wat is vitamine a
Expert: Jaap Gerrijts | 26 september 2022 | Leestijd: 5 minuten

Wat is vitamine A?

Wat is vitamine A? Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en speelt onder andere een belangrijke rol bij de vorming van hormonen en de werking van je immuunsysteem. Vooral dierlijke voedingsmiddelen, zoals leverworst en vis zijn rijk aan vitamine A.

 

Wat is vitamine A? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die ook wel retinol wordt genoemd. Een vetoplosbare vitamine komt het meeste voor in voedingsvetten van dierlijk voedsel. Als je iets eet waar vitamine A in zit dan neemt je dunne darm het op en wat je niet opneemt verlaat je lichaam weer via je ontlasting. 

Wanneer vitamine A is opgenomen en in je bloed terecht komt dan verandert het in een soort vetdruppel wat ook wel chylomicroon word genoemd. Op deze manier kan vitamina A naar je lever vervoerd worden waar het word opgeslagen tot je het nodig hebt.

Voor een goede opname van vitamine A is het belangrijk dat je darmen goed werken en er voldoende vetachtige stoffen aanwezig zijn.

  

”Vitamine A is een vetoplosbare vitamine”

Bètacaroteen

Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd en het is een stof wat voornamelijk voorkomt in groentes en fruit die meestal geel of oranje gekleurd zijn. Een klein gedeelte van alle vitamine A die je gebruikt haal je uit bètacaroteen. 

Je lichaam kan deze stof omvormen naar vitamine A. Wanneer je een wortel eet dan zit hier bètacaroteen in en je zet deze stof om in vitamine A, zo simpel is het.

Bètacaroteen is niet alleen een provitamine het staat ook bekent als een antioxidant wat helpt vrije radicalen in je lichaam te bestrijden. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan door luchtvervuiling, UV straling, stofwisseling, roken en ziektes.

Bètacaroteen kan niet tegen licht en daarom haal je het voornamelijk uit verse groentes en fruit.

Bètacaroteen zit in:

Fruit 

Mango, mandarijn, passievrucht, pompoen, abrikozen en cantaloup meloen

Groenten

Wortel, boerenkool, spinazie, Romeinse sla, selderij, broccoli, andijvie, zoete aardappel, raapstelen, doperwten en chilipeper

Kruiden

Bieslook, peterselie en tuinkers

Onderzoek heeft aangetoond dat carotenoïden beter worden opgenomen uit groente als het verhit is geweest en vervolgens geprakt. 

  

”Vitamine A is goed voor je ogen”

Wat doet vitamine A

Wat doet vitamine A precies? Vitamine A is betrokken bij verschillende functies in je lichaam. Zo helpt het bij de opbouw van haarvaten en is belangrijk voor de gezondheid van alle cellen in je lichaam.

Vitamine A is enorm belangrijk voor de goede werking van oppervlakteweefsels in verschillende delen van je lichaam zoals huid, haar, tandvlees, luchtpijp en longweefsel.

Het draagt bij aan de aanmaak van collageen en elastine in je huid. Hierdoor blijft je huid sterk en elastisch.

De vitamine helpt ook bij de aanmaak van verschillende hormonen en is enorm belangrijk voor je immuunsysteem, groei bij kinderen en je gezichtsvermogen. Het is een bouwsteen van rodopsine wat een pigment is die voorkomt in de staafjes in je ogen.

Daarnaast is vitamine A belangrijk voor je botten, groei, slijmvliezen en het helpt ontstekingen en beschadigingen tegen te gaan.

  

”Vitamine A is belangrijk voor je weerstand”

Krijg je voldoende vitamine A binnen?

Als je gezond bent dan is de kans op een tekort aan vitamine A erg klein. Mocht je een verminderde opname van voedingsstoffen via je darmen hebben dan kan je een tekort oplopen.

Ook mensen met een aandoening aan de alvleesklier of lever hebben sneller kans op een tekort.

Als je last hebt van dof haar, slecht gebit, slechte weerstand of een droge schilferige huid dat kan dit wijzen op een tekort aan vitamine A. Een chronisch tekort kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk blindheid. 

Als je twijfelt of je een tekort hebt aan deze vitamine laat dan een bloedtest doen bij je huisarts.

 

”In leverproducten zit de meeste vitamine A”

Voeding met vitamine A

Vitamine A komt het meeste voor in leverproducten. Dit is dan ook de reden waarom zwangere vrouwen geen voedsel met lever tijdens de zwangerschap mogen eten. Veel vitamine A is voor een ongeboren kind erg slecht en daarom wordt dit afgeraden.

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en komt het meeste voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, ei en roomboter. Je vind vitamine A ook in groentes zoals wortelen, paprika, snijbiet en paksoi.

Niet alleen vitamine A maar ook bètacaroteen is bestand tegen temperaturen tot 100 graden Celcius. Bij een hogere verhitting gaat minimaal 40% van de aanwezige stoffen verloren.

  

”Vitamine A is goed voor je huid”

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Een tekort aan vitamine A komt in Nederland heel weinig voor. Dit komt omdat de meeste mensen dagelijks genoeg vitamine A binnen krijgen en je lichaam de stof goed op kan slaan.

Een volwassen man heeft dagelijks gemiddeld 800 tot 1000 microgram nodig en een vrouw gemiddeld 700 tot 800 microgram.

Kinderen 0-4 jaar 400 microgram, 4-7 jaar 500 microgram en 7-10 jaar 700 microgram per dag.

Men adviseert om niet boven de 3000 microgram per dag uit te komen want dit is niet goed voor je gezondheid.

 

”Te veel vitamine A word ook wel hypervitaminose A genoemd”

Is teveel vitamine A gevaarlijk?

Je lichaam kan vitamine A goed opslaan en daarom is het belangrijk om er niet teveel van binnen te krijgen. Wanneer je teveel vitamine A binnen krijgt dan kan je dat lastig afscheiden en dit maakt het gevaarlijk als je er teveel van binnen krijgt.

Wanneer je over een langere periode meer dan 3000 microgram vitamine A binnen krijgt dan ontstaan er giftige hoeveelheden wat kan zorgen voor een beschadiging aan je lever, verhoogde kans op kanker en botontkalking.

Symptomen die bij een teveel aan vitamine A kunnen voorkomen zijn:

Vermoeidheid

Misselijkheid

Hoofdpijn

Spierpijn

Slecht zicht

Geen zin aan eten

Haarverlies

Schilfers en een rode huid

 

Pas op met de volgende stoffen want deze kunnen een wisselwerking hebben met vitamine A:

 – De opname van vitamine D word belemmerd door vitamine A

 – Te veel vitamine A zorgt ervoor dat je lichaam vitamine C minder goed kan opnemen

 – Te veel vitamine A zorgt ervoor dat je lichaam vitamine K minder goed kan opnemen

 – Een ijzertekort zal voor een tekort aan vitamine A kunnen zorgen

 – Bij het gebruik van galzuurbinders kan er een tekort aan vitamine A ontstaan

Vitamine A supplement

Het nemen van een supplement met vitamine A is veilig zolang je je aan de gebruiksaanwijzing houd. De meeste mensen hebben geen apart vitamine A supplement nodig omdat ze voldoende via de voeding binnen krijgen. 

Mocht jij nou extra vitamine A kunnen gebruiken dan kun je dit het beste via een goede multivitamine tot je nemen. Op deze manier krijg je niet alleen vitamine A binnen maar ook alle andere vitamines en mineralen die je nodig hebt.

Tips

1) In dierlijke producten zoals lever, vlees, vis, ei en zuivel zit voldoende vitamine A

2) Zorg dat je niet teveel vitamine A binnen krijgt want dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken

3) Als je twijfelt of je genoeg vitamine A binnen krijgt vraag dan je huisarts voor een bloedtest

Tot slot

Wat is vitamine A stond centraal in dit artikel. Eet jij voldoende voeding waar vitamine A in zit?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *