wat te doen bij een allergische reactie op de huid

Wat te doen bij een allergische reactie op de huid?

Wat te doen bij een allergische reactie op de huid? Heb je last van huiduitslag die jeukt? Of heb je last van vlekken of bultjes? De kans is erg groot dat je een allergische reactie op de huid hebt. Je lichaam ziet een bepaalde stof als lichaamsvreemd waardoor er bij contact met de huid een allergische reactie ontstaat.

Wat te doen bij een allergische reactie op de huid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Wat is een contactallergie?

Voor we in gaan op de vraag wat te doen bij een allergische reactie op de huid leggen we je eerst uit wat een contactallergie is. Als je last hebt van een contactallergie dan reageert je huid extreem op een lichaamsvreemde stof. 

Een allergische reactie op je huid komt in sommige gevallen na aanraking met cosmetische producten, latex, nikkel, rubber, lijm, cement of groenten.

Je lichaam ziet een bepaalde stof aan als lichaamsvreemd en daardoor ontstaat er een allergische reactie. Je witte bloedcellen spelen hier een hoofdrol in. Op het moment dat je witte bloedcellen een stof als gevaarlijk zien dan ontstaat er een reactie wat zich kan uitten in verschillende symptomen.

Hoe ziet een allergische reactie op de huid eruit?

Als je last hebt van een allergische reactie dan herken je dit meestal aan rode vlekken op je huid, bultjes, vochtblaasjes en het kan jeuken. Deze symptomen ontstaan meestal binnen 48 uur na contact met de stof waar je allergisch voor bent. Je kunt ook eczeem krijgen en dit wordt ook wel contacteczeem genoemd.

Huideczeem kan droog of nat zijn. Als je last hebt van natte huideczeem dan zit er vocht op de eczeemzone. Deze eczeemzone droogt op den duur op en er komt dan een korst op deze plek. 

Contacteczeem komt veel voor onder je oksels waar deodorant vaak de oorzaak is. Op je pols en hand vaak door sieraden of gereedschap. Je hals en gezicht meestal door sieraden en cosmetica. Je voeten en benen door bijvoorbeeld leer, rubber of producten tegen zweetvoeten of schimmels. 

Als je vaak last hebt van allergische reacties op je huid dan kunnen er verdikkingen ontstaan met schilfering van je huid. Ook vorming van kloven zijn een veel voorkomende klacht bij terugkerende allergische reacties. 

  

”Contactallergie is niet erfelijk en kan bij zowel mannen als vrouwen optreden”

Wat moet je doen bij een allergische reactie op de huid?

Als je allergische bent voor een bepaalde stof dan kun je deze het beste zoveel mogelijk vermijden. Weet je niet zeker waar je allergisch voor bent dan kun je een speciale test laten doen waarmee wordt uitgezocht voor welke stof je allergisch bent. 

Wil je daar meer over weten neem dan contact op met je huisarts! 

Als je al een gevoelige huid hebt dan zijn er verschillende crèmes die je huid vochtig en soepel houden. Een droge huid is namelijk een stuk gevoeliger voor stoffen waar je allergisch voor bent. Zorg er wel voor dat je een neutrale zalf gebruikt met geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of parfums.

Mocht je erg last blijven houden van huiduitslag dan kan je huisarts verschillende soorten crèmes voorschrijven waar medicijnen inzitten. Voordat je zelf gaat smeren met crème is het belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Wanneer je last hebt van een allergische reactie van de ogen dan is het belangrijk om niet te gaan wrijven, dit maakt het vaak erger. Je kunt je ogen koelen met koud water in een theedoek of washandje. Dit verlicht de pijn en verkoeling helpt ook tegen zwelling.

Neem contact op met je huisarts als je niet weet waar je allergisch voor bent en hier hinder van hebt. 

  

”Magnesium ondersteunt je immuunsysteem”

Magnesium bij huidallergie

Wist je dat ruim 60% van alle mensen in Nederland een magnesiumtekort heeft? Als je een tekort hebt aan magnesium dan kan dit je immuunssyteem negatief beïnvloeden waardoor je gevoeliger bent voor allergie.

Wanneer je een allergische reactie hebt dan maakt je lichaam histamine aan en die roept de allergische reactie op. Magnesium vermindert het vrijkomen van histamine. Hierdoor heb je minder last van klachten tijdens een allergische reactie.

Antihistaminica kunnen je magnesiumstatus verlagen. Wanneer je voor langere tijd antihistaminica gebruikt dan kun je een magnesiumtekort oplopen. 

Magnesium heeft een kalmerend effect voor je huid. Als je last hebt van allergie of eczeem dan kan magnesium zorgen dat je huid tot rust komt.

Nuttige links:

Tot slot

Wat te doen bij een allergische reactie op de huid stond centraal in dit artikel.  dolor sit a Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *