wat is weerstand
Expert: Jaap Gerrijts | 3 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Wat is weerstand?

Wat is weerstand? In de herfst en winter is het belangrijk om je weerstand op peil te houden. Je bent in deze periode vatbaarder voor bacteriën en virussen. Een goede weerstand heeft het vormogen om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat je minder snel ziek wordt.  

Je weerstand hangt af van de werking van het afweersysteem ofwel immuunsysteem. Deze bestrijdt continu de bacteriën en virussen die je lichaam binnendringen en je gezondheid bedreigen.

Wat is weerstand en hoe merk je dat je een lage weerstand hebt? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Wat is weerstand?

Weerstand is de mogelijkheid van je lichaam om zich te verdedigen tegen gevaar van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan bacteriën, virussen, schimmels, ziektes en andere stoffen die schadelijk voor je lichaam zijn.

Een goede weerstand betekent dat je immuunsysteem goed werkt en ziektes en ander gevaar goed kan bestrijden.

Als je jong bent dan bouw je weerstand op doordat je in aanraking komt met allerlei ziektekiemen, virussen en stoffen waarbij je lichaam moet leren om deze tegen te houden. Je weerstand heeft een geheugen en als het eenmaal een bepaalde stof weet te bestrijden dan onthoud het deze methode. 

Wanneer je opnieuw hiermee in aanraking komt dan weet je lichaam wat er moet gebeuren en voert dit dan ook uit.

Eenmaal ouder geworden ben je bestand tegen allerlei virussen en bacteriën en merk je soms niet eens dat je in aanraking bent geweest met een bepaalde ziektekiem of stof. Je lichaam bestrijd het zonder dat je dit weet en dit houd je gezond.

Wanneer je boven de vijftig bent dan wordt je immuunsysteem ieder jaar een stukje zwakker en op den duur ben je veel vatbaarder voor ziektes en stoffen waar je tien jaar daarvoor nooit last van had.

Een slechte weerstand kan ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt en ook het krijgen van auto-immuunziektes is de oorzaak van een weerstand die niet werkt zoals het zou moeten.

Zo werkt het afweersysteem

Je afweersysteem is in feite het leger van je lichaam voor het afweren van ziekteverwekkers die ziekten veroorzaken. In het bijzonder zijn de ziekteverwekkers waar we het over hebben microben, zoals bacteriën en virussen.

Wanneer er een vreemde stof in je lichaam treedt dan gaat je immuunsysteem aan het werk en kijkt of ze er mogen blijven of moeten worden opgeruimd.

Er zijn drie belangrijke barrières voor je immuunsysteem: 

Huid

Slijmvlies 

Ontsteking

Naast deze drie barrières zijn er verschillende eiwitten en cellen die deel uitmaken van je afweersysteem. Ook je milt, antilichamen, lymfeklieren en witte bloedcellen zijn belangrijke onderdelen van je afweersysteem.

Hoe werkt dit precies?

Zodra een ziekteverwekker in je lichaam komt zet je lichaam een tegenaanval in met behulp van witte bloedcellen en vriendelijke darmmicroben.

Verdediging:

Witte bloedcellen en vriendelijke microben hebben allerlei manieren om een ziekteverwekker te bestrijden:

Maakt zuur aan om ziekteverwekkers te verwijderen

Vergif afscheiden

Vrijmaken van vrije radicalen

Maakt waterstofperoxide

Aanmaken van enzymen die microben oplossen

Microben hebben strijd om voedsel/ruimte

Genereert slijm en ontsteking

Maken gebruik van geheugen zodat ze gemakkelijk kunnen omgaan met microben die ze eerder zijn tegengekomen

Bevorderen van fagocyten, dit zijn cellen die onvriendelijke microben vernietigen

Apoptose waarbij cellen doodgaan en worden opgeruimd

Hoe vaker je lichaam indringers weet op te ruimen hoe makkelijker dit proces de volgende keer verloopt.

 

 

”Vermoeidheid kan een sterke aanwijzing zijn van een lage weerstand”

Symptomen van een lage weerstand

Een verzwakt immuunsysteem zorgt ervoor dat je vaker griep hebt maar ook een koortslip, moeizaam herstellen en vermoeidheid zijn belangrijke aanwijzingen van een lage weerstand.

Op de lange termijn kun je last krijgen van bijvoorbeeld je maag, darmen, ontstekingen en infecties. Ook het overactief zijn van je immuunsysteem kan slecht voor je zijn. Dit zorgt er voor dat je een auto-immuunziekte kan ontwikkelen en dat kan heel vervelend zijn.

Hoe langer je door blijft lopen met een slechte weerstand des te groter de kans dat je een aandoening kunt krijgen waar je niet zo snel meer vanaf kunt komen.

 

”Te weinig slaap helpt je weerstand verlagen”

Oorzaken van een lage weerstand?

Er zijn vele redenen waarom je een lage weerstand hebt. Het is belangrijk om erachter te komen waarom je weerstand zo laag is. Je kunt als je erachter komt de oorzaak aanpakken en op deze manier je weerstand verbeteren.

Het nummer 1 voedsel dat ervoor zorgt dat je immuunsysteem niet meer goed werkt is suiker. Je lichaam zal altijd suiker verkiezen boven vitamine C en dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan vitamine C krijgt.

 Vitamine C maakt witte bloedcellen actiever en geeft ze de wapens die ze nodig hebben om zich tegen infecties te verdedigen. Het verhoogt ook het vermogen van fagocyten om ziekteverwekkers te eten.

Wanneer je suiker consumeert gaat de opname van vitamine D ver naar beneden. Het belemmert ook de activering van vitamine D en stopt de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is betrokken bij elk onderdeel van je immuunsysteem. 

Vitamine D helpt je immuunsysteem te reguleren en de nevenschade door ziekteverwekkers, vooral virussen te minimaliseren.

Suiker kan ervoor zorgen dat een overmatige hoeveelheid zink door je nieren wordt uitgescheiden en het belemmert ook de opname van zink. Zonder zink krimpt je thymusklier die je T-cellen traint. Zink is belangrijk voor je lymfeklieren in het algemeen. Zonder zink heb je niet het aantal witte bloedcellen dat je lichaam nodig heeft.

We hebben het hier niet alleen over suiker. We hebben het ook over voedingsmiddelen die snel in suiker veranderen, zoals geraffineerde koolhydraten.

De volgende punten kunnen je weerstand ook verzwakken:

Voedingsmiddelen met weinig voedingsstoffen

Ongezonde voeding

Te weinig vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren, vetzuren enz.

Stress

Weinig slaap

Te weinig beweging

Medicijngebruik (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison)

Bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids)

Pathogenen zijn stoffen die ziektes veroorzaken. Deze pathogenen zijn soms erg ”slim” en hebben allerlei manieren gevonden om je immuunsysteem te slim af te zijn.

Pathogenen:

Kunnen vitamine D blokkeren via de vitamine D receptor

Kunnen je lichaamsweefsel nabootsen

Kunnen zich verstoppen in calcium ophopingen

Kunnen veranderen van vorm zodat ze minder snel uitgeroeid worden

Mocht je een slechte weerstand hebben, kijk eens naar de bovenstaande punten en probeer deze te verbeteren.

 

 

”Vetzuren, aminozuren en cholesterol zijn belangrijk voor een goede weerstand”

Tip:

1) Lees hier hoe jij je immuunsysteem kunt versterken en je weerstand kunt verhogen

Tot slot

Wat is weerstand stond centraal in dit artikel. Heb jij het idee dat je een te lage weerstand hebt omdat je vaak ziek bent of last hebt van infecties? Of ben je juist overgevoelig en heb je vaak last van allergische reacties? Heb je ooit de link gelegd tussen je weerstand en deze klachten? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *