Antioxidanten zijn stoffen die cellen in het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen ontwikkelen zich tijdens het oxidatieproces tijdens de normale metabolische functie. Een zekere mate van schade door vrije radicalen is onvermijdelijk, toch verergeren bepaalde leefstijlfactoren schade door vrije radicalen/oxidatieve stress zoals:
• Stress
• Alcohol
• Sigaretten
• Straling
• Milieu toxines
Hoe meer vrije radicalen in het lichaam des te meer kans op bepaalde chronische en degeneratieve ziekten waarbij dementie er één van is.
Voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten kunnen je hersenen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en oxidatieve stress. Deze zorgen voor cellulaire schade in de hersenen en verhogen het risico op dementie. Daarom wordt aangenomen dat voedingsmiddelen met een hoog antioxidantgehalte de hersencellen op natuurlijke wijze beschermen tegen veranderingen die bijdragen aan cognitieve achteruitgang.
Een studie uit 2022 toonde aan dat hogere niveaus van antioxidanten verband houden met een lager risico op dementie. Men liet zien dat wanneer volwassenen voldoende plantaardig voedsel dat rijk is aan antioxidanten eten, ze minder snel dementie ontwikkelen naarmate ze ouder worden.
Specifieke antioxidanten die beschermend bleken te zijn tegen cognitieve achteruitgang zijn onder meer:
• Zeaxanthine
• Bèta-cryptoxanthine
• Luteïne
Deze antioxidanten kun je vinden in voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen zoals:
• Groene bladgroenten – zoals boerenkool, spinazie, boerenkool, enz.
• Verschillende andere groenten, zoals broccoli, erwten en wortels
• Sinaasappels
• Papaja
• Bessen
Bij dit onderzoek waren meer dan 7.200 volwassenen betrokken van 45 jaar en ouder. Alle deelnemers werden aan het begin van het onderzoek getest op niveaus van vitamine A, C en E en carotenoïden-antioxidanten in hun bloed. Daarna werden ze gemiddeld 16 jaar gevolgd. In de loop van 16 jaar hebben deze onderzoekers gevolgd wie dementie ontwikkelde en wie niet. Vervolgens vergeleken ze de verschillen in de voeding van deze twee groepen.
De belangrijkste ontdekkingen die werden gedaan zijn:
• Hogere bloedspiegels van bèta-cryptoxanthine zorgde voor bescherming tegen dementie
• Volwassenen die aan het begin van het onderzoek de hoogste niveaus van luteïne en zeaxanthine in hun bloed hadden, hadden minder kans op het ontwikkelen van dementie dan degenen met lagere niveaus
Ander voedsel wat veel antioxidanten bevatten zijn:
• Citrusvruchten
• Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en kool
• Groenten zoals wortelen, bieten, zoete aardappelen, winterpompoen, paprika, champignons, sperziebonen, tomaten en artisjokken
• Fruit zoals aardbeien, bosbessen, veenbessen, frambozen, goji, kersen, mango, ananas, kiwi en guave
• Kruiden zoals kurkuma, gember, basilicum, koriander en peterselie
• Cacao en donkere chocolade
Gezonde voeding en voldoende beweging en slaap staan aan de basis van gezonde hersenen en een gezond lichaam.