wat zijn enzymen

Wat zijn enzymen?

Wat zijn enzymen? Het menselijk lichaam is een product van verschillende chemische reacties en processen. Wat controleert deze processen eigenlijk? Het antwoord is simpel: enzymen. Ze zorgen ervoor dat bepaalde biologische processen versnellen zoals het verteren van je voeding. 

Enzymen zijn ook betrokken bij het bestrijden van ziektes en het herstellen van beschadigd DNA . Ze worden daarom ook wel de ‘werkbijen’ van je lichaam genoemd.

Wat zijn enzymen? Wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor je lichaam? In dit uitgebreide artikel geven we daar het antwoord op. Lees je mee?!

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties veroorzaken bij allerlei processen in het lichaam. Ze zijn nodig om koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren te verteren en voedingstoffen af te breken tot stoffen die je nodig bent om goed te kunnen functioneren. 

Onderzoek wijst uit dat er in je lichaam meer dan 5000 verschillende enzymen gevonden kunnen worden. Je hebt verteringsenzymen die nodig zijn voor de afbraak van voedsel in het maag-darmkanaal. Er zijn stofwisselingsenzymen, die in je cellen, organen en bloed actief zijn.  

Enzymen worden geproduceerd door spijsverteringsklieren die je vindt in je speeksel, maag, alvleesklier en darmen. Ieder enzym breekt zijn eigen voedingsstof af tot bouwstenen die je lichaam nodig heeft.  

Enzymen zijn biologisch actief en bevatten opgeslagen energie om het leven in stand te houden. Want zonder energie is er immers geen leven mogelijk!

Wat doen enzymen?

Enzymen worden ook wel de ‘werkbijen’ van het lichaam genoemd want ze verzetten een hoop werk om stoffen te kunnen afbreken. Dit proces is nodig om je voeding in minuscule kleine deeltjes af te breken zodat deze voedingsstoffen via je maag en de bloedcirculatie uiteindelijk bij je cellen uitkomen. 

Zo komen koolhydraten als zetmeel en suiker na vertering voornamelijk als glucose in je bloed terecht. Vervolgens neemt je weefsel glucose op waar het verband kan worden. Hierbij ontstaat energie voor je lichaam. Eiwitten wordt afgebroken tot aminozuren en vetten tot vetzuur en glycerol. 

Zonder enzymen zou dit proces heel erg traag verlopen. Je hebt een botsing nodig van een bewegend enzym tegen een eveneens bewegen deeltje dat bij het enzym past om een chemische reactie te veroorzaken. De temperatuur in een cel heeft grote invloed op de botsingskans. Bij een gezond mens is dat ongeveer 37 graden. 

Enzymen in je speeksel

Wist je dat de spijsvertering al in de mond begint? Je speekselklieren maken het enzym Amylase aan dat zetmeel, dat uit koolhydraten bestaat, omzet in glucose. Het is daarom belangrijk dat je je voeding goed kauwt. Het maakt de voedselbrokken namelijk klein en toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen. 

Je voedingstoffen kunnen daardoor beter worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen kun je bovendien overmatige gasvorming en op opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen.

Enzymen in je maag

In je maag worden eiwitten omgezet in aminozuren. Dit gebeurt bij een lage pH van 1 tot 2,5 waardoor Pepsine wordt gevormd dat onder andere de zuurproductie stimuleert. 

Niet drinken vóór het eten en ná het eten zorgt ervoor dat dit proces goed verloopt. Door te drinken kauw je minder goed en maak je minder speeksel aan, wat ervoor zorgt dat er minder enzymen in je speeksel zitten. En minder enzymen in je speeksel zorgt ervoor dat je opname en afbraakproces minder goed verloopt.

Enzymen in je alvleesklier

Je alvleesklier speelt een cruciale rol wanneer je eet. Het weet namelijk precies welk enzym het los moet laten voor ieder soort voeding zodat het afgebroken kan worden. Je hebt verschillende enzymen in je lichaam waarbij die voor koolhydraten, zetmeel, eiwitten, vetten, DNA en collageen de meest bekende zijn.

Enzymen in je darmen

In je darmen wordt Maltase geproduceerd dat zetmeel omzet in glucose en Peptidase, dat eiwitten afbreekt tot aminozuren. 

Het DNA en enzymen

Om goed te snappen wat er precies gebeurt op celniveau duiken we wat verder de diepte in. Ieder mens heeft een unieke blauwdruk die we het DNA noemen. Het DNA geeft de enzymen instructies wat ze moeten doen. 

Iedere cel in je lichaam heeft de unieke blauwdruk genaamd DNA maar het heeft ook nog een kopieermachine genaamd het RNA. Deze maakt een kopie van de code en vertaald en interpreteert deze naar kleine minifabriekjes in diezelfde cel.  Die kleine ‘mini’ fabriekjes worden ribosomen genoemd en deze hebben instructies nodig. Enzymen zijn nodig is dit essentiële proces.

Vitaminen, mineralen, eiwitten en enzymen

Je lichaam heeft voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten nodig om enzymen aan te kunnen maken. Wanneer je ongezond leeft of niet gevarieerd en gezond eet kan er een tekort aan mineralen en vitamines ontstaan. Zorg er daarom allereerst voor dat je gezond en gevarieerd eet. 

Voldoende groenten, fruit, vette vis en eiwitrijk voedsel zoals vlees, kip, kaas, yoghurt, peulvruchten en noten moet zeker op je weekmenu staan. 

Voor de productie van enzymen wordt de helft van de eiwitten gebruikt die je via je voeding binnenkrijgt. Krijg je onvoldoende eiwitten binnen of is je alvleesklier overbelast, dan krijgen je darmen onverteerd voedsel aangeboden. Dit kan leiden tot complicaties zoals een voedselallergie of voedselintolerantie. 

Je alvleesklier kan overbelast raken door verstoringen in je bloedsuikerspiegel, vaak veroorzaakt door diabetes. Ook snelle koolhydraten die in wit brood en pasta zitten en een teveel aan suiker kan er voor zorgen dat het de werking van je alvleesklier beïnvloed. Dit heeft invloed op de productie van enzymen.

 
Tips:

 – Rauw en onbewerkt voedsel bevat veel enzymen die je lichaam kunnen helpen bij de spijsvertering.

 – Zuivel bevat ook enzymen die voedsel helpen verteren mits het onverhit en biologisch is.

 – Papaja, ananas met hart en kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen

 – Vermijd synthetische vitamines en niet plantaardige mineralen.

 – Gun je alvleesklier minimaal 12 uur rust door niets te eten.

 – Beweging stimuleert de werking van enzymen

 – Minder eetmomenten komt je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen ten goede.

 – Drink één uur voor en na de maaltijd niets. Dit komt de spijsvertering en afbraak door enzymen ten goede. 

 – Ondersteun je alvleesklier met kruiden zoals kurkuma, kaneel, zwarte peper, rozemarijn en paardenbloem.

 – Vermijd transvetten, suikers, kant- en klaar producten en snelle koolhydraten in wit brood, pasta en bier

 
Nuttige links:
Tot slot

Wat zijn enzymen stond centraal in dit artikel. Wist jij voor het lezen van dit artikel wat enzymen precies doen in je lichaam? Wist je ook dat ze belangrijk zijn voor je DNA en RNA? En ga je na het lezen van dit artikel bewuster eten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *