Welk fruit bevat veel kalium? Kalium speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is ondermeer betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels en de regeling van je bloeddruk. De hoeveelheid kalium wordt geregeld door de nieren en je krijgt het binnen via je voeding. Bij een tekort of teveel aan kalium kun je klachten krijgen.
Welk fruit bevat veel kalium? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!
Fruit is een goede bron van kalium en als je iedere dag een paar stukjes eet dan heb je al gauw een kwart van je dagelijkse behoefte binnen. Nou verschillen de aantallen enorm per soort en daarom hebben we een overzicht gemaakt van de meeste fruitsoorten. Je ziet hier precies hoeveel kalium er in zit per 100 gram.
FruitsoortMilligram per 100 gram
Dadel 600
Guave 417
Avocado 450
Banaan 400
Kokosnoot 400
Passievrucht 350
Kiwi 300
Cherimoya 287
Vlierbes 280
Witte bessen 270
Abrikozen 259
Druiven 244
Kersen 240
Rode bessen 238
Framboos 228
Pruimen 220
Perzik 205
Meloen 200
Granaatappel 200
Kruisbes 200
Zwarte bessen 190
Mango 190
Braam 190
Lychee 180
Grapefruit 180
Nectarines 175
Sinaasappel 170
Watermeloen 160
Aardbeien 150
Papaja 150
Citroen 150
Mandarijn 145
Pompoen 130
Appel 120
Ananas 116
Cranberry 80
Peer 65
Blauwe bessen 60
Olijf 45
”De belangrijkste elektrolyten in het lichaam zijn kalium, natrium en chloride”
De voordelen van kalium
Kalium is een belangrijk elektrolyt en samen met natrium verantwoordelijk voor het vochtgehalte binnen en buiten je cellen. Ze vormen samen de natrium-kalium pomp welke ervoor zorgt dat natrium-ionen uit je cel worden gepompt en kalium-ionen er in. Dit proces is enorm belangrijk voor je spier-, zenuw- en kliercellen.
Kalium heeft nog veel meer functies en onverwachte voordelen:
1) Cognitieve voordelen
2) Ondersteuning van de kleine hersenen
3) Stemmingsondersteuning
4) Sterkere spieren
5) Bescherming tegen krampen in de benen
6) Gaat de effecten van een hoog natriumgehalte /zout tegen
7) Ondersteuning van regelmatige stoelgang
8) Helpt de bloeddruk verlagen tijdens een te hoge bloeddruk
9) Zorgt voor de geleiding van zenuwprikkels
10) Helpt de zuurgraad in het lichaam bepalen
Wat beïnvloed je kalium gehalte?
Een gezond persoon krijgt normaal gesproken genoeg kalium binnen als het eetpatroon veelzijdig en gezond is. Toch zijn er mensen die niet voldoende via de voeding binnen krijgen en dit kan voor problemen zorgen.
De behoefte aan kalium neemt toe als je veel geraffineerde koolhydraten en suikers eet. Niet alleen kalium maar ook de opname van andere belangrijke vitamines en mineralen worden hierdoor negatief beïnvloed. Ook bij vaak overgeven, chronische diarree, een hoge lichamelijke inspanning en het gebruik van medicijnen zoals diuretica heb je extra kalium nodig.
Wanneer je een slechte nierfunctie hebt dan is het belangrijk dat je arts in de gaten houd of je teveel of juist te weinig kalium vasthoud.
Zo krijg je voldoende kalium binnen!
Als je dagelijkse voldoende kalium binnen wilt krijgen dan is het belangrijk om veelzijdig en gezond te eten. Om je op weg te helpen hebben we hier een voorbeeld gemaakt wat je op een dag kunt eten om zo voldoende kalium binnen te krijgen.
1 banaan 600mg
1 kiwi 225mg
1 appel 150mg
1 avocado 600mg
2 handjes met noten, walnoot, macadamia, amandel, cashew 275mg
Houd er rekening mee dat hoe langer je iets kookt of bakt des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Eet gevarieerd en gezond en vermijd zoveel mogelijk suikers en geraffineerde koolhydraten. Bij het gebruik van veel zout is het belangrijk om extra kalium binnen te krijgen om dit te compenseren.
Tips:
1) Avocado, dadel, banaan en kiwi zijn goede vruchten om kalium mee aan te vullen
2) Eet gezond, veelzijdig en bereken of je aan de dagelijkse hoeveelheid van 4000mg komt
3) Kalium zit ook in groente, noten, zaden, vlees en peulvruchten
4) Neem bij twijfel contact op met je huisarts, die kan een test doen op kaliumwaardes
Welk fruit bevat veel kalium stond centraal in dit artikel. Eet jij wekelijks een banaan, kiwi of avocado om je kalium aan te vullen? Eet je altijd gezond en veelzijdig? En staan noten en zaden ook op je wekelijkse boodschappenlijstje? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!