wat te doen tegen benauwdheid
Expert: Jaap Gerrijts | 21 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Wat te doen tegen benauwdheid?

Wat te doen tegen benauwdheid? Benauwdheid is een onaangenaam gevoel van moeite hebben met ademhalen. De oorzaken kunnen verschillende zijn, zo kan je last hebben van een allergie, een longontsteking, hartfalen of astma. Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om de benauwdheid te verlichten. 

Wat kun je doen tegen benauwdheid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en proberen we de mogelijke oorzaak te achterhalen. Tot slot geven we je waardevolle tips mee om de klachten te verlichten. Lees je mee?!

Wat te doen tegen benauwdheid?

Benauwdheid is een symptoom en geen ziekte. Het kan acuut of chronisch zijn en heeft vele mogelijke oorzaken. Als je last hebt van benauwdheid dan heb je een moeilijke ademhaling, kortademigheid en in sommige gevallen een piepend geluid vanuit de longen en keel.

Je kunt last hebben van verstopte luchtwegen, infectie, ziekte, allergie of andere oorzaak waar we later verder op in gaan.

Maar wat te doen tegen benauwdheid?

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen waarom je een benauwd gevoel hebt om vervolgens de juiste behandeling toe te passen.

Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet die je simpel en snel zelf kunt toepassen om het vervelende benauwde gevoel te verlichten.

 

Verbeter de luchtkwaliteit 

Frisse en schone lucht kan helpen verlichting te bieden als je je benauwd voelt. Je kunt  wat lucht van buiten halen door je ramen op te zetten of een wandeling buiten maken.

Het kan ook helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door de hoeveelheid stof en huidschilfers van huisdieren laag te houden. Als je kortademig bent en in de buurt bent van iemand die rookt dan kun je dit ook het beste zoveel mogelijk vermijden. Een andere gemakkelijke tip die kan helpen is om de luchttemperatuur in huis te verlagen zodat je minder last hebt van een hete en benauwde kamer. Je kunt daarnaast ook proberen om  een ventilator aan te zetten voor meer frisse lucht circulatie. 

 

Probeer een luchtbevochtiger

Als de lucht in je huis te droog is dan kun je proberen een luchtbevochtiger te gebruiken. De vochtige lucht die door een luchtbevochtiger wordt aangemaakt kan helpen bij droge droge luchtwegen en het ademen gemakkelijker te maken. Het is inmiddels algemeen bekend dat luchtbevochtigers de luchtwegaandoeningen kunnen verbeteren maar lang niet iedereen gebruikt zo’n apparaat. Zorg er wel voor dat je de luchtbevochtiger schoon houdt want ander kan het schimmels of bacteriën gaan bevatten. 

 

Ontspan en vermijd stress 

Stress is funest voor je lichaam en kan je ademhaling ook negatief beïnvloeden. Je kunt stress verminderen door iedere dag dingen te doen die je helpen te ontspannen zoals:

Lange wandeling in de natuur

Sporten

Yoga

Meditatie

Sauna

Luisteren naar je favoriete muziek

Deze bezigheden in je dagelijkse bezigheden introduceren kan helpen om stress te verminderen zodat je meer ontspannen bent en beter kunt ademhalen.

Een gespannen lichaam is een tegenstelling van een goede en gezonde ademhaling dus doe wat je kunt om elke dag spanning te verminderen.

Massage is een andere manier om de stemming en het algehele welzijn te stimuleren. Een recent onderzoek liet zien hoe na een massage de niveaus van het stresshormoon cortisol werden verlaagd, terwijl de niveaus van serotonine en dopamine werden verhoogd. 

 

Probeer acupressuur en/of acupunctuur

Onderzoekers hebben ontdekt dat acupunctuur en acupressuur sommige mensen kan helpen om zich minder benauwd te voelen. Beide methodes richten zich op de meridianen en acupressuurpunten van het lichaam om de energiestroom te optimaliseren en blokkades op te heffen. Beide zijn daarnaast vaak erg ontspannend en dit kan ook een positief effect hebben op het lichaam.

 

Neem een andere houding aan

Als je last hebt van benauwdheid tijdens het liggen dan kan het helpen om het hoofd omhoog te houden. Je kunt kussens gebruiken om jezelf op een niveau te houden waarbij je je prettiger voelt en waardoor je gemakkelijker kunt ademen.

Als je het gevoel hebt dat ademhalen moeilijk gaat dan kan dit een enorm benauwd gevoel geven. Open een raam of ga naar buiten om van dit akelige gevoel af te komen. Dit is een simpele maar effectieve manier om jezelf een goed gevoel te geven van meer open ruimte, wat kan voelen als meer ruimte om te ademen. 

 

Ademhalingstechnieken

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om benauwdheid te verminderen. Er bestaat zelfs een apparaat genaamd de O2 trainer die je kan helpen bij astma en benauwdheid door je ademhaling sterker te maken.

Een ademhalingstechniek die je kunt gebruiken:

Kantel je kin naar je borst

Adem 10 keer in korte uitbarstingen uit door je lippen

Wanneer je nekspieren minder gestrest aanvoelen, adem dan in door de neus

Adem driemaal uit door samengeknepen lippen

Adem vier tellen in door je neus

Adem uit door een open mond en maak acht tellen lang een ah-geluid

Herhaal dit drie keer

 

Mocht je de oorzaak van je benauwdheid al hebben achterhaald dan hebben we enkele tips die hierbij kunnen helpen.

 

Vitamine B1-tekort 

Veel mensen hebben een vitamine B1-tekort en dit kan het vaatstelsel en het zenuwstelsel aantasten. Geraffineerde koolhydraten en suikers kunnen bijdragen aan een vitamine B1-tekort. Diabetes, alcohol en te veel lichaamsbeweging kunnen lactaatacidose veroorzaken, een aandoening die sterk wordt beïnvloed door vitamine B1. Deze situatie kan kortademigheid veroorzaken. 

Je vindt vitamine B1 in vlees, groenten, noten en graanproducten. De meeste voeding bevat maar weinig vitamine B1 en daarom kan je ook een vitamine B complex nemen of voedingsgist waar wel meer B1 in zit.

 

Acidose 

Als je lichaam veel te zuur is dan kan dit je ademhaling negatief beïnvloeden. De beste remedies voor acidose zijn:

Kalium

Magnesium

Je vind kalium veel in groene bladgroenten, banaan, aardappelen, noten en peulvruchten. Je vind magnesium in groene bladgroenten, noten, zaden, cacao en vis.

Als je te zuur bent dan kan de oorzaak leverproblemen, extreem vasten of te veel appelciderazijn of kombucha thee zijn.

 

Alkalose 

Als je lichaam veel te alkalisch is dan kan dit je ademhaling negatief beïnvloeden. Koolhydraatrijke diëten, te veel koolhydraten en veel calcium kunnen dit probleem veroorzaken. Je kunt alkalose herstellen door voldoende elektrolyten binnen te krijgen. 

Andere middelen voor alkalose zijn:

Appelcider azijn

Betaïne hydrochloride

Houd er rekening mee dat een slechte pH-waarde door veel dingen kan worden veroorzaakt. Als je te alkalisch bent dan kan dit komen door een laag maagzuur, een hoog cortisolgehalte, chronische stress en een laag kaliumgehalte. 

 

Laag calciumgehalte 

Een te laag calciumgehalte in het bloed kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Zorg dat je extra yoghurt, groenten, noten en peulvruchten eet.

 

Astma 

Astma is een veel voorkomende aandoening die ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Vitamine D is belangrijk bij de symptomen van astma. Zorg dat je voldoende zonlicht krijgt en slik eventueel een extra vitamine D3 supplement.

 

Longontsteking 

Een virale of bacteriële infectie in de longen kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Zink is belangrijk bij longontsteking. Je vind zink in rood vlees, pistachenoten, oesters en andere zeevruchten.

 

COPD 

Vitamine C en vitamine E zijn enorm belangrijk bij het verminderen van ontsteking en het remmen van fibrose in de longen. Je vind vitamine C veel in groentes zoals paprika en in allerlei soorten fruit. Je vind vitamine E in noten, zaden, graanproducten, groente en fruit.

 

 

”Dyspneu is een ander woord voor benauwdheid”

Wat is dyspneu?

Dyspneu is het gevoel van moeilijke of ongemakkelijke ademhaling wat men ook wel omschrijft als kortademigheid of benauwdheid. Kortademigheid is een subjectieve ervaring en dit betekent dat het iedere persoon het anders ervaart. 

Kortademigheid bij inspanning, zoals de kortademigheid die kortstondig optreedt na intensieve inspanning kan normaal voorkomen, maar wordt meestal gezien als een symptoom dat op een ziekte wijst wanneer het optreedt op een niveau van activiteit dat gewoonlijk goed wordt verdragen. 

Kortademigheid kan ook in verband worden gebracht met andere symptomen zoals:

Vermoeidheid

Hoesten

Piepende ademhaling

Angst

Duizeligheid

Flauwvallen

Pijn op de borst

Pijn in de nek

Bloederig slijm

Signalen dat iemand dyspneu heeft zijn onder andere:

Snelle en oppervlakkige ademhaling

Pijnlijke of ongemakkelijke ademhaling

Kortademigheid na inspanning 

Kortademigheid door een medische aandoening

Benauwd gevoel als gevolg van ademhalingsmoeilijkheden

Het gevoel dat je niet genoeg lucht kunt inademen

Wanneer benauwdheid plotseling of herhaaldelijk optreedt of als de symptomen ernstig zijn dan kan dit een teken zijn van een ernstige medische aandoening die dringende medische zorg vereist.

 

 

”Astma, allergie, spanning”

Wat zijn de mogelijke oorzaken van kortademigheid?

Kortademigheid en benauwdheid kan optreden als gevolg van overmatige inspanning of tijd doorbrengen op grote hoogte. In deze gevallen is de kortademigheid meestal zeer beheersbaar en kort van duur. Andere keren kan benauwdheid een symptoom zijn van een onderliggende gezondheidstoestand.

Veel gezondheidsproblemen kunnen kortademigheid en benauwdheid veroorzaken. Veelvoorkomende oorzaken hiervan kunnen zijn: 

Astma

Allergische reactie

Spanning

Bloedarmoede 

Hoge bloeddruk

Longontsteking en andere luchtweginfectie

Verstikking in of inademen van iets dat de ademhalingswegen blokkeert

Klaplong

Blootstelling aan gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide

Hartaanval

Hartfalen

Hiatale hernia

Zwangerschap

Longembolie 

Galblaasproblemen

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van chronische kortademigheid en benauwdheid die langer duurt dan een maand zijn:

Astma

COPD

Bloedarmoede

Slechte lichamelijke conditie

Hart problemen

Hoge bloeddruk in de longen 

Longkanker

Overgewicht

Littekens op de longen 

Benauwdheid komt ook vaak voor bij mensen met een ernstige, gevorderde of terminale ziekte. 

 

 

”Last van benauwdheid als je ligt”

Wat is ortopneu?

Orthopneu is een symptoom waarbij iemand moeite heeft met ademhalen die optreedt tijdens het liggen en wordt verlicht als iemand een rechtopstaande positie aanneemt. Dit kan voorkomen bij congestief hartfalen. Een andere omschrijving van orthopneu is kortademigheid die optreedt tijdens het liggen. 

Paroxismale nachtelijke dyspnoe is een gevoel van kortademigheid dat een persoon wakker maakt en vaak optreedt na één of twee uur slaap. Ook deze klacht kan meestal worden verlicht door rechtop te gaan zitten. 

  

”Vragen, longfunctietest en aanvullende tests”

Hoe onderzoekt men benauwdheid?

Wanneer je naar een arts gaat met benauwdheid als klacht dan zal één van de eerste vragen waarschijnlijk zijn of je dit symptoom ervaart wanneer je sport of op één of andere manier inspant, of dat het in rust optreedt. Een andere vraag kan zijn of je benauwdheid geleidelijk of schijnbaar uit het niets opkomt.

Na enkele vragen zal de arts waarschijnlijk een onderzoek doen waarbij ook naar de longen wordt geluisterd. Je kunt ook een longfunctietest doen die meet hoeveel lucht je inademt, hoeveel lucht je uitademt en hoe snel je de lucht uitademt. Aanvullende tests kunnen een elektrocardiogram, bloedtest, pulsoximetrie, thoraxfoto en/of een CT-scan zijn.

Het resultaat van de onderzoek zal meer uitslag geven over de mogelijke oorzaak en vervolgens zal men een manier zoeken om de klachten of eventuele aandoening te gaan bestrijden.

 

 

”Bel een arts bij onverklaarbare en chronische benauwdheid”

Waar moet je op letten bij benauwdheid?

Als je last hebt van onverklaarbare benauwdheid, vooral als deze plotseling opkomt en ernstig is dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts in te schakelen.

Als de kortademigheid en benauwdheid gepaard gaat met pijn op de borst, misselijkheid of flauwvallen dan is het mogelijk dat je een hartaanval of longembolie hebt. Laat je daarom voor de zekerheid altijd door iemand anders naar een arts brengen of bel 112 als het te ernstig is.

Het is ook belangrijk om een arts te raadplegen als je benauwd bent en last hebt van:

Hoge koorts of koude rillingen

Piepende ademhaling 

Hoesten

Moeilijkheden met ademhalen als je plat gaat liggen 

Zwelling in de voeten en enkels 

Wanneer deze symptomen chronisch zijn dan is het ook belangrijk om contact met een arts op te nemen voor nader onderzoek.

Tips:

1) Probeer niet in paniek te raken en blijf rustig ademhalen

2) Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken

3) Ga rechtop zitten of ga naar buiten om frisse lucht te halen

4) Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt

Tot slot

Wat te doen tegen benauwdheid stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens last van benauwdheid? Weet je de oorzaak van die benauwdheid ook? En wat doe je als je benauwd bent? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit kalium in?

Vitamine B1 tekort symptomen

Waar zit magnesium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *