Hoeveel proteïne heb je echt nodig per dag? De meeste mensen denken dat de formule voor de hoeveelheid proteïne dat je elke dag nodig hebt 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is. In werkelijkheid is dat soms wel het het dubbele van wat je werkelijk nodig hebt.
Wanneer je 70 kilogram weegt dan heb je gemiddeld 28 gram proteïne nodig, tenzij je een aandoening hebt waardoor je meer moet binnen krijgen. Ook sporters of mensen die ergens van herstellen kunnen in sommige gevallen meer proteïne gebruiken.
Je hoeft in werkelijkheid vaak maar 0,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te eten. Gemiddeld komt dat neer op ongeveer 25 tot 35 gram proteïne per maaltijd. Over het algemeen zal overtollig proteïne omgezet worden in suiker. Het is misschien schokkend, maar slechts een klein deel van het proteïne dat je eet, verandert in spier- of lichaamsweefsel. Bijvoorbeeld 100 gram biefstuk levert slechts 25 gram werkelijke proteïne op.
Er zijn bepaalde variabelen die ervoor zorgen dat mensen min of meer tolerant zijn voor extra eiwitten in de voeding. Mensen die jonger zijn, vaak sporten of hogere stressniveaus hebben kunnen vaak meer proteïnes verdragen. Aan de andere kant hebben mensen met een laag maagzuur gehalte meer moeite met het verteren van proteïne.
Als iemand intensief traint dan kan dat van invloed zijn op de hoeveelheid proteïne die ze nodig hebben. Maar de kwaliteit van proteïne is ook belangrijk, vooral omdat bepaalde proteïnen niet in significante mate in lichaamsweefsel veranderen.
Te veel proteïnes beïnvloeden de kwaliteit van slaap vanwege fosfor wat stimulerend kan werken. Je kunt de fosfor uit een eiwitrijk dieet tegengaan door veel groenten te eten om ervoor te zorgen dat de inname van calcium en magnesium ook hoog is.
Te veel proteïne kan insuline in het lichaam verhogen en ervoor zorgen dat je aankomt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht: Hoe magerder het eiwit, hoe meer het insuline aanmaakt. De combinatie van suiker en eiwit zorgt voor een nog grotere piek in insuline.
Door de proteïnes die je eet te berekenen heb je een veel beter idee hoeveel je binnen krijgt en kan je makkelijker je eetpatroon aanpassen als het teveel of te weinig is.
”Teveel proteïne is onnodig en word omgezet in suiker en afvalstoffen”