wat is vitamine k
Expert: Jaap Gerrijts | 2 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Wat is vitamine K? | De voordelen & bronnen

Wat is vitamine K? Gezond zijn en gezond blijven dat wil iedereen! Daarom zijn gezonde bloedvaten en een gezond hart essentieel. Veel mensen weten dat voldoende bewegen en gezonde voeding met omega-3 vetzuren, magnesium en vitamine C een positief effect hebben op je gezondheid. Maar wist je ook dat vitamine K een belangrijke bijdrage levert aan een gezond hart en gezonde bloedvaten?

Wat is vitamine K? En waarom is deze ondergeschoven vitamine zo belangrijk voor je? In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die bestaat uit K1 en K2. Vitamine K1 wordt ook wel fyllochinon genoemd en K2 staat bekend als menachinon. De vitamine werd in 1929 ontdekt door de Deense onderzoeker Henrik Dam. In een onderzoek met kippen kwam hij erachter dat vitamine K ervoor zorgde het bloedstollingsproces werd geregeld. 

De naam vitamine K heeft daar zijn naam aan te danken want hij noemde de stof Koagulations Vitamin wat staat voor bloedstollings vitamine.

In het jaar 1939 isoleerde Henrik Dam vitamine 1 en een Amerikaanse collega genaamd Edward Adelbert Doisy vitamine K2. Deze ontdekking was zo groot dat ze er in 1943 zelfs de Nobelprijs voor hebben gewonnen.

Vitamine K1 vind je veel in groenten en K2 in grote hoeveelheden in dierlijke producten zoals lever, vlees, ei en kaas. Je haalt gemiddeld 90% K1 vanuit je voeding en de overige 10% is K2. Je lichaam kan K2 voor een gedeelte zelf maken in je dikke darm en K1 recyclen als je er te weinig van in je voeding krijgt. 

Je lichaam kan de vitamine helaas niet opslaan en daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg van binnen krijgt.

Vitamine K is een essentiële stof die je nodig hebt voor de juiste bloedstolling. Wanneer je niet genoeg in je lichaam hebt dan kan het voorkomen dat je wonden niet kunnen stollen wat bloedingen kan veroorzaken.

De vitamine is ook belangrijk voor andere functies in je lichaam:

– Remmen van kalkafzetting in onder andere je bloedvaten en kraakbeen

– Het regelen van botmineralisatie zodat calcium en vitamine D3 goed kunnen werken

– Activeren van enzymen

– Speelt een rol bij het bloedglucosegehalte

 

 

”Je lichaam kan vitamine K2 voor een gedeelte zelf maken”

Wat is het verschil tussen K1 en K2?

Vitamine K1 en K2 zijn verschillende stoffen en hebben ieder hun eigen functie. Vitamine K1 kan slechter door je lichaam opgenomen worden dan vitamine K2. Ook de biologische beschikbaarheid van K2 is veel groter daarnaast maakt je lichaam K2 in kleine hoeveelheden zelf aan.

Over het algemeen is vitamine K2 een effectievere stof en veel krachtiger op verschillende gebieden. Zo hebben ze beide een functie als antioxidant echter K2 is ruim 15 keer sterker dan K1 op dit gebied. 

K2 heeft ook een sterkere ontstekkingsremmende werking en het is belangrijker voor de gezondheid van je bloedvaten, botten en kraakbeen. Dit komt omdat K2 beter verdeelt wordt over je lichaamsweefsel dan K1 wat voornamelijk in je lever zit en van daaruit wordt uitgescheiden.

Om je een beter beeld te geven wat K1 en K2 doet en wat de verschillen zijn hebben we hier een overzicht voor je gemaakt.

Vitamine K1:

Verantwoordelijk voor een goede bloedstolling

is een cofactor bij het maken van protrombine, dat helpt bij het vormen van bloedstolsels

Verantwoordelijk voor de botmetabolisme, zonder K1 kan je geen botten aanmaken

Je hebt een kleine kans op een tekort aan K1

Zit voornamelijk in plantaardige voeding

Wordt vanuit voeding moeilijk opgenomen

Kan door je lichaam gerecycled worden

Bloedverdunners kunnen een tekort aan K1 veroorzaken

Helpt bij het aanmaken van vitamine K2

Tekort zorgt voor blauwe plekken, problemen met de bloedstolling of bloedend tandvlees 

 

Vitamine K2:

Verantwoordelijk voor een goede bloedstolling

Helpt bij het vormen van botten en maakt je botten sterker

Kan de insulineresistentie helpen verminderen

– Betrokken bij de synthese van bepaalde eiwitten in je lever

Je lichaam bevat darmmicroben die 75 procent van de K2 in je lichaam maken

Zit voornamelijk in dierlijke producten en gefermenteerd voedsel

– Wordt veel beter opgenomen dan vitamine K1 omdat er vet in zit

– Is betrokken bij ongeveer 17 verschillende eiwitten die de beweging van calcium uit het zachte weefsel en terug in het bot brengt

Activeert een remmend eiwit dat het matrix Gla-eiwit wordt genoemd. Dit eiwit helpt de vorming van calcium in je slagaders en gewrichten te voorkomen

Helpt ontstekingen in je gewrichten voorkomen

 

 

”Pasgeboren baby’s krijgen uit voorzorg een vitamine K injectie”

Wanneer kan extra vitamine K nuttig zijn?

Vitamine K wordt steeds populairder en er komt steeds meer kennis vrij over deze belangrijke stof. Vitamine K wordt bij verschillende aandoeningen steeds vaker gebruikt omdat het kan helpen de klachten te verminderen en verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Redenen waarom iemand extra vitamine K kan gebruiken zijn:

 – Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en atherosclerose 

 – Diabetes 

 – Kanker

 – Artritis

 – Maag- en darmaandoeningen

 – Obstipatie

 – Botontkalking tijdens de menopauze

 – Verwijderde galblaas

 – Darmontsteking

 – Nierziekte

 – Leverziekte zoals vervette lever of beschadigde lever

 – Na een maagbypassoperatie

 – Anorexia nervosa

 – Bij het gebruik van medicijnen zoals statines, maagzuurremmers en antibiotica

 – Zwangerschap

 – Vetarm dieet

 – Ouderen

 – Atleten

  

”Een K2 supplement met MK7 is een natuurlijk K2 supplement”

Vitamine K2 supplement

Als je op zoek bent naar een geschikt vitamine K supplement dan is K2 (MK-7) de beste vorm om te nemen. Deze vorm van vitamine K2 is de best mogelijke vorm omdat je lichaam deze het beste op kan nemen. Het is namelijk zonde als je geld betaald voor een product die je lichaam niet goed op kan nemen. 

Kijk daarom altijd goed op de verpakking welke bestandsdelen er in een supplement zitten. 

Wanneer je vitamine D slikt dan kan het gunstig zijn om er ook een vitamine K2 supplement bij te nemen. Ditzelfde geld voor een calciumsupplement. Vitamine K2 helpt bij de opname van calcium en vitamine D en zorgt ervoor dat de stoffen goed hun werk kunnen doen. Ze versterken elkaar en hebben elkaar nodig om goed te kunnen functioneren. 

Als je een extra hoge dosis vitamine A en/of E gebruikt dan heb je ook extra vitamine K2 nodig.

Ouderen hebben meer vitamine K nodig dan jongere mensen en het gebruik van een vitamine K supplement bij mensen boven de 40 is steeds populairder aan het worden. Ook  mensen met een kans op botontkalking of hart- en vaatziekte nemen steeds vaker een K2 supplement.

Als je bloedverdunners gebruikt overleg dan altijd eerst met je arts voor je een vitamine K supplement wilt gaan gebruiken.

Een goede dagelijkse dosis vitamine K2 is 100 microgram. Als je je aan deze dosis houd dan is vitamine K2 een veilig supplement om te nemen. Overleg bij het gebruik van medicijnen, ziekte en zwangerschap altijd eerst met je arts voor je supplementen gaat gebruiken.

Tot slot

Wat is vitamine K stond centraal in dit artikel. Was je al bekend met de veelzijdige werking van vitamine K? Heb je weleens overwogen om een vitamine K supplement te nemen? We vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *