Kruiden > watermunt 

watermunt
Expert: Jaap Gerrijts | 27 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Watermunt

Watermunt is samen met pepermunt de meest gebruikte muntsoort ter wereld. Watermunt wordt gebruikt voor medicinale doeleinden en er wordt vaak thee van getrokken. Munt dood onder andere ziektekiemen en het kan helpen tegen winderigheid en bij maag- en darmklachten. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van watermunt? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Watermunt wordt gebruikt voor medicinale doeleinden

Watermunt

Wist je dat er meer dan 600 muntsoorten zijn? Watermunt word al duizenden jaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. De kruid werd in Nederland ook wel palingkruid genoemd omdat het vroeger gebruikt werd bij het klaarmaken van paling. 

Watermunt heet in het Latijns Mentha aquatica en deze plant kan prima in je tuin of op het balkon groeien. Het word veel gebruikt in voedingsmiddelen vanwege de lekkere mint smaak maar het kan ook in salades, drankjes, shakes en andere gerechten genuttigd worden.

Munt bevat veel fytonutriënten en vezels die gezond voor je zijn.

Zo bevat watermunt de volgende stoffen:

 – Vitamine A, B1,B2,B3,B6, foliumzuur, C en E

 – Mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer

 – Sporenelementen fosfor en zink

Munt word vaak geprezen vanwege de heilzame eigenschappen. Maar welke voordelen voor de gezondheid heeft munt precies?

 

1) Munt en spijsvertering

Munt helpt je lichaam goed door te spoelen. Het kruid word daarom vaak ingezet om de spijsvertering beter te laten verlopen. Een kopje muntthee kan je onrustige maag kalmeren en het kan bij de volgende problemen een positief effect hebben.

Maag en darm problemen:

Prikkelbare darm syndroom

Buikkrampen

Opgeblazen gevoel

Gas

Menthol is een stof die voorkomt in watermunt. Het helpt enzymen in je lichaam die betrokken zijn bij de spijsvertering beter te functioneren. De kruid helpt je maag kalmeren en kan winderigheid verminderen. Mensen met het prikkelbare darm syndroom nemen regelmatig een kop verse muntthee om hun zenuwstelsel en spieren te kalmeren waardoor ook de darmproblemen minder worden. 

Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van pepermuntolie de spijsvertering sneller laat werken en verstoppingen helpen verminderen. Zo kun je ook verse venkel toevoegen aan pepermuntolie en op deze manier je maagproblemen verzachten.

Als je verse munt wilt gebruiken om je spijsvertering te ondersteunen dan kun je het voor, tijdens of na je maaltijd nuttigen.

 

2) Weerstand

Watermunt kan je weerstand een boost geven. Het bevat verschillende vitamines welke je weerstand ondersteunen. De kruid heeft antivirale en antibacteriële kenmerken en het word ook gebruikt bij ontstekingen. Muntthee werkt slijmoplossend en dit kan je helpen bij een verkoudheid of griepje.

 

3) Huid

Munt is rijk aan salicylzuur en vitamine A die de afscheiding van talgolie helpt verminderen. Hierdoor kan het een vettige huid  en acne helpen verminderen. Het kan ook gebruikt worden als een natuurlijke toner en om je huid mee schoon te maken. Neem voor een gezichtsmasker verse muntbladeren, honing en komkommer en mix het tot een pasta. Smeer het op je huid en spoel het af met koud water na 15 minuten. Dit zal roodheid en ontsteking verminderen.

 

4) Watermunt voordelen op de luchtwegen

Munt heeft een ontspannende werking en kan klachten met je neus, keel, longen en bronchiën helpen verlichten. Het word onder andere gebruikt bij de volgende klachten.

Astma

Longoedeem

Slijm

Sinuscongestie

Keelpijn

Hoesten / chronische hoest

Irritatie in de keel

Heesheid

Niet voor niks zit er mint in keelsnoepjes, inhalators en vapor rubs. Het heeft een duidelijk verlichtend effect op je luchtwegen en daarom word het zoveel verkocht.

 

5) Hersenen

Het inhaleren van munt zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in je bloed omhoog gaat. Hierdoor krijg je meer zuurstof in je hersenen en dit verbetert de concentratie. 

Onderzoek heeft laten zien dat het drinken van muntthee:

Een betere gemoedstoestand gaf 

Men werd er alerter van 

Het werkgeheugen verbeterde

Ook bij stress en depressie kan munt het niveau van angst, frustratie en vermoeidheid verlagen. De geur word daarom ingezet bij aromatherapie en het ruiken aan muntolie geeft je een opbeurend en fris gevoel. De kruiden verdampen of aan je badwater toevoegen is fijn bij stress en depressie.

 

6) Mondverzorging

Mint en munt vind je terug in bijna alle mondverzorgingsproducten. Het geeft je niet alleen een fris gevoel, het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die je voor je mond en gebit kunt gebruiken. Wanneer je uit je mond ruikt neem dan enkele blaadjes munt en kauw er op. Dit helpt niet alleen de geur verbeteren maar kan ook tandvleesontsteking helpen verminderen. Extracten of olie van munt word ook gebruikt om mondplak te bestrijden. 

 

7) Teveel androgenen

Watermunt kan ook ingezet worden om de aanmaak van overtollige androgenen te verlagen. 

Hoge androgenen bij vrouwen zorgen voor:

Gezichtshaar

Haaruitval

PCOS  

Acne

Diepe stem

Hoge androgenen bij mannen zorgen voor:

Haaruitval

Acne

Prostaatkanker of vergroting

Er is een enzym genaamd 5 alfa-reductase dat de omzetting van testosteron in DHT verhoogt. Munt is een natuurlijk kruid en remmer van dit enzym. Wanneer je munt samen met groene thee drinkt dan werkt dit afremmen het beste.

 

8) Afvallen

Munt bevat weinig calorieën, eiwitten en vet en past prima in je dieet als je wat kilo’s probeert kwijt te raken. Het boost je spijsvertering en stofwisseling en helpt bij verstoppingen. Munt zorgt er voor dat enzymen in je maag gestimuleerd worden zodat deze beter voedingsstoffen van eten en vet kunnen absorberen en omzetten in nuttige energie. Verschillende studies hebben laten zien dat de geur van munt een prikkel aan je hersenen doorgeeft dat je voldaan bent. Dit kan zeker helpen als je niet teveel wilt eten.

 

9) Hooikoorts en allergieën

Munt kan de klachten van hooikoorts en allergieën verzachten. Door de ontstekingsremmende eigenschappen verlicht het klachten doe hierbij voorkomen. Studies hebben laten zien dat muntblaadjes het los laten van verschillende chemische stoffen bij allergieën en hooikoorts kan verminderen. Deze stoffen veroorzaken ernstige nasale symptomen die specifiek bij hooikoorts en allergie voorkomen.

 

10) Haar

Watermunt bevat caroteen wat goed is voor haargroei en het helpt haaruitval te verminderen. De antibacteriële en antischimmel eigenschappen kunnen ook gebruikt worden om roos te bestrijden. Je kunt een pasta van muntbladeren maken door citroensap te mengen. laat het een half uur intrekken en spoel het goed uit. Het word ook wel uitgekookt samen met selderij een kwartier lang en samen met water gebruikt om het haar te reinigen. Men zegt dat dit haaruitval kan helpen voorkomen. Probeer het eens en laat in de comments weten of het werkt!

 

 

”Pepermuntolie is een etherische olie”

Pepermuntolie

Wist je dat er over pepermuntolie al ruim 1000 studies zijn gedaan? De effectiviteit is hier in ruimschoots bewezen en men gebruikt het niet voor niets al zo lang. De studies tonen aan dat pepermuntolie je spijsvertering helpt, de adem verbetert en kanker bestrijdt. 

Wat munt zo krachtig maakt is de stof die erin zit genaamd menthol. Het helpt ontstekingen in het lichaam verminderen en werkt als een antioxidant. Een van de meest voorkomende manieren waarop pepermuntolie wordt gebruikt, is als ademverfrisser in tandpasta. 

Andere manieren en klachten waarvoor het wordt gebruikt zijn:

Mondwater 

Energiebooster   

Prikkelbare darm syndroom

Lekkende darmproblemen 

Luchtwegen te openen voor allergieën, astma of bronchitis  

Hoofdpijn te verlichten

 

 

”Munt is een goede hongerstiller

Muntshakes

Verse munt is een hele goede smaak en toevoeging in een gezonde shake met groentes en fruit. Enkele voorbeelden van shakes waar munt aan is toegevoegd zijn:

Bevroren boerenkool en munt

Mango, aardbei, komkommer en munt

Karnemelk met verse aardbeien en munt

Komkommer, spinazie, avocado, mango, water en munt

Komkommer, citroen, gember en munt

Spinazie, banaan, gember, peer, limoen, hennepzaad hartjes, kokosmelk, kokoswater, ijsblokjes en munt

Als de shake iets te dik is voeg dan simpelweg wat water toe!

Hoe maak je muntthee?

Officieel is muntthee geen thee maar een kruidendrank. Het bevat namelijk geen theïne en komt ook niet van de theeplant. Muntthee is de meest gebruikte vorm van verse munt in de keuken. Het is al heel lang een traditie samen met groene thee en muntblaadjes in China en Marokko wordt het ook al eeuwen lang gebruikt in de beroemde thee. 

Het aller belangrijkste bij het zetten van verse muntthee is dat je het kokende water wat laat afkoelen naar ongeveer 70 graden Celcius. Dit voorkomt het onmiddellijk koken van belangrijke voedingsstoffen die al snel verloren gaan bij te hoge temperaturen. Ditzelfde geld voor de honing die men gebruikt bij verse muntthee. 

Laat de kruiden 5 tot 10 minuten trekken zodat alle stoffen er zoveel mogelijk uit zijn. Op deze manier heb je de meeste voordeel aan je verse muntthee! 

Tips:

1) Zet watermunt in je tuin, vijver of op het balkon en let erop dat het behoorlijk snel wildgroei kan veroorzaken

2) Voeg het toe aan shakes, salades, soep of thee

3) Pas op als je overgevoelig bent voor menthol en vermijd het drinken van muntthee bij het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen. Overleg in dit geval eerst met je huisarts

4) Er zit geen cafeïne in muntthee dus je kan het prima voor het slapen gaan drinken

Watermunt kan helpen bij winderigheid en maag- en darmklachten

Tot slot

Watermunt stond centraal in dit artikel. Was je op de hoogte van de bijzondere werking van watermunt? Heb je er weleens thee van getrokken of ben je dat na het lezen van dit artikel van plan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kaneel

Teunisbloem

Kerrie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *