wazig zien
Expert: Jaap Gerrijts | 26 februari 2023 | Leestijd: 6 minuten

Wazig zien

Wazig zien is vooral erg vervelend. Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan dichtbij zijn, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, maar ook veraf zoals bij tv- kijken of autorijden. Wazig zien komt vaak voor vanaf middelbare leeftijd en kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kan het in veel gevallen verholpen worden door tijdig actie te ondernemen.

Wazig zien is erg vervelend. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe je symptomen herkent en wat je kunt doen om klachten te verminderen of verhelpen. Lees je mee?!

Wazig zien

Wazig zien kan je tijdelijk last van hebben en soms permanent zijn. Maar wat is wazig zien precies?

Wazig zien kan elk verlies van focus of scherpte zijn in wat je ziet. Het kan in één oog voorkomen of in beide. Het kan in slechts één gezichtsveld, zoals het buitenste gezichtsveld of in alles waar je naar kijkt. Wazig zien kan ook alleen voor dingen die dichtbij zijn of juist voor dingen die ver weg zijn. 

Vaak is wazig zien tijdelijk of een teken dat je zicht achteruit gaat. In sommige gevallen kan het dragen van een bril of contactlenzen een verbetering geven. Als het wazig zien ineens plotseling voorkomt dan kan dit een teken zijn van andere gezondheidsproblemen. Als je van de één op de andere dag wazig ziet dan is het belangrijk om hiermee naar de huisarts te gaan om je te laten nakijken. 

 

 

”Troebel of onduidelijk zicht komt het meeste voor”

Wat zijn symptomen van wazig zien?

De term wazig zien spreekt voor zich, toch zijn er verschillende symptomen die allemaal bij wazig zien horen. Welke symptomen horen bij wazig zien?

Troebel of onduidelijk zicht

Onduidelijk zicht op elke afstand

Zwevende vlekken over het gezichtsveld

Gebrek aan detail of focus als je ergens naar kijkt

Vage randen

Scheel kijken

In de ogen wrijven 

Vaak knipperen

Deze symptomen kunnen langzaam of ineens optreden. Ze kunnen ook weg gaan en vervolgens weer terugkomen. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide ogen.

Andere symptomen:

Irritatie en jeuk

Rode ogen

Duizeligheid

Hoofdpijn

Als je last hebt van deze andere symptomen dan kan er een oorzaak zijn waar je snel een arts voor wilt inschakelen. Aarzel niet als je het niet zeker weet en schakel hulp in.

 

 

”Er zijn talloze oorzaken voor wazig zien”

Wat zijn de mogelijke oorzaken van wazig zien?

Wazig zien kan een tijdelijke ongemakkelijke klacht zijn en ook een teken van ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen zodat het probleem kan worden aangepakt.

Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van wazig zien?

Vermoeidheid, vermoeide ogen of teveel in de zon kijken 

Soms kan stress op de ogen door te lang opblijven of te veel zonlicht leiden tot een milde tijdelijke wazig zicht. Dit gaat meestal weg na voldoende rust 

Ouderdomsverziendheid, verziendheid of bijziendheid

Als je last hebt van verziendheid of bijziendheid dan zie je of alles dichtbij niet goed of alles wat verder weg is minder goed. Een veelvoorkomende klacht is dat het zicht wazig is. Deze klacht kan vaak eenvoudig worden verholpen door een bril of lenzen.

Chronische droge ogen  

Als je last hebt van chronische droge ogen dan kan je niet voldoende traanvocht aanmaken waardoor de ogen droog aanvoelen en het zicht wazig kan zijn 

Migraine 

Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn waarbij het zicht tijdelijk wazig kan worden. Ook kan het flikkeren, zigzag patronen, halo’s of een gebroken zicht geven.

Cilinderafwijking

Een ander woord voor cilinderafwijking is astigmatisme. Hierbij is het hoornvlies onregelmatig gevormd waardoor dingen op elke afstand wazig lijken. 

Zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding en dit kan de vorm van de ogen veranderen. Je kunt ook last hebben van dubbel zien en droge ogen. Wees voorzichtig en laat je nakijken op zwangerschapsdiabetes of pre-eclampsie.

Oogdruppels 

Als je oogdruppels neemt of een laseroperatie ondergaat wat ook wel LASIK-chirurgie word genoemd dan kan dit een wazig zicht veroorzaken. Het gebruik van allergiemedicatie kan ook wazig zien veroorzaken.

Contactlenzen – bril

Een verkeerde bril die te sterk of te zwak is kan wazig zicht veroorzaken. Ditzelfde geld voor contactlenzen. Als je te lang contactlenzen in dan kan er een laagje over de lens komen die ook slecht zicht veroorzaakt. Sommige mensen hebben last van de airco wanneer ze contactlenzen in hebben. Zorg er daarom voor dat je contactlenzen niet te lang inhoud.

Oogdrijvers 

Oogdrijvers zijn zwarte vlekjes in je gezichtsveld en dit kan een wazig zicht geven. Dit komt vaker voor op latere leeftijd. Mocht je ineens last hebben van oogdrijvers dan kan je netvlies gescheurd zijn en is het belangrijk om contact met de huisarts op te nemen.

Er zijn ook ernstige gevallen waardoor je ineens wazig gaat zien.

Ernstige oorzaken van wazig zien:

Staar 

Als je last van staar hebt dan zie je slechter en heb je vaak wazig zicht. Ook in het donker kan je moeilijker zien en last hebben van zogenaamde halo’s van licht.

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie 

Op latere leeftijd komt leeftijdsgebonden maculaire degeneratie regelmatig voor waarbij je steeds minder kunt zien en last hebt van vervaging of vervorming van het gezichtsvermogen.

Ooginfecties of ziekte 

Uveïtis, oogherpes en optische neuritis zorgen voor irritatie van het oog en kan wazig zien veroorzaken. Als er een kleine gaatje in het netvlies zit dan kan dit ook deze klachten veroorzaken.

Glaucoom  

Dit kan een geleidelijke of plotselinge vervaging van het gezichtsveld aan de randen van het gezichtsveld of een vernauwing van het gezichtsveld ook wel tunnelvisie genoemd veroorzaken.

Diabetische retinopathie 

Als je diabetes hebt dan kan er schade aan de bloedvaten in je ogen ontstaan en dit heet diabetische retinopathie. Ook deze aandoening kan wazig zien veroorzaken.

Beroerte 

Als je een beroerte hebt dan kun je last krijgen van dubbel en wazig zien. Als dit ineens optreed dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen van een arts.

Multiple sclerose  

Multiple sclerose  is een neurologische aandoening die verschillende symptomen heeft waarvan wazig zien er één van is. 

 

 

”Oudere mensen, zwangere vrouwen en diabetici”

Extra risico op wazig zien!

Als je gezond bent dan is het risico op wazig zien erg klein. Wanneer je een ziekte hebt, slechte leefstijlgewoontes of andere klachten dan kan dit wazig zien veroorzaken. Wie heeft extra risico op wazig zien?

Oudere leeftijd

Angst 

Chronische stress

Zwangerschap

Diabetes

Hart- en vaatziekte

Hoge bloeddruk

Slechte voeding

Vermoeide ogen

Oog infectie

Infectie bij je moeder tijdens haar zwangerschap zoals rubella, herpes simplex, toxoplasmose, cytomegalovirus of andere infecties

Te vroeg geboren zijn of minder dan 1.500 gram wegen bij de geboorte

Familiegeschiedenis van oogziekten, slecht zicht of oogaandoeningen

Familiegeschiedenis van metabole of genetische ziekte

Neurologische aandoeningen

Sikkelcelanemie

Hyperviscositeitssyndroom

Hypothyreoïdie

Langdurige blootstelling aan de zon

Migraine of hoofdpijn

Droge ogen

Recente oogoperatie of oogtrauma

Oogmedicatie 

Het gebruik van andere medicijnen met wazig zicht of visusveranderingen als bijwerking, zoals sommige allergiemedicatie

Langdurig gebruik van corticosteroïden

Roken

 

 

”Een bril op sterkte kan vaak helpen bij wazig zien”

Gebruikelijke behandeling

Als je naar een arts of opticien gaat dan is de behandeling afhankelijk van de oorzaak die er gevonden word. Soms gaat wazig zien vanzelf weer over en is er geen behandeling nodig. 

Behandelingen die veel voorkomen bij deze klacht:

Bril of contactlenzen

In veel gevallen kan het dragen van een bril of contactlenzen het zicht verbeteren

Medicatie

Als medicijnen de oorzaak zijn van het wazig zien dan kan een verandering van merk of soort medicijn het probleem in sommige gevallen verhelpen

Oogdruppels  

Speciale druppels om droge ogen te bevochtigen of om je te helpen natuurlijke tranen te produceren. Dit word vaak voorgeschreven bij het droge ogen syndroom.

Als je een onderliggende ziekte hebt zoals pre-eclampsie, beroerte, hartaandoeningen of diabetische retinopathie dan kan na het behandelen van deze aandoeningen het wazig zien ook verminderen. Bij veranderingen van het gezichtsvermogen kan het wazig zien soms permanent zijn en soms erger worden.

 

 

”Mensen met diabetes hebben vaak oogproblemen”

Periodiek vasten en diabetes

Periodiek vasten is een gedeelte van de dag eten en de rest van de dag alleen maar drinken. Een voorbeeld is van 12 uur in de middag tot 17:00 uur in de middag eten en de rest van de dag niks. Op deze manier heeft het lichaam ruim de tijd om alle voeding goed te verteren. 

Eén van de grootste oorzaken van slecht zicht en wazig zien is diabetes. Als je diabetes hebt dan zijn er vier belangrijke punten die worden beïnvloed: 

Hart

Nieren

Ogen

Zenuwstelsel

Er is een aandoening die wordt veroorzaakt door diabetes en dit heet diabetische retinopathie. Dit is schade aan het netvlies en veroorzaakt wazig zien. Er is ook een kans op het ontwikkelen van glaucoom als je diabetes hebt.

Wanneer je een bloedsuikerprobleem hebt dan vernietigt dit het kleine vasculaire systeem dat naar de oogzenuw gaat en dit kan blindheid veroorzaken.

We hebben ook een ander probleem dat maculaire degeneratie wordt genoemd. Dit is een andere situatie waarin je een slechte bloedsomloop achter in het oog hebt.

En tot slot hebben we het veelvoorkomende probleem van staar. Staar komt veel voor bij diabetici en oudere mensen.

Waar deze allemaal toe leiden is insulineresistentie. Als insulineresistentie een oorzaak is van een slecht gezichtsvermogen dan kan het tegenovergestelde de schade ongedaan maken en het gezichtsvermogen helpen verbeteren.

Periodiek of intermitterend vasten is fantastisch voor insulineresistentie. Het helpt je bloedsuikerspiegel te normaliseren en het helpt je lichaam op ketonen te werken, wat ook helpt bij de bloedsuikerspiegel.

Bovendien helpt vasten autofagie te stimuleren. Autofagie is wanneer je lichaam oude beschadigde eiwitten begint op te ruimen. Dit kunnen drijvers in je oog zijn of littekenweefsel in het oog.

Als je begint met keto en intermitterend vasten en je krijgt een slechter zicht dan betekent dit alleen dat je nog niet bent aangepast aan keto. Geef het daarom wat tijd.

 

 

”Gezonde voeding zit vol vitamines, mineralen en antioxidanten”

Wat kan je doen tegen wazig zien?

Voordat jezelf wat kunt of gaat doen aan je klachten is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en desnoods medische hulp in te schakelen als je er niet uit komt. Wanneer je de oorzaak weet dan kun je de klachten aan gaan pakken. We hebben enkele voorbeelden voor je op een rij gezet.

 

1) Onderzoek

Ga naar de opticien of oogarts voor een oogonderzoek. Laat je onderzoeken op infecties, oogaandoeningen en stoffen die in je oog terecht zijn gekomen.

2) Bescherming

De zon, infecties of iets in je oog krijgen tijdens het werk kan worden verholpen door je ogen te beschermen. Draag daarom een zonnebril of veiligheidsbril om je ogen te beschermen.

3) Maak je bril schoon

Een vieze bril kan ervoor zorgen dat je zicht wazig word. Koop een speciaal brillendoekje of gebruik een speciaal reinigingsmiddel.

4) Rust

Geef je ogen rust als je veel achter een scherm zit zoals een pc. Kiek iedere 15 minuten naar buiten en varieer van diepte. Door de ogen aan te passen zal je minder snel vermoeide ogen krijgen. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig knippert om de ogen vochtig te houden.

5) Verlichting

Fel licht kan voor vermoeide ogen zorgen. Ook in een te donkere ruimte naar een scherm kijken heeft dit effect. Zorg dat je in een niet te felle en niet te donkere ruimte zit en vermijd felle beeldschermen voor het slapen gaan.

6) Roken

Roken heeft allerlei gezondheidsrisico’s zoals oogproblemen, slechte doorbloeding met als gevolg wazig zien. Het kan staar, droge ogen, diabetische retinopathie en ontstekingen veroorzaken die je ten alle tijde wilt vermijden.

7) Vermijd prikkels

Stress, angst en migraine zijn triggers die je zoveel mogelijk wilt verminderen. Ook stoffen zoals alcohol, drugs of cafeïne kunnen een bron zijn van deze triggers. Vermijd daarom prikkels die deze klachten veroorzaken zoveel mogelijk.

8) Oogoefeningen

Als je ouder word of last hebt van een oogaandoening dan word het zicht vaak minder en het kan soms helpen om je ogen te trainen met oefeningen. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar kan op zijn minst helpen de ogen te ontspannen en vermoeidheid verminderen.

Masseer je ogen met de vingertoppen en ook de gebieden rond de buitenkant van de oogkassen in een cirkelvormige richting.

Houd een voorwerp op armlengte afstand en concentreer je erop terwijl je het langzaam naar je neus haalt en aanraakt. Blijf erop gefocust terwijl je het terug beweegt tot op armlengte.

Neem een kaartspel en haal er een kaart uit. Houd hem op armlengte afstand en kijk er minder dan een seconde naar op een knipperende manier. Stop ernaar te kijken en probeer te raden welke kaart je zag.

Als je nog meer oefeningen wilt doen dan kun je deze online opzoeken of ernaar vragen bij de oogarts.

9) Houd je sinussen schoon door:

Stomen

Neus spoeling met warm water en zout

Gehydrateerd blijven

Goede hygiëne 

Dit vermindert allergische reacties zodat je minder medicatie hoeft te gebruiken die weer voor bijwerkingen zorgen.

10) Gezonde voeding zal helpen bij het verminderen van het risico op allerlei ziekten en voorziet je van de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je hard nodig hebt. Vermijd suikers, bewerkt voedsel, geraffineerde koolhydraten en slechte vetten.

11) Voorkom droge ogen door het volgende te vermijden:

Plaatsen met veel wind  

Roken en rooklucht 

Airco

12) Laat je bij twijfel testen op een tekort aan vitamines en mineralen.

Een extra aanvulling met supplementen op een gezond dieet kan ook een goed idee zijn. Denk hierbij aan een kwalitatieve multivitamine of losse vitamines en mineralen speciaal gericht op de aandoening die je hebt.

Vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor de ogen:

Vitamine A – Nachtblindheid, droge ogen, staar, maculaire degeneratie

Vitamine B1 – Staar, retinopathie

Vitamine B2 – Staar, maculaire degeneratie

Vitamine B3 – Glaucoom

Vitamine C – Helpt ontstekingen voorkomen

Vitamine D – Staar

Vitamine E – Werkt als krachtige antioxidant

Selenium – Oogziekte van Graves, uveïtis

Zink – Staar, maculaire degeneratie

Luteïne – Leeftijds gerelateerde maculadegeneratie, cataract

Omega-3 vetzuren – Voor gezonde ogen 

Beta-caroteen – Bescherming van het hoornvlies

Zeaxanthine – Maculadegeneratie

Veel van deze antioxidanten en vitamines zijn ook te vinden in de volgende voeding:

Citrusvruchten

Groene bladgroenten 

Eieren 

Vis

Noten en zaden

Olijf- of lijnzaadolie 

Rundvlees 

Peulvruchten 

Zoete aardappelen 

Voedingsgist

Tips:

1) Bezoek je opticien en oogarts als je last hebt van wazig zien en andere oogproblemen

2) Eet gezond en gevarieerd en vul het eventueel aan met een kwalitatieve multivitamine en levertraansupplement

3) Vermijd langdurig naar een scherm kijken 

4) Neem voldoende rust en vermijd stress zoveel mogelijk

Tot slot

Wazig zien stond centraal in dit artikel. ipsum dolor sit amet, Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina! 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

waar zit omega 3 in?

Wat doet vitamine D?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *