wat zijn knopen in spieren

Wat zijn knopen in spieren?

Wat zijn knopen in spieren? Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je zit lang achter een beeldscherm en het voelt alsof iemand letterlijk een knoop in je spier heeft gelegd. Deze spierknopen worden ook wel ‘triggerpoints’ genoemd en veroorzaken in het omringende lichaamsgebied een uitstralende pijn en beperkte bewegingsvrijheid. 

Wat zijn knopen in spieren en hoe kom je ervan af? Wij hebben de antwoorden voor je. Lees je mee?!

Wat zijn knopen in spieren?

Een spierknoop is niets meer dan een lokale verkramping in het spierweefsel en veroorzaakt pijn, tintelingen of gevoelloosheid. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels die in rust niet uitgerekt is maar ook niet samengetrokken. 

Bij een spierknoop ook wel ‘triggerpoint’ genaamd zijn bepaalde spiervezels zelfs in ruststand samengetrokken terwijl omliggende spiervezels dat niet zijn. Dat veroorzaakt een verdikking waardoor je een slechtere doorbloeding krijgt en afvalstoffen zich ophopen. 

Op de vraag wat zijn knopen in spieren kunnen we antwoorden dat een spierknoop een bundel spiervezels is die niet kunnen ontspannen en steeds aangespannen zijn. 

Hoe ontstaan spierknopen?

In de meeste gevallen ontstaan spierknopen door een overbelasting van je lichaam en je spieren. Je kan je plotseling verdraaien, maar het kan ook door continu in de verkeerde houding te zitten achter een computer of ander beeldscherm. 

Ook een ophoping van afvalstoffen, beperkte bloedcirculatie en te weinig beweging kan spierknopen helpen ontstaan. Langdurige inactiviteit, een sportblessure, stress, hormonale onbalans, slaapproblemen, psychische spanningen, vitamines en mineralen tekort, depressie, medicijngebruik en ontstekingen en infecties zijn allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat spierknopen blijven bestaan.

Symptomen van een spierknoop

Om een antwoord te geven op wat zijn knopen in spieren zal je eerst een spierknoop moeten herkennen. Je kunt een spierknoop met je vingertoppen voelen als een harde plek in een spier vaak ter grootte van een erwt. Ze kunnen ook groter of kleiner zijn waardoor ze moeilijker te vinden zijn. De knoop, ook wel triggerpoint genoemd, bevindt zich in een strakke streng spiervezels, die aan kan voelen als een pees en lijkt op een snaar. De pijn die spierknopen geven variëren van een zeurend, drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel maar kan ook zeer zwaar en stekend zijn.

Oorzaken van een spierknoop

In de meeste gevallen ontstaan spierknopen door een overbelasting van je lichaam en je spieren. Je kan je plotseling verdraaien, maar het kan ook door continu in de verkeerde houding te zitten achter een computer of ander beeldscherm. Ook een ophoping van afvalstoffen, beperkte bloedcirculatie en te weinig beweging kan spierknopen helpen ontstaan. Langdurige inactiviteit, een sportblessure, stress, hormonale onbalans, slaapproblemen, psychische spanningen, vitamines en mineralen tekort, depressie, medicijngebruik en ontstekingen en infecties zijn allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat spierknopen blijven bestaan.

Hoe kan je de pijn verminderen

Meestal nemen de klachten wel af, maar je spierknoop gaat niet weg en blijft passief aanwezig. Als je bepaalde activiteiten of juist te weinig onderneemt kan een spierknoop weer actief worden. Je zou naar een masseur kunnen gaan die d.m.v masseren helpt je knoop te verwijderen. Ook een flowmat kan je helpen door erop te gaan liggen, dit verbetert je doorbloeding en voorkomt spierknopen. Daarnaast helpt voldoende beweging ook om spierknopen te voorkomen. Magnesium draagt bij aan het goed functioneren en ontspannen van je spieren. Als je een magnesiumtekort hebt dan wordt het normaal samentrekken en ontspannen van je spieren lastiger. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller spierknopen krijgt en dat niet alleen, ook spierkramp, gespannen spieren, onrustige benen en hoofpijn zijn hier een resultaat van. Daarnaast werkt magnesium ontzurend voor je spieren wat kan helpen de pijnklachten te verminderen bij spierknopen. 

De ontknoping

We zetten de meest belangrijke zaken nog één keer voor je op een rij. Wat zijn spierknopen in spieren? Spierknopen zijn spiervezels die samentrekken en niet meer ontspannen als gevolg van stress en te lang een spier in één houding aangespannen houden. Langdurige inactiviteit, een sportblessure, stress, hormonale onbalans, slaapproblemen, psychische spanningen, vitamines en mineralen tekort, depressie, medicijngebruik en ontstekingen en infecties zijn allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat spierknopen blijven bestaan
Massage, hulpmiddelen, bewegen, sporten,  het stretchen van je spieren en ontspannen van je spieren met een magnesium voet- of ligbad kan allemaal helpen bij het verlichten van pijn en het voorkomen van spierknopen.
Tot slot

Knopen in spieren zijn vervelend en pijnlijk. Heb jij last van knopen in je spieren? Zo ja, wat doe je er tegen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *