Wat is magnesium? Magnesium is een essentieel mineraal dat in iedere cel van je lichaam zit. Magnesium is nodig bij honderden processen in je lichaam en je krijgt het binnen via je voeding of door een supplement te slikken in aanvulling op je voeding. Magnesium wordt ook gebruikt in de industrie bij het maken van staal, auto’s en vliegtuigonderdelen.
Wat is magnesium? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!
Magnesium is een mineraal wat het vierde meest voorkomende element is in de aarde. De stof is enorm belangrijk voor het goed werken en gezond houden van het lichaam en steeds meer mensen worden hier bewust van.
Magnesium word in de natuur altijd gebonden aan andere elementen en als je het binnen krijgen via voeding of een supplement dan is het ook gebonden aan een andere stof. Zo bevatten planten chlorofyl en hier zit een magnesiumatoom in. Wanneer je de bladeren eet dan zal je lichaam magnesium opnemen en hier heb je gemiddeld 400 milligram per dag van nodig.
Magnesium is een cofactor bij het maken van enzymen en helpt deze processen goed te laten verlopen. Het mineraal is betrokken bij ongeveer 350 enzymatische processen en daarnaast verantwoordelijk voor honderden belangrijke taken. Zo is het vereist voor DNA-replicatie, transcriptie in RNA en vertaling in eiwit.
Het is ook betrokken bij:
Metabolisme van eiwitten
Vitamine D opname
Bloeddruk
Spierspanning
Zenuwfunctie
Verminderen van stress
Botten
Slaap
Spier- en hartfunctie
Energie – ATP
Dit zijn slechts enkele processen waarbij de stof betrokken is. In werkelijkheid zit magnesium in iedere cel van je lichaam en heeft het nog veel meer taken zoals de functie als elektrolyt.
”Magnesium bevordert een gezond hart en bloedvaten”
De populariteit van magnesium groeit!
Het magnesiumgehalte in mensen is de afgelopen 50 jaar aanzienlijk gedaald. Wist je dat 66% van de bevolking niet voldoet aan de minimale dagelijkse behoefte aan magnesium?
Omdat de bodem steeds armer word aan voedingsstoffen en de bereidingswijze en bewerking van voeding ook kan bijdragen aan het verlies van magnesium word het steeds moeilijker om voldoende binnen te krijgen. Steeds meer mensen worden hier bewust van en letten daarmee beter op wat ze eten en wat ze binnen krijgen aan voedingsstoffen.
Een goede bron van magnesium zijn groenten en het komt ook voor in zaden, noten, vis, cacao, fruit en vlees. De gemiddelde persoon consumeert slechts 2 kopjes groenten per dag maar je hebt dagelijks gemiddeld 7 tot 10 kopjes groenten nodig voor een optimale gezondheid. Het word daarom steeds belangrijker om goed op te letten wat je eet en wat er allemaal in zit.
Zo zijn er ook mensen die er voor kiezen om dagelijks extra magnesium tot zich te nemen in de vorm van een supplement om er voor te zorgen dat ze toch genoeg binnen krijgen.
”Magnesium regelt je energie stofwisseling”
Verschillende soorten magnesium
Magnesium word veel gebruikt in supplementvorm. Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat ze het mineraal hard nodig hebben en gebruiken het in de multivitamine of als los supplement.
Om je een idee te geven wat goede vormen van magnesium zijn hebben we ze voor je op een rij gezet.
Dit zijn goede vormen omdat ze goed door het lichaam kunnen worden opgenomen.
Vermijd deze vormen van magnesium:
• Oxide
• Hydroxide
• Carbonaat
• Sulfaat
Dit zijn slechte vormen van magnesium omdat ze niet goed door het lichaam worden opgenomen en vaak diarree als bijwerking hebben.
”2% van de aardkorst bestaat uit magnesium”
Wat is de geschiedenis van magnesium?
Magnesium is vernoemd naar de originele vindplaats het district Magnesia in Thessalië, Griekenland. In de tijd van de oude Grieken had men magnesiumoxide ontdekt maar werd het ook vaak verward met calciet.
In het jaar 1618 was er een Engelse boer uit Epsom die erachter kwam dat zijn koeien geen water meer uit de bron wilde drinken. Dit kwam omdat het veel magnesiumsulfaat bevatte waar de koeien niet zo gek op waren. De boer kwam er al snel achter dat het water een genezende werking had op de huid van de koeien.
Ruim 200 jaar later was er een Engelse natuurkundige genaamd Sir Humphry Davy die er voor zorgde om pure magnesium te isoleren. Dit deed hij door een elektrische stroom door een mengsel van magnesiumoxide en kwikoxide te leidden. Hij wilde de stof magnium noemen maar dit werd uiteindelijk magnesium.
Enkele jaren later was de Franse chemicus Antoine Bussy in staat om een grote hoeveelheid magnesium in zuivere vorm te isoleren. Hij deed dit door het mineraal te laten reageren met metallisch kalium.
Uiteindelijk was het de Duitser Robert Bunsen die in het jaar 1852 een cel bouwde voor de elektrolyse van magnesium. Dit leidde in 1886 tot de eerste commerciële productie van magnesium waarbij er uitgebreid onderzoek gedaan kon worden naar de stof.
Rond 1900 werd magnesium enorm populair bij het maken van foto’s. De stof werd hierbij gebruikt als flits en werd ook wel bliksempoeder genoemd.
In de Tweede Wereldoorlog werd het veel gebruikt bij het fabriceren van lichtgewicht metalen die belangrijk waren in de luchtvaart.
De jaren er na werd de belangrijke functie van het mineraal in het lichaam steeds bekender en kwam men erachter dat het lichaam er niet zonder kan. Inmiddels ontdekken steeds meer mensen de stof en kiezen er voor om het extra via de voeding of in een supplement binnen te krijgen.
”Magnesium produceert een fel wit licht bij verbranding”
Waar wordt magnesium voor gebruikt?
Magnesium word niet alleen voor de gezondheid gebruikt, de stof word ook veel in de industrie toegepast.
Het grote voordeel van magnesium is dat het maar liefst drie keer lichter is dan aluminium. Het word daarom veel gebruikt in de auto industrie en luchtvaart. Daarnaast werkt het enorm goed als firesteel wat een aanmaak mechanisme is voor bijvoorbeeld een gasbrander. Ook bij de productie van staal is het nodig om zwavel te binden.
De stof word ook gebruikt in vuurwerk vanwege de felle flitsen die het geeft. Wanneer het ontbrand dan kan het maar liefst 3100 graden Celsius worden wat enorm heet is!
Magnesium word soms gebruikt in babypoeder en als extra grip bij sporten zoals gewichtheffen, turnen, klimmen en polsstokhoogspringen.
Wat is magnesium stond centraal in dit artikel. Ben jij ook een enthousiast gebruiker van magnesium? Welke vorm van magnesium gebruik je en waarvoor? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!