wat zijn hormonen

Wat zijn hormonen?

Wat zijn hormonen? Je staat er eigenlijk nooit bij stil hoe het proces van groeien, voortplanting of slapen aangestuurd wordt. Toch zijn daar talrijke onmisbare stofjes voor nodig om deze processen te bewerkstelligen. En die stofjes, die noemen we hormonen.

Wat zijn hormonen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat allemaal uit. Lees je mee?!

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn onmisbare stofjes in je lichaam die je zelf aanmaakt. Ze helpen bij het regelen van allerlei processen zoals slaap, menstruatie, groei, stress, bloedsuikerspiegel, bloeddruk en je stofwisseling. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zenuwen regelen hormonen langdurige processen in je lichaam. Dat is mogelijk omdat ze via je bloed vervoerd worden en daar vaak langere tijd in stand blijven. Pas als je ze niet meer nodig hebt, worden ze door de lever weer afgebroken.

 

Wat doen hormonen?

Vanaf het moment dat je wordt geboren tot aan het moment dat je sterft zijn hormonen druk bezig met allerlei processen in je lichaam. Ze zijn ze betrokken bij het groeien als baby, je spijsvertering en de opslag van vet en vocht. 

Ook bij de voortplanting, het regelen van de menstruaties, zwangerschappen, de overgang en de productie van spermacellen zijn hormonen betrokken. Daarnaast hebben hormonen ook veel invloed op je mentale staat. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je je gestrest, blij of juist depressief voelt. 

Je hormoonhuishouding kan verstoort raken door te veel stress, medicijngebruik, weinig beweging en slecht eten.

Wat zijn belangrijke hormonen?

Oestrogeen: of het vrouwelijk geslachtshormoon. Het regelt de menstruatiecyclus en de groei van vrouwelijk geslachtskenmerken. Verder is het betrokken bij de regulatie van de bloeddruk en het cholesterol.  

 

Testosteron: of het mannelijke geslachtshormoon. Het zorgt voor de aanmaak van sperma en stimuleert de botdichtheid en de aanmaak van spierweefsel. 

wat zijn hormonen

Groeihormoon: is betrokken bij de aanmaak van nieuw weefsel, wondgenezing en botdichtheid. Het ondersteunt het herstel na ziekte. 

Cortisol: of het stresshormoon. Het zorgt dat er in tijden van stress extra energie vrijkomt en heeft een ontstekingsremmende werking. 

Insuline: voorkomt een te hoog bloedsuikergehalte en maakt de opslag van energie in vet en spieren mogelijk. 

Thyroxine: of het schildklierhormoon. Het versnelt de vetverbranding en de stofwisseling en verhoogt de eetlust. 

Melatonine: reguleert het dag-nachtritme en zorgt ‘s avonds voor slaperigheid

Magnesium en hormonen

Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Zo is magnesium belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor de goede werking van je spieren waaronder ook je hartspier. 

Magnesium speelt ook een belangrijke rol als om hormonen gaat. Het helpt namelijk het slaaphormoon melatonine te reguleren zodat je beter en langer kunt slapen. Een tekort aan magnesium kan voor een verstoorde hormoonbalans zorgen. 

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het dus binnenkrijgen via je voeding of zonodig aangevuld met een supplement. Het aanvullen van magnesium kun je eenvoudig doen met een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. Het wordt eenvoudig opgenomen door je huid en geeft bovendien ontspanning voor je spieren en je geest. 

Tot slot

Wat zijn hormonen staat in dit artikel centraal. Ben je bekend met de positieve werking van magnesium? Zo ja, waar gebruik jij het voor? En neem je een pil of badder je met badkristallen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *