welke vitamine bij vermoeidheid
Expert: Jaap Gerrijts | 25 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Welke vitamine bij vermoeidheid?

Welke vitamine bij vermoeidheid?  Iedereen is weleens vermoeid na een slechte nacht of tijdens een hectische periode in je leven. Wanneer de vermoeidheid langer aanhoudt kan dit je leven drastisch beperken. Het is daarom belangrijk om je lichaam dagelijks te voorzien van belangrijke voedingsstoffen zodat processen waaronder het vrijmaken van energie goed kunnen verlopen.

We krijgen vaak de vraag of je met een flinke dosis vitamines vermoeidheid kan voorkomen of dat je sneller van je vermoeidheid af bent als je vitamines of een vitaminesupplement slikt?

Welke vitamine bij vermoeidheid moet je nemen? In dit uitgebreide artikel vertellen we daar alles over. Lees je mee?!

Welke vitamine bij vermoeidheid?

Voldoende energie hebben is essentieel. Steeds meer mensen hebben last van vermoeidheid door stress, ziekte, medicijngebruik en geleefd worden. Daarnaast kan het voorkomen dat een tekort aan een vitamine of mineraal deze vermoeidheid alleen maar erger maakt. De sleutel tot het herstellen van je energie is het aanpakken van de grondoorzaken van vermoeidheid en de voedingstekorten achter vermoeidheid.

Er zijn twee hoofdoorzaken van vermoeidheid. De eerste is een gebrek aan slaap. Het maakt niet uit hoeveel supplementen je neemt je zult nog steeds moe zijn als je niet voldoende slaapt.

De tweede hoofdoorzaak van vermoeidheid is dat je lichaam op de verkeerde brandstof namelijk glucose draait. Hierdoor moet je regelmatig blijven eten om je bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen. 

Over het algemeen moet je om je energie een boost te geven en vermoeidheid te voorkomen een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen consumeren en voedingsmiddelen vermijden die vermoeidheid veroorzaken, zoals suiker en geraffineerde koolhydraten. Je moet er daarnaast ook voor zorgen dat je voldoende slaap en ontspanning krijgt.

Naast gezond eten kan je ook extra vitamines nemen via voeding of supplementen die kunnen helpen bij vermoeidheid. Hieronder gaan we je laten zien welke vitamines een rol spelen bij het aanmaken van energie.

Belangrijkste tekorten aan voedingsstoffen die vermoeidheid kunnen veroorzaken:

1) Vitamine B1 – thiamine 

Vitamine B1 is de bougie die nodig is om energie in je lichaam aan te steken. De vitamine is enorm belangrijk bij het proces om energie aan te maken. Zonder vitamine B1 voel je je sneller vermoeid. Wanneer je veel koolhydraten eet dan heb je veel meer B1 nodig dan normaal en daarmee is de kans op een tekort ook aanwezig. 

De beste bronnen:

 • Dierlijke producten

 • Plantaardige producten

 • Zaden

 • Noten

 • Voedingsgist

 

2) Foliumzuur B11

Helpt je lichaam bij het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Zonder voldoende zuurstof kun je de brandstof in je lichaam niet goed verbranden.

De beste bron:

Donkere bladgroenten en peulvruchten

 

3) Vitamine B12

Vitamine B12  is net als foliumzuur belangrijk om voldoende rode bloedlichaampjes aan te maken. Het draagt bij aan fitheid en extra energie bij vermoeidheid.

De beste bron:

Dierlijk voedsel zoals vlees, vis en ei

 

4) Vitamine C

Vitamine C zorgt er voor dat ijzer beter door je lichaam opgenomen word. Zonder voldoende vitamine C kan de aanmaak van energie verstoort raken. Daarnaast is het belangrijk voor de goede werking van verschillende hormonen en je bijnieren.

De beste bron:

Plantaardig voedsel zoals rode paprika, kiwi, citrusvruchten, fruit en groente

 

5) Vitamine D

Enorm veel mensen hebben last van een tekort aan vitamine D. Helemaal in de maanden oktober t/m april wanneer de zon niet sterk genoeg is zodat je lichaam vitamine D kan aanmaken. Vermoeidheid en zelfs chronische vermoeidheid heeft vaak te maken met een tekort aan deze belangrijke vitamine.

De beste bron:

Zonlicht

Dierlijk voedsel zoals vis, vlees en ei

 

Vitamine B-complex

Er zijn nog meer vitamines B die van belang zijn voor een goede energievoorziening in je lichaam. Ook B2, B3, B5 en B6 zorgen er voor dat je lichaam voldoende energie kan aanmaken in je lichaamscellen. Mocht je een supplement willen gebruiken dan is het altijd beter om een volledig B-complex te nemen. Dit komt omdat alle vitamines B met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Door een complex te nemen krijg je alle B-vitamines binnen en heb je de meeste kans om je energievoorziening weer op orde te krijgen.

 

 

”Groente en fruit helpen tegen vermoeidheid”

Bijniervermoeidheid / bijnieruitputting

Het doel van de bijnieren is om je lichaam aan te passen aan fysieke en mentale stress. Vitamine C is cruciaal voor de gezonde functie van de bijnierschors en medulla. De vitamine is een co-factor of hulpstof voor catecholamines, de neurotransmitters in de bijnieren. Voorbeelden van deze neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en adrenaline. 

Vitamine C is ook een co-factor voor de steroïde hormonen buiten de klier zoals cortisol, aldosteron en androgenen. Daarnaast werkt vitamine C als een belangrijke antioxidant in de bijnieren.

Het meest voorkomende symptoom van bijnierdisfunctie en vitamine C-tekort is hetzelfde namelijk vermoeidheid. Naarmate je stress toeneemt zowel fysiek als mentaal, neemt ook de behoefte aan vitamine C toe.

De beste bron:

• Zuurkool

• Paprika

• Bladgroenten

• Bessen

• Citrusvruchten

In de natuur komt vitamine C altijd in een complex voor. Het is beter om je vitamine C uit natuurlijke voeding te halen dan uit supplementen.

 Ook vitamine B1 kan helpen je bijnieren weer goed te laten werken.

• Vitamine B1 uit voedingsgist 

Post viraal syndroom

Een post viraal syndroom komt na het doormaken van een virusinfectie waardoor je chronische klachten ontwikkelt. Chronische vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij het post viraal syndroom. Bij het chronisch vermoeidheid syndroom kan een post viraal syndroom een onderliggende oorzaak zijn.

Oplossingen:

 • Vitamine B1 uit voedingsgist

 • Vitamine D3 uit zonlicht en dierlijk voedsel zoals vis, vlees en ei

 

”Een tekort aan ijzer zorgt voor vermoeidheid”

Mineralen en vermoeidheid

Niet alleen vitamines maar ook mineralen spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van energie in je lichaam. Zonder deze mineralen werken deze processen niet en ben je altijd moe.

1) IJzer

IJzer is essentieel om rode bloedlichaampjes aan te maken.  Zonder voldoende ijzer voel je je vermoeid en hebt nergens energie voor. IJzer ondersteunt het energieniveau in je lichaam en helpt bij vermoeidheid.

De beste bronnen:

Rood vlees en vis

Noten en zaden

 

2) Magnesium 

Magnesium word in China al duizenden jaren ”de vonk van het leven genoemd.” Dit komt omdat het mineraal essentieel is voor de aanmaak van ATP in je cellen. Zonder magnesium voel je je altijd vermoeid en daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg van binnen krijgt.

De beste bronnen:

 • Bladgroenten

 • Vis, vlees en eieren

 • Noten, zaden en cacao

 

3) Kalium

Wanneer je te weinig kalium binnen krijgt dan is een bekende klacht vermoeidheid. Samen met magnesium zorgt kalium er voor dat er genoeg positieve lading in je cellen aanwezig is om de negatieve lading van andere stoffen te neutraliseren. 

Het mineraal is belangrijk voor het goed werken van de natrium-kaliumpomp welke er voor zorgt dat je genoeg energie in je spieren en zenuwstelsel kunt opwekken. Medicijngebruik, stress, diarree en het drinken van cafeïne kan er voor zorgen dat er veel kalium via je urine verloren gaat.

De beste bronnen:

Bladgroenten en peulvruchten

Cacao en noten

Een bijzonder kruid tegen vermoeidheid

Ashwagandha is een kruid die al vele jaren word gebruikt vanwege haar medicinale krachten. Ook voor vermoeidheid wordt ashwagandha ingezet door sporters, ouderen en mensen met chronische vermoeidheid. Het kruid helpt bij het in balans brengen van hormonen in je bijnieren, hersenen en schildklier. 

Tot slot wordt ashwagandha ook gebruikt bij stress en vermindert het oververmoeidheid in je lichaam.

De beste bronnen:

Supplement in poedervorm, olie of capsules

 

Wat te doen bij vermoeidheid?

Als je vermoeid bent of misschien zelfs chronisch vermoeid dan is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Als je misschien een tekort hebt aan vitamines en mineralen maar niet weet welke dan is het belangrijk om een test te laten doen. 

Let er wel op dat sommige bloedtesten niet de correcte hoeveelheden in je lichaam kunnen meten. Voor magnesium heb je een intracellulaire test nodig die de waardes in je cellen meet en niet in je bloed. Veel mensen laten namelijk een standaard bloedtest uitvoeren en hier komt dan geen tekort naar voren terwijl dat er wel degelijk is.

Het is enorm belangrijk dat je ondanks je vermoeidheid genoeg blijft bewegen. Dit zal je lichaam moe maken en hierdoor slaap je ‘s nacht beter. Je maakt door te bewegen ook allerlei stofjes aan die je lichaam gebruikt om zich goed te voelen en energie aan te maken. 

Ook voeding is belangrijk want dit is de brandstof voor je lichaam. Hieruit kan je energie opwekken en kies daarom voor voeding met vet erin in plaats van suiker. Je lichaam kan veel langer energie halen uit goede vetten dan uit glucose wat snel verbrand. Vermijd daarom suikers en geraffineerde koolhydraten. Eet wat meer vis, groentes, zaden en noten. 

Ook cacao is een goede energieopwekker die je het beste overdag kunt eten. Kies ook hier voor de variant met het minste suiker erin. Je wilt namelijk je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk gelijk houden in plaats van de hele tijd een piek en een dal. Juiste deze pieken en dalen zorgen er voor dat je energielevel ineens in kan storten.

 

”Meer dan de helft van alle mensen krijgt dagelijks te weinig magnesium binnen”

Juiste supplementen bij vermoeidheid

Voor je zomaar supplementen gaat aanschaffen is het belangrijk om de juiste te kiezen. Het kan voor de meeste mensen geen kwaad om extra vitamine D en magnesium te gebruiken. Daarnaast kan een multivitamine van goede kwaliteit ook een goede uitkomst zijn. Hier zitten gelijk alle B-vitamines in en andere stoffen die je goed kunt gebruiken. 

Kies altijd voor de beste supplementen met een hoge biologische beschikbaarheid. Dit wil zeggen dat je lichaam ze goed kan opnemen. Voor supplementen geld vaak ”goedkoop is duurkoop.” Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing dan zijn de meeste supplementen veilig om in te nemen.

Tips:

1) Zoek uit wat de oorzaak is van je vermoeidheid

2) Eet gezond en slaap minimaal 8 uur per dag 

3) Vermijd blauw licht in de avond door tv kijken, telefoon, pc of gamecomputer minimaal een uur voor het slapen gaan

4) Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en melatonine. Je slaapt er beter door en het komt de energievoorziening in je lichaam ten goede

5) Als je er niet uitkomt neem dan contact op met je huisarts

Tot slot

Welke vitamine bij vermoeidheid stond centraal in dit artikel. Hoevaak ben jij vermoeid? Wat doe je als je vermoeid bent? En slik je een multivitamine bij vermoeidheid ? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Waar zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *