wat zijn typische ouderdomsziektes

Wat zijn typische ouderdomsziektes?

Wat zijn typische ouderdomsziektes? Als je ouder wordt, kun je last krijgen van zogeheten ouderdomsziektes. Deze ziektes hebben met de veroudering van het lichaam en de lichaamsfunctie te maken. Ouderdomsziektes beginnen meestal rond het 70ste levensjaar.

Wat zijn typische ouderdomsziektes? In dit artikel vergroten we één aandoening voor je uit. Lees je mee?!

Wat zijn typische ouderdomsziektes?

Wanneer we het over ouderdomsziektes hebben denken we vaak aan hart- of vaatziekten, dementie of osteoporose. Staar is er dan niet eentje die snel ter sprake komt, niet geheel terecht, zo blijkt.

Staar is een veel voorkomende oogziekte wat vaak voorkomt bij ouderen. Het wordt daarom ook wel ouderdomsstaar genoemd. Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Hierdoor kan het licht er ongehinderd doorheen vallen op het netvlies en kan je beelden scherp zien. 

Bij staar wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht je netvlies niet meer goed bereiken en ga je waziger zien. Het kan voorkomen aan één oog maar ook aan beide. 

Bij beginnende staar heb je meestal geen tot weinig klachten
Wat is de oorzaak van staar?

De belangrijkste oorzaak van staar is ouderdom. Met het ouder worden kunnen eiwitten in de lens samenklonteren, waardoor je lens troebel wordt. Naast dit normale ouderdomsverschijnsel kunnen ook erfelijke factoren staar veroorzaken. 

De staar is dan aangeboren en kan al op jonge leeftijd klachten geven. Een andere oogaandoening, zoals een inwendige oogontsteking, kan ook de oorzaak van staar zijn. 

Staar komt vaker voor bij mensen met diabetes of door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers.

Staar voorkomen?

Je kunt ouderdomsstaar helaas niet voorkomen. Wel kan de kans op staar iets verkleind worden door zo gezond mogelijk te leven. 

Volg de volgende adviezen op om de kans op ouderdomsstaar te verkleinen:

 

 – Rook niet

 – Drink niet teveel alcohol

 – Eet gezond en gevarieerd

 – Draag bij fel zonlicht een zonnebril

wat zijn typische ouderdomsziektes
Staar komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen
Ouderdomsstaar

De staar vorm die het meeste voorkomt is ouderdomsstaar en ontstaat op een leeftijd boven de 55 jaar. In de leeftijd 55 tot 65 jaar heeft ongeveer 3% van de mensen staar. Bij mensen boven de 85 jaar komt staar bij 20% van de mensen voor. 

Magnesium ontspant de ogen

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam en betrokken bij ruim 350 biochemische lichaamsprocessen. Magnesium ontspant je spieren en daarmee ook je ogen. 

Veel ouderen hebben zonder dat ze het weten een tekort aan magnesium. Dit kan komen door bepaald medicijngebruik of eenzijdige voeding. Ook speelt stress een belangrijke rol bij het tekort van dit belangrijke mineraal. 

Het is juist daarom belangrijk dat je het magnesiumniveau in je lichaam aanvult. Dit kun je bijvoorbeeld doen door 2 tot 3 keer per week een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen te nemen.

Tot slot

Op de vraag wat zijn typische ouderdomsziektes, hebben we staar voor je uitgelicht. Heb jij last van staar? Of heb je staar gehad en ben je daarvoor behandeld? Ben je nu klachtenvrij? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *