wat zijn normale waarden voor cholesterol

Wat zijn normale waarden voor cholesterol?

Wat zijn normale waarden voor cholesterol? Weet jij hoe je je hart gezond houdt? Belangrijke waarden om in de gaten te houden zijn je bloeddruk, bloedsuiker, BMI en je cholesterol. Als deze waardes goed zijn heb je minder kans op hart- en vaatziekten. 

Wat zijn normale waarden voor cholesterol? In dit uitgebreide artikel duiken we de cijfers in. Lees je mee?!

Wat zijn normale waarden voor cholesterol?

Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest bij je huisarts. Uit deze bloedtest komt een waarde voor het totale cholesterol. Daarnaast worden ook het LDL- cholesterol, HDL-cholesterol en het triglyceridengehalte van je bloed gemeten. Welke waarde voor jou normaal is hangt af van je totale risico op hart- en vaatziekten. 

Uitleg cholesterolwaarden

Uit de test bij je huisarts komen een aantal waarden naar voren. Welke waarde voor jou normaal is hangt af van je totale risico op hart- en vaatziekten.   

De eerste waarde die we uitlichten is het totaal cholesterol.

Totaal cholesterol: 

Gewenst: lager dan 5,0 mmol/l

Sterk verhoogd: boven de 8,0 mmol/l

wat zijn normale waarden voor cholesterol

 – LDL-cholesterol: 

LDL-cholesterol is het slechte cholesterol. Hoe lager dit is, hoe beter dat is.De streefwaardes verschillen per persoon en heeft te maken met je risico op hart- en vaatziekten.

 – Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed.

 Heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten dan is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager.

 – Lager dan 2,6 mmol/l bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten

 – Lager dan 1,8 mmol/l bij mensen met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar

 

 – HDL-cholesterol:

Het HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit je bloed. Er is geen streefwaarde maar een hogere waarde geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten.

 – Hoger dan 1,0 mmol/l bij mannen

 – Hoger dan 1,2 mmol/l bij vrouwen

 

 – Triglyceriden: 

Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

Verhoogd cholesterol

Je hebt een verhoogd cholesterol wanneer je:

 – Totaal cholesterol hoger is dan 5 mmol/l of

 – LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l

Gezond leven

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen zoals overgewicht of roken. We sommen een lijstje voor je op en vertellen je er gelijk bij wat het voor je cholesterol doet. 

 – Gezonde voeding: eet gezond en gevarieerd met veel groente en fruit en wees zuinig met zout.

 – Afvallen bij overgewicht: door af te vallen verlaagt je LDL-cholesterol en verhoogt je HDL-cholesterol.  

 – Beweeg voldoende: 30 minuten per dag verlaagt je LDL-cholesterol en verhoogt je HDL-cholesterol. 

 – Stop met roken: Roken verlaagt en beschadigt het HDL-cholesterol. Als je stopt herstelt dit zich weer. 

 

Magnesium en cholesterol

Wanneer je een te hoog cholesterol gehalte hebt is de kans dat je hiervoor medicijnen slikt erg groot. Ruim twee miljoen Nederlanders slikken medicijnen waarbij ‘statines’ het meest wordt voorgeschreven. Statines zorgen ervoor dat je lever minder cholesterol aanmaakt. 

Helaas zorgen statines vaak voor vervelende bijwerkingen zoals: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn. Een ander belangrijk punt is dat je sneller een magnesiumtekort oploopt wanneer je statines slikt. Medicijnen zijn echte ‘magnesiumslurpers‘ en dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Magnesium kan ook worden gezien als een natuurlijke statine. Door extra magnesium te nemen kun je zelf je statine gebruik helemaal afbouwen. Het mineraal activeert speciale enzymen die voor de afbraak van hoge bloedvetten en het ‘slechte’ LDL-cholesterol zorgen. Ook verlaagd magnesium het totale cholesterolniveau en helpt het je goede HDL-cholesterol te verhogen. 

Tot slot

Wat zijn normale waarden voor cholesterol? Laat jij je cholesterol jaarlijks testen? En wat doe je om je cholesterol te verlagen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *