Magnesium > welke magnesium is het beste?

welke magnesium is het beste
Expert: Jaap Gerrijts |  Bijgewerkt: 10 oktober 2023 | Leestijd: 8 minuten

Welke magnesium is het beste?

Welke magnesium is het beste? Magnesium behoort al jaren tot één van de meest populaire mineralen. Je kunt magnesium in allerlei vormen kopen. Zo heb je magnesiumolie, magnesium vlokken, magnesium poeder, magnesium druppels en magnesiumpillen. 

Omdat magnesiumpillen het meest verkocht worden, krijgen wij vaak de vraag welke dan het beste is. Je hebt namelijk goede pillen en minder goede pillen. Moeilijk om een goede keuze te maken dus en bovendien zonde van je geld als ze niet of nauwelijks werken. Daarom gaan wij je helpen!

Welk magnesium is het beste? In dit artikel krijg je het antwoord van ons. Lees je mee?!

Welke magnesium is het beste?

Magnesium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet het daarom uit je voeding halen zoals: noten, groentes, fruit en vis.  Wanneer je lichaam magnesium minder goed opneemt, bijvoorbeeld door het slikken van bepaalde medicatie, kan het nuttig zijn om een supplement te nemen.

Ook bij veel sporten, alcohol, roken, zwangerschap, ouderdom of een ziekte kan het goed zijn om dagelijks extra magnesium te slikken.

Je kunt kiezen uit tientallen vormen van magnesium en om je antwoord te geven op de vraag welke magnesium het beste is te geven op de vraag welk magnesium is het beste leggen we je eerst uit wat goed opneembare vormen zijn en wat slecht opneembare vormen zijn.

  

”Magnesium is één van de belangrijkste voedingsstoffen van je lichaam”

Organische en anorganische magnesium

Magnesium in voeding is gebonden aan stoffen en daarom kan je lichaam nooit alle magnesium uit je voeding halen die erin zit. Deze stoffen blokkeren simpelweg de opname omdat magnesium niet de enige mineraal is die je opneemt vanuit voeding.

Er vind een concurrentie plaats en bij sommige voedingsmiddelen is de opname maar klein terwijl er wel veel magnesium in zit. Stel je eet een banaan waar gemiddeld 27 milligram magnesium in zit dan wil dit niet zeggen dat je daadwerkelijk 27 milligram van dit mineraal opneemt.

Zo werkt dit ook met supplementen die op hun beurt ook gebonden zijn aan een stof zodat het makkelijker of juist moeilijker is voor je lichaam om het mineraal goed op te nemen.

Organisch

Organische stoffen komen van alles wat leeft zoals planten en dieren

Anorganisch

Anorganische stoffen zijn afkomstig van alle dingen wat niet leeft zoals zand, zout en steen

Organisch gebonden magnesium is gebonden aan stoffen die je lichaam goed kan opnemen en anorganisch magnesium is gebonden aan stoffen die je lichaam moeilijk op kan nemen.

Voorbeelden van anorganische magnesium met een lage biologische beschikbaarheid:

Magnesiumhydroxide

Magnesiumsulfaat

Magnesiumoxide

Voorbeelden van organisch magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid:

Magnesiumtauraat

Magnesiummalaat

Magnesiumcitraat

Magnesiumorotaat

Deze organische magnesiumsoorten zijn  gebonden aan een aminozuur waardoor je lichaam het goed op kan nemen. Je lichaam kan pure magnesium namelijk niet opnemen en het mineraal moet gebonden zijn aan een andere stof zodat je het via je darmen op kunt nemen.

Anorganische magnesiumsoorten worden vaak als vulmiddel gebruikt in de goedkopere supplementen en multivitamines. Hierdoor denk je voldoende magnesium binnen te krijgen maar in realiteit plas je het meeste gewoon weer uit.

Ook krijg je bij de anorganische vormen sneller diarree omdat de stoffen waaraan het magnesium gebonden je maag en darmen kunnen irriteren.

Top 3 beste magnesium

De beste magnesium in supplementen zijn gebonden aan een aminozuur in chelaatvorm die om de magnesium gaat zitten. Hierdoor gaat het in zijn geheel voorbij je maagzuur en neemt je darmen het magnesium veel beter op als bij andere vormen.

Het voordeel van deze vormen van magnesium is dat je maag en darmen er niet door geïrriteerd raken en er veel minder kans is op diarree als bijwerking.

 

1) Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is de best opneembare vorm van magnesium. Dit supplement is een verbinding tussen het aminozuur glycine en magnesium. Glycine wordt heel goed door je darmen opgenomen omdat het een lichaamseigen stof is die van nature in je lichaam voorkomt.

Het is de kleinste aminozuur die in je lichaam voorkomt en is betrokken bij verschillende biochemische reacties die zorgen voor het opbouwen van je spieren en omzetten van glucose in energie.

Glycine kan ook helpen bij:

Slaap

Spierafbraak

Vermoeidheid

Herstellen van je huid

Vorming van DNA en RNA

 

Al deze positieve eigenschappen in combinatie met magnesium maakt een magnesiumbisglycinaat supplement de best mogelijke manier om extra van dit mineraal binnen te krijgen.

Magnesiumbisglycinaat staat erom bekend dat het de magnesiumwaarden in je hersenen laat stijgen. Dit komt omdat deze vorm je bloed-hersenbarrière kan passeren en makkelijk in je hersenen terecht kan komen.

Mensen gebruiken deze vorm niet alleen voor de spieren, slaap en zenuwen maar ook bij hoofdpijn, migraine, depressie, en concentratie,- en geheugenproblemen.

 

2) Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een heel goede vorm van magnesium omdat het gebonden is aan het aminozuur taurine.

Taurine behoort tot de aminozuren maar is in werkelijkheid geen echt aminozuur. Taurine is belangrijk voor het goed functioneren van je spieren en zenuwweefsel. In je hersenen zorgt het voor bescherming van neurotransmitters en je zenuwen.

Taurine kan ook helpen bij:

Goed werken van je hart

Goed werken van je lever

Bescherming van je ogen

Het remmen van ontstekingen

Stofwisseling

Slaap

 

Taurine in combinatie magnesium zorgt voor een zeer goed werkend supplement wat er voor zorgt dat de magnesium goed door je cellen kan worden opgenomen.

Het voordeel van deze vorm is dat je lichaam er veel van kan opnemen waardoor je er niet veel van nodig hebt.

Een supplement mat magnesiumtauraat wordt veelal gebruikt voor energie, hart, bloedvaten, zenuwstelsel en slaap.

 

3) Magnesiummalaat

Magnesiummalaat is een magnesiumsupplement dat gebonden is aan appelzuur. Appelzuur is een stofwisselproduct in de citroenzuurcyclus.

Energie opwekken begint in je cellen en bijna alle energie in deze cellen wordt geproduceerd in de citroenzuurcyclus. Appelzuur komt voor in de meeste cellen van je lichaam en het is een belangrijk onderdeel van vele enzymen om ervoor te zorgen dat er energie wordt vrijgemaakt.

Appelzuur is ook enorm goed voor je uithoudingsvermogen, immuunsysteem en spijsvertering.

Appelzuur kan ook helpen bij:

Problemen met maag en darmen

Pijn

Lichaamsbeweging

 

Magnesiummalaat wordt veel gebruikt door mensen met vermoeidheid, stress en depressie.

Het supplement wordt ook veel gebruikt voor slaap, geestelijk welzijn, gezonde nagels, ontspanning van de spieren en spijsvertering.

Waarom een magnesiumsupplement nemen?

Nou vraag je je misschien wel af waarom magnesium? Waarom is magnesium zo belangrijk dat ik een extra supplement moet nemen? Magnesium is erg belangrijk want je lichaam kan het niet zelf aanmaken en je moet het dan ook uit je voeding halen.

Als je een gezond persoon bent die vaak biologisch en veelzijdig eet dan is de kans klein dat je een tekort hebt aan magnesium. Normaal gesproken moet je voldoende via je dagelijks eten binnen krijgen maar toch hebben meer dan de helft van alle Nederlanders een tekort aan dit belangrijke mineraal.

Door de verarming van de bodem door kunstmest en raffinagetechnieken zitten er steeds minder mineralen in de bodem. Deze mineralen nemen planten op en wanneer jij deze plant eet dan neemt je lichaam daar weer wat van op.

Als de bodem steeds meer verarmt raakt en je eet soms bewerkt voedsel en af en toe suiker dan kan dit voor een tekort aan magnesium in je lichaam zorgen.

Ook ouderdom, ziekte, veel sporten, sauna, alcohol, zwangerschap en een verminderde opname via de darmen kunnen redenen zijn waarom je een extra magnesiumsupplement kunt gebruiken.

Hoeveel magnesium per dag?

Je hebt gemiddeld 400 milligram magnesium als volwassene nodig op een dag. Sport je veel, heb je een fysiek intensieve baan of veel stress dan kan het best zijn dat je lichaam meer nodig heeft. De meeste supplementen bevatten meestal aardig wat magnesium omdat je lichaam het vaak niet allemaal kan opnemen.

Wanneer je magnesium uit de top 3 gebruikt dan heb je er in verhouding minder van nodig omdat je lichaam het heel goed kan opnemen. Als je teveel magnesium gebruikt dan krijg je hier in sommige gevallen diarree door. 

Het is een makkelijke indicatie dat je teveel magnesium binnen hebt gekregen en het kan dan ook verder niet veel kwaad. Mocht je last hebben van een moeilijke stoelgang dan kan het juist helpen om een extra capsule magnesium te nemen zodat je makkelijker en vaker naar de wc kan.

Op welke tijdsstip moet je magnesium innemen?

Je hebt een magnesiumsupplement in huis gehaald maar nu rijst een nieuwe vraag op: op welk tijdstip neem je deze in?

Magnesium kan voor verschillende redenen gebruikt worden. Als je het gebruikt om je spieren te laten ontspannen of tegen de spierpijn na het sporten neem het dan na het sporten in. Omdat magnesium je spieren helpt ontspannen is het belangrijk om magnesium na het sporten in te nemen zodat je spieren tijdens het sporten niet teveel ontspannen.

Neem je magnesium om beter te kunnen slapen neem het dan in de avond in.

Voor extra energie kun je het beste in de ochtend en rond de middag magnesium innemen.

Je kunt magnesium het beste tijdens een maaltijd innemen maar ook een half uur er voor of erna is prima.

Kijk voor jezelf wat je de beste tijdstip vind en denk daarbij na waar je het voor gebruikt.

Wanneer je meerdere capsules op een dag neemt verspreid ze dan over de dag zodat je lichaam de tijd krijgt om het goed op te nemen. Als je drie capsules in één keer zou innemen dan is er een grote kans dat je een gedeelte weer uit plast. Dit komt omdat je een grote hoeveelheid in één keer moet verwerken en de kans is dan groot dat je niet alles opneemt.

 

Tips:

1) Kies een organische vorm van magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid

2: Goedkoop is vaak duurkoop

3: Als je twijfelt of je een tekort hebt aan magnesium laat je testen of vraag online een haartest aan

4: Eet gezond en gevarieerd. Magnesium haal je onder andere uit noten, groene bladgroenten en vis

5: Heb je een tekort aan magnesium dan is de kans groot dat je ook een tekort aan andere vitamines en mineralen hebt

Tot slot

Welke magnesium is het beste stond centraal in dit artikel. Koop jij weleens magnesium? En welke vorm koop je dan? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Magnesium bijwerkingen

Wat doet magnesium?

Teveel magnesium

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *