wat is mediteren
Expert: Jaap Gerrijts | 13 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Wat is mediteren?

Mediteren is een manier om je geest te trainen en te ontspannen. Het kan je helpen om meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Er zijn verschillende soorten meditatie zoals mindfulness, mantra’s en ademhaling. Je kunt mediteren op een rustige plek, met een app of in een groep. Het belangrijkste is om een methode te vinden die bij je past en die je regelmatig oefent. 

Wat is mediteren? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je er op een simpele manier mee kunt beginnen. Lees je mee?!

Hoe stiller je wordt, hoe meer je kan horen

Wat is mediteren?

Meditatie is een oefening waarbij de geest wordt gefocust en de stroom van gedachten wordt stil gezet om een staat van diepe ontspanning, mentale helderheid en verhoogd bewustzijn te bereiken. 

Meditatie wordt vaak gebruikt als een techniek om mindfulness te cultiveren, stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Meditatie heeft van origine zijn wortels in verschillende spirituele en religieuze tradities. Tegenwoordig heeft het ook aan populariteit gewonnen bij mensen van alle rangen en standen vanwege de bewezen psychologische en fysiologische voordelen.

Mediteren doe je vaak op een rustige en comfortabele plek. Je kunt hierbij gaan zitten of liggen, de ogen te sluiten en de aandacht op een specifiek punt te richten. Dit punt kan variëren en kan de ademhaling, een mantra wat een herhaald woord of zin is, een visueel beeld, lichamelijke gewaarwordingen of zelfs de geluiden in de omgeving omvatten.

Mensen mediteren om verschillende redenen zoals:

Verminderen van stress

Van meditatie is bekend dat het de aanmaak van stresshormonen vermindert en dit leidt tot een kalmere en meer ontspannen gemoedstoestand. Het helpt mensen om te gaan met alledaagse stressfactoren en uitdagingen.

Mindfulness

Meditatie stimuleert de ontwikkeling van mindfulness wat inhoudt dat je volledig aanwezig bent in het moment zonder oordeel. Dit verhoogde bewustzijn kan leiden tot een dieper begrip van zichzelf en iemands gedachten, emoties en gedrag.

 

Verbeterde focus en concentratie

Regelmatige meditatie kan iemands vermogen om zich te concentreren en de aandacht op taken vast te houden verbeteren. Dit kan leiden tot verhoogde productiviteit en betere besluitvorming.

 

Emotioneel welzijn

Meditatie kan helpen emoties te reguleren, symptomen van angst en depressie te verminderen en een positievere kijk op het leven te bevorderen. Het stelt mensen in staat hun gedachten en gevoelens te observeren zonder erdoor meegesleept te worden.

 

Verbeterd zelfbewustzijn

Door meditatie kunnen mensen inzicht krijgen in hun denkpatronen, triggers en gewoontegedrag. Dit zelfbewustzijn kan leiden tot persoonlijke groei en de mogelijkheid om positieve veranderingen door te voeren.

 

Fysieke gezondheidsvoordelen:

Meditatie is in verband gebracht met verschillende fysieke gezondheidsvoordelen zoals: 

Een verlaagde bloeddruk

Verbeterde slaap 

Versterkte werking van het immuunsysteem

 

Spirituele groei

Voor de mensen die meditatie vanuit een spiritueel perspectief benaderen kan de beoefening een manier zijn om verbinding te maken met een hogere macht, de aard van de werkelijkheid te verkennen en hun begrip van hun spirituele overtuigingen te verdiepen.

 

Pijnbestrijding

Meditatietechnieken zoals mindfulness-meditatie worden gebruikt om chronische pijn te verlichten door de manier waarop de hersenen pijnsignalen verwerken te veranderen.

 

Ontspanning en innerlijke vrede

Meditatie stelt mensen in staat diepe ontspanning en een gevoel van innerlijke vrede te ervaren wat een groter gevoel van evenwicht en rust in hun leven bevordert.

 

 

”Mindfullness, Transcendente, Zen, Vipassana en Chakra”

Welke soorten meditatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten meditatie met elk hun eigen unieke aanpak en focus. 

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten meditatie:

Mindfulness-meditatie:

Mindfulness-meditatie is het observeren van je gedachten, emoties en sensaties zonder oordeel. Het doel is om bewustzijn van het huidige moment te cultiveren. Beoefenaars concentreren zich op hun ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen of enig ander aspect van hun ervaring. Wanneer gedachten opkomen, worden ze erkend en vervolgens voorzichtig teruggebracht naar het gekozen brandpunt. Mindfulness-meditatie wordt vaak gebruikt om een niet-reactieve, accepterende houding te ontwikkelen ten opzichte van wat zich ook voordoet.

 

Meditatie van liefdevolle vriendelijkheid / Metta:

Liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie benadrukt het opwekken van gevoelens van liefde, mededogen en welwillendheid jegens zichzelf en anderen. Beoefenaars herhalen zinnen of affirmaties die vriendelijkheid en goede wensen uitdrukken en breiden deze gevoelens geleidelijk uit naar zichzelf, geliefden, kennissen en zelfs naar mensen met wie ze problemen kunnen hebben.

 

Transcendente Meditatie:

Transcendente Meditatie is een gestructureerde vorm van meditatie waarbij in stilte een specifieke mantra, een woord of geluid wordt herhaald. De mantra is bedoeld als een voertuig om de geest naar een diepe staat van ontspanning en rustgevende alertheid te leiden. Transcendente Meditatie wordt twee keer per dag ongeveer 20 minuten beoefend.

 

Zen-meditatie:

Zen-meditatie is een vorm van zittende meditatie die vaak wordt geassocieerd met het zenboeddhisme. Beoefenaars zitten hierbij in een specifieke houding, gericht op hun ademhaling of een koan wat een paradoxale vraag of uitspraak is om de geest te betrekken en uiteindelijk gewone denkpatronen te overstijgen. Het doel is om inzicht en verlichting te ervaren.

 

Vipassana-meditatie:

Vipassana betekent ‘inzicht’ en dit is een meditatietechniek waarbij lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en emoties met diepe concentratie worden geobserveerd. Deze meditatie is gericht op het ontwikkelen van een duidelijk en direct begrip van de vergankelijke aard van de werkelijkheid en het loskomen van lijden.

 

Geleide Meditatie:

Geleide meditatie omvat het luisteren naar een opgenomen meditatie onder leiding van een instructeur of beoefenaar. De instructeur geeft instructies, beelden en soms ontspanningstechnieken om de deelnemers door het meditatieproces te leiden. Dit type meditatie kan vooral nuttig zijn voor beginners.

 

Bodyscan-meditatie:

Bodyscan-meditatie houdt in dat je je aandacht systematisch richt op verschillende delen van je lichaam, vaak beginnend bij de tenen en omhoog gaand naar het hoofd. Het doel is om het bewustzijn van fysieke gewaarwordingen, spanning en ontspanning door het hele lichaam te cultiveren.

 

Chakra-meditatie:

Chakra-meditatie is geworteld in bepaalde spirituele tradities en omvat het focussen op de energiecentra van het lichaam, ook wel chakra’s genoemd. Elke chakra wordt geassocieerd met verschillende kwaliteiten en emoties. Beoefenaars gebruiken visualisaties, adem en soms mantra’s om hun chakra’s in evenwicht te brengen en op één lijn te brengen.

 

Adem Meditatie:

Bij ademhalingsmeditatie staat zoals de naam al doet vermoeden de ademhaling centraal. Beoefenaars richten zich op het ritme, de diepte en de sensaties van hun ademhaling. Dit type meditatie kan helpen bij het bevorderen van ontspanning, opmerkzaamheid en concentratie.

 

Mantra-meditatie:

Mantra-meditatie omvat het herhalen van een specifiek woord, zin of geluid in stilte of hardop. De herhaling van de mantra helpt de geest te concentreren en brengt een staat van diepe concentratie en rust teweeg.

 

* Er zijn binnen elke categorie overlappingen en variaties. Daarnaast kunnen verschillende mensen resoneren met verschillende soorten meditatie, en daarom is het de moeite waard om verschillende meditaties te onderzoeken en te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je doelen.

 

 

”Goed voor stress, slaap, focus, concentratie, bloeddruk en je weerstand”

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Meditatie biedt verschillende voordelen voor zowel mentaal als fysiek welzijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van regelmatige meditatiebeoefening:

Stressvermindering

Van meditatie is bekend dat het de productie van stresshormonen vermindert waardoor een gevoel van ontspanning en kalmte wordt bevorderd. Het helpt mensen om dagelijkse stressfactoren effectiever te beheersen en veerkracht tegen stress op te bouwen.

 

Verbeterde focus en concentratie

Regelmatige meditatie kan de cognitieve vaardigheden verbeteren door de aandacht spanne, concentratie en het vermogen om de focus op taken vast te houden te verbeteren.

 

Emotionele regulatie

Meditatie helpt mensen zich meer bewust te worden van hun emoties zonder erdoor overweldigd te raken. Dit verhoogde zelfbewustzijn kan leiden tot betere emotionele regulatie en verhoogde emotionele intelligentie.

 

Beheer van angst en depressie

Van meditatie is aangetoond dat het de symptomen van angst en depressie verlicht door een gevoel van kalmte te bevorderen en negatieve denkpatronen te verminderen.

 

Verbeterd zelfbewustzijn

Door meditatie krijgen mensen inzicht in hun denkpatronen, gedragingen en reacties, wat kan leiden tot meer zelfinzicht en persoonlijke groei.

 

Toegenomen opmerkzaamheid

Meditatie cultiveert opmerkzaamheid, wat inhoudt dat je volledig aanwezig bent in het moment. Dit bewustzijn helpt mensen het leven dieper te waarderen en zich met meer aandacht en intentie bezig te houden met dagelijkse activiteiten.

 

Betere slaap

Meditatie kan de slaapkwaliteit verbeteren door de geest te kalmeren en de snelle gedachten te verminderen die vaak de slaap verstoren.

 

Verlaagde bloeddruk

Regelmatige meditatie wordt in verband gebracht met lagere bloeddrukniveaus, wat bijdraagt aan de cardiovasculaire gezondheid.

 

Pijnbestrijding

Meditatietechnieken zoals mindfulness-meditatie kunnen mensen helpen chronische pijn te beheersen door de manier waarop de hersenen pijnsignalen waarnemen en verwerken te veranderen.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem

Sommige onderzoeken suggereren dat meditatie de functie van het immuunsysteem kan stimuleren, waardoor het lichaam mogelijk beter in staat is zich te verdedigen tegen ziekten en aandoeningen.

 

Verhoogde creativiteit

Meditatie kan afwijkend denken en creativiteit stimuleren door de geest de ruimte te geven om te dwalen en nieuwe ideeën te verkennen.

 

Grotere veerkracht

Meditatie bevordert een gevoel van innerlijke kracht en veerkracht, waardoor mensen effectiever kunnen herstellen van uitdagingen en tegenslagen.

 

Verbeterde relaties

Meditatie kan empathie en mededogen versterken, wat leidt tot meer positieve en harmonieuze relaties met anderen.

 

Verlaagde cortisolspiegels

Cortisol is een stresshormoon en het is aangetoond dat regelmatige meditatie de cortisolspiegels verlaagt, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.

 

Gevoel van welzijn

Meditatie kan leiden tot een groter gevoel van algeheel welzijn, geluk en tevredenheid met het leven.

 

* De voordelen van meditatie zijn cumulatief en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Consistentie en blijven oefenen zal in de loop van de tijd zijn de sleutel zijn tot het ervaren van deze positieve effecten. 

 

 

”Frustratie, angst, emoties, lichamelijk ongemak, tijd”

Wat zijn de nadelen van meditatie?

Hoewel meditatie tal van voordelen biedt is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke uitdagingen of nadelen die sommige mensen kunnen tegenkomen. Deze uitdagingen zijn niet universeel en kunnen van persoon tot persoon verschillen. 

Hier zijn enkele mogelijke nadelen van mediteren:

 

Frustratie en ongeduld 

Meditatie vereist geduld en consistente oefening om de voordelen ervan te ervaren. Sommige beginners kunnen gefrustreerd raken als ze niet onmiddellijk resultaat merken of het moeilijk vinden om hun geest tot rust te brengen.

 

Verhoogde angst

In sommige gevallen kan meditatie in eerste instantie gevoelens van angst of onbehagen versterken naarmate mensen zich meer bewust worden van hun gedachten en emoties. Dit kan een natuurlijk onderdeel van het proces zijn en verdwijnt vaak met voortdurende oefening.

 

Lichamelijk ongemak

Langdurig in dezelfde houding zitten kan leiden tot fysiek ongemak zoals stijfheid of pijn. Een juiste houding en het gebruik van ondersteunende kussens of stoelen kunnen dit probleem helpen verlichten.

 

Intense emoties

Aangezien meditatie bewustzijn van emoties brengt, kunnen mensen onverwachts geconfronteerd worden met intense gevoelens of herinneringen. Dit kan een uitdaging zijn en sommige mensen hebben professionele ondersteuning nodig om zich goed door deze ervaringen te navigeren.

 

Onrealistische verwachtingen

Verwachten dat meditatie onmiddellijke oplossingen biedt voor alle levensproblemen kan tot teleurstelling leiden. Het is een geleidelijke oefening die in de loop van de tijd voordelen biedt, in plaats van een onmiddellijke oplossing.

 

Eentonigheid

Sommige mensen vinden meditatie repetitief of eentonig, vooral als ze moeite hebben met het behouden van focus of interesse.

 

Tijd

Het opzetten van een consistente meditatieroutine kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen met drukke schema’s. Om tijd en ruimte te vinden om te oefenen kan het nodig zijn om je dagelijkse routines aan te passen.

 

Weerstand tegen verandering

Aangezien meditatie zelfbewustzijn en persoonlijke groei aanmoedigt kunnen individuen weerstand ondervinden om bepaalde aspecten van zichzelf onder ogen te zien of om noodzakelijke veranderingen in hun leven aan te brengen.

 

Spirituele verwarring

Bepaalde meditatiepraktijken hebben een spirituele of religieuze oorsprong, die kan botsen met iemands persoonlijke overtuigingen of waarden.

 

Overmatige inspanning

Te hard pushen om een specifieke meditatieve staat te bereiken kan leiden tot stress of frustratie. Meditatie moet daarom worden benaderd met een zachte en geduldige houding.

 

Isolatie

Sommige mensen kunnen zich geïsoleerd voelen als ze de voorkeur geven aan groepsactiviteiten en meditatie een eenzame beoefening vinden.

 

Gebrek aan begeleiding

Beginners kunnen worstelen zonder de juiste instructie of begeleiding. Een goede training of toegang tot de juiste middelen kan deze uitdaging verminderen.

 

* Als je te maken hebt met ernstige emotionele of psychologische problemen dan kan het raadzaam zijn om een professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen voordat je aan intensieve meditatieoefeningen begint.

 

 

”De eerste stap is beginnen met de reis”

Hoe begin je met mediteren?

Het starten van een meditatiebeoefening kan zowel eenvoudig als lonend zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het begin van je meditatiereis!

 

Stel duidelijke intenties in

Maak voordat je begint duidelijk waarom je wilt mediteren. Of het nu gaat om het verminderen van stress, het verbeteren van de focus of het cultiveren van mindfulness, een duidelijke intentie zal je helpen als jet wat lastiger word om gemotiveerd te blijven.

 

Kies een comfortabele ruimte

Zoek een rustige en comfortabele ruimte waar je niet snel wordt afgeleid. Ga in een ontspannen houding zitten of liggen. Je kunt een kussen, stoel of yogamat gebruiken voor extra comfort.

 

Bepaal een tijdsduur

Begin met een korte meditatiesessie van bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de oefening kun je de duur geleidelijk verlengen.

 

Selecteer een meditatietechniek

Er zijn verschillende meditatietechnieken om uit te kiezen. Voor beginners wordt vaak mindfulness-meditatie of geleide meditatie aanbevolen. Mindfulness-meditatie houdt in dat je je concentreert op je ademhaling of lichamelijke gewaarwordingen. Bij geleide meditatie volg je de instructies van een ervaren gids in het echt of via een app of filmpje op Youtube.

 

Stel een timer in

Gebruik een timer om te voorkomen dat je constant op de klok kijkt. Dit zal je helpen gefocust te blijven tijdens je meditatiesessie.

 

Vind je focus

Als je mindfulness-meditatie beoefent richt je aandacht dan op je ademhaling. Let op de sensaties van elke inademing en uitademing. Als je geest begint af te dwalen breng je aandacht dan voorzichtig terug naar je ademhaling.

 

Ontspan en laat los

Sta jezelf toe om fysiek en mentaal te ontspannen. Laat eventuele oordelen of verwachtingen los. Het is normaal dat er gedachten opkomen, erken ze gewoon en keer terug naar het door jouw gekozen punt.

 

Wees geduldig

Meditatie is een vaardigheid die tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Raak niet ontmoedigd als je gedachten afdwalen of als je het een uitdaging vindt om gefocust te blijven. Met iedere oefening zal het gemakkelijker worden.

 

Breid de tijd geleidelijk uit

Naarmate je je meer op je gemak voelt met meditatie, verhoog je geleidelijk de duur van je sessies. Probeer dagelijks te mediteren om consistentie op te bouwen.

 

Zoek begeleiding

Als meditatie nieuw voor je is, overweeg dan om begeleide meditatie-apps, video’s of lessen te volgen om stapsgewijze instructies te ontvangen. Deze bronnen kunnen waardevolle begeleiding bieden en je gemotiveerd houden.

 

Blijf ruimdenkend

Houd een open geest en wees nieuwsgierig naar je ervaringen. Meditatie is een persoonlijke reis en je beoefening kan in de loop van de tijd evolueren.

 

Wees aardig voor jezelf:

Benader meditatie met zelfcompassie. Het is niet nodig om jezelf te veroordelen voor een waargenomen ‘gebrek aan vooruitgang’. Elke sessie is een kans om te leren en te groeien.

 

* Vergeet niet dat consistentie de sleutel is. Regelmatig oefenen, al is het maar een paar minuten per dag kan na verloop van tijd merkbare voordelen opleveren. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat je aanspreekt. Terwijl je doorgaat met mediteren zal je waarschijnlijk ontdekken welke positieve invloed het kan hebben op je algehele welzijn.

Wat is de geschiedenis van mediteren?

De geschiedenis van meditatie beslaat duizenden jaren en is diep verweven met verschillende culturen, religies en filosofische tradities. Hier is een overzicht van de historische evolutie van meditatie.

 

Prehistorische en oude oorsprong

De oorsprong van meditatie is terug te voeren tot oude beschavingen waar vroege mensen zich waarschijnlijk bezighielden met contemplatieve praktijken als onderdeel van hun spirituele en gemeenschappelijke rituelen. Deze praktijken omvatten het focussen van de geest en het bereiken van veranderde staten van bewustzijn.

 

Oud-India

Meditatie heeft een rijke geschiedenis in de oude Indiase cultuur, met name in de ontwikkeling van het hindoeïsme en het boeddhisme. In het hindoeïsme was meditatie een sleutelelement van spirituele groei en zelfrealisatie. De Rigveda is één van de oudste heilige teksten van het hindoeïsme en hier worden meditatiepraktijken in vermeldt. De Upanishads zijn filosofische teksten die teruggaan tot ongeveer 800 v.Chr. en gaan dieper in op meditatieve technieken.

 

Boeddhisme

Siddhartha Gautama is de grondlegger van het boeddhisme en bereikte verlichting door intense meditatie en mindfulness-oefeningen rond de 6e eeuw v.Chr. De praktijken die hij ontwikkelde werden centraal in de boeddhistische leer waarbij de nadruk werd gelegd op opmerkzaamheid, concentratie en inzicht als middelen om lijden te overwinnen.

 

Taoïsme

In het oude China integreerden taoïstische praktijken meditatie in hun filosofie. Taoïstische meditatie had tot doel lichaam en geest te harmoniseren met de natuurlijke stroom van het universum, op zoek naar balans en een lang leven.

 

Vroege Christendom en Mystiek

In het vroege christendom bevatten contemplatieve praktijken en mystiek meditatieve elementen. Figuren als de woestijnvaders en christelijke mystici beoefenden vormen van meditatie en innerlijk gebed om zich met God te verbinden.

 

Islamitisch soefisme

Islamitische mystici ook wel bekend als soefi’s, beoefenden verschillende vormen van meditatie waarbij ze vaak fysieke bewegingen, adembeheersing en recitaties van heilige zinnen combineerden om een nauwere band met het goddelijke te bereiken.

 

Zenboeddhisme

Het zenboeddhisme is ontstaan in China en werd later verspreid naar Japan. Het staat bekend om zijn nadruk op meditatie als de weg naar verlichting. Zazen, of zittende meditatie werd centraal in de zen beoefening.

 

Moderne tijd

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw begonnen oosterse meditatiepraktijken het westerse denken te beïnvloeden. Figuren als Swami Vivekananda en Paramahansa Yogananda introduceerden Indiase meditatiemethoden in het Westen. Deze periode zag ook de groei van seculiere mindfulness-praktijken los van religieuze contexten.

 

Hedendaagse meditatiebewegingen

In de tweede helft van de 20e eeuw werd meditatie wijdverbreid populair en gevoed door wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen ervan en de culturele omarming van oosterse filosofieën. Prominente figuren als Maharishi Mahesh Yogi / Transcendente Meditatie) en Jon Kabat-Zinn / Mindfulness-Based Stress Reduction droegen bij aan de verspreiding van de meditatie.

 

Tegenwoordig wordt meditatie wereldwijd in verschillende vormen beoefend, variërend van traditionele spirituele oefeningen tot seculiere mindfulness-technieken. Het blijft evolueren en aanpassen terwijl mensen de fysieke, mentale en spirituele voordelen ervan zoeken in de moderne wereld.

Tips:

1) Probeer regelmatig te mediteren, ook al is het maar een paar minuten per dag. Consistentie helpt je om de gewoonte op te bouwen en de cumulatieve voordelen te ervaren

2) Kies elke dag een specifieke tijd en plaats voor meditatie. Deze routine helpt je geest en lichaam te signaleren dat het tijd is om te ontspannen en te mediteren

3) Eén van de eenvoudigste manieren om te beginnen is door je te concentreren op je ademhaling. Besteed aandacht aan het gevoel van elke inademing en uitademing, en gebruik het als een anker voor je aandacht

4) Wees niet bang om verschillende meditatietechnieken uit te proberen zoals liefdevolle vriendelijkheid-meditatie, bodyscan of mantra-meditatie. Experimenteren kan je helpen ontdekken wat bij jou resoneert

5) Als meditatie nieuw voor je is dan kan het beginnen met kortere sessies en het zoeken naar begeleiding van ervaren beoefenaars of instructeurs je helpen bij het navigeren door eventuele uitdagingen die je tegen kunt komen

Voor meditatie is vrijheid nodig

Tot slot

Wat is meditatie stond centraal in dit artikel. Maak jij tijd vrij om te mediteren? En wat is de reden waarom je mediteert? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Slaap tekort

Stress verminderen

Ben ik depressief?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *