Wat is zink? Zink is een essentieel sporenelement dat je lichaam niet zelf aan kan maken. Een sporenelement is een chemisch gebonden element dat in de voeding van een organisme voor een goede groei en functie aanwezig moet zijn. Je hoeft het maar een zeer kleine hoeveelheden binnen te krijgen.
Zink krijg je binnen via je voeding en het is betrokken bij onder andere je immuunsysteem, huid en voortplanting.
Wat is zink? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!
Zink wordt al eeuwen gebruikt als metaalsoort en in 1963 heeft men eindelijk vastgesteld dat het een essentiële voedingsstof is voor je lichaam. De afgelopen jaren zijn mensen steeds meer bezig met hun gezondheid en zink speelt hier een grote rol in.
Zink wordt vaak genoemd in combinatie met selenium omdat de twee stoffen heel belangrijk zijn voor het goed werken van je immuunsysteem.
Je lichaam kan zink niet goed opslaan en daarom is het belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt via je voeding. Het mineraal heeft al op jonge leeftijd een enorm belangrijke rol bij baby’s en jonge kinderen. Het helpt een jong lichaam namelijk op de juiste manier te groeien en ontwikkelen tot een volwassene.
De stof zit in iedere cel van je lichaam en speelt een grote rol bij enorm veel enzymatische processen.
Iedere cel in je lichaam heeft zink nodig voor bijvoorbeeld het produceren van energie en celdeling. Het is ook belangrijk voor het doorgeven van signalen in je cellen. De stof helpt ook je cellen beschermen tegen schadelijke stoffen en zorgt dat ze goed afgevoerd kunnen worden.
Daarnaast helpt zink je zenuwstelsel goed te functioneren en is het betrokken bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten.
Het mineraal is betrokken bij je DNA en helpt de genexpressie te reguleren. Het is zo’n belangrijke voedingsstof dat je er niet zonder kunt. Zo hebben je voortplantingsorganen zink nodig maar ook je huid en immuunsysteem.
Zonder voldoende zink werkt je hart niet goed, je bloedstolling verloopt slecht en je kunt zelfs minder goed ruiken, proeven en zien. Als laatste is het enorm belangrijk voor je botten, hersenen, huid, voortplanting, darmbarrièrefunctie, vernieuwen van je weefsel en heling van je wonden.
Zo zie je maar zink is betrokken bij heel veel verschillende processen en het is daarom één van de belangrijkste sporenelementen die je lichaam nodig heeft.
Waarom is zink zo belangrijk voor je gezondheid?
Wist je dat je lichaam zonder zink niet goed kan functioneren? Zonder voldoende zink ben je vatbaar voor ziektes en dit wil je ten alle tijde voorkomen. De kans is klein dat je weinig zink in je lichaam hebt als je voldoende vlees en schaal- en schelpdieren eet.
Toch zijn er ruim 2 miljard mensen op deze aarde die een tekort hebben aan dit belangrijke mineraal.
Zink speelt een belangrijke rol bij het weren en afvoeren van schadelijke stoffen. Deze schadelijke stoffen worden ook wel ‘vrije radicalen’ genoemd. Zink en selenium zijn sporenelementen die een antioxidantwerking hebben.
Zink voor je huid
Zink is nauw betrokken bij het gezond houden van je huid en als je er te weinig van binnen krijgt dan kan je huid sneller verouderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met huidklachten zoals eczeem, acne en melasma vaak een lager zinkgehalte hebben dan mensen zonder huidklachten.
Er wordt volop onderzoek gedaan naar supplementatie met zink. Aanvullen met een supplement kan in ieder geval geen kwaad.
Zink helpt je huid herstellen doordat het je cellen helpt vernieuwen. Als dit proces verstoort wordt door een tekort aan dit mineraal dan lijkt je huid ouder en ontstaan er sneller rimpels. Tot slot heeft zink een antioxiderende werking en beschermd het je huid tegen vrije radicalen.
Zink voor je immuunsysteem
Zink speelt een belangrijke rol in het beschermen van je lichaam tegen ziektes, bacteriën en virussen. Het helpt bij de rijping van T-cellen welke gereguleerd worden door thymuline wat een schildklierhormoon is. T-cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in je afweersysteem.
Daarnaast zorgt zink ervoor dat de signalen in je immuunsysteem goed kunnen worden doorgegeven. Het werkt als een signaalstof die kan helpen bepaalde immuunreacties te activeren zodat je lichaam een virus, bacterie of ziekte kan bestrijden.
Zink en hormonen
Je hormonen kunnen soms ontregeld zijn wat heel vervelend is. Er zijn veel stoffen betrokken bij het goed werken van je hormoonhuishouding en zink is daar één van. Het zorgt er voor dat insuline op de juiste manier aangemaakt kan worden. Zink zorgt er namelijk voor dat het hormoon glucagon kan worden afgescheiden.
Zink is ook betrokken bij het aanmaken van een hormoon die er voor zorgt dat je testosteron waarden op peil blijft.
Zink en het DNA
Je DNA is afhankelijk van zink voor het behoud, antwoorden, structuur, reparatie en kopiëren.
Het helpt je DNA repareren en beschermen tegen schadelijke radicalen. Ook bindt het eiwitten aan bepaalde delen van je DNA zodat de genetische code in stand kan worden gehouden.
Waar zit zink in?
Zink vind je veelal in dierlijk voedsel zoals vissen, schelpdieren en vlees. Je vind het ook in zuivel, cacao, noten en pitten. Je lichaam heeft deze dierlijke eiwitten nodig. Eet je vegetarisch dan is het belangrijk om hier goed op te letten. Je loopt namelijk veel sneller het risico om een tekort aan dit belangrijke mineraal op te lopen.
Zink uit plantaardig voedsel wordt slechter opgenomen door stoffen zoals oxalaat en fytaat. Door het binden van deze stoffen en zink kunnen je darmen de zink veel moeilijker opnemen.
Als je wilt weten of je genoeg binnen krijgt dan kun je opschrijven wat je dagelijks eet, welke voedingsstoffen erin zitten en een berekening maken of je aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komt.
Een bloedtest bij de dokter is een optie echter je zinkwaarden kun je niet altijd goed lezen uit een bloedtest. Het meeste zink zit namelijk in je organen en andere delen van je lichaam en daarom is het testen van je bloed een lastige taak.
Zorg er voor dat je gevarieerd eet, veel producten uit de zee en af en toe een stukje vlees kan helemaal geen kwaad.
Variatie en biologische seizoensproducten zorgen er voor dat je gezond eet en je mineralen in balans houd.
Wat is zink stond centraal in dit artikel. Ben je bekend met de antioxidantwerking van zink? Eet je voldoende voeding waar zink in zit? Of slik je wel eens een supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!