wat te doen tegen spierpijn

Wat te doen tegen spierpijn

Wat te doen tegen spierpijn? Heb je zwaar moeten tillen of ben je iets te fanatiek geweest in de sportschool? Grote kans dat je de dagen erna spierpijn hebt. Voor je gevoel heb je misschien een goede training achter de rug, maar het overmatig of langdurig belasten van je spieren leidt vaak tot blessures. 

Wat te doen tegen spierpijn? In dit artikel leggen we je uit wat je wel en niet moet doen bij spierpijn. Lees je mee?!

Wat is spierpijn?

Spierpijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in je lichaam. Deze afvalstof noemen we melkzuur of lactaat en zorgt voor pijn, kramp en een stijf gevoel in je lichaam. 

Er zijn drie verschillende soorten spierpijn:

  • Acute spierpijn: dit is de spierpijn die je voelt als je aan het sporten bent, zoals verzuring in je benen. Belangrijk is om niet te diep in de verzuring te trainen. Respecteer de grenzen van je lichaam, zo voorkom je spierpijn en blessures;
  • Spierpijn door kneuzing of scheuring: dit is een spierbeschadiging als gevolg van een ongelukje. Bij deze vorm van spierpijn is het belangrijk om te stoppen met sporten en rust te nemen. Blijft de pijn aanhouden, dan is het verstandig om je huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen;
  • Verlate spierpijn: deze vorm van spierpijn duurt ongeveer een paar dagen en kan tot een week aanhouden. Meestal merk je verlate spierpijn pas na 24 uur. De ergste pijn volgt na 48 uur.

Wat te doen tegen spierpijn?

Heb je vaak spierpijn dan is het belangrijk dat je weet wat je eraan kunt doen. Het is belangrijk dat je niet alleen na je sport activiteit gaat rekken en strekken, een goede warming up en rek sessie voordat je gaat sporten kan ook helpen om minder spierpijn klachten te ervaren. 

Voldoende water drinken voor, tijdens en na afloop is enorm belangrijk omdat het helpt afvalstoffen af te voeren en dit vermindert je spierpijn klachten. Ook het aanvullen van voldoende elektrolyten helpt tegen spierpijn. Een van de belangrijkste elektrolyten is magnesium. 

Magnesium zorgt namelijk o.a. voor de ontspanning van je spieren, bloedvaten en hart. Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt dan merk je dat je spieren sneller melkzuur aanmaken en je ook langere tijd na je inspanning spierpijn hebt. 

Een warm voet- of ligbad kan ervoor zorgen dat je vrij snel verbetering voelt bij je spierpijn klachten. Een goede bijkomstigheid van magnesium is dat het je energiehuishouding regelt waardoor je bij een goede magnesiumstatus nog meer kracht en energie hebt tijdens het sporten.

Hardlopen met spierpijn

Stel je hebt hardgelopen dan kan je last hebben van twee soorten spierpijn, vroege spierpijn en verlate spierpijn. Wanneer je snel spierpijn krijgt dan noemen we dit vroege spierpijn. Dit is namelijk een opstapeling van melkzuur in je spieren en dat zorgt voor een branderig gevoel en bij hardlopen vaak aanhoudende spierpijn in benen. Verlate spierpijn treed 24 tot 48 uur na het sporten op. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren minder belastbaar zijn en pijn doen. 

Spierpijn gaat niet over

Spierpijn wat niet overgaat heeft vaak een andere reden dan overbelasting van je spieren. Spierpijn kan namelijk ook opduiken bij: infecties zoals griep, als nevenwerking van sommige geneesmiddelen (bv. statines, bifosfonaten, sommige vaccins, veel antivirale middelen, interferon, groeihormoon), enkele spierziekten, sommige reumatische aandoeningen, een virale infectie, reumatische aandoeningen en fibromyalgie. Indien je spierpijn hebt door de inname van geneesmiddelen is het misschien mogelijk deze te stoppen of te vervangen door een ander geneesmiddel. Bespreek dit met je arts. 

Spierpijn zonder reden

Mensen met fibromyalgie hebben soms last van onverklaarbare spierpijn in armen en benen. Dit is een gevolg van teveel spierspanning en stress wat zich uit in spierpijn zoals:

Spierpijn benen

Spierpijn rug

Spierpijn kuiten

Spierpijn nek

Extreme spierpijn

Helaas is er nog geen remedie voor deze aandoening. Probeer daarom zoveel mogelijk stress te vermijden en goed te eten en slapen. Dit zal zeker kunnen helpen bij de klachten van fibromyalgie.

 

Hoe lang duurt spierpijn?

Meestal treedt spierpijn 24 tot 48 uur op na de inspanning. Afhankelijk van de ernst duurt het ongeveer even lang tot je weer flexibel kunt bewegen. Mocht je ondanks de noodzakelijke rust na een week nog geen verbetering merken dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Je zou een ontsteking kunnen hebben opgelopen of een scheur in je spieren.

Is spierpijn goed?

Spierpijn is meestal een resultaat van een belasting op je spieren en lichaam tijdens of na een activiteit. Je hebt ook spierpijn door stress, spierpijn door hoesten en chronische spierpijn. Deze vormen van spierpijn zijn vaak gelinkt aan een ziekte of omstandigheid wat ervoor zorgt dat je lichaam soms extreme vermoeidheid en spierpijn vertoont. 

Deze laatste vormen zijn vaak minder onschuldig als spierpijn na een bezoek aan je sportschool.

Tot slot

Wat te doen tegen spierpijn stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak last van spierpijn? Weet je wat de oorzaak van je spierpijn is? En wat doe je om de spierpijn te verzachten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan de pagina.    

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *