Je weerstand verhogen is belangrijk om ziektewekkers te doden en chronische ziektes te voorkomen. Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je je weerstand. Als je een goede weerstand hebt is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
Je weerstand verhogen op een natuurlijke manier! In dit uitgebreide artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen. Lees je mee?!
Het immuunsysteem is een interactief netwerk van organen, cellen en eiwitten dat het lichaam beschermt tegen virussen, bacteriën en vreemde stoffen. Als je weerstand hoog is dan merk je daar niets van. Pas wanneer de prestaties van het immuunsysteem worden aangetast dan heb je kans om ziek te worden.
Planten, kruiden, vitamines, mineralen, voedingsmiddelen en veranderingen in levensstijl kunnen worden gebruikt om infecties te voorkomen en te bestrijden vanwege hun antimicrobiële en immuun bevorderende eigenschappen.
Wij gaan je laten zien hoe je je weerstand kunt verhogen op een natuurlijke manier zodat je beter bestand bent tegen ziekte.
Vitamines zijn belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo zijn er specifieke vitamines die het lichaam helpen bij de weerstand zodat ziektekiemen minder snel door de celwand kan dringen en je op deze manier ziek maken.
Hoe kan ik mijn weerstand verhogen?
• Vitamine A
Vitamine A zorgt voor structurele integriteit van de mucosale cellen. Met mucosale cellen bedoelen we de slijmvliezen aan de binnenkant van de neus en de keel.
Een goede bron van vitamine A is levertraan. Er zit niet alleen veel vitamine A in levertraan, het zit ook boordevol vitamine D en essentiële vetzuren DHA en EPA.
• Vitamine C uit natuurlijke bronnen
Vitamine C uit voeding is enorm belangrijk voor een gezonde weerstand. De vitamine stimuleert het lichaam om meet witte bloedcellen aan te maken die enorm belangrijk zijn om ziekteverwekkers te bestrijden.
Je vind vitamine C in paprika, zuurkool, citrusvruchten, zwarte bessen en groene bladgroenten.
• Vitamine D
Vitamine D kan de aangeboren en adaptieve immuun responsen moduleren.
Verschillende onderzoeken bij mensen met een vitamine D-tekort hebben een duidelijke link aangetoond met chronische aandoeningen die gepaard gaan met verhoogde ontsteking en deregulering van het immuunsysteem, zoals diabetes, astma en reumatoïde artritis. Deze waarnemingen samen met experimentele studies suggereren een cruciale rol voor vitamine D bij de modulatie van de immuun functie.
Vitamine D-receptor word tot expressie gebracht door de meeste immuun cellen, waaronder B- en T-lymfocyten, monocyten, macrofagen en dendritische cellen. Daarnaast is er een actief vitamine D-metabolisme door immuun cellen die vitamine D3 plaatselijk kunnen omzetten in zijn actieve vorm.
Vitamine D is een enorm belangrijke stof die nodig is om de weerstand hoog te houden.
Je krijgt vitamine D binnen door blootstelling aan de zon. In de maanden oktober tot en met maart is de zon niet sterk genoeg en kun je het halen uit levertraan, vette vis en eieren.
• Zink
Zink is de belangrijkste sporenmineraal voor het immuunsysteem. Zink helpt bij de productie van T-cellen die belangrijk zijn om ziekteverwekkers te bestrijden en uit te schakelen. De stof heeft verschillende belangrijke taken als het gaat om het immuunsysteem.
Zinksupplementen worden vaak gebruikt als vrij verkrijgbare remedie tegen verkoudheid en andere ziekten. Dit mineraal kan verkoudheidssymptomen helpen verminderen en de duur van verkoudheid verkorten.
Zink komt van nature voor in vlees, vis, oesters, hennepzaad en noten.
• Knoflook
Knoflook is de meest potente plant die kan helpen bij het doden van virussen, bacteriën en schimmels. Het eten van knoflook is in vele onderzoeken getest en men kwam er achter dat het de weerstand helpt verhogen en verkoudheid tot ruim 60% kan helpen verminderen.
• Olijfblad
Olijfblad word veel als supplement verkocht. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het sterke antioxiderende en anti-inflammatoire effecten heeft. Olijfblad bevat verschillende polyfenolen zoals oleuropeïne en deze stof is sterker dan voeding zoals goji bessen en açai bessen.
• Astragalus
Astragalus is een plant die een zeer lange geschiedenis heeft als booster voor het immuunsysteem en werkt als ziektebestrijder. De wortel van astragalus wordt al duizenden jaren gebruikt als adaptogeen in de traditionele Chinese geneeskunde.
Hoewel astragalus één van de minst bestudeerde immuun bevorderende kruiden is, zijn er enkele preklinische onderzoeken die interessante immuun activiteit aantonen.
Astragalus is verkrijgbaar als supplement in capsulevorm.
• Appelciderazijn
Fagocyten behoren tot het aangeboren afweersysteem. Fagocyten zijn cellen die onvriendelijke microben vernietigen. Appelciderazijn helpt het lichaam zuurder te worden waardoor fagocytose beter werkt. Bij dit proces gaan fagocyten ziekteverwekkers insluiten, opeten en afbreken.
• Lichamelijke beweging
Beweging is enorm belangrijk om het lichaam gezond te houden zodat het in staat is om ziekteverwekkers af te weren. Helemaal als je wat ouder word gaat dit een steeds belangrijker rol spelen. Beweeg daarom iedere dag minimaal een uur. Je kunt dit doen door te lopen, fietsen, zwemmen of een andere vorm van beweging.
• Verminder stress
Verschillende onderzoeken laten zien dat chronische stress beschermende immuun responsen kan onderdrukken en pathologische immuun responsen kan verergeren.
Om gezondheid en genezing te bevorderen is het belangrijk om stressniveaus te minimaliseren. Hoe meer stress des te gevoeliger je bent voor ziekte, bacteriën en andere indringers.
• Slaap
Als je niet genoeg slaap krijgt dan kan je immuunsysteem niet goed functioneren. Uit onderzoek naar de kwetsbaarheid van volwassenen met een slaaptekort bleek zelfs dat degenen die minder dan zes uur per nacht sliepen meer dan vier keer meer kans hadden om verkouden te worden dan volwassenen die meer dan zeven uur sliepen.
Om de kans op verkoudheid en griep te verkleinen moet je ervoor zorgen dat je elke nacht minimaal zeven uur slaap krijgt.
”Gezond eten en voldoende beweging is goed voor de weerstand”
Hoe werkt weerstand tegen indringers?
Het immuunsysteem is in feite het leger van je lichaam om ziekteverwekkers die ziekten veroorzaken te bestrijden. De ziekteverwekkers waar we het over hebben zijn met name microben zoals bacteriën en virussen.
Er zijn drie belangrijke barrières voor het immuunsysteem:
• Huid
• Slijmvlies
• Ontsteking
Zodra een ziekteverwekker in het lichaam komt dan zet je lichaam een tegenaanval in met behulp van witte bloedcellen en vriendelijke darmmicroben.
Witte bloedcellen en vriendelijke microben:
• Maken zuur aan om ziekteverwekkers te verwijderen
• Scheiden gif af om microben te doden
• Laat vrije radicalen vrij
• Maakt waterstofperoxide aan
• Maken enzymen aan
• Hebben onderling strijd om voedsel en ruimte
• Generen slijm en zorgt voor ontstekingen
• Het geheugen van het immuunsysteem onthoud schadelijke microben zodat ze makkelijk kunnen omgaan met microben die ze eerder zijn tegengekomen
• Bevorderen fagocyten, dit zijn cellen die onvriendelijke microben vernietigen
Het immuunsysteem is een interactief netwerk van organen, eiwitten en witte bloedcellen die het lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën of vreemde stoffen.
Een goede weerstand zorgt er voor dat ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels die het lichaam binnendringen worden geneutraliseerd en verwijderd. Ze helpen schadelijke stoffen uit het milieu te herkennen en neutraliseren en vechten tegen de lichaamseigen cellen die door een ziekte zijn veranderd.
Om de natuurlijke afweer van het lichaam soepel te laten werken, moet het immuunsysteem onderscheid kunnen maken tussen “eigen” en “niet-eigen” cellen, organismen en stoffen. Het mooie is dat het immuunsysteem zich voortdurend aanpast en leert zodat het lichaam kan vechten tegen bacteriën of virussen die in de loop van de tijd veranderen.
Er zijn twee delen van het immuunsysteem:
• Aangeboren immuunsysteem
Werkt als een algemene verdediging tegen ziekteverwekkers
• Adaptieve immuunsysteem
Richt zich op zeer specifieke ziekteverwekkers waarmee het lichaam al in contact is geweest
Deze twee afweersystemen vullen elkaar aan bij elke reactie op een ziekteverwekker of schadelijke stof.
”Sporten is goed voor je weerstand”
Wat verzwakt je weerstand?
Je hebt verschillende dingen die het immuunsysteem kunnen verzwakken en dit kan op de lange termijn chronische ziekte of auto-immuunziektes veroorzaken. Daarnaast zorgt een zwakke weerstand er voor dat je vaker verkouden bent en de griep kunt krijgen.
Wat verzwakt de weerstand?
• Voedsel met weinig voedingsstoffen
• Ongezonde voeding
• Te weinig vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en essentiële vetzuren
• Stress
• Te weinig slaap
• Glucose
• Te weinig beweging
”Voedingssupplementen kunnen je weerstand ondersteunen”
Wat zijn de gevaren van supplementen die de weerstand verhogen?
Ga met enige voorzichtigheid te werk in de zoektocht naar hoe je je immuunsysteem kunt versterken. Als je immuun bevorderende kruiden, supplementen en etherische oliën gebruikt dan is het belangrijk om te onthouden dat sommige producten enorm krachtig zijn. Zorg er daarom voor dat je goed de gebruiksaanwijzing leest en bij het gebruik van medicatie of ziekte altijd eerst met de arts overlegd.
Soms kan het raadzaam zijn om af en toe te stoppen met een supplement en het na twee weken weer te gaan gebruiken. Dit doe je zodat het lichaam de tijd krijgt om de stoffen te verwerken en er geen gewenning ontstaat.
Als je zwanger bent wees dan ook voorzichtig bij het gebruik van essentiële oliën en supplementen. Neem uit voorzorg altijd contact op met de huisarts voor je een supplement gaat gebruiken.
Tips:
1) Twijfel je of je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine of mineraal? Laat je testen bij de huisarts of vraag online een test aan
2) Een hoogwaardig voedingssupplement kan helpen de weerstand te verhogen
3) Kies altijd voor natuurlijke supplementen waar dit mogelijk is
4) Zorg voor een goede basis van gezond eten, voldoende slaap, beweging en zo min mogelijk stress
Weerstand verhogen stond centraal in dit artikel. Ben jij bewust met je weerstand bezig? Slaap je voldoende? En neem je extra vitaminen en mineralen om je weerstand een ‘boost’ te geven? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!