wat is yoga
Expert: Jaap Gerrijts | 7 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Wat is yoga?

Wat is yoga? Steeds meer Nederlanders beoefenen yoga en voelen zich daar goed bij. Yoga is een meditatieve vorm van bewegen die oorspronkelijk vind in Azië. Wereldwijd zijn vele miljoenen mensen enthousiast over yoga en alle voordelen die het met zich mee brengt.

 

Wat is yoga? In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het is en vertellen we je welke voordelen het voor je lichaam heeft. Lees je mee?!

Wat is yoga?

Yoga word steeds populairder omdat veel mensen er baat bij hebben, het weinig nog niks hoeft te kosten en het een gezonde vorm van therapie kan zijn.

Wat is yoga?

Yoga is een meditatieve bewegingspraktijk die afkomstig is vanuit het hindoeïsme en rond het midden van de 19e eeuw voor het eerst zijn weg vond naar Europa vanuit Azië. Het begon hier echter pas rond de jaren zestig en zeventig echt aan populariteit te winnen en groet sinds die tijd enorm. Yoga is een vorm van beweging, gecontroleerde ademhaling en focus en veel van de voordelen zijn vergelijkbaar met die van tai chi of vechtsport.

Yoga heeft vele vormen en is door de jaren heen gevormd door tientallen verschillende leraren. Velen creëerden zelfs hun eigen unieke yogascholen met hun eigen unieke stijl.

De wortels van yoga gaan terug tot het oude India en is al vele duizenden jaren oud. Tegenwoordig zijn de meest populaire yogascholen Vinyasa, Ashtanga, Bikram en Iyengar. Al deze soorten yoga komen voort uit een vorm van yoga genaamd Hatha en elk heeft zijn eigen set van unieke kernprincipes, leerstijlen, methodologieën en fysieke voordelen.

Wat is Hatha yoga precies?

Hatha bestaat uit een reeks fysieke oefeningen die ook wel bekend staan als asana’s of houdingen. De opeenvolgingen van asana’s zijn bedacht om je huid, spieren en botten op één lijn te brengen. De houdingen zijn ook ontworpen om de vele kanalen van het lichaam te openen. Vooral het hoofdkanaal en de ruggengraat waardoor er energie vrij kan stromen.

In vergelijking met andere vormen van ‘beweging’ is yoga meer holistisch van aard omdat het fysieke beweging combineert met gecontroleerde ademhalingstechnieken.

In yoga staan de houdingen bekend als asana’s en de regulatie van de adem wordt pranayama genoemd. Samen zorgen ze voor een meditatieve focus en helpt het ontspanning te brengen.

Welke soorten yoga zijn er?

Een deel van wat yoga voor beginners lastig maakt, is dat er tegenwoordig tientallen verschillende yogascholen, klassen en stijlen beschikbaar zijn. Wij hebben de meest populaire voor je op een rij gezet:

Ashtanga

Vinyasa

Kundalini

Ananda

Iyengar

Anusara

Yini

Bikram

Integraal

Kali Ray Tri

Bos

Kripalu

Sivananda

 

 

”Flexibel, spierkracht, slaap, minder stress en een betere weerstand”

Waar is yoga goed voor?

Yoga is veel onderzocht de afgelopen tientallen jaren en hier zijn heel veel verschillende voordelen naar voren gekomen.

Betere balans en flexibiliteit

Verhoogde kracht en uithoudingsvermogen

Verminderde stress en angst

Verbeterde slaapkwaliteit

Minder depressiesymptomen

Verbeterde doorbloeding

Betere spijsvertering

Verhoogde immuniteit door stimulatie van het lymfesysteem

Ontgifting door het lichaam te helpen ontdoen van gifstoffen en zware metalen

Minder chronische pijn zoals lage rugpijn of hoofdpijn

Vermindering van symptomen geassocieerd met zwangerschap en postpartumdepressie

Betere acceptatie van het lichaam en verminderde symptomen van stoornis in het lichaamsbeeld

 

Op dit moment word yoga onderzocht naar de eventuele voordelen voor de volgende aandoeningen en problemen:

Artritis

Lage weerstand

Verslavingen

Post-traumatische stress-stoornis

Stoppen met roken

Symptomen van de menopauze

Diabetes 

Post-traumatische stress-stoornis

Multiple sclerose

 

 

”Yoga heeft vele voordelen voor lichaam en geest”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van yoga?

Yoga heeft zoals je inmiddels begrijpt verschillende voordelen voor het lichaam en de geest. Het is inmiddels veel onderzocht en hier zijn interessante dingen uit naar voren gekomen. Wij hebben enkele van deze gezondheidsvoordelen voor je op een rij gezet.

 

Kan angst verminderen en stress beheersen

Yoga kan in combinatie met andere stress verlichters zoals buiten wandelen of meditatie helpen bij het bestrijden van veel fysieke effecten van stress en angst. Dat komt door de voordelen van yoga die van invloed zijn op het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat yoga ontstekingsreacties op stressvolle ontmoetingen minimaliseert. Dat verminderde op zijn beurt de gezondheidslast die stress op een individu legt.

Na het vergelijken van 25 yoga-beginners met 25 yoga-experts ontdekten de onderzoekers dat reguliere yogasessies zorgde voor:

Verminderde niveaus van C-reactief proteïne 

Verhoogde de controle van de deelnemers over ontstekings- of endocriene reacties

Verlaagde seruminterleukine (IL) -6-spiegels

Verminderde stimulatie van lipopolysacchariden als reactie op stressvolle gebeurtenissen

Yoga vestigt de aandacht op de verschillende manieren waarop we stress in ons lichaam vasthouden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Gespannen nek

Opgeheven schouders

Tandenknarsen

Verstijvende buiken 

Verstijvende onderrug

Onderzoek laat zien dat yoga ook kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst.

Dit betekent dat yoga daadwerkelijk kan helpen bij het verlichten van angst symptomen zoals:

Slecht slapen

Hoge bloeddruk

Hartkloppingen

 

Verbetert de balans en helpt vallen te voorkomen

Het bewaren van het evenwicht is belangrijk voor oudere volwassenen. Het helpt om gezond te blijven en hun onafhankelijkheid te behouden. Als je jong bent dan is het vaak vanzelfsprekend maar voor oudere mensen niet altijd.

Uit een meta-analyse bleek dat ongeveer 75 procent van de 15 beoordeelde onderzoeken zeer sterke positieve resultaten ontdekte met betrekking tot yoga die één of meer resultaten in balanstests en -metingen verbeterde. De voordelen waren vooral groot bij oudere volwassenen die yoga beoefenden. 

De schrijvers van de meta-analyse melden dat bij volwassenen ouder dan 65 jaar een verminderd evenwicht en valangst vaak het gevolg zijn van meerdere risicofactoren zoals:

Gezondheid

Fysieke fitheid

Psychosociale factoren

Ze ontdekten dat als het gaat om het voorkomen van vallen yoga een goede manier is om het risico hierop te voorkomen. Het kan helpen angst te verminderen, vertrouwen te verbeteren en meer beweging te creëren. 

 

Houd je flexibel 

Een studie liet zien dat regelmatige beoefening van yoga de flexibiliteit, evenwicht en zelfs verschillende prestatiemetingen bij atleten kan verbeteren. Na 10 weken yoga verbeterden de metingen van flexibiliteit en balans in de volgende tests: 

Ooievaarsstand

Zitbereik 

Schouderflexibiliteit 

Gewrichtshoeken

 

Yogahoudingen waarvan bekend is dat ze de flexibiliteit ten goede komen zijn onder meer:

Neerwaartse hond

Voorwaartse buiging

Wendingen

Houdingen die de knieën naar de borst brengen

Yoga word ook gebruikt om de werking van de psoas-spier te verbeteren. Dit is een diepe buikspier die ook bekend staat als de spier van de ziel. Een gezonde psoas-spier is niet alleen gekoppeld aan verbeterde beweging maar ook aan een betere emotionele gezondheid.

 

Verminderen van pijn en de kwaliteit van leven te verbeteren

Verschillende onderzoeken laten zien dat bepaalde yogahoudingen kunnen helpen bij het verminderen van pijn in de onderrug, nekpijn en migrainehoofdpijn. Afgezien hiervan omvatten de voordelen van yoga ook:

Beter lopen en bewegen

Verminderen en beheersen van artritissymptomen

Verlichten van spijsverteringsproblemen

Een studie waarin behandelingen voor chronische lage rugpijn werd onderzocht liet zien dat yogadeelnemers na zes maanden regelmatig Iyengar oefeningen deden aanzienlijk minder handicaps, pijn en depressie hadden.

Verbeterde flexibiliteit en doorbloeding helpen niet alleen pijn onder controle te houden, maar de mentale componenten van yoga verbeteren ook de tolerantie voor pijn. We weten nu eigenlijk pas hoe yoga je brein verandert.

Mensen die regelmatig yoga beoefenen hebben gezondere niveaus van grijze stof in hun hersenen en vooral in gebieden die betrokken zijn bij pijnmodulatie. Dit maakt yoga één van de meest ideale natuurlijke pijnstillers die er zijn!

 

Helpt je beter te slapen

Studies op het gebied van slaapstoornissen tonen aan dat vier tot acht weken yoga kan resulteren in positieve effecten op:

Totale slaaptijd

Totale ontwaaktijd

Slaapefficiëntie

Latentie bij het inslapen 

Wakker worden na het inslapen 

Slecht slapen is voor veel mensen een gevolg van teveel stress, pijn of een hormonale onbalans. Het is daarom belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren zodat je kunt voorkomen dat deze ‘vecht- of vlucht’-stressreactie erger wordt.

Yoga kan helpen het parasympathische zenuwstelsel te activeren en de activiteit van het sympathische zenuwstelsel te verminderen. Dit kan er voor zorgen dat slaapstoornissen en de symptomen van slapeloosheid verminderen.

 

Kan vermoeidheid en hersenmist helpen verminderen

Yoga wordt vaak beschouwd als een effectieve manier om helderheid, focus en energie te stimuleren. Dit zijn drie zeer belangrijke eigenschappen voor fysieke en mentale prestaties.

Rekken, zelfs voor korte periodes van slechts één tot twee minuten kan een enorm effect hebben op het energieniveau. Dit geld vooral voor mensen die vele uren per dag aan een bureau zitten of naar een computerscherm staren.

Yoga oefeningen die helpen meer wakker en alert te zijn:

Elke vorm van achteroverbuigen

Buigen en aanraken van je tenen 

Afwisselend hurken en dan met je handen boven je hoofd staan

Een korte pauze van 10 minuten nemen om een ademhalings- of meditatieoefening te doen

 

 

Sterkere spieren en het verliezen van gewicht 

Je kunt yoga niet vergelijken met een uurtje hardlopen maar het doet wel degelijk wat met je spieren, botten en de rest van het lichaam. Yoga kan je helpen met afvallen en ervoor zorgen dat de spieren sterker worden.

Bepaalde yogastijlen kunnen gewichtsverlies of behoud van een gezond gewicht helpen bevorderen. Dut kan doordat het helpt bij:

Spiermassa te vergroten 

Bevorderen van de stofwisseling

In balans brengen van de hormonen

Ontstekingen te verminderen

Eetlust onder controle te houden

Yoga kan helpen bij het verbranden van calorieën maar de echte voordelen als het gaat om gewichtsverlies zijn te wijten aan het reduceren van stress op het lichaam.

Vertrouwen in jezelf en je lichaam

Het vermogen om te genezen

Het opgeven van de weerstand om te verouderen

Deze drie punten bieden extra ondersteuning bij het feit dat yoga kan helpen bij het overwinnen van verschillende onzekerheden in het lichaam. 

Yoga helpt bij:

Beheersen van eetstoornissen, spijsverteringsstoornissen en ernstige aandoeningen die gelinkt zijn aan obesitas.

 

 

”Hot yoga is een inspannende vorm van yoga”

Vinyasa Yoga, Bikram en Ashtanga Yoga

Er zijn veel verschillende soorten yoga en de meeste stijlen zijn geschikt voor verschillende niveaus van fitheid en ervaring. Bepaalde yogastijlen zijn uitdagender en fysiek veeleisender dan andere. Daarnaast kunnen de voordelen van yoga aanzienlijk variëren afhankelijk van het specifieke type dat wordt beoefend.

Als je op zoek bent naar ontspannende yogalessen die stress of pijn verzachten dan kun je stijlen proberen zoals de zachte en herstellende yoga stijl yin.

Als je daarentegen op zoek bent naar een krachtige les die je uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie uitdaagt dan kun je stijlen proberen zoals Vinyasa, Ashtanga, Bikram en bepaalde Iyengar- en Hatha-lessen.

Ashtanga en Vinyasa 

Ashtanga en Vinyasa zijn vergelijkbaar omdat beide de ademhaling en houdingen combineren en “flow-achtige” eigenschappen hebben. Afhankelijk van de snelheid van de les, de temperatuur van de ruimte en specifieke houdingen die worden uitgevoerd, kunnen deze stijlen uitdagend zijn en ervoor zorgen dat je je letterlijk in het zweet werkt.

Ashtanga en Vinyasa lessen staan in het teken van het synchroniseren van de ademhaling met een progressieve reeks houdingen. Volgens Ashtanga-yogabeoefenaars is het doel van Ashtanga-yoga het produceren van intense interne hitte en een overvloedig, zuiverend zweet dat spieren en organen ontgift. Veel beoefenaars zijn van mening dat deze stijl één van de meest rigoureuze is. Iets unieks aan Ashtanga-yoga is dat het gaat om het uitvoeren van exact dezelfde houdingen in exact dezelfde volgorde waardoor het een meer gedisciplineerde en progressieve beoefening is dan sommige andere stijlen.

Iyengar yoga 

Iyengar yoga staat vooral bekend om zijn aandacht voor detail en nauwkeurige uitlijning van houdingen. Lessen hebben de neiging om in een langzamer tempo te gaan en worden in de loop van de tijd geleerd met regelmatige oefening en inspanning.

Bikram yoga 

Hot yoga heet officieel Bikram yoga en wordt uitgevoerd in zeer verwarmde kamers die soms meer dan 40 graden Celsius zijn. Warmte kan helpen de flexibiliteit te vergroten en heeft ontgiftende effecten. Daarnaast kan het rustgevend zijn voor strakke of gespannen spieren.

Veel mensen vinden Bikram yoga ontspannend en bevorderend voor een betere nachtrust, vooral wanneer het in de koudere maanden ‘s nachts wordt beoefend. Hete yoga kan soms duizeligheid of uitdroging veroorzaken dus blijf veel water drinken, geschikte kleding dragen en deze stijl te vermijden als je een voorgeschiedenis hebt van hartaandoeningen, longziekte of flauwvallen.

 

 

”Het is inmiddels geaccepteerd dat er niet één vaste yogatraditie is”

Wat is de geschiedenis van yoga?

Yoga is één van de oudst bekende vormen van lichamelijke oefening. Naar schatting gaat de oorsprong van yoga meer dan 5000 jaar terug. Yoga is in deze tijd enorm geëvolueerd en tegenwoordig bestaan er tientallen verschillende stijlen. Elk komt voort uit een breed scala aan mensen en geloofssystemen. Het is inmiddels geaccepteerd dat er niet één vaste yogatraditie is.

Yoga is terug te vinden in verschillende belangrijke hindoeïstische en boeddhistische geschriften en verhalen. In de begindagen van yoga waren leraren en beoefenaars sterk gefocust op de mentale en spirituele voordelen van yoga, meer nog dan op het fysieke.

De eerste yogabeoefenaars hadden verschillende doelen gemeen zoals:

Spirituele groei te bevorderen

Lichaam en geest met elkaar te verbinden 

Mindfulness aan te moedigen

Om de kennis van de yogatraditie te ontvangen, moest je afstand doen van je comfortabele leven wat je kunt vergelijken met het afleggen van geloften van monnikschap.

Sommige experts stellen dat in de jaren 1920 de ‘moderne yoga-renaissance’ begon. Hierdoor evolueerde de fysieke beoefening van yoga enorm. Uit deze periode kwamen verschillende populaire vormen van asana-beoefening voort zoals Ashtanga, Vinyasa en Iyengar. Deze stijlen benadrukken precieze en atletisch veeleisende vormen van yogasana.

In de oudste taal ter wereld het Sanskriet betekent het woord Ashtanga “acht-ledematen”en dit verwijst naar de acht ledematen van yoga die worden genoemd in de klassieke yoga tekst “Yoga Sutra’s van Patanjali.” Hoewel de meeste mensen aannemen dat yoga slechts een reeks fysieke houdingen zijn, is deze eigenlijk slechts één van de oude takken van yoga. Pranayama staat voor gecontroleerde ademhaling en meditatie zijn twee andere takken van yoga die nog steeds in veel verschillende yogalessen zijn opgenomen.

Yoga zelf is geen religieuze praktijk en kan seculier of in combinatie met enige vorm van spiritualiteit worden beoefend. Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat yoga een tak van het hindoeïsme is, maar in feite wordt aangenomen dat yoga al vóór het hindoeïsme bestond en later vanwege de verschillende voordelen in deze religie werd opgenomen.

Hoewel er verschillende soorten van yoga zijn opgericht die het leren van “goeroes” en leraren bevorderen, is het heel goed mogelijk om te profiteren van yoga, zelfs zonder toe te schrijven aan een specifiek geloofssysteem. Mensen van alle leeftijden, religies, fysieke capaciteiten en nationaliteiten profiteren nu van de vele voordelen van yoga en dat kan jij ook! 

 

 

”Dingen in de juiste volgorde zetten en verbinding van beweging en ademhaling”

Wat is de betekenis van vinyasa?

In yogalessen geven docenten studenten vaak opdracht om een vinyasa uit te voeren. Dit is een afkorting is voor een reeks houdingen zoals:

Plankhouding

Vierarmige Stafhouding

Opwaarts gerichte hond

Neerwaarts gerichte hond

Vinyasa heeft echter ook een bredere en belangrijkere betekenis in de yogatraditie. Vinyasa staat namelijk voor “geleidelijke progressie” of “ademhalingssysteem”.

Het wordt gebruikt om de stroom van beweging in yoga te beschrijven die verband houdt met de ademhaling en de energie/kracht die yogastudenten door een geplande yogaserie leidt die hen helpt spanning los te laten en mentaal en emotioneel op andere manieren te profiteren.

 

 

”Overleg bij ziekte altijd eerst met de arts of yoga mogelijk is”

Is yoga veilig?

Het beoefenen van yoga wordt als zeer veilig beschouwd. Ook voor oudere volwassenen of mensen met een handicap. Het is echter nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je voor het eerst aan de slag gaat.

Hoewel yoga kan worden aangepast aan je specifieke behoeften raad men aan dat mensen met de volgende aandoeningen eerst overleggen met hun arts voor ze aan yoga gaan beginnen:

Astma

Zwangere vrouwen

Hoge bloeddruk

Glaucoom

Ischias

Het is ook belangrijk om met de yogaleraar te praten over tips voor het veilig aanpassen of vermijden van bepaalde yogahoudingen die je symptomen kunnen verergeren.

De beste manier om een yogales te vinden die bij je past is door een betrouwbare bron om advies te vragen en eerst een les te proberen om te kijken of het wat voor je is.

Vooral als yoga nieuw voor je is dan is het belangrijk om te zoeken naar een erkende instructeur met certificering via een vertrouwde organisatie. 

Tips:

1) Investeer in een goede yoga mat

2) Probeer verschillende lessen uit

3) Drink niet teveel water tijdens de les

4) Je kunt yoga ook thuis oefenen

5) De eerste weken zullen inspannend zijn en zeker niet ontspannend

6) Wees open minded en geniet 

Tot slot

Wat is yoga stond centraal in dit artikel. Ben jij na het lezen enthousiast geworden over yoga? En ben je van plan het te gaan beoefenen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vermoeidheid bij ouderen

Brain fog

Stress verminderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *