wat zijn allergenen

Wat zijn allergenen?

Wat zijn allergenen? Een allergeen is een bestandsdeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Je kunt hierdoor een loopneus, tranende ogen, jeuk of het benauwd krijgen.

Wat zijn allergenen? In dit uitgebreide artikel vertellen we je daar alles over. Lees je mee?!

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in:

 – Voedselallergenen: zij komen je lichaam binnen via voeding

 – Inhalaltieallergenen: zij komen je lichaam binnen via inademing

 – Contactallergenen: zij komen je lichaam binnen via contact met de huid

 

Verschillende soorten allergenen

Wat zijn allergenen precies? Allergenen zijn meestal eiwitten en soms proteïnen waar je lichaam antistoffen tegen aanmaakt.

Als je lichaam antistoffen aanmaakt bij het eerste contact met een allergeen dan ben je allergisch voor deze stof.

Je kunt allergenen in drie categorieën verdelen: contactallergenen, voedselallergenen en inhalatieallergenen.

Contactallergenen

Contactallergenen zorgen voor een allergische reactie bij contact met je huid. Nikkelallergie is hier een goed voorbeeld van. Als je allergisch bent voor nikkel dan krijg je jeuk, bulletjes en/of een rode huid op de plek waar je huid in aanraking is geweest met nikkel. Zo kun je ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld cosmetische producten, kattenhaar of een bepaalde plant.

 

Voedselallergenen

Pinda’s, koemelk en soja zijn bekende voorbeelden van ingrediënten die een voedselallergie kunnen veroorzaken. Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld pinda’s en je eet een snicker dan kan er een allergische reactie ontstaan hierdoor. Meestal uit de reactie zich in huidklachten en een opgezwollen huid, gehemelte, tong of gezicht. Bij sommige mensen kan een allergische reactie op een pinda een anafylactische shock geven. Dit is erg gevaarlijk en iemand heeft dan dringend medische hulp nodig.

 

Inhalatieallergenen

Inhalatieallergenen zijn kleine stofjes in de lucht die als je ze inademt een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een goed voorbeeld van inhalatieallergenen zijn stuifmeelpollen die  de bekende hooikoorts veroorzaakt. Bekende reacties zijn niezen, benauwdheid en rode en tranende ogen. Andere stoffen die bekend staan bij inhalatieallergie zijn schimmels, huid/haren van dieren en de uitwerpselen van huisstofmijt.

 

Wat kun je doen om een allergische reactie te vermijden?

Als je last hebt van een allergie dan kan dit je leven negatief beïnvloeden. Je slaapt slechter, het werk wordt soms onmogelijk en het is gewoon erg vervelend om de hele dag rond te lopen met bijvoorbeeld jeuk, een loopneus en rode tranende ogen.

Er zijn verschillende manieren om je allergie te behandelen. Voordat je hier mee aan de slag gaat is het belangrijk dat je weet welke allergie je precies hebt. Om hier achter te komen kan een arts dit voor je bekijken en onderzoeken.

Vermijden

Als je vervolgens weet welke allergie je hebt dan kun je er voor kiezen om deze allergenen te vermijden. 

Medicatie

Als dit niet voldoende werkt dan kun je medicatie voorgeschreven krijgen door je huisarts. Deze medicijnen worden ook wel symptomatische medicatie genoemd en deze bestrijden de symptomen van je allergie. Helaas kunnen ze de allergie niet voorkomen. 

Voorbeelden van deze middelen zijn antihistaminica en corticosteroïden. Deze middelen komen vaak voor in de vorm van neussprays, oogdruppels of tabletten.

Neusspoelling

Als je geen medicatie wilt gebruiken dan kun je bij een inhalatieallergie je neus spoelen met zout water. Er bestaat hier een makkelijke tool voor genaamd de neti pot. Hier doe je lauw water met zout in en je kunt hier je neusholtes mee doorspoelen. Dit voorkomt irritatie bij neus en ademhalingsklachten.

Immunotherapie

Als laatste kun je allergie immunotherapie nemen waarbij je wordt blootgesteldt aan de stoffen waar je allergisch voor bent en op deze manier je immuunsysteem gewend laten raken. Hierdoor kun je minder last krijgen van heftige allergische reacties.

Magnesium en immuunsysteem

Wist je dat magnesium een ontstekingsremmend effect heeft op je luchtwegen? Magnesium verbetert je bloeddoorstroming, verwijd je bronchiën, verbetert de functie van je trilhaartjes en helpt bij het verwijderen van slijm uit je luchtwegen. 

Magnesium is betrokken bij veel processen in je lichaam. Het mineraal zorgt ook dat je immuunsysteem goed haar best kan doen om je lichaam te beschermen tegen indringers.

Een tekort aan magnesium kan leiden tot typische allergische reacties, zoals een verhoging van IgE (een immunoglobuline die verhoogd is bij allergie), ontstekingsbevorderende cytokines en het vrijkomen van histamine. 

Histamine is vaak de boosdoener bij allergische klachten. Magnesium blokkeert histamine en zorgt ervoor dat je klachten minder worden. 

Een onderzoek onder allergie en astma patiënten heeft uitgewezen dat magnesium leidde tot een betere bronchiale respons op histamine en een verbetering van de PEFR (Peak Expiratory Flow Rate). Dit houdt in dat je meer lucht kunt uitblazen en dus meer longinhoud hebt. De groep die magnesium kreeg had na 6 maanden meer histamine nodig om dezelfde allergische reactie te krijgen. Ook de PEFR was verbetert met 5,8%.

Een voet- of ligbad met magnesium kristallen kan je lichaam ondersteunen bij allergie klachten. Het vult een tekort makkelijk aan en je immuunsysteem kan dan beter haar werk doen.

 
Tot slot

Wat zijn allergenen stond centraal in dit artikel. Ben jij ergens allergisch voor? En op welke manier uit zich dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Wat is een allergie?

Huisstofmijt allergie

Gluten allergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *