wat te doen tegen haaruitval
Expert: Jaap Gerrijts | 20 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Wat te doen tegen haaruitval?

Wat te doen tegen haaruitval? Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Haaruitval komt bij zowel mannen als vrouwen voor en sommige vormen van haaruitval zijn normaal, zoals ouder worden of stress. Haaruitval kan ook wijzen op een onderliggende ziekte of een bijwerking van medicijnen.

 

Wat te doen tegen haaruitval? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en leggen we uit welke voeding en supplementen je kunnen helpen aan een mooie haardos. Lees je mee?!

Wat te doen tegen haaruitval?

Het verliezen van 50 tot 150 haren per dag wordt als normaal beschouwd. Als je meer dan dat begint te verliezen dan wordt het problematisch om nog maar te zwijgen van wanneer het zichtbaar word. Om deze reden lopen er steeds meer mensen rond met de vraag ”wat te doen tegen haaruitval?”

Veel medicijnen tegen haaruitval behandelen dit probleem door een enzym genaamd 5-alpha-reductase te blokkeren om DHT te remmen. DHT is een krachtige vorm van testosteron die haarzakjes kan laten verbranden. Mensen met te veel DHT kunnen alopecia androgenetica of patroonhaaruitval ontwikkelen. Uiensap, groene thee, rozemarijnolie en zink kunnen 5-alpha-reductase helpen remmen.

Fluoride uit je water en sulfaten uit je shampoo kunnen mogelijk ook tot haaruitval leiden. Probeer daarom een douchekop te kopen die fluoride eruit filtert en gebruik sulfaatvrije shampoo.

Om maar direct met de deur in huis te vallen hebben we enkele tips voor je die je kunt toepassen bij het verliezen van teveel haar.

Middelen om haaruitval te helpen voorkomen en haar terug te laten groeien:

Uiensap

50% uiensap mengen met 50% water. Wrijf het in je haar, laar het intrekken en spoel het af met water

Groene thee

50 % groene thee met 50% water. Wrijf het in je haar, laat het intrekken voor 15 minuten en spoel het af met water

Rozemarijnolie

Wrijf het in je haar, laat het een nacht intrekken en spoel het de volgende ochtend af met water en shampoo

Zink 

Voedsel met veel zink zijn rood vlees, oesters en andere zeevruchten

Appelciderazijn  

1/3 kopje appelciderazijn op 1 liter water. Wrijf het in je haar, laat het intrekken en spoel het af met water

Eet meer eiwitten en sporenelementen

Zeewier, vis en Keltisch zeezout bevatten veel sporenelementen

Kruisbloemige groenten 

Deze groenten helpen je oestrogeen te reguleren. Ook zeewier kan hierbij helpen

Selenium

Bij een traag werkende schildklier kun je haar verliezen. Als je hier last van hebt dan kan extra selenium hierbij helpen

Vitamine D, meer slaap en beweging

Stress kan haaruitval verergeren. Neem extra vitamine D, krijg meer zonlicht, slaap meer zodat je uitgerust bent en zorg dat je iedere dag minimaal 1 uur lichamelijke beweging hebt

Silicium

Silicium helpt je haar sterk te blijven. Neem daarom extra kiezelzuur

Biotine

Biotine helpt eiwitten in je lichaam. Het kan haaruitval verminderen en je haar sterker te maken

Brandnetelwortel

Brandnetelwortel kan DHT remmen

 

Overtollige DHT is voor veel mensen een genetisch probleem. Wat kun je doen om een vollere bos haar te krijgen?

Pak hypoxie aan

 • Neem extra vitamine D

 • Vermijd omega 6 vetzuren

 • Consumeer meer omega 3 vetzuren 

 • Lichamelijke beweging

 • Pak bloedarmoede aan indien van toepassing

 

Neem een l-lysinesupplement of consumeer voedingsmiddelen met een hoog l-lysinegehalte

 • Consumeer rood vlees, kip, eieren, vis, zeevruchten en zuivelproducten

 • Vermijd noten, granen, bonen en zaden

Los insulineresistentie op

 • Volg een koolhydraatarm dieet

 • Doe aan periodiek vasten

Ondersteun gezonde oestrogeenspiegels

 • Consumeer fyto-oestrogenen – lijnzaad en gekiemde peulvruchten

 • Ondersteun de bijnieren – neem ashwagandha

 • Consumeer voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte

 

 

“Hormonen, stress, erfelijkheid en medicatie”

Wat zijn mogelijke oorzaken van haaruitval?

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is een hormonaal probleem met een teveel aan DHT. DHT is een krachtige vorm van testosteron. Medicijnen voor haaruitval werken vaak door DHT te blokkeren, maar ze hebben bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen van medicijnen tegen haaruitval zijn onder andere:

Depressie

Verminderd libido

Erectiestoornissen 

Andere oorzaken van haaruitval zijn:

Erfelijkheid 

Medische omstandigheden

Medicijnen

Stress

De medische term voor haaruitval is alopecia en er zijn twee hoofdtypen. De eerste is alopecia areata en hierbij valt het eigen immuunsysteem in het lichaam de haarzakjes aan waardoor je haar uitvalt. 

De tweede is androgenetische alopecia en dit is een erfelijke haaraandoening waarbij het haar dunner wordt en uiteindelijk uitvalt. Dit is het genetische haarverlies dat bekend staat als mannelijke of vrouwelijke kaalheid.

Hormonen zijn bij zowel mannen als vrouwen verantwoordelijk voor veel lichaamsprocessen. Als het om haar gaat spelen hormonen hierin een belangrijke rol. Hormonen kunnen een rol spelen in het haarpatroon op je hoofd en de rest van je lichaam. Hormonale veranderingen en onevenwichtigheden die de haargroei beïnvloeden kunnen te wijten zijn aan:

Menopauze

Schildklierproblemen

Zwangerschap

Bevalling

Stress

Het goede nieuws is dat hormoon gerelateerd haarverlies doorgaans tijdelijk is en dat de normale haargroei terugkeert zodra de hormonale balans is herstelt.

Zwangerschap

Als je een moeder bent dan herinner je je waarschijnlijk tijdens de zwangerschap hoe vol je haar was. Veel vrouwen zeggen dat de tijd waarin ze zwanger zijn, de momenten zijn waarop hun haar er op zijn best uitziet. En dan herinner je je ongetwijfeld nog de nasleep van die maanden prachtig haar. Al het haar dat beetje bij beetje had moeten uitvallen, komt nu in korte tijd uit in enorme hoeveelheden haarverlies. Dit wordt telogeneffluvium genoemd. 

Dit komt voor bij ongeveer 40 tot 50 procent van de vrouwen en is te wijten aan de verandering in hormonen tijdens de zwangerschap. Gelukkig is het slechts een tijdelijke haaruitval.

Hormonen

De hormonen waar we het over hebben als het om haaruitval gaat zijn de hormonen die androgenen worden genoemd. De drie soorten androgeenhormonen zijn:

Testosteron

Androsteendion 

Dihydrotestosteron / DHT

We hebben allemaal wel eens van testosteron gehoord en associëren het waarschijnlijk met het mannelijke ‘macho’ hormoon. Zowel mannen als vrouwen hebben alle drie deze hormonen in een bepaalde hoeveelheid. De onbalans in deze hormonen kan bijdragen aan haaruitval bij beide geslachten. Als je testosteron hoog is dan kan het in DHT veranderen en zo de haargroei blokkeren. Of de lagere hoeveelheden oestrogeen kunnen ervoor zorgen dat het testosteron te hoog lijkt.

Te veel DHT kan leiden tot:

 • Een verdikking van de dermis rond het haarzakje, waardoor het haarzakje verstikt

 • Een toename van fibrose. Dit is littekenvorming rond het haar

 • Verkalking rond de haarzakjes

 

Cortisol

Lage cortisol is wanneer iemand een stressgebeurtenis heeft. Dit kan alopecia veroorzaken. Het kan zowel hoge als lage cortisol zijn wat de oorzaak is van haaruitval.

Hoog oestrogeen

Dit kan ook het haar aantasten door de schildklierfunctie te verlagen. Hoog oestrogeen blokkeert de schildklierfunctie. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap wanneer oestrogeen wordt verrijkt. Direct na de zwangerschap daalt het oestrogeen echter, en dit kan androgeen verhogen.

Insuline

Verhoogde insuline kan de toename van androgenen veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat het verandert in DHT dat het haar aantast. Hoge androgenen kunnen PCOD veroorzaken, maar het is de hoge insuline die dat veroorzaakt.

Menopauze

Tijdens de menopauze daalt oestrogeen maar niet zo laag als testosteron. Deze verhouding maakt testosteron hoger, wat wordt omgezet in DHT waardoor het haar wordt aangetast.

Schildklier

Het hebben van een trage schildklier kan het haar aantasten. Maar de meeste schildklierproblemen zijn secundair en dit betekent dat het op zich eigenlijk geen schildklierprobleem is. Als de galblaas een probleem is dan wordt T4 niet omgezet in T3. Ook als oestrogeen hoog is dan zal de schildklier worden geremd.

 

 

”Haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen regelmatig voor”

Haaruitval bij mannen en vrouwen

Op de gemiddelde leeftijd van 35 jaar heeft 66 procent van de Westerse mannen enige mate van waarneembaar haarverlies. Ongeveer 85 procent van de mannen op de leeftijd van 50 hebben aanzienlijk dunner wordend haar.

Haaruitval bij vrouwen 

Vrouwelijke patroonkaalheid wordt gekenmerkt door dunner worden aan de bovenkant of het midden van het hoofd. Haaruitval bij vrouwen is over het algemeen te wijten aan hoge niveaus van stress, hormonale onbalans, schildklieraandoeningen of blootstelling aan giftige stoffen. Vrouwen hebben de meeste kans op haaruitval als gevolg van hormonen. Denk hierbij aan zwangerschap, menopauze, anticonceptiepillen en andere hormonale veranderingen die vrouwen vaak doormaken. 

Het hebben van polycysteus ovariumsyndroom is een ander hormonaal gezondheidsprobleem dat kan bijdragen aan haaruitval van de hoofdhuid en ongewenste haargroei op ongewenste plaatsen.

Haaruitval bij mannen 

De oorzaak van haaruitval bij mannen is te wijten aan de gevoeligheid van de haarzakjes voor DHT. DHT is een mannelijk androgeenhormoon dat haarfollikels doet krimpen. Dit proces zorgt voor een kortere levensduur en verminderde productie van haar. Normaal gesproken begint er na het uitvallen van de haren nog een haar te groeien uit dezelfde follikel, maar als de DHT-waarden te hoog zijn dan neemt de haargroei af. 

Mannelijke kaalheid volgt een patroon van een terugwijkende haarlijn die overgaat in een “M”-vorm en vervolgens doorgaat naar de bekende “U”-vorm.

Onderzoek toont ook aan dat er mogelijk een mannelijk equivalent van PCOS is gerelateerd aan haaruitval bij mannen. Een onderzoek liet zien dat mannen met voortijdige mannelijke kaalheid een hormonaal profiel hadden dat vergelijkbaar was met vrouwen met PCOS en dat ze ook een aanzienlijk hogere insulineresistentie hadden. 

Dit laat zien hoe een goede hormoonbalans bij mannen ook belangrijk is voor de gezondheid en met name de gezondheid van het haar.

 

 

”Vis, thee, biologische voeding, bottenbouillon en zaden”

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor haargroei?

Voeding is enorm belangrijk voor je gezondheid omdat het de juiste voedingsstoffen levert die helpen bij stress, hormonen en andere punten die meedragen aan haarverlies.

Het goede nieuws is dat je met veranderingen in eetpatroon en leefstijl stress en hormoonproblemen kunt verminderen. Verbetering in voeding en het gebruik van andere natuurlijke middelen tegen haaruitval kunnen hierbij helpen!

Een eetpatroon dat rijk is aan voedingsstoffen is enorm belangrijk voor het ondersteunen van een gezonde haargroei. Er zijn veel voedingsmiddelen die de haargroei bevorderen en dit zijn enkele van mijn persoonlijke favorieten:

Groene thee

Groene thee helpt ontgifting te bevorderen en het bevat antioxidanten die de haargroei bevorderen. Het kan ook de omzetting van testosteron in DHT stoppen

Biologische voedingsmiddelen 

Kies deze voedingsmiddelen omdat ze vrij zijn van chemicaliën. Chemische stoffen kunnen werken als hormoon ontregelaars die de haargroei verstoren

In het wild gevangen vis 

In het wild gevangen vis zoals zalm bevat veel omega 3 vetten die ontstekingen verminderen en tegelijkertijd de haargroei en haarverdikking ondersteunen

Bottenbouillon 

Bottenbouillon is rijk aan eiwitten, collageen en aminozuren. Bottenbouillon is het perfecte voedsel om een gezonde haargroei te stimuleren

Pompoenpitten 

Pompoenpitten zijn één van de topvoedingsmiddelen met veel zink wat nodig is voor een gezonde haargezondheid. Onderzoek heeft ook laten zien dat een tekort aan zink verband houdt met hypothyreoïdie en haaruitval

Cafeïne

Cafeïne is technisch gezien geen voedingsmiddel maar er is aangetoond dat cafeïne de haargroei stimuleert. Volgens onderzoek stimuleert cafeïne de haarschachten en helpt het ze sneller te groeien door de effecten van DHT te dempen

Superzaden

Chia-, lijn- en hennepzaden bevatten veel vezels en gezonde vetten die de haargroei kunnen helpen bevorderen

 

 

”Vermijd suiker, transvetten, alcohol en bewerkte voeding”

Welke voedingsmiddelen met je vermijden?

Het is niet alleen belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te eten maar ook het vermijden van bepaalde voedsel kan helpen.

Welke voeding kan je het beste vermijden als je last hebt van haaruitval?

Suiker 

Suiker speelt een rol bij hormonale onevenwichtigheden. 

Draagt bij aan insulineresistentie

Verhoogt DHT 

Veroorzaakt ontstekingen

Dit kan allemaal leiden tot haaruitval

Transvetzuren 

Van ongezonde vetten zoals transvetzuren is aangetoond dat ze ontsteking verergeren en de productie van DHT verhogen wat haaruitval kan veroorzaken. Blijf daarom uit de buurt van gehydrogeneerde oliën zoals maïsolie en sojaolie die vol zitten met transvetten

Alcohol 

Alcohol kan ontstekingen verhogen en levertoxiciteit veroorzaken. Dit kan leiden tot haaruitval. Zwaar drinken en roken zijn beide in verband gebracht met een verhoogd risico op haaruitval

Bewerkte voedingsmiddelen 

Voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn zitten vaak boordevol ongezonde vetten, suiker en natrium. Om deze reden zijn ze enorm contraproductief voor een gezonde haargroei

Cafeïne

Ja, in kleine hoeveelheden kan biologische koffie en thee gunstig zijn voor de gezondheid van het haar maar je wilt het niet overdrijven. Teveel cafeïne zorgt namelijk voor:

Uitdroging

Hormonale onevenwichtigheden 

De productie van DHT 

 

 

”Collageen, ashwagandha, visolie, rhodiola, saw palmetto”

Wat zijn de beste supplementen voor haargroei?

We hebben je net al enkel tips gegeven met enkele supplementen zoals vitamine D en l-lysine. Er zijn nog veel meer supplementen die kunnen bijdragen aan een gezonde haargroei en wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Wat zijn de beste supplementen voor haargroei?

Collageenproteïne – neem 1 tot 3 porties per dag

Als je ouder wordt dan vertraagt de collageenproductie in het lichaam. Het eten van meer collageen via collageensupplementen kan de eigen collageenproductie van het lichaam ondersteunen en helpen bij natuurlijke haargroei

Eiwitpoeder uit bottenbouillon – neem 1 tot 3 porties per dag, afhankelijk van lichaamsgewicht en individuele behoeften

Je kunt je dagelijkse dosis bottenbouillon ook halen uit een eiwitpoeder. Deze poeder is rijk aan eiwitten, collageen, gelatine, glucosamine, chondroïtine en belangrijke mineralen die vaak ontbreken in het gemiddelde eetpatroon. Deze essentiële voedingsstoffen ondersteunen en bevorderen een gezonde haargroei en hebben een breed scala aan aanvullende gezondheidsvoordelen

Saw Palmetto – neem 320 milligram per dag

Dit is een natuurlijke DHT-blokker die de haargroei enorm kan verbeteren

Pygeum – neem 2 maal daags 100 milligram

Pakt de oorzaak van haaruitval aan door DHT-bindingsplaatsen te blokkeren en de gezondheid van de prostaat te verbeteren

Pompoenpitolie – neem 8 gram of 1 eetlepel per dag 

Remt DHT-vorming door het hele lichaam en bevat vetzuren die dik haar ondersteunen

Ashwagandha – neem dagelijks 500 milligram

Adaptogene kruiden zoals ashwagandha helpen je lichaam zich aan te passen beter om te gaan met stress, hormonen in balans te brengen en cortisolspiegels te verlagen 

Visolie – neem 1000 milligram per dag

Visolie helpt ontstekingen te verminderen en het haar dikker te maken

Rhodiola – neem 500 milligram per dag

Nog een geweldig adaptogeen kruid om stress af te weren en de haargroei te bevorderen

Aloë vera-sap – neem 1/2 kopje 2 keer per dag en shampoo

Aloë vera-sap kan het haar op natuurlijke wijze dikker maken

B Complex vitamines – neem 1 tablet per dag

B-vitamines helpen bij een gezonde stressbeheersing. Biotine of vitamine B7 helpt je haar op natuurlijke wijze te verdikken en vitamine B5 ondersteunt je bijnieren

Zink – neem 8 milligram per dag voor vrouwen en 11 milligram per dag voor mannen

Eén van de tekenen van een zinktekort is haaruitval. Zink stimuleert ook je immuunsysteem en helpt je darmen te herstellen

 

 

”Essentiële oliën kunnen helpen de haargroei te stimuleren”

Welke essentiële oliën stimuleren de haargroei?

Niet alleen voeding en supplementen maar ook etherische oliën kun je gebruiken om haaruitval te bestrijden.

Welke essentiële oliën stimuleren de haargroei?

Lavendel, tijm, cederhout, salie en pepermunt 

Deze oliën kunnen helpen de hoofdhuidcirculatie te verbeteren. Een manier om nieuwe haargroei te stimuleren is om drie tot vier druppels pepermunt, rozemarijn en salie in een eetlepel olijfolie te combineren. Je kunt ook kokosolie of jojoba-olie gebruiken. Vervolgens masseer je het mengsel eenvoudig één tot twee keer per dag zachtjes in de betreffende zones

Rozemarijn

Rozemarijn is één van de belangrijkste essentiële oliën als het gaat om het verbeteren van de haardikte en groei. Van rozemarijnolie wordt aangenomen dat het het cellulaire metabolisme verhoogt dat de haargroei stimuleert. Onderzoek laat zien dat rozemarijnolie net zo goed lijkt te werken als minoxidil. Dit is een conventionele plaatselijke haaruitvalbehandeling

Nardusolie

Nardusolie staat erom bekend dat het de haargroei bevordert en het vergrijzingsproces  vertraagt. Uit een dierstudie bleek dat nardusolie positieve effecten had op de haargroeiactiviteit. Bij gebruik van nardusextract was er een vermindering van 30 procent in de tijd dat het haar nodig had om terug te groeien op de geteste ratten, wat het veelbelovend maakt voor menselijk gebruik. 

Tips:

1) Drink voldoende water en vermijd teveel koffie, thee en alcohol

2) Was je haren met de juiste shampoo

3) Vermijd stress, eet gezond en beweeg dagelijks minimaal een uur

4) Als je medicatie gebruikt die je hormonen uit balans brengen dan kun je met de arts overleggen of er een ander middel is dat je kunt gaan gebruiken

5) Als je er niet uitkomt schakel dan de hulp in van een specialist om je bij je probleem te helpen. Zorg dat je de oorzaak aanpakt om van het probleem af te komen

Tot slot

Wat te doen tegen haaruitval stond centraal in dit artikel. Heb jij last van haaruitval? En wat doe je om dit tegen te gaan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bottenbouillon

Ashwaghanda

Groene thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *