Lees je mee?!

Men spreekt van winderigheid als je meer dan 25 winden per dag laat

Winderigheid bij ouderen

Wanneer je ouder wordt laat je meer winden omdat je lichaam minder spijsverteringsenzymen aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat er meer slecht verteerd voedsel in je dikke darm terecht komt waar bacteriën het gaan verteren. Gemiddeld laat je 15-20 winden per etmaal. 

Zijn het er meer dan 25 dan spreek je van winderigheid ook wel flatulentie genoemd.  Het is op latere leeftijd vaak ook moeilijker om een wind op te houden. Winden ophouden is niet goed. Als je dit te vaak doet kunnen er uitstulpingen in je darmwand ontstaan. 

Wat is winderigheid?

Winderigheid ontstaat in de meeste gevallen na het eten van een maaltijd. Tijdens het eten slik je 90% lucht binnen en de rest wordt aangemaakt door de bacteriën in je darmen. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder verteringssappen aan wat ervoor zorgt dat er meer onverteerd voedsel in je dikke darm terecht komt. Bacteriën in je dikke darm breken voedingsmiddelen af die niet volledig zijn verteerd in je dunne darm. 

Bij dit proces komen gassen vrij en noemen we gasvorming. Winden bestaan uit zuurstof, stikstof, CO2, methaan en waterstof. Een gemiddeld persoon laat ongeveer 15 tot 20 winden op een dag.

Oorzaak flatulentie

 – Een afwijkende darmflora

 – Diarree

 – Constipatie

 – Darmparasieten

 – Overgewicht 

 – Gisten

 – Schimmels

 – Bacteriële infecties

 – Ontstekingsziekten

 – Voeding

winderigheid bij ouderen

Oorzaak van winderigheid bij ouderen

Wat is de oorzaak van winderigheid? Als je veel lucht inslikt tijdens het eten, niet goed kauwt of een slecht passend kunstgebit hebt dan kan dit ervoor zorgen dat je meer winden moet laten. De spierkracht van je slokdarm neemt af en er kan dan een slik stoornis ontstaan. 

Bij stress en spanning, koolzuurhoudende drankjes, drinken door een rietje en roken slik je ook onbedoeld extra lucht naar binnen. Light dranken staan erom bekend dat de zoetstof sorbitol niet kan worden verteerd in je darmen en dit gaat gisten. Sommige medicijnen veroorzaken ook extra gas. 

Soms zit er een ziekte achter zoals de ziekte van Crohn. Deze ziekte kan winderigheid veroorzaken net zoals het prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie, diverticulitis, galstenen, coeliaki, giardiasis, pancreasinsufficiëntie en lactasedeficiëntie. 

Als je last hebt van bloed of slijm bij je ontlasting is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts!

Hoe erg je winden stinken hangt af van wat je hebt gegeten

Wat te doen bij winderigheid?

Wat kun je dan doen bij winderigheid? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet: 

Het beste wat je kunt doen is het aanpassen van je eetpatroon. Neem alle tijd voor een maaltijd en zorg dat je goed kauwt. Probeer niet met volle mond te praten, drink niet tijdens het eten en rechtop zitten zorgt ervoor dat je niet te veel lucht inslikt. 

Wanneer je kleinere maaltijden eet verspreidt over de dag dan is je spijsverteringskanaal beter in staat om je voedsel te verteren. Probeer geen koolzuurhoudende dranken te nuttigen. Wist je dat in brood veel lucht zit?  Zoetstoffen en light producten zorgen ook voor gasvorming in je dikke darm.

Koolsoorten, uien, pepers, radijs, peulvruchten, onrijp fruit, eieren, bonen, melk, melkproducten, sterk gekruid eten, cafeïne en voeding met veel eiwitten en suikers kunnen ook zorgen voor extra gasvorming in je darmen.

Wanneer je last hebt van stress dan kan dit je spijsvertering constant belasten. Probeer daarom je stressniveau te verlagen met een magnesium voetenbad. Dit kan een positief effect hebben op je maag- en darmklachten.

En als laatste tip kun je proberen om geleidelijk aan meer vezels (groente, granen) aan je voeding toe te voegen. Dit kan in het begin eerst meer gasvorming geven maar na 6 tot 8 weken zal je winderigheid af gaan nemen. Daarnaast helpen vezels tegen obstipatie. 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magensium
Tot slot

Winderigheid bij ouderen stond centraal in dit artikel. Heb jij last van winderigheid? En denk je de oorzaak te weten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Kramp in de benen bij ouderen

Bloeduitstortingen bij ouderen

Bronnen:

4 gedachten over “Winderigheid bij ouderen”

  1. Mijn Man is 80 jaar, heeft veel last van winderigheid, soms komt er gelijk wat vocht mee.
    Geen bloed of slijm gelukkig. Maar wat kan dan de oorzaak zijn?

    1. Hallo Marjo,

      Voor een definitieve oorzaak is het belangrijk om naar je huisarts te gaan die dit probleem nader kan onderzoeken. De meest voorkomende oorzaken bij vochtverlies tijdens het laten van winden zijn: hemorroïden, fistels, rectumprolaps, mucosaprolaps en littekens na ingrepen.

      Vezelrijke voeding en regelmatig bewegen helpt de stoelgang verbeteren.

      Nogmaals ons advies: raadpleeg altijd je huisarts.

      Met vriendelijke groet,

      Team MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *