wat te doen tegen snurken
Expert: Jaap Gerrijts | 5 maart 2023 | Leestijd: 6 minuten

Wat te doen tegen snurken?

Wat te doen tegen snurken? Snurken kan erg vervelend zijn voor je partner. Bovendien kan het de kwaliteit van slaap drastisch verminderen. Snurken is een slaapprobleem van alle leeftijden en komt voor bij vrouwen en mannen. Naarmate je ouder wordt het ‘snurkgeluid’ vaak harder.  

Wat te doen tegen snurken? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en hebben we 17 waardevolle tips voor je die het snurken verhelpen of op zijn minst verminderen. Lees je mee?!

Wat te doen tegen snurken?

Meer dan de helft van alle mensen snurkt wel eens en een kleine 20% heeft hier regelmatig last van. Dit geld niet alleen voor mannen maar ook vrouwen kunnen snurken. Nou hoeft het geen probleem te zijn als jezelf goed slaapt en je partner ook. Toch zijn er mensen die er regelmatig wakker van worden doordat hun adem stokt of door het geluid van hun partner die luid aan het snurken is.

Nou gaan we dieper in op de de vraag wat te doen tegen snurken? 

Snurken komt door het ontbreken van vrij bewegende lucht door de neus en keel tijdens de slaap. Wanneer dit gebeurt dan gaan de omliggende weefsels trillen en dit maakt het vervelende snurkgeluid. Bij de meeste mensen is er een vernauwing tussen de neusgaten en stembanden en als hier lucht langs geperst word en dan ontstaat er een snurkgeluid. Dit kan veroorzaakt worden door een verstopte neus, alcoholgebruik of je tong die naar achteren valt. 

Een oorzaak kan ook zitten in voeding, hersenzenuwen, middenrifzenuw of het verkeerd werken van het autonoom zenuwstelsel.

Als je snurkt dan heb je soms meer keel- en neusweefsel wat ook wel huig word genoemd. Dit weefsel kan gevoeliger voor trillingen zijn dan normaal. Niet alleen dat maar ook de positie van je tong kan een soepele ademhaling in de weg staan. Tijdens de slaap valt de tong naar achteren in de richting van de keel en kunnen de wanden van de keel laten trillen. Dit zorgt ervoor dat de snurkgeluiden ontstaan die je het liefste wilt vermijden. 

Als je niet goed kunt slapen door snurken dan kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan:

Depressie

Hoge bloeddruk

Gewichtstoename

Verhoogd risico op diabetes 

Versnelde veroudering

Hormonale problemen

Hersenbeschadiging

Risico op hartaandoeningen en beroertes

 

Ieder mens is anders en daarom zal ook de oplossing niet voor iedereen hetzelfde zijn. Ga voor jezelf kijken waar de oorzaak van het snurken ligt en probeer uit welke oplossing het beste bij je past. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet die je kunt proberen als je snurkt. 

 

Op de rug of op de zij slapen?

Meestal word er aangeraden om op je zij te gaan slapen om snurken te vermijden. Er zijn ook experts die beweren dat je juist op de rug moet slapen. Maar wat is nou het beste? Het beste is de meest ontspannende houding aan te nemen zodat je een rechte houding hebt en niet teveel met het hoofd naar achteren ligt. Juist het kantelen van je hoofd kan snurken veroorzaken. Voor de één werkt slapen op de rug zonder kussen goed en voor de ander werkt op de zij slapen het beste. Probeer het uit en kijk wat het beste voor je werkt. 

Er zijn speciale apps die geluid registreren waarmee je de volgende dag kunt horen en zien hoe vaak je snurkt op een nacht. Op deze manier kan je terugkijken en horen bij welke houding je meer snurkt en welke minder.

 

Vitamine C

Als je vaak verkouden bent en een slechte weerstand hebt dan kan extra vitamine C helpen. Wanneer de sinussen de luchtwegen blokkeren dan kan dit snurken veroorzaken. Door extra vitamine C binnen te krijgen via gezonde groente en fruit help je je weerstand te verbeteren zodat je minder kans hebt op een verstopte neus en luchtwegen. Voeding met veel vitamine C zijn: Ananas, kiwi, rode paprika en papaja.

 

Neti pot

Als je last hebt van allergieën en een verstopte neus en sinussen dan kan een neti pot een uitkomst bieden. Deze pot vul je met lauw warm water en zout. Vervolgens spoel je de sinussen schoon waardoor er minder irritatie en ophoping van vocht is. Dit zal verstopping verminderen en voorkomen in de toekomst.

 

Pepermunt en eucalyptus 

Eucalyptus in de vorm van olie kan je gebruiken om de luchtwegen en sinussen vrij te maken. Dit helpt je beter te ademen en snurken te voorkomen. Je kunt het stomen of op de borst smeren zodat je het tijdens het slapen inademt. Ook pepermuntolie word veel gebruikt bij verstoppingen. Het werkt goed in een hete kom water waar je enkel druppel aan toevoegt die je vervolgend inademt. Wanneer je dit voor het slapen gaat doet dan helpt het de luchtwegen vrij te maken en ontstekingen in de neusgangen te verminderen.

 

Anti-snurkbeugel

Er bestaan speciale beugels die je kunt laten aanmeten bij een specialist of tandarts. Deze kan helpen om de kaak in een voorwaartse positie te ondersteunen en een open bovenste luchtweg te behouden. Deze beugel zorgt er voor dat de tong dezelfde positie aanhoudt als overdag. Op deze manier zal je tong niet meer weg kan zakken tijdens het slapen en heb je geen last meer van snurken.

 

Verminder of vermijd alcohol

Alcohol kan de keel en tong dusdanig laten ontspannen zodat het een obstructie veroorzaakt en snurken erger word. Als je minder alcohol gaat drinken of nog beter het gaat vermijden dan zal je merken dat je minder gaat snurken en beter en uitgerust wakker word.

 

Werk aan je overgewicht

Veel mensen die snurken zijn te zwaar en extra vet belast het lichaam waardoor de luchtwegen nauwer zijn. Door deze nauwe luchtwegen of een drukkend gevoel vanuit de buik of nek zal je sneller en luider snurken dan wanneer je geen overgewicht hebt. 

Afvallen zal niet alleen snurken verminderen, het zal je algehele gezondheid ook verbeteren.  Afvallen is daarom één van de beste dingen die je kunt doen om snurken te verhelpen!

 

Luchtbevochtiger 

Als je slaapt in een kamer met droge lucht dan kan je keel en slijmvliezen in de neus uitdrogen. Dit veroorzaakt een verstopping en kan weefsel in de neus en keel laten trillen. Als je de airco uitzet en een luchtbevochtiger aanzet dan kun je dit probleem verhelpen.

 

Keel- en tongoefeningen

Een sterkere keel en tong kunnen overmatige ontspanning van het keelgebied helpen voorkomen. Keel- en tongoefeningen worden vaak gedaan om snurken helpen te verminderen maar hoe doe je dit?

1) Probeer je boven- en onderkiezen voorzichtig tegen elkaar te zetten

2) Open je mond en concentreer je erop je kiezen wijd uit elkaar te drukken, maar niet tot het punt dat ze overstrekken 

3) Herhaal dit 10 tot 15 keer en je zult merken dat de achterkant van je mond opengaat 

 

Vermijd laat eten, grote maaltijden en zuivelproducten

Als je met een volle maag gaat slapen dan kan dit tegen je middenrif drukken en de ritmische ademhaling beïnvloeden. 

Het drinken van melk of andere zuivelproducten kan het snurken veel erger maken omdat het een slijmlaag in je mond en keel achterlaat. Dit slijm kan bijdragen aan verstopping van de luchtwegen. 

 

Pepermuntolie 

Als je last hebt van een verstopte neus en hierdoor gaat snurken dan kan pepermuntolie de keel verlichting bieden en de verstopping in de neus verminderen.

 

Neus spreider tegen snurken

Een neus spreider word vaak gebruikt door mensen die via de neus snurken. Dit word ook wel nasaal snurken genoemd en kan komen door scheefstand van het neustussenschot, allergie of poliepen. Sommige mensen laten zich opereren om het neustussenschot weer recht te zetten en in sommige gevallen werkt deze operatie. 

 

Groene munt en fenegriek

Als je last hebt van een slechte spijsvertering en hierdoor meer snurkt dan kunnen fenegriek en groene munt helpen. Deze kruiden kunnen verzuring en verstopping in de spijsvertering verlichten zodat de kans op snurken minder word.

 

De CPAP-Machine

Een CPAP-Machine word gebruikt door mensen met ernstig slaapapneu. Het is een apparaat die er voor zorgt dat ‘s nachts de luchtwegen open worden gehouden. Het zit aangesloten aan een masker waardoor je ademt en op deze manier word slaapapneu voorkomen en snurken voorkomen. Het is een bewezen en effectieve methode die in sommige gevallen noodzakelijk is voor de patiënt.

 

Vitamine B1 – Autonoom zenuwstelsel

Vitamine B1 word ook wel thiamine genoemd en deze stof word in verband gebracht met het slecht werken van je autonoom zenuwstelsel. Het slecht werken zorgt er voor dat je last kunt hebben van snurken. Een goede bron van thiamine is voedingsgist. Als je vitamine B1 in een supplementvorm wilt gebruiken dan is een B-complex de beste optie omdat B-vitamines een synergetische werking op elkaar hebben.

 

Intermitterend vasten

Snurken kan te maken hebben met overgewicht. Intermitterend vasten of periodiek vasten kan helpen bij het afvallen en behoud van een gezond gewicht. Het is een simpele manier van vasten waarbij je op slechts enkele uren in een dag eet en de rest van de dag drink je alleen maar. Stel je begint om 12 uur in de middag met je eerste maaltijd. En eindigt met je laatste maaltijd om 5 uur later. Dit zorgt er voor dat het lichaam voldoende tijd heeft om het voedsel te verteren en de bloedsuikerspiegels beter in balans blijven.

 

Anti snurk kussen

Er zijn speciale kussens op de markt die beweren dat ze het snurken kunnen helpen verminderen. Het gaat hier vaak om traagschuim kussens die de nek en hoofd goed ondersteunen. Dit zorgt er voor dat de ruggengraat in de juiste houding blijft en het snurken minder kan worden. 

 

 

Zoals je ziet zijn er vele oplossingen die niet allemaal het probleem verhelpen maar wel de weg er naar toe kunnen verlichten. Kijk goed naar je voeding, vitamines, mineralen en beweeg voldoende. Als je last hebt van overgewicht werk er dan aan zodat je gezond blijft en het snurken minder word. Je hoeft niet altijd last te blijven houden van deze vervelende klacht. In veel gevallen kan het snurken worden verholpen of op zijn minst minder worden.

 

 

”Ruim 60% van alle Nederlanders heeft een vitamine D tekort in de winter”

Slaapapneu en vitamine D tekort

Laten we het hebben over slaapapneu wat een veelvoorkomende oorzaak van snurken is. Volgens een studie heeft 98% van de mensen met slaapapneu een vitamine D-tekort. Dit is een enorm hoog getal en geeft aan dat er wellicht een correlatie zit tussen deze twee.

Vitamine D vermindert ontstekingen aanzienlijk. Vaak zijn de weefsels achter in de keel en de achterkant van de sinussen ontstoken, waardoor slaapapneu kan ontstaan.

Hoe zit dit precies?

Vitamine D ondersteunt een overactief immuunsysteem. Wanneer een persoon een overactief immuunsysteem heeft dan kunnen bepaalde weefsels in het lichaam ontstoken raken en de ademhaling belemmeren.

Vitamine D heeft ook een direct effect op je slaapcycli. Het helpt je om in een diepe slaap te komen en zonder deze vitamine is het moeilijk om in een diepe slaap te komen.

We hebben het over vitamine D3 en niet over vitamine D2. Er zijn namelijk enkele meldingen dat vitamine D2 daadwerkelijk slapeloosheid kan veroorzaken. Een vitamine D tekort kan zowel slaapapneu als de slaapkwaliteit in het algemeen aantasten. Een laag vitamine D-gehalte kan ook hoge stress, een slecht humeur en een onevenwichtig cortisol veroorzaken wat allemaal van invloed kan zijn op je slaap. 

Het kan gunstig zijn om vitamine D met magnesium in te nemen. Magnesium kan helpen bij de opname van vitamine D en het kan ook helpen bij nachtelijke krampen in benen en voeten.

Vitamine D wordt ook geassocieerd met insulineresistentie. Als je insulineresistentie hebt dan kun je vitamine D niet goed opnemen. Als je een laag vitamine D gehalte hebt dan neemt de kans op het ontwikkelen van insulineresistentie toe. Dit is een vicieuze cirkel waar je niet in terecht wilt komen!

Als je slaapproblemen of slaapapneu hebt, overweeg dan om vlak voordat je gaat slapen ten minste 250 microgram vitamine D in te nemen. Zorg er ook voor dat je magnesium niet vergeet.

 

 

”Vraag je partner om vast te stellen welk type snurker je bent”

Welke type snurker ben ik?

Het helpt om te bepalen welk type snurker je bent zodat je precies weet hoe je kunt stoppen met snurken. Door de tijd te nemen om dit en waarom je snurkt vast te stellen, kun je de juiste oplossing vinden en consequent een goede nachtrust krijgen.

Je kunt hiervoor het beste een dagboek bijhouden waar je patronen in zet die je later helpen om de oorzaak vast te stellen. Als je geen partner hebt om je te observeren kun je een camera gebruiken en de beelden later terugkijken.

Wat zijn verschillende types snurkers?

Rug snurker

Op je rug slapen zorgt er vaak voor dat je door je mond ademt. Dit kan het snurken verergeren.

Mond wijd open snurker

Als je snurkt met de mond wijd open dan kan dit een aanwijzing zijn dat de weefsels in de keel je laten snurken. Als je keel gedeeltelijk verstopt is dan ben je geneigd om meer lucht naar binnen te persen en hierdoor ontstaan de snurkgeluiden.

Mond dicht snurker

Als de mond dicht blijft terwijl je snurkt dan kan dit duiden op een probleem met de tong en neusholtes.

Een snurker, hoe je ook ligt

Als je in welke positie dan ook snurkt dan kan dit een teken zijn van een ernstiger probleem zoals slaapapneu. Raadpleeg een arts als het snurken luid genoeg is om je partner wakker te houden. Zoek ook hulp als:

 • Je er zelf wakker van wordt

 • Als alles wat je hebt geprobeerd niet lijkt te helpen 

 • Als je snurkt in welke slaaphouding dan ook

De kans is groot dat je een meer specifieke aanpak nodig hebt om te bepalen hoe je in dit geval kunt stoppen met snurken.

 

 

”Snurken komt vaker voor bij mannen dan vrouwen”

Wat is de oorzaak van snurken?

Lichaamsgewicht

Extra vet rondom de nek en keel zorgen dat de luchtweg smaller wordt. Dit kan de normale ademhaling beïnvloeden door tijdens de slaap een obstructie in de keelholte te creëren. Dit komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat mannen meer gewicht in hun nek hebben dan vrouwen.

Wanneer je op de rug ligt dan oefent het vetweefsel druk uit op de luchtweg en blokkeert deze. Misschien kan omrollen daarom soms helpen. Het goede nieuws is dat sporten, afvallen en het behandelen van overgewicht alles kunnen zijn wat nodig is om een einde te maken aan het snurken.

 

Menopauze

Tijdens de menopauze neemt de spierspanning af en komen vrouwen soms aan. Tegen de tijd dat vrouwen de leeftijd van ongeveer 70 hebben bereikt, zijn ze net zo waarschijnlijk snurkers als mannen van dezelfde leeftijd. Ook hier geld beweging en goede voeding kan hierbij helpen.

 

Neus- en sinusproblemen

Verstopte luchtwegen of een verstopte neus zorgen dat je moeilijker kunt ademen en dit creëert een vacuüm in de keel wat kan leiden tot snurken. Voorkom allergieën en irritatie door je huis schoon te houden en af en toe de neusholtes te reinigen met een netipot.

 

Mannen snurken meer dan vrouwen

Mannen snurken veel vaker dan vrouwen omdat ze smallere luchtdoorgangen hebben. Een nauwe keel, een gespleten gehemelte, vergrote neusamandelen en andere lichamelijke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn helaas vaak erfelijk. 

 

Astma

Wist je dat slaapapneu vaak voorkomt bij mensen met astma? Het gebruik van natuurlijke remedies voor astma kan daarom een manier zijn om te stoppen met snurken. Als je namelijk minder ontsteking, slijmophoping en andere klachten hebt zal dit het snurken kunnen helpen verminderen.

 

Medicatie, alcohol en roken 

Medicatie, roken en alcohol kunnen de spierontspanning vergroten, wat leidt tot meer snurken. Roken veroorzaakt ook irritatie in de luchtwegen wat het snurken kan verergeren. Stop daarom met roken, verminder je alcohol gebruik en gebruik alleen medicatie als dit echt nodig is.

 

Slaaphouding

Studies hebben aangetoond dat slaaphouding een belangrijke rol kan spelen bij snurken en slaapapneu. In een Amsterdams onderzoek was gemiddeld 56 procent van de patiënten met obstructieve slaapapneu afhankelijk van liggende en niet-liggende houdingen. Soms kan op de rug liggen meer keelobstructie veroorzaken en een speciaal kussen kan voor sommigen een manier zijn om te stoppen met snurken.

Tips:

1) Als je gek word van een snurkende partner dan kunnen oordoppen helpen bij het slapen

2) Weet je niet zeker wat je vitamine D gehalte is? Laat je testen bij de huisarts op een tekort

3) Ga opzoek naar de oorzaak van het snurken zodat je een passende oplossing kunt toepassen

4) Als je er zelf niet uitkomt twijfel dan niet en ga naar de huisarts of een specialist 

Tot slot

Wat te doen tegen snurken stond centraal in dit artikel. Snurk jij en heeft je partner daar last van? Wat doen jullie om dat te verhelpen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit vitamine B1 in?

Wanneer heb je overgewicht?

Waar zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *