wat is salie
Expert: Jaap Gerrijts | 20 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Wat is salie?

Wat is salie? Salie wordt al duizenden jaren gebruikt en het is één van de meest bekende kruiden ter wereld. Het wordt vaak gebruikt voor allerlei kwalen zoals de griep, verkoudheid, keelontsteking, astma, de overgang en nog heel veel meer. 

De antioxidanten in salie hebben bovendien een ontstekingsremmend effect en het ondersteunt je immuunsysteem

Wat is salie en welke gezondheidsvoordelen heeft het? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Wat is salie?

Salie ken je misschien ook wel als salvia en deze tuinplant is niet alleen mooi, het bevat ook allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen zitten voornamelijk in de blaadjes van deze bijzondere plant. 

Er zijn verschillende soorten salvia planten en degene waar wij het vandaag over gaan hebben is de Salvia officinalesâ. 

Salvia officinalesâ kun je vers gebruiken maar ook in de gedroogde vorm is het enorm populair. De plant Salvia is de koningin onder de geneeskrachtige planten en wij gaan je precies vertellen waarom deze plant aan deze bijnaam is gekomen.

Salvia of salie werd in de Romeinse tijd geprezen vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen en daar heeft de plant ook haar naam aan te danken. Het woord salie komt van salvere wat genezen of helen betekent.

Salie is een geurig geneeskrachtig kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is een rijke bron van essentiële vitamines, mineralen en bevat ook veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Om je een idee te geven waar salie allemaal voor gebruikt word hebben we hier een opsomming voor je gemaakt

Hier zijn 15 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van salie:

 

 1) Het helpt je om beter te denken

Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de kracht van salie op de hersenen, en de resultaten bewijzen consequent dat het ruiken of eten van salie de cognitieve respons en het geheugenbehoud stimuleert. 

 

2) Het verlicht klachten bij astma 

Salie wordt bij astma maar ook andere luchtwegaandoeningen gebruikt om klachten te verminderen. Door de ontstekingsremmende werking verlicht het je luchtwegen en heb je minder last van hoesten.

 

3) Het activeert je immuunsysteem

Salie is een uitstekend natuurlijk supplement van vitamine C. Het helpt je immuunsysteem te versterken en te onderhouden. Een sterk en gezond immuunsysteem houdt legers witte bloedcellen paraat die klaar staan om elke verkoudheid, griep of virus aan te vallen dat je lichaam zou kunnen binnendringen.

 

4) Het is een krachtige ontstekingsremmer

Salie biedt krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die in hun sterkste vorm zijn wanneer er thee van wordt gemaakt. Door salieblaadjes te mengen met kokend water merk je een duidelijke afname van de ontsteking in het hele lichaam. Het word vaak gebruikt om de klachten van artritis, hypertensie en pijnlijke gezwollen ledematen te verminderen.

 

5) Het versterkt botten en tanden

Calcium is essentieel voor het versterken en behouden van de gezondheid van botten en tanden en salie zit er vol mee. Het bevat 3% van de dagelijkse aanbevolen waarde per eetlepel en 165% per 100 gram.

 

6) Het verzacht keelpijn

Omdat het een uitstekend antibacterieel en ontstekingsremmend kruid is, is salie de perfecte genezer voor een pijnlijke ontstoken keel. Het hoge gehalte aan vitamine C helpt je immuunsysteem stimuleren zodat de infectie bestreden kan worden.

 

7) Het maakt stijve spieren los

Vermoeide en stijve spieren hebben rustgevende ondersteuning nodig en salie is het perfecte kruid hier voor. Het hoge magnesiumgehalte helpt de bloedtoevoer naar je spieren te vergroten, ze op te warmen en spanning te verlichten. Drink saliethee voor de ultieme spierverslapper.

 

8) Verhoogt de bloedgezondheid

Salie zit vol ijzer en dit kan helpen het aantal rode bloedcellen verhogen. Door het aantal rode bloedcellen te verhogen, verhoog je in wezen de zuurstofstroom en circulatie door je hele lichaam. Dit zorgt voor gezonder bloed en een gezonder lichaam in het algemeen.

 

9) Het kan klachten tijdens de menopauze en overgang helpen verminderen

Salie ondersteunt je hormoonbalans en kan klachten die je ervaart tijdens de overgang helpen verminderen. De plant bezit verschillende flavonoïden die zweten en opvliegers helpt verminderen. De kruid heeft ook fyto-oestrogenen in het blad en deze helpen je oestrogeenspiegel te reguleren. Als je teveel oestrogeen hebt dan helpen ze het naar beneden te halen en bij een tekort helpen ze het aan te vullen.

 

10) Het voorkomt constipatie

Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en elke hap salie bevat een hoop ervan. 100 gram voldoet aan 160% van de dagelijkse vereiste waarde en dit betekent dat elke lepel zal bijdragen aan het verlichten van constipatie, het bevorderen van de eliminatie van gifstoffen en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen.

 

11) Het verbetert je gezichtsvermogen

Vitaminen A, C en bètacaroteen zijn belangrijke verbindingen die in salie worden aangetroffen en ze ondersteunen een uitstekende ooggezondheid. Vitamine A helpt bij het bevorderen van een beter zicht bij weinig licht, vitamine C bestrijdt oxidatieve stress en bètacaroteen helpt om je focus scherp en gezond te houden.

 

12) Het is een uitstekende antioxidant

Salie bevat krachtige antioxidanten die helpen bij het verminderen van oxidatieve stress veroorzaakt door vervuiling en de schadelijke UV stralen van de zon. Oxidatieve stress kan cellen zodanig beschadigen dat ze ziektes ontwikkelen. Het kan helpen om deze te bestrijden met natuurlijke geneeskrachtige stoffen zoals salie.

 

13) Het zit vol met eiwit

Eiwit is het best bekend als een aminozuur en belangrijk voor het opbouwen van slanke, sterke spieren. Salie bevat veel eiwit en het kan makkelijk door je lichaam worden opgenomen. Door salie te eten herstelt je spierweefsel sneller en het bevordert de regeneratie van gezonde cellen.

 

14) Het houdt je huid jong en strak

Het is bewezen dat een hoge dosis vitamine C de collageenproductie in je huidweefsels verhoogt. Dit kan helpen om de elasticiteit, strakheid en een rimpelvrije gloed te bevorderen. De antioxidanten helpen verder om door vrije radicalen beschadigde cellen te verjongen, waardoor je het hele jaar door vol vitaliteit blijft met een mooie en jonger uitziende huid.

 

15) Helpt je ontspannen 

Salie ondersteunt het para sympathische zenuwstelsel en remt het sympathische zenuwstelsel. Het helpt je ontspannen en na een kopje saliethee in de avond kan je er wellicht ook nog eens beter op slapen.

 

 

”Salie werkt kalmerend en versterkend”

Welke vitaminen en mineralen zitten er in salie?

Salie is niet voor niets de koningin onder de geneeskrachtige planten want er zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten in. Om je een idee te geven welke stoffen er in salie zitten hebben we hier een overzicht voor je gemaakt.

Wat zit er in salie?

 – Vitamine A, B11, C en K

 – Magnesium, kalium, ijzer, calcium, natrium, mangaan

 – Etherische oliën: alpha-thujon, beta-thujon, 1.8-cineool, linalylacetaat

 – Terpenen: kamfer, caryophyleen, pineen, borneol

 – Polyfenolen: rozemarijnzuur

 – Overig: koffiezuur, hars en saponinen

  

”Salie is één van de meest gebruikte kruiden in de mediterrane keuken”

Salie in je voeding

Je kunt salie het hele jaar door in je tuin plukken en gebruiken want het is een winterharde plant. Je kunt er thee van maken maar ook verwerken in een gerecht, soep of bouillon met vis, vlees of groentes. Je hebt niet veel nodig om een goede smaak aan je gerecht toe te voegen. 

Vroeger deed men salie in gekookte melk en dronk dit vaak voor het slapen gaan. In de thee is het lekker samen met honing, gember, citroenmelisse of munt.

 

”Teveel salie voor een langere periode kan gevaarlijk zijn”

Is salie gevaarlijk?

Salie is niet gevaarlijk zolang je er niet teveel van gebruikt. Je kunt het prima in je eten verwerken als kruid en twee koppen thee per dag ervan drinken. 

Als je teveel salie tot je neemt over een periode van een paar weken dan kan dit hallucinaties of stuiptrekkingen geven. Er zit namelijk een stofje in genaamd thujon en dit kan verslavend zijn en daarom is het belangrijk om er niet weken achter elkaar thee van te zetten of grote hoeveelheden van te gebruiken. 

Wanneer kun je beter geen salie gebruiken?

 – Als je zwanger bent

 – Als je borstvoeding geeft

 – Epilepsie hebt 

 – Jonger dan 18 jaar bent

 – Overgevoelig bent voor aspirine

 – Bij hormoonafhankelijke kankersoorten

 – Bij maagdarmzweren

Tips:

1) Je kunt salie prima gebruiken in gerechten, melk en thee

2) Neem niet teveel salie op één dag en ook niet weken achter elkaar

3) Zet salie op een zonnige plek en pas op met te veel water en overbemesting. 

4) Als je twijfelt of je salie kunt gebruiken in verband met ziekte of medicatie overleg dan eerst met je huisarts

Tot slot

Wat is salie stond centraal in dit artikel. Was je al bekend met de vele gezondheidsvoordelen van salie? Heb je weleens salie gebruikt voor een aandoening of kwaal? Maak je er dan een gezonde thee van? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *