Quinoa is een plantaardig voedsel dat eigenlijk een complete eiwitbron is. Het komt zelden voor dat een plantaardig voedsel het volledige profiel van alle 20 aminozuren heeft, inclusief de negen essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Dit geeft al aan dat quinoa in het rijtje van bijzondere voeding thuis hoort.
Niet alleen dat maar voor een voedingsmiddel dat als graan wordt gebruikt hebben de zaden een geweldige eiwit-koolhydraatverhouding. Dit komt omdat de kiem bijna 60 procent van het hele graan uitmaakt. Tarwekiemen bevatten daarentegen slechts minder dan 3 procent hiervan.
Behalve dat het veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat, bevat het ook nog eens enorm veel belangrijke stoffen zoals vezels, magnesium, fosfor, mangaan, foliumzuur en een reeks andere essentiële micronutriënten.
Wat is de voedingswaarde van quinoa?
Een kopje gekookte quinoa bevat de volgende voedingsstoffen:
222 calorieën
39,4 gram koolhydraten
3,6 gram vet
8,1 gram eiwit
5,2 gram vezels
Vitamine B1 0,2 milligram
Vitamine B2 0,2 milligram
Vitamine B3 0,8 milligram
Vitamine B6 0,2 milligram
Foliumzuur 77,7 microgram
Vitamine E 1,2 milligram
Magnesium 118 milligram
IJzer 2,8 milligram
Kalium 318 milligram
Calcium 31,5 milligram
Fosfor 281 milligram
Mangaan 1,2 milligram
Koper 0,4 milligram
Zink 2 milligram
Selenium 5,2 microgram
”Simpel en snel klaar te maken”