Voordat jezelf wat kunt of gaat doen aan je klachten is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en desnoods medische hulp in te schakelen als je er niet uit komt. Wanneer je de oorzaak weet dan kun je de klachten aan gaan pakken. We hebben enkele voorbeelden voor je op een rij gezet.
1) Onderzoek
Ga naar de opticien of oogarts voor een oogonderzoek. Laat je onderzoeken op infecties, oogaandoeningen en stoffen die in je oog terecht zijn gekomen.
2) Bescherming
De zon, infecties of iets in je oog krijgen tijdens het werk kan worden verholpen door je ogen te beschermen. Draag daarom een zonnebril of veiligheidsbril om je ogen te beschermen.
3) Maak je bril schoon
Een vieze bril kan ervoor zorgen dat je zicht wazig word. Koop een speciaal brillendoekje of gebruik een speciaal reinigingsmiddel.
4) Rust
Geef je ogen rust als je veel achter een scherm zit zoals een pc. Kiek iedere 15 minuten naar buiten en varieer van diepte. Door de ogen aan te passen zal je minder snel vermoeide ogen krijgen. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig knippert om de ogen vochtig te houden.
5) Verlichting
Fel licht kan voor vermoeide ogen zorgen. Ook in een te donkere ruimte naar een scherm kijken heeft dit effect. Zorg dat je in een niet te felle en niet te donkere ruimte zit en vermijd felle beeldschermen voor het slapen gaan.
6) Roken
Roken heeft allerlei gezondheidsrisico’s zoals oogproblemen, slechte doorbloeding met als gevolg wazig zien. Het kan staar, droge ogen, diabetische retinopathie en ontstekingen veroorzaken die je ten alle tijde wilt vermijden.
7) Vermijd prikkels
Stress, angst en migraine zijn triggers die je zoveel mogelijk wilt verminderen. Ook stoffen zoals alcohol, drugs of cafeïne kunnen een bron zijn van deze triggers. Vermijd daarom prikkels die deze klachten veroorzaken zoveel mogelijk.
8) Oogoefeningen
Als je ouder word of last hebt van een oogaandoening dan word het zicht vaak minder en het kan soms helpen om je ogen te trainen met oefeningen. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar kan op zijn minst helpen de ogen te ontspannen en vermoeidheid verminderen.
– Masseer je ogen met de vingertoppen en ook de gebieden rond de buitenkant van de oogkassen in een cirkelvormige richting.
– Houd een voorwerp op armlengte afstand en concentreer je erop terwijl je het langzaam naar je neus haalt en aanraakt. Blijf erop gefocust terwijl je het terug beweegt tot op armlengte.
– Neem een kaartspel en haal er een kaart uit. Houd hem op armlengte afstand en kijk er minder dan een seconde naar op een knipperende manier. Stop ernaar te kijken en probeer te raden welke kaart je zag.
Als je nog meer oefeningen wilt doen dan kun je deze online opzoeken of ernaar vragen bij de oogarts.
9) Houd je sinussen schoon door:
• Stomen
• Neus spoeling met warm water en zout
• Gehydrateerd blijven
• Goede hygiëne
Dit vermindert allergische reacties zodat je minder medicatie hoeft te gebruiken die weer voor bijwerkingen zorgen.
10) Gezonde voeding zal helpen bij het verminderen van het risico op allerlei ziekten en voorziet je van de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je hard nodig hebt. Vermijd suikers, bewerkt voedsel, geraffineerde koolhydraten en slechte vetten.
11) Voorkom droge ogen door het volgende te vermijden:
• Plaatsen met veel wind
• Roken en rooklucht
• Airco
12) Laat je bij twijfel testen op een tekort aan vitamines en mineralen.
Een extra aanvulling met supplementen op een gezond dieet kan ook een goed idee zijn. Denk hierbij aan een kwalitatieve multivitamine of losse vitamines en mineralen speciaal gericht op de aandoening die je hebt.
Vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor de ogen:
Vitamine A – Nachtblindheid, droge ogen, staar, maculaire degeneratie
Vitamine B1 – Staar, retinopathie
Vitamine B2 – Staar, maculaire degeneratie
Vitamine B3 – Glaucoom
Vitamine C – Helpt ontstekingen voorkomen
Vitamine D – Staar
Vitamine E – Werkt als krachtige antioxidant
Selenium – Oogziekte van Graves, uveïtis
Zink – Staar, maculaire degeneratie
Luteïne – Leeftijds gerelateerde maculadegeneratie, cataract
Omega-3 vetzuren – Voor gezonde ogen
Beta-caroteen – Bescherming van het hoornvlies
Zeaxanthine – Maculadegeneratie
Veel van deze antioxidanten en vitamines zijn ook te vinden in de volgende voeding:
• Citrusvruchten
• Groene bladgroenten
• Eieren
• Vis
• Noten en zaden
• Olijf- of lijnzaadolie
• Rundvlees
• Peulvruchten
• Zoete aardappelen
• Voedingsgist