soorten magnesium zijn er

Welke soorten magnesium zijn er?

Welke soorten magnesium zijn er? Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders mogelijk een magnesiumtekort heeft. Magnesium is belangrijk want het speelt een sleutelrol bij veel lichaamsprocessen en het is belangrijk voor een goede gezondheid. 

Magnesium haal je uit je voeding omdat je lichaam dit zelf niet aan kan maken. Aanvullen met een supplement kan daarom in veel gevallen nuttig zijn. Omdat er vele soorten magnesium zijn is het belangrijk dat je de juiste vorm kiest. En daar gaan wij je bij helpen!

Welke soorten magnesium zijn er? In dit uitgebreide artikel geven we daar antwoord op en we leggen uit welk magnesium supplement je het beste kunt kiezen. Lees je mee?!

Welke soorten magnesium zijn er?

Magnesium is al jaren razend populair en we krijgen regelmatig de vraag welke vorm het beste opneembaar is en welke vorm je het beste kunt kopen. Om je een hoop tijd en speurwerk te besparen of een teleurstelling door een verkeerde aankoop hebben wij dat voor je uitgezocht.  

Wanneer je naar magnesium kijkt in supplement vorm dan zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Maar wat is nou precies het verschil tussen al die verschillende soorten magnesium? Het grote verschil wordt gevormd door de stof waaraan het wordt gebonden. Dit kan een organische of een anorganische stof zijn.

Het kiezen van de juiste vorm is belangrijk, want dit bepaalt voor een groot deel de biologische beschikbaarheid. Dit is een farmaceutische term die aangeeft in welke mate de werkzame stoffen van een geneesmiddel of supplement beschikbaar komen op de bedoelde plek. 

Ook zijn de effecten op je lichaam per soort magnesium verschillend.

Biobeschikbaarheid

Biobeschikbaarheid betekent de daadwerkelijke hoeveelheid van een stof die kan worden opgenomen door je lichaam. Met andere woorden, als een supplement een hoge biologische beschikbaarheid heeft, dan wordt het meeste ervan geabsorbeerd.  

Organische magnesiumsupplementen zijn dus een verstandige keuze, maar ook deze vorm van magnesium kent meerdere varianten, hetgeen invloed heeft op de biobeschikbaarheid en het effect ervan.

 

Ongebonden magnesium

Ongebonden magnesium gaat gemakkelijk een verbinding aan met fytaat wat in granen zit, oxalaat, fosfaten en methylaminen, waardoor het niet meer opgenomen kan worden door je lichaam. Met name een hoge graanproductie kan een goede magnesiumbalans in de weg staan. 

Dit wordt ‘depletion’ genoemd wat vrij vertaald uitputten betekend.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 – Bewerkte voedingsmiddelen

 – Koffie

 – Thee

 – Frisdrank

 – Witmeel 

 – Alcohol

 – Suiker

 – Medicijnen

welke soorten magnesium zijn er
Organische vormen van magnesium

Er bestaat organisch gebonden magnesium. Organisch wil zeggen dat dit een stof is dat in de natuur door een organisme wordt gemaakt. Supplementen met de organisch gebonden vorm bevatten vaak relatief minder magnesium maar zijn biologisch beter beschikbaar. 

Organische verbindingen worden langzamer afgebroken. Dit verhoogt de stabiliteit van het mineraal waardoor het minder reageert met de omgeving, beter wordt opgenomen in de darmen en effectiever in het lichaam is.

Organische vormen van magnesium zijn:

 – Magnesiumtauraat

 – Magnesiumcitraat 

 – Magnesiummalaat 

 – Magnesiumacetyltaurunaat 

 – Magnesiumpicolinaat 

welke-soorten-magnesium-zijn-er

 – Magnesiummarginaat  

 – Magnesiumaspartaat 

 – Magnesiumascorbaat 

 – Magnesiumgluconaat  

 – Magnesiumglycerofosfaat 

 – Magnesiumlactaat

 – Magnesium L-threonate  

 – Magnesiumpidolaat  

 – Magnesiumorotaat  

 – Magnesiumbisglycinaat 

Opname van magnesium

De opname van magnesium is afhankelijk van vele factoren. Om geabsorbeerd te worden gaat magnesium de concurrentie aan met andere mineralen. Opname kan actief en passief gebeuren. 
Wanneer er een lage concentratie in het lumen is dan zal er opname plaatsvinden door actief transcellulair transport. Als de concentratie hoger is dan kan de absorptie plaatsvinden door middel van diffusie door het membraan heen, of met behulp van een transmembraan-eiwit. Soms kost het transport door de membraan energie in de vorm van ATP.
welke soorten magnesium zijn er
De opname van magnesium uit je voeding ligt tussen de 20 en 60%. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium die in je voeding zit. Hoe meer er in je voeding zit, des te lager het percentage dat je lichaam opneemt.
Anorganische verbindingen van magnesium

Er bestaat ook anorganisch gebonden magnesium. Anorganisch wil zeggen dat dit een stof is die in de natuur niet door levende organisme wordt gemaakt. Supplementen met een anorganische vorm bevatten vaak per gewichtseenheid meer magnesium, maar zijn biologisch minder beschikbaar.

Anorganische verbindingen zijn gemakkelijker en goedkoper te produceren. Daarom vind je ze vaak in magnesiumsupplementen, zoals magnesiumoxide of magnesiumcarbonaat, maar dit wordt slechter opgenomen door het lichaam. 

Anorganische vormen van magnesium zijn:

 – Magnesiumsulfaat

 – Magnesiumchloride

 – Magnesiumoxide

 – Magnesiumglutamaat

 – Magnesiumstearaat

 – Magnesiumcarbonaat

 – Magnesiumfosfaat

 – Magnesiumhydroxide 

Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat ken je misschien beter onder de naam bitterzout, of de minder frequent gebruikte naam epsomzout. Magnesiumsulfaat is bekend vanwege de sterk laxerende werking. Magnesiumsulfaat wordt vaak voorgeschreven als voorbereiding bij darmonderzoeken, zoals het maken van foto’s van de darmen of een coloscopie. 

Omdat je darmen volledig leeg moeten zijn, kan met dit middel door de extreem laxerende werking snel resultaat worden geboekt.

Daarnaast wordt magnesiumsulfaat toegepast in verschillende kuren, als tegengif voor garnalen- en blikvergiftiging en diëten zoals bij ontslakken of pijnverlichting bij galstenen.

Magnesiumsulfaat wordt ook gebruikt in grote hoeveelheden bij het floaten. Dit is een nieuw fenomeen waar je in een afgesloten kuip gewichtloos drijft op een combinatie van zout en water voor een periode van ongeveer een uur. Dit werkt tegen pijnbestrijding, stress, en herstel van blessures. 

Magnesiumoxide

Magnesiumoxide is net als magnesiumsulfaat een sterk anorganische molecuul. Het kan net als sulfaat gebruikt worden in het ziekenhuis als laxeermiddel en bij brandend maagzuur. Het is niet aan te raden om deze vorm oraal te nemen omdat je lichaam dit niet goed opneemt. 

Je vindt magnesiumoxide vaak in de goedkopere supplementen die op internet of in winkels verkocht worden. Wij raden het gebruik van magnesiumoxide af, omdat het slecht wordt opgenomen door je lichaam, het laxerend kan werken en een negatieve invloed heeft op de mineralenhuishouding in je lichaam.

Magnesiumchloride

Magnesiumchloride wordt goed opgenomen door je lichaam, ook al is dit een anorganische verbinding. Magnesiumchloride is een vorm van magnesium die van nature voorkomt in je lichaam. Via badkristallen voor in bad of een voetenbad kan deze variant via je huid worden opgenomen. Het is op natriumchloride na, de meest voorkomende zoutcomponent in zeewater. 

Magnesiumchloride die in de producten van MagnesiumOnly zit wordt gewonnen uit de oude Zechsteinzee, die 250 miljoen jaar geleden is ingedampt en daarbij winbare lagen bischofiet heeft afgezet in het noordoosten van Nederland. Deze magnesium kristallen hebben de meest zuivere magnesiumchloride (47%) ter wereld.

Magnesiumglutamaat

Magnesiumglutamaat is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen zoals oude kaas, moedermelk, sardientjes en tomaten.  

Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 625. 

Additieven zijn stoffen die bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om  de eigenschappen te verbeteren. zoals de houdbaarheid, geur, kleur, textuur, stabiliteit of smaak te verbeteren.

welke soorten magnesium zijn er

Er worden veel bijwerkingen van glutamaten vermeld, maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Glutamaten kunnen gebruikt worden door vegetariërs en veganisten en bevatten geen gluten. 

Magnesiumstearaat

Magnesiumstearaat is het magnesiumzout van stearinezuur. Stearinezuur is een verzadigd vetzuur dat in zowel dierlijke als plantaardige vetten en oliën voorkomt. Vis, eieren, gevogelte, vlees, boter, melkproducten en granen bevatten van nature stearinezuur. Door stearinezuur te mengen met magnesiumsulfaat ontstaat daaruit magnesiumstearaat. 

Magnesiumstearaat wordt veel gebruikt als additief in supplementen, medicijnen en voeding. Het middel werkt goed tegen klonteren in o.a. supplementen maar verder doet het in je lichaam niet veel.

Magnesiumcarbonaat

Magnesiumcarbonaat is een mineraal dat bestaat uit magnesium, koolstof en zuurstof. In de natuur komen veel mogelijke samenstellingen voor die liggen tussen zuiver magnesiet en sideriet. Zodra het mineraal meer dan 50% ijzercarbonaat bevat, beschouwt men het als sideriet. 

Het mineraal wordt enerzijds gekoesterd vanwege zijn vermeende geneeskrachtige werking, anderzijds wordt het in de industrie gebruikt als een van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van het lichtmetaal magnesium.

Magnesiumhydroxide

De werkzame stof in magnesiumhydroxide is magnesiumoxide. Magnesiumoxide bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor je maaginhoud. Het werkt ook laxerend doordat het water vasthoudt. Magnesiumhydroxide wordt gebruikt bij verstopping en maagklachten. 

Organische magnesiumverbindingen

Magnesiumtauraat
Magnesiumcitraat
Magnesiummalaat
Magnesiumacetyltaurinaat
Magnesiumpicolinaat
Magnesiummarginaat
Magnesiumaspartaat
Magnesiumascorbaat
Magnesiumgluconaat
Magnesiumglycerofosfaat
Magnesiumlactaat
Magnesium L-threonate
Magnesiumpidolaat
Magnesiumorotaat
Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect en stabiliseren celwanden, waardoor deze vorm van magnesium goed word geabsorbeerd. Het blijkt dat het aminozuur taurine belangrijk is voor de gezondheid van je hart en hartritme. 
Tauraten kunnen specifieke voordelen bieden voor een gezonde bloeddruk en slaap omdat taurine zorgt voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Omdat de opneembaarheid van deze vorm veel groter is, heb je er niet veel van nodig om het gewenste effect te krijgen.

Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een van de meest voorkomende varianten die we terugzien in supplementen. Het is een vorm van magnesium dat gebonden is aan citroenzuur wat van nature voorkomt in citrusvruchten. Wanneer het kunstmatig wordt gemaakt wordt het veel al door de voedingsindustrie gebruikt als toevoeging die dient als conserveermiddel en smaakverbeteraar in allerlei producten.
Omdat dit middel een natuurlijk laxerend effect heeft wordt het om deze redenen soms gebruikt om van obstipatie af te komen.

Magnesiummalaat

Dit is het magnesiumzout van appelzuur en komt van nature voor in sommige vruchten maar ook in wijn. Het heeft een zure smaak en wordt vaak gebruikt als smaakversterker of om zuur toe te voegen aan een product. Appelzuur is een metaboliet in de citroenzuurcyclus. 
Bijna alle energie in je cellen wordt geproduceerd in de citroenzuurcyclus. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van je lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van vele enzymen om in de ATP synthese energie vrij te maken.

Magnesiumasparaat

Deze vorm van magnesium is chemisch gebonden (d.m.v een proces dat chelatie wordt genoemd) aan asparaginezuur. Asparaginezuur is een aminozuur dat veel voorkomt in eiwitrijke voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je lichaam de magnesium makkelijker opneemt.

Magnesiumcorbaat

Magnesiumascorbaat is de gebufferde, niet-zure vorm van vitamine C die door je maag en darmen beter wordt verdragen dan ascorbinezuur (vitamine C). Deze vorm van magnesium wordt veelal gebruikt als vervangend middel van vitamine C. 

Magnesiumgluconaat

Deze vorm van magnesium wordt veeal gebruikt in ziekenhuizen en kan gekocht worden bij de apotheker. Het middel kan redelijk goed opgenomen worden via je maag en darmen.

Magnesiumglycerofosfaat

Magnesiumglycerofosfaat zorgt voor het aanvullen van drie belangrijke voedingsstoffen: magnesium, glycerofosfaat en fosfor. Glycerofosfaat is een uitgangsstof voor de productie van fosfolipiden. Fosfolipiden zijn de bouwstenen van alle celmembranen in je lichaam. Vooral je hersencellen zijn rijk aan fosfolipiden. 
Fosfor draagt bij tot de normale werking van celmembranen, tot een normaal energieleverend metabolisme en draagt samen met calcium en magnesium bij tot de instandhouding van normale botten.

Magnesiumlactaat

Dit is het magnesiumzout van melkzuur. Je spieren en bloedcellen kunnen deze vorm zelf aanmaken maar het wordt ook kunstmatig gemaakt om toe te voegen in producten als smaakversterker en zuurteregelaar. Deze vorm van magnesium is wat kalmer voor je spijsverteringskanaal en daarom ideaal voor mensen die dagelijks hoge dosis magnesium dienen te slikken en andere vormen slecht verdragen.

Magnesium L-threonate

Magnesium L-threonate is het zout dat wordt gevormd door het mengen van magnesium en threonzuur, een in water oplosbare stof dat afkomstig is van de metabole afbraak van vitamine C. Dit is een makkelijk opneembare vorm van magnesium en uit onderzoek met dieren blijkt dat deze vorm de meest effectieve vorm is om magnesium levels in je hersencellen te verhogen.

Magnesiumorotaat

Deze vorm bevat orootzuur, dit is een natuurlijke stof die betrokken is bij de opbouw van genetsch materiaal waaronder DNA. Deze magnesiumsoort wordt makkelijk opgenomen door je lichaam en heeft een zeer sterk laxerend effect, sterker dan alle andere magnesium varianten. 
Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm de gezondheid van je hart ondersteunt vanwege de unieke rol van orootzuur. Orootzuur helpt je bloedvaten de energie beter door te sturen naar je hart en hierdoor is het een populair supplement bij atleten en professionele sporters. Ook wordt dit supplement gebruikt bij mensen met hart- en vaatziekten. 
Uit een onderzoek bij mensen met hartfalen bleek dat een supplement van magnesium orotaat significant effectiever was voor de symptoombestrijding en overlevingskans dan een placebo. Er dient nog veel meer onderzoek gedaan te worden om echt te bevestigen dat dit voor iedereen met hartfalen kan helpen of dat alle atleten op deze manier goed ondersteunt worden. 

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat wordt door je lichaam gezien als een aminozuur, waardoor het nauwelijks competitie heeft met andere mineralen in je lichaam. Het bereikt je dunne darm beter dan de meeste vormen van magnesium en daar wordt het opgenomen door middel van aminozuurreceptoren. 
Glycine is het kleinste aminozuur dat ervoor kan zorgen dat magnesiumbisglycinaat tot je hersenen kan doordringen en je geheugen en geestelijke balans kan ondersteunen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect en stabiliseren celwanden, waardoor deze vorm van magnesium goed word geabsorbeerd. Het blijkt dat het aminozuur taurine belangrijk is voor de gezondheid van je hart en hartritme. Tauraten kunnen specifieke voordelen bieden voor een gezonde bloeddruk en slaap omdat taurine zorgt voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Omdat de opneembaarheid van deze vorm veel groter is, heb je er niet veel van nodig om het gewenste effect te krijgen.

Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een van de meest voorkomende varianten die we terugzien in supplementen. Het is een vorm van magnesium dat gebonden is aan citroenzuur wat van nature voorkomt in citrusvruchten. Wanneer het kunstmatig wordt gemaakt wordt het veel al door de voedingsindustrie gebruikt als toevoeging die dient als conserveermiddel en smaakverbeteraar in allerlei producten.

Omdat dit middel een natuurlijk laxerend effect heeft wordt het om deze redenen soms gebruikt om van obstipatie af te komen.

Magnesiummalaat

Dit is het magnesiumzout van appelzuur en komt van nature voor in sommige vruchten maar ook in wijn. Het heeft een zure smaak en wordt vaak gebruikt als smaakversterker of om zuur toe te voegen aan een product. Appelzuur is een metaboliet in de citroenzuurcyclus. Bijna alle energie in je cellen wordt geproduceerd in de citroenzuurcyclus. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van je lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van vele enzymen om in de ATP synthese energie vrij te maken. 

Magnesiumaspartaat

Deze vorm van magnesium is chemisch gebonden (d.m.v een proces dat chelatie wordt genoemd) aan asparaginezuur. Asparaginezuur is een aminozuur dat veel voorkomt in eiwitrijke voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je lichaam de magnesium makkelijker opneemt.

Magnesiumascorbaat

Magnesiumascorbaat is de gebufferde, niet-zure vorm van vitamine C die door je maag en darmen beter wordt verdragen dan ascorbinezuur (vitamine C). Deze vorm van magnesium wordt veelal gebruikt als vervangend middel van vitamine C. 

Magnesiumgluconaat

Deze vorm van magnesium wordt veeal gebruikt in ziekenhuizen en kan gekocht worden bij de apotheker. Het middel kan redelijk goed opgenomen worden via je maag en darmen. 

Magnesiumglycerofosfaat

Magnesiumglycerofosfaat zorgt voor het aanvullen van drie belangrijke voedingsstoffen: magnesium, glycerofosfaat en fosfor. Glycerofosfaat is een uitgangsstof voor de productie van fosfolipiden. Fosfolipiden zijn de bouwstenen van alle celmembranen in je lichaam. Vooral je hersencellen zijn rijk aan fosfolipiden. Fosfor draagt bij tot de normale werking van celmembranen, tot een normaal energieleverend metabolisme en draagt samen met calcium en magnesium bij tot de instandhouding van normale botten. 

Magnesiumlactaat

Dit is het magnesiumzout van melkzuur. Je spieren en bloedcellen kunnen deze vorm zelf aanmaken maar het wordt ook kunstmatig gemaakt om toe te voegen in producten als smaakversterker en zuurteregelaar. Deze vorm van magnesium is wat kalmer voor je spijsverteringskanaal en daarom ideaal voor mensen die dagelijks hoge dosis magnesium dienen te slikken en andere vormen slecht verdragen.

Magnesium L-threonate

Magnesium L-threonate is het zout dat wordt gevormd door het mengen van magnesium en threonzuur, een in water oplosbare stof dat afkomstig is van de metabole afbraak van vitamine C. Dit is een makkelijk opneembare vorm van magnesium en uit onderzoek met dieren blijkt dat deze vorm de meest effectieve vorm is om magnesium levels in je hersencellen te verhogen.

Magnesiumorotaat

Deze vorm bevat orootzuur, dit is een natuurlijke stof die betrokken is bij de opbouw van genetsch materiaal waaronder DNA. Deze magnesiumsoort wordt makkelijk opgenomen door je lichaam en heeft een zeer sterk laxerend effect, sterker dan alle andere magnesium varianten. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm de gezondheid van je hart ondersteunt vanwege de unieke rol van orootzuur. Orootzuur helpt je bloedvaten de energie beter door te sturen naar je hart en hierdoor is het een populair supplement bij atleten en professionele sporters. Ook wordt dit supplement gebruikt bij mensen met hart- en vaatziekten. 

Uit een onderzoek bij mensen met hartfalen bleek dat een supplement van magnesium orotaat significant effectiever was voor de symptoombestrijding en overlevingskans dan een placebo. Er dient nog veel meer onderzoek gedaan te worden om echt te bevestigen dat dit voor iedereen met hartfalen kan helpen of dat alle atleten op deze manier goed ondersteunt worden. 

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat wordt door je lichaam gezien als een aminozuur, waardoor het nauwelijks competitie heeft met andere mineralen in je lichaam. Het bereikt je dunne darm beter dan de meeste vormen van magnesium en daar wordt het opgenomen door middel van aminozuurreceptoren. Glycine is het kleinste aminozuur dat ervoor kan zorgen dat magnesiumbisglycinaat tot je hersenen kan doordringen en je geheugen en geestelijke balans kan ondersteunen.

Kiezen

 

De beste vormen van magnesium

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Aan het begin stelde we de vraag: welke soorten magnesium zijn er allemaal? Zoals je hebt gelezen zijn er zoveel soorten dat het niet altijd makkelijk is om een soort te kiezen die het beste bij je past. Soms is het het beste om je lichaam te ontzien van extra magnesium via je maag en darmen en kun je beter transdermaal (via je huid) magnesium aanvullen. Mocht je supplementen slikken doe dit dan twee uur voor je je medicijnen inneemt of twee uur erna. Tevens wordt er over het algemeen aanbevolen om niet meer dan 250 milligram magnesium per dag te slikken i.v.m. diarree en/of een rommelige maag.
Tips:

Heb je het vermoeden dat je net zoals veel Nederlanders te weinig magnesium binnen krijgt? We hebben een aantal tips voor je hoe je jouw magnesiumniveau aan kunt vullen en op peil houden.

 – Eet wekelijks vette vis, avocado’s, peulvruchten en onbewerkte noten

 – Vermijd zware inspanningen op je werk of work-outs in de sportschool

 – Neem preventief 3 keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen 

 – Overleg met je arts of je kunt stoppen met het slikken van maagzuurremmers 

 – Verminder stress! Hoe meer stress je ervaart, hoe meer magnesium er verbruikt wordt.  

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Stuur ons een bericht in de chat of stuur een e-mail naar info@magnesiumonly.nl Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Nuttige links:
Tot slot

Welke soorten magnesium zijn er? Die vraag stond centraal in dit artikel. Gebruik je een magnesiumsupplement? Welke gebruik je? Hoe lang gebruik je het al? En wat zijn je ervaringen hiermee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

 
Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *