wat is parkinson

Wat is Parkinson?

Wat is Parkinson? Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen parkinson.

Wat is Parkinson? In dit uitgebreide artikel leggen we het allemaal uit. Lees je mee?!

Wat is Parkinson?

Parkinson is een hersenaandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied en daardoor kunnen deze cellen geen dopamine meer aanmaken. Dopamine is een chemische stof die nodig is om soepel te kunnen bewegen en je lichaamsbewegingen onder controle te houden. 

De ziekte van Parkinson is vernoemd naar de Engelsman James Parkinson, die deze ziekte heeft ontdekt.

Oorzaak Parkinson?

Er wordt dagelijks veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Een concreet antwoord daarop is er nog niet. Het lijkt erop dat een combinatie van verschillende oorzaken samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Parkinson. 

Wat we tot nu toe wel weten is dat een tekort aan dopamine een groot deel van de problemen en symptomen van Parkinson veroorzaken. Dit tekort ontstaat door het afsterven van dopamineproduerende zenuwcellen in een specifiek gebied in de hersenen: de zwarte kernen. 

Waarom juist deze hersencellen in de zwarte kernen afsterven is nog niet precies bekend. Wat een mogelijke rol kan spelen is ouderdom en daarmee de achteruitgang van de werking van de hersenen. Ook kan een een stoornis in de eiwitstofwisseling een mogelijke oorzaak zijn. Tot slot kan aanraking met giftige stoffen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.

Parkinson cijfers

In Nederland hebben ruim 55.000 mensen parkinson.

De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. 

Helaas zijn er alarmerende stijgingen onder 30 en 40 jarigen.

De ziekte is niet te genezen.  

Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson.

wat is parkinson
Levensverwachting Parkinson

De ziekte van Parkinson is voor ieder persoon die de ziekte krijgt verschillend. De één heeft last van trillende handen en de andere heeft last van depressies of toont geen initiatief meer. De eerste signalen zijn een verminderde reuk, depressieve gedachten, obstipatie en slaapstoornissen

Omdat deze klachten vrij algemeen zijn wordt niet meteen aan de ziekte van Parkinson gedacht. Pas wanneer iemand last krijgt van stijfheid, starheid, tremor, trage bewegingen en evenwichts- en coördinatieproblemen is de link met de ziekte van Parkinson snel gelegd omdat deze symptomen horen bij de beginfase van de ziekte.  

Hoe de ziekte zich verder ontwikkeld is bij ieder persoon weer anders. Je weet dus niet wat er in de toekomst gaat gebeuren als je de ziekte van Parkinson hebt. De levensverwachting is korter vergeleken met mensen zonder Parkinson.

Magnesium en Parkinson

Parkinson is een van de meest voorkomende zenuwstelsel aandoeningen bij ouderen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan magnesium gedurende enkele generaties in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Er is toenemend bewijs dat te weinig magnesium bijdraagt aan zware metalen afzetting in de hersenen van mensen die aan Parkinson lijden. 

In het onderzoek is naar voren gekomen dat het waarschijnlijk samen lijkt te gaan met een verlaging van de TRMP7- genen. Dit zijn genen die het transport van het magnesium aansturen en verantwoordelijk zijn voor de regulering van je magnesiumbalans. Iedere verstoring in het evenwicht van het cellulaire magnesium dat afhankelijk is van TRMP7 kan mogelijk invloed hebben op de gevoeligheid van je hersenen of op een ziekte als Parkinson. 

Wanneer je een magnesiumtekort hebt verhoogt dit het risico op het ontwikkelen van Parkinson wanneer er een. vermindering is van de transportfunctie. Symptomen van deze ziekte kunnen worden verholpen of verlicht door hoge doseringen magnesium. Hierbij moet je denken aan trillen en beven of starheid die verminderd. 

Magnesium biedt goede bescherming met een hoog behoud effect op neurologische functie na hersenletsel of bij het helen van chronische gestoorde disfunties, zoals bij de ziekte van Parkinson. 

Ook zien neurologen steeds vaker dat er een verband bestaat tussen Parkinson en vitamine D3 tekort. Magnesium en vitamine D3 werken synergetisch en bij een tekort aan magnesium kunnen ze niet goed samenwerken wat tot meer klachten kan leiden. 

Als je Parkinson hebt dan kan je lichaam moeilijk nieuwe dopamine aanmaken. Magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine B3 en B6 zijn allemaal betrokken bij de synthese van dopamine in je lijf. Zorg er daarom voor dat je genoeg van deze vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Magnesium verlicht bijkomende zenuwstoringen door je hele lichaam, zoals spiersamentrekkingen, migraine, gastro-intestinale spasmen, en kuit-, voet- en teenkrampen. Magnesium kan ook gebruikt worden bij de behandeling van duizeligheid en verwardheid wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson. 

Tot slot

Wat is Parkinson? Op die vraag hebben we in dit artikel een antwoord gegeven. Ken jij iemand in je directe omgeving met Parkinson? Hoe beperkt deze ziekte de persoon? En hoe ga jij als naaste daarmee om? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *