wat is spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Wat is spanningshoofdpijn? Heb jij wel eens onverklaarbare hoofdpijn die maar blijft sluimeren? Dan kan het zijn dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Deze pijn kan worden veroorzaakt door overbelasting, stress of een verkeerde houding. 

Hoewel het de naam spanningshoofdpijn draagt wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Toch is het de meest voorkomende primaire vorm van hoofdpijn.  

Wat is spanningshoofdpijn? Wat zijn de symptomen? Wat is de oorzaak? En wat kun je tegen spanningshoofdpijn doen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn. De hoofdpijn kan ontstaan vanuit je nek en schouders. Spanningshoofdpijn voelt als een constante hoofdpijn die zowel hevig als licht kan zijn. Het kan worden ervaren als een drukkend gevoel of alsof er een strakke band om je hoofd zit. 

Ongeveer 60% van de mensen met spanningshoofdpijn ervaren een behoorlijke beperking in hun werk en sociale contacten. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen met een piek tussen de 30 en 39 jaar. Bij kinderen is de verdeling tussen jongens en meisjes gelijk.  

Symptomen van spanningshoofdpijn

 – Stijve en pijnlijke schouders

 – Een strakke band on het hoofd

 – Een lichte tot matige intense pijn

 – Misselijkheid zonder daadwerkelijk braken

 – Gevoeligheid voor fel licht en/of harde harde geluiden

 – Nekpijn waarbij de pijn vanuit de nek naar het hoofd straalt

 – Een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd

Oorzaken van spanningshoofdpijn

 – Verkeerde lichaamshouding

 – Verhoogde spierspanning

 – Wegvallen van spanning 

 – Slaaptekort

 – Erfelijkheid

 – Hormonen

wat is spanningshoofdpijn

Wat kun tegen spanningshoofdpijn doen?

Een gezonde leefstijl kan helpen de spanningshoofdpijn te verminderen. Hetgeen inhoud: 

 – Gezond leven

 – Een goede nachtrust

 – Zorg voor ontspanning

 – Zorg voor voldoende beweging

 – Haal dagelijks een frisse neus en zorg voor frisse lucht 

 

Een lichamelijke behandeling kan bestaan uit: medicijnen, fysiotherapie en manuele therapie. 

Een psychologische behandeling kan bestaan uit: depressie behandeling, cognitief-gedragsmatige behandeling en een revalidatie behandeling. 

Magnesium helpt!

Magnesium heeft een ontspannende werking op je hoofd en nekspieren. Hierdoor kan magnesium verlichting bieden bij veel gevallen van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn begint vaak met verkrampte spieren. Deze klachten komen vaak door een elektrolyten tekort en magnesium speelt hier een belangrijke rol bij. Een tekort aan magnesium leidt tot spierkrampen en daarmee ook spanningshoofdpijn. 

Magnesium kan daarnaast rustgevende effecten hebben op je zenuwstelsel. Het heeft een directe werking bij de zenuwgeleiding. Dit is van groot belang bij klachten van spanningshoofdpijn. 

Het is aan te raden om preventief magnesium te gebruiken om spanningshoofdpijn te voorkomen en te bestrijden. Een voet- of ligbad met magnesium badkristallen helpt je spieren te ontspannen en je klachten te verminderen.

Tot slot

In dit artikel staat de vraag centraal: wat is spanningshoofdpijn? Heb jij zelf last van spanningshoofdpijn of ken je iemand in je directe omgeving die dit heeft? Op welke manier beïnvloed dit je leven? Wat doe je om de klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *