wat te doen tegen hooikoorts

Wat te doen tegen hooikoorts

Wat te doen tegen hooikoorts? Een verstopte neus, niesbuien of jeukende ogen. Het zijn typische hooikoorts klachten. Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van hooikoorts? En wist je ook dat sommige medicijnen, neusspoelingen en bepaalde voeding je klachten kunnen verergeren?

Wat te doen tegen hooikoorts? In dit artikel geven we je 24 praktische tips die je hooikoorts aanvallen kunnen verzachten zodat je er minder last van hebt. Lees je mee?!

Hooikoorts

Vroeger dacht men dat de geur van hooi de oorzaak was van deze klachten. Men ging het toen hooikoorts noemen en deze benaming is altijd zo gebleven.

De officiële naam van hooikoorts is allergische rhinitis en dit is een allergische reactie op pollen. 

Pollen zijn hetzelfde als stuifmeel wat van bomen, grassen en kruiden afkomt. Deze komen van mannelijke bloemen af welke nodig zijn zodat ze zich kunnen voortplanten.

Hooikoorts komt voornamelijk voor bij mensen onder de 24 jaar. De meeste mensen krijgen het in hun jeugd en soms groeien ze er overheen. Ben je ouder dan 40 en je hebt nog nooit hooikoorts gehad dan is de kans heel erg klein dat je het nog krijgt.

Als je familie hebt met hooikoorts dan is de kans groter dat je het ook krijgt. In boerengezinnen komt hooikoorts heel weinig voor omdat men vaak buiten is en hun natuurlijk afweersysteem beter werkt tegen allergieën.

 

”Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bomen, grassen en planten”

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van je lichaam op stuifmeel. Je lichaam heeft dan een overgevoeligheid ontwikkeld wat te maken kan hebben met je immuunsysteem die niet goed werkt of juist te goed werkt.

In de maanden februari, maart en april zijn het voornamelijk de pollen aan bomen zoals hazelaar waar je het meeste last van kunt hebben.

In mei, juni en juli zijn het voornamelijk de grassoorten die bloeien en vol op pollen verspreiden.

In augustus en september zijn verschillende kruiden die bloeien de grootste oorzaak van hooikoorts. Denk hierbij aan zuring, ganzevoet, bijvoet, brandnetel en weegbree.

Als het regent dan heb je de minste kans op klachten omdat het stuifmeel minder kans heeft om in de lucht te blijven hangen.

Hooikoorts kan verschillende oorzaken hebben:

Erfelijk

Immuun problemen door ziekte of stress

Slecht werkend afweersysteem door bijvoorbeeld een te goede hygiëne

Verstoring van je darmflora

Verhoogde doorlaatbaarheid van je darmen

Vaccinaties

Luchtvervuiling waar pollen aan kunnen hechten

 

 

”Niezen is de meest voorkomende klacht bij hooikoorts”

Hooikoorts klachten

Hooikoorts klachten zijn bij iedereen weer anders en bij de één heftiger als bij de ander.

Sommige mensen worden alleen verkouden en anderen kunnen helemaal niet meer normaal functioneren.

Bekende klachten die vaak voorkomen zijn:

Loopneus

Verstopte neus

Jeukende neus

Niezen

Jeukende ogen

Tranende ogen

Kriebel in de keel  

Kriebelhoest

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Astmatisch

Piepende keel

Moeilijk ademhalen

Moeilijk kunnen slapen

Concentratieproblemen

Als je last hebt van deze klachten en niet zeker weet wat het is dan kun je een hooikoorts test laten doen via je huisarts. Je huisarts zal je eerst allerlei vragen stellen en vervolgens kan er een bloedtest of allergietest op je huid gedaan worden.

Hierbij kijken ze of jouw afweersysteem reageert op bepaalde stoffen die hooikoorts veroorzaken.

Wat te doen tegen hooikoorts

Altijd maar hooikoorts medicatie slikken zorgt er voor dat je klachten verminderen maar je hooikoorts gaat niet weg.

Er zijn manieren om je lichaam gezond te houden en daarmee je afweersysteem sterker te maken. Je zult vele tips vast al een keer hebben gehoord maar heb je ze ook allemaal al een keer geprobeerd?

Probeer deze tips uit en je zult merken dat je minder last van je hooikoorts hebt en misschien groei je net zoals vele anderen wel over je allergie heen!

 

1) Vermijd blootstelling aan stuifmeel 

Er zijn bepaalde periodes in het jaar dat het gras volop bloeit en de knoppen in bomen veel stuifmeel bevatten. Je kunt via verschillende websites opzoeken wat er bloeit en vaak word er een cijfer gegeven aan de hevigheid van pollen die er in de lucht zitten.

Vermijd in deze periodes het bos en andere gebieden waar veel bomen zijn en het gras lang is.

Veel mensen merken in de maand mei dat er overal nog niet gemaaid is en op een zonnige dag dan zijn er veel pollen in de lucht. Als het regent dan heb je geluk want de pollen blijven dan moeilijk in de lucht zweven.

Als je veel last hebt van hooikoorts dan kun je ervoor kiezen om binnen te blijven of eventueel een hooikoorts pilletje te slikken als je erg veel last hebt en buiten moet zijn.

 

2) Medical taping

Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord ”medical taping”. Het word vaak uitgevoerd door een fysiotherapeut welke je rug in kan tapen met medisch tape.

Dit is een speciale techniek waarmee tape op plekken word aangebracht waar organen onder zitten en andere plekken die beïnvloed worden door de tape zoals je longen.

Je kunt de tape op je lichaam houden en er gewoon mee douchen. Na de eerste week merken de meeste mensen al een verschil. Je kunt er dan voor kiezen om de tweede week je rug weer in te laten tapen en dit na afhankelijk ban het resultaat nog een derde keer te herhalen.

Je zult merken dat je hooikoortsklachten verminderen en soms een heel seizoen klachtvrij kan rondlopen.

 

3) Neusdouche

Een neusdouche wordt al eeuwen gebruikt en ook deze methode is bij veel mensen nog onbekend. Er zijn verschillende soorten kannetjes te koop die je kunt vullen met lauw water en zout. Je stopt het kannetje in een neusgat en tilt je hoofd. Vervolgens giet je het water in je neus wat vervolgens je neusholte en bijholtes spoelt. 

Deze spoeling helpt tegen een verstopte neus en irritatie verminderen. Het ademen gaat weer een stuk makkelijker en je neusslijmvlies voelt minder geïrriteerd aan. Ook bij een bijholteontsteking raden wij deze methode aan. 

Bij sommige mensen gaan de hooikoortsklachten zelfs helemaal weg door het spoelen met een neusdouche.

 

4) Stuifmeel hor

Er zijn speciale stuifmeel horren te koop welke je aan je raam en deuren kunt bevestigen. Op deze manier kun je je huis luchten zonder dat het stuifmeel binnen dringt.

Ook ‘s avonds kun je dan met je raam open slapen en wordt je niet gelijk met een verstopte neus wakker.

 

5) Luchtfilter

Mocht je in je huis ook last hebben van allergie dan zijn er speciale luchtfilters te koop met een hepa of ulpa filter ingebouwd. Deze helpen de lucht te filteren waardoor je in huis minder last hebt van allergenen zoals rondvliegende pollen en huisstofmijt.

 

6) Was drogen

Droog je was niet buiten want op deze manier kunnen er pollen in je kleding gaan zitten. Gebruik daarom een wasdroger of hang je kleren binnen op een rek. Dit helpt hooikoortsklachten voorkomen.

 

7) Vakantie

Als je een plek kiest om op vakantie te gaan kies dan voor de bergen en/of zee. Hier zitten minder pollen in de lucht en daardoor kun je makkelijker ademhalen.

Daarnaast zijn berg en zeelucht enorm gezond voor je longen dus vang je twee vliegen in één klap!

 

8) Slapen

Neem voor het slapen gaan een douche en laat je kleren buiten de slaapkamer. Zo voorkom je contact met stuifmeel wat aan je huid en kleren blijft plakken. Je slaapt zo beter en word frisser wakker.

 

9) Tijd van de dag

In de namiddag en avond zweven de meeste pollen in de lucht. Doordat het in de ochtend vaak wat vochtiger is heb je minder kans op veel pollen in de lucht. Kies daarom bij klachten het juiste tijdstip om naar buiten te gaan en je huis te luchten.

 

10) Auto rijden

Rij bij voorkeur met je ramen dicht. Dit voorkomt onnodig blootstelling aan stuifmeel en helpt klachten te verminderen.

 

11) Zonnebril

Een zonnebril dragen helpt irritatie en klachten te verminderen. Dit heeft te maken met het knijpen van je ogen door fel zonlicht. Door het knijpen met je ogen krijg je sneller jeuk rondom je ogen en neus. Hierdoor zit je aan je gezicht en heb je meer last van irritatie.

Draag daarom altijd een zonnebril wanneer je klachten hebt.

 

12) Vaseline

Smeer vaseline rondom je neusgaten wat er voor zorgt dat pollen in je neus terecht komen.

 

13) Voeding

Sommige mensen krijgen meer last van hooikoorts door het eten van voeding waar veel histamine in voorkomt. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn: Zuurkool, oude kaas, koffie, chocolade, tempeh, bier, rode wijn, tomaat, spinazie, kiwi, avocado en aardbeien.

Eet gezond door veel groentes en fruit te eten. Vermijd daarnaast eten wat bewerkt is en met veel suiker erin.

Hoe beter je farmflora in balans is des te minder last je van hooikoorts hebt.

 

14) Supplement met Quercetine

Quercetine is een natuurlijk antihistaminicum wat je kan helpen om de klachten bij hooikoorts te verminderen. 

Je kunt Quercetine als supplement kopen en het zit ook van nature in verschillende soorten voeding zoals: Boerenkool, rode ui, appel, waterkers, bessen, kappertjes, boekweit en broccoli.

 

15) Bèta-glucanen

Bèta-glucanen kunnen ook helpen bij klachten van hooikoorts. Volgens onderzoek helpen ze je immuunsysteem versterken en dat heb je nodig bij hooikoorts.

Je vind ze in edelgistvlokken welke boordevol bèta-glucanen en allerlei soorten vitamine B zitten.

 

16) Vitamine D

Veel mensen met een overactief immuunsysteem hebben vaak een tekort aan vitamine D. Ga daarom dagelijks een half uur in de zon maar vermijd de heftige middagzon die in sommige tijden van het jaar een hele hoge UV straling afgeeft.

Kom je weinig buiten? Heb je een getinte huid? Ben je ouder dan 50? 

Neem een extra vitamine D3 supplement en vooral in de maanden oktober tot en met maart wanneer de zon niet voldoende kracht afgeeft zodat je huid er vitamine D van kan maken.

Tijdens deze maanden kan iedereen wat extra vitamine D gebruiken.

 

17) Stuifmeel pollen en honing

Ga bij je lokale imker langs voor verse honing. Het is belangrijk dat het honing uit je regio is want deze helpt het beste tegen hooikoorts. Door het eten van honing kunnen klachten van hooikoorts verminderen. 

Heb je last van berkenpollen? Koop dan speciale berkenhoning wat specifiek goed helpt tegen hooikoorts door berkenpollen.

Veel imkers verkopen ook stuifmeel pollen welke ze verzamelen en in een potje verkopen. Iedere dag een paar korreltjes tot een theelepel helpt je lichaam wennen aan pollen en zo het negatieve effect van hooikoorts te verminderen.

Sommige mensen hebben na het eten van deze korrels helemaal geen last meer van hooikoorts.

 

18) Zink

Mensen met allergische reacties hebben vaak een zinktekort. Het extra aanvullen van zink via een supplement kan daarom helpen.

Zink vind je ook in: Oesters, garnalen, mosselen, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cashewnoten en haver.

 

19) Omega 3

Omega 3 is heel goed voor je lichaam en de meeste mensen krijgen hier te weinig van binnen. 

Omega 3 helpt ontsteking verlagend en daarmee de reacties van hooikoorts op je lichaam te verminderen.

Je vind omega 3 in supplementen maar ook in voedsel zoals: Vette vis, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.

 

20) Kurkuma

Kurkuma kan volgens wetenschappers de overmatige activiteit van je immuunsysteem in geval van hooikoorts remmen.

Neem bij kurkuma altijd zwarte peper in zodat je lichaam het beter op kan nemen.

 

21) Gember

Gember helpt klachten van kooikoorts te verminderen. Je kunt er siroop van maken, het in je eten verwerken of er thee van zetten.

 

22) Zoenen

Japanse wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat veel zoenen kan helpen tegen hooikoorts. Heb je een partner? Zoen eens wat vaker en probeer het uit!

 

23) Vasten

Intermittend vasten of periodiek vasten is niet alleen gezond voor je lijn, het kan je ook helpen bij hooikoortsklachten. Deze methode helpt je immuunsysteem sterker worden en maakt je minder gevoelig voor stofjes die helemaal niet schadelijk voor je zijn.

Wanneer je periodiek vast dan eet je op een kleine periode van de dag wel en de rest van de dag drink je alleen.

Meestal is dit van 11 uur in de ochtend tot 18:00uur in de avond. Wanneer je dit voor enkele maanden aanhoudt dan merk je dat je je fitter voelt, minder snel ziek wordt en er is ook een grote kans dat je hooikoortsklachten verminderen.

Ook periodes van enkele dagen vasten hebben vele mensen van hun allergie en hooikoorts afgeholpen.

 

24) Pro-biotica

Pro-biotica kan je T regulerende cellen helpen om je weerstand te verbeteren tegen hooikoorts.

T regulerende cellen zijn erg belangrijk voor een gezond afweersysteem en helpen overgevoeligheid te verminderen.

Wanneer je maag/darmflora goed werkt dan is er een grote kans dat je afweersysteem beter werkt en je op de lange termijn over je hooikoorts heen kan groeien.

Begin altijd met een extra lage dosis pro-biotica ongeacht wat er op de verpakking staat. Bouw het langzaam op en kies een pro-biotica met veel verschillende stammen. Je kunt pro-biotica het beste voor het slapen gaan innemen omdat het je histamine levels kan verhogen wat je slaperig maakt. 

Wat helpt tegen hooikoorts?

Hooikoorts wordt vaak behandeld met hooikoorts pilletjes die een antihistaminicum bevatten. 

Deze pilletjes helpen de verhoging van histamine te verlagen zodat de allergische reactie in je lijf afneemt.

Voordat je deze middelen gaat gebruiken kun je ook eerst kijken naar alternatieven zoals extra vitamine d, quercetine, zink, calcium en magnesium.

 

Magnesium

Gebruik je vaak een hooikoortspilletje? Dan is er een kans dat het gebruik hiervan je magnesium levels in je lichaam heeft verlaagt. Pas daarom op met een tekort aan magnesium.

Magnesium is een mineraal wat bij vele processen in je lichaam betrokken is. Zo zorgt het samen met calcium ervoor dat histamine wat aangemaakt wordt bij een allergische reactie vermindert.

Op deze manier verminder je de hevige allergische reactie en is er een grote kans dat je minder last hebt van hooikoorts.

Veel mensen die last hebben van allergische reacties hebben een tekort aan magnesium waardoor hun immuunsysteem heftiger kan reageren op prikkels van buitenaf.

Het mineraal heeft daarnaast ook een ontspannend effect op je spiercel en werkt ontstekingsremmend bij astma en allergische reacties.

Het werkt ook ontstekingsremmend en helpt je bronchiën verwijden. Hierdoor heb je minder snel piepende longen bij astma en hooikoorts.

Magnesium helpt ook je trilhaartjes beter werken en het overtollig slijm in je keel en luchtwegen te verminderen.

 

Vitamine C

Vitamine C heeft vele functies in je lichaam en ieder mens heeft het nodig. Zo helpt de vitamine je lichaam om extra witte bloedlichaampjes aan te maken.

Deze witte bloedlichaampjes helpen de allergische reactie te verminderen zodat je minder last hebt van hooikoortsklachten.

 

Vitamine D

Vitamine D is in werkelijkheid een hormoon welke betrokken is bij enorm veel processen in je lichaam. Het hormoon is goed voor je maag en darmflora en helpt je immuunsysteem sterk te houden.

Als je last hebt van een overactief immuunsysteem dan is de kans enorm groot dat je een tekort hebt aan vitamine D.

 

Zink

Zink helpt je immuunsysteem sterker te worden en kan preventief gebruikt worden om hooikoorts te verminderen.

Het mineraal zorgt er ook voor dat er een gezond laagje op je neusslijmvlies komt. Hiermee raakt je neus minder snel geïrriteerd en ben je beter beschermd tegen pollen en andere stofjes waar je allergisch voor bent.

 

Quercetine

Quercetine remt de aanmaak van histamine en wordt steeds vaker ingezet om hooikoorts te verminderen.

De stof vermindert ontstekingsreacties en helpt de vorming van een afweereiwit te beperken. Hierdoor reageert je lichaam niet zo heftig op stuifmeel en is de kans aanwezig dat je klachten verminderen.

Hoe lang duurt hooikoorts?

Het hooikoorts seizoen duurt meestal van februari tot en met september. Sommige mensen hebben er zelfs in oktober nog last van en dan kan het zijn dat je 9 maanden lang last hebt van hooikoorts.

Niet iedereen heeft er zolang last van. De meeste mensen hebben het juist in een bepaalde periode en daarna zakt het weer af.

Ieder mens is verschillend en ook de omgeving waar je woont speelt hierbij een grote rol.

Het kan zijn dat je meer gevoelig bent voor de pollen uit bomen en minder last hebt in de maanden augustus en september wanneer de kruiden bloeien.

Woon je vlakbij een bos met veel bomen dan zullen deze je in de eerste maanden van het jaar kunnen bombarderen met stuifmeel. Voornamelijk berken en hazelaar staan dan in de bloei en deze verspreiden veel stuifmeel.

Woon je meer op de vlakte en staat er veel gras dan zijn het de maanden mei, juni en juli dat je meer last hebt van hooikoorts.

Kijk voor jezelf welke periode je het meeste last hebt van hooikoorts en probeer op zonnige dagen deze plekken met veel bomen, kruiden of gras te vermijden.

Hooikoorts pillen

Hooikoorts pillen worden vaak gebruikt in Nederland omdat ze makkelijk bij een drogisterij of supermarkt gekocht kunnen worden.

Hierdoor is de drempel laag om voor een paar euro een snelle oplossing te vinden voor je vervelende klachten.

Men gebruikt vaak pillen of neusspray welke snel helpen en de klachten wegnemen.

In hooikoorts pillen zitten antihistaminica en neusspray bevat vaak een stof met corticosteroïden er in.

Bekende merken die vaak worden gebruikt zijn Loratadine, Desloratadine, Cetirizine, Levocetirizine, Ketotifen, Ebastine, Clemastine en Dimetindeen.

Als je medicijnen gebruikt tegen hooikoorts dan is er altijd een kans op bijwerkingen.

De meest voorkomende bijwerkingen van hooikoorts pillen zijn:

Droge mond, keel, neus

Vermoeidheid

Sufheid

Duizeligheid

Hoofdpijn

Trillingen

Slecht plassen

Maag en darm klachten

 

Het grote nadeel van het nemen van hooikoorts pillen is dat je hooikoorts niet weg gaat. Het is een typische manier van symptoombestrijding en je zult moeten blijven slikken om geen last te hebben.

Als je definitief van je hooikoorts af wilt komen dan kun je het beste beginnen bij je eetpatroon en zorgen dat je genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Volg onze tips in dit artikel en misschien heb je straks geen hooikoorts medicijnen meer nodig!

Overleg altijd met je huisarts als je hooikoorts pillen wilt gaan gebruiken. Ook al koop je ze bij een drogisterij of supermarkt.

Tot slot

Wat te doen tegen hooikoorts stond centraal in dit artikel. Wanneer openbaarde de eerste hooikoorts klachten zich bij jou? Welke klachten had je toen? En wat heb je gedaan je om je klachten te verzachten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.  

Als je dit artikel interessant vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *