wat is levertraan
Expert: Jaap Gerrijts | 30 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Wat is levertraan?

Wat is levertraan? Je weet het je vast nog wel te herinneren. De ‘smerige’ geur van levertraan als grootmoeder voor je stond met een lepel van dat ‘donkere spul’. Niet lekker misschien maar gezond is het wel! Dat komt omdat het gezondheidsbevorderende omega 3-vetzuren bevat. Levertraan is tegenwoordig populair bij mensen die een natuurlijk supplement zoeken om hun algemene gezondheid op peil te houden.

Wat is levertraan? En waarom is het zo goed voor je weerstand? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Wat is levertraan?

Levertraan werd vroeger gebruikt om jonge kinderen een extra dosis vitamine D te geven ter voorkoming van de beenderziekte Rachitis. Niet alleen kinderen maar ook ouderen namen het supplement en men vond het niet altijd fijn omdat de smaak heel ranzig was en een geur had van rotte vis. 

Sinds de jaren 60 word vitamine D synthetisch gemaakt en aan andere voeding zoals margarine toegevoegd. Vanaf dat moment liep het gebruik van levertraan geleidelijk aan terug. 

Levertraan is afkomstig van de lever van vissen zoals de kabeljauw die vaak in Noorwegen en IJsland word gevangen. De lever van de kabeljauw bestaat voor 60% uit olie die vol gezonde stoffen zit. De vis word op de boot verwerkt en dit zorgt er voor dat de levers zo vers mogelijk tot een eindproduct gemaakt kunnen worden. 

Er worden geen andere conserveermiddelen of smaakstoffen toegevoegd en het is daarom een echt natuurproduct. Een goede levertraan olie is puur, koud geperst en je kunt het in vloeibare vorm of capsules kopen. Tegenwoordig word het steeds populairder omdat mensen op een zo natuurlijk mogelijke manier hun gezondheid willen verbeteren. 

 

 

”Levertraan werd al gebruikt in de tijd van de Vikingen”

Wat zijn de voordelen van levertraan?

Levertraan bevat verschillende vitamines en vetzuren die enorm gezond voor je zijn. Het bevat vitamine A, D, jodium, fosfor en de vetzuren EPA en DHA. Al sinds de tijd van de Vikingen word levertraan gebruikt voor het behandelen van verschillende kwalen zoals reumatoïde artritis. Men smeerde de olie op de zere plekken en name het ook oraal in.

Om je een idee te geven hoe veelzijdig deze olie is hebben we de voordelen voor je op een rij gezet.

Voordelen van levertraan:

Boost je immuunsysteem

Minder gewrichtspijn bij bijvoorbeeld reumatoïde artritis 

Verhoogd vitamine D gehalte in het lichaam

Bescherming tegen botontkalking

Kan ingezet worden bij diabetes type 1 en 2

Verminderen van hart- en vaatziekten

Kan beschermen tegen MS, wanneer kinderen levertraan nemen

Vermindert de kans op borstkanker

Vermindert de symptomen van depressie

Kan gebruikt worden bij gewichtsverlies vanwege het effect op de insulinegevoeligheid

Snellere wondgenezing

Tuberculose patiënten hebben er baat bij

Betere samenstelling van borstvoeding

Vermindering van gewichtsstijfheid

Verlaagde kans op botbreuken

Hoger geboortegewicht, wanneer de zwangere vrouw levertraan neemt

Minder luchtweginfecties bij kinderen

Verlaagde kans op Diabetes Type 1, wanneer kinderen levertraan krijgen tijdens hun eerste levensjaar

Verhoogde intelligentie bij kinderen, wanneer de moeder levertraan neemt tijdens zwangerschap en borstvoeding

Minder oorpijn bij kinderen

Meer vet oplosbare vitamines in borstvoeding, voornamelijk vitamine E en A

 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Omega-3 vetzuren: 

Hart- en vaatziekten en depressies kunnen voorkomen

Het cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen 

Belangrijk zijn bij de oogfunctie en de hersenstofwisseling

 

 

”DHA is goed voor de hersenfunctie”

 

Levertraan of visolie?

Levertraanolie komt uitsluitend van de lever van verschillende vissoorten zoals kabeljauw en visolie komt van de weefsels van vissoorten zoals zalm, sardines, haring, tonijn en makreel. Levertraan word vaak vergeleken met visolie omdat ze beide de vetzuren EPA en DHA bevatten. Toch zitten er verschillen in de soorten en wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Levertraan

Minder EPA (8%)

Minder DHA (10%)

Hoge niveaus van vitamine A en D

Vitamine A voordelen:

Kan nachtblindheid helpen voorkomen

Goed voor de huid

Immuunsysteem

Vermindert het risico op niersteen

 

Vitamine D voordelen:

Help de bloeddruk te verlagen

Stress verminderen

Astma verbeteren

Verbetert huidproblemen

Immuunsysteem

Algemene stemming verbeteren

 

Visolie

Hoge EPA (18%)

Hoge DHA (12%)

Geen vitamine A en D

 

De voordelen van Omega 3:

Ontstekingsremmend

Brein

Hart

Immuunsysteem

Zenuwstelsel

Bloed

 

Het grote verschil tussen levertraan en visolie is dat er in levertraan grote hoeveelheden vitamine A en D zitten. Het verschil tussen de vetzuren EPA en DHA zijn niet enorm groot. Wanneer je een hoogwaardige levertraanolie hebt dan zitten hier de natuurlijke varianten van vitamine A en D in welke enorm goed voor je zijn. Om deze reden kan het nemen van levertraan een voordeel hebben ten opzichte van visolie.

 

 

”Levertraan kan je weerstand ondersteunen”

Levertraan goed voor je weerstand!

Zowel vitamine A, D en EPA spelen een belangrijke rol bij het goed werken van het immuunsysteem. De meeste mensen eten niet vaak lever of een vette vis en daarom kan het nemen van levertraan een groot voordeel zijn. Helemaal in de wintermaanden kan je weerstand wat meer moeite hebben en daarom nemen mensen het vaak in de maanden oktober tot en met april.

Zo helpt levertraan infecties, virussen en ontstekingen in je lichaam te bestrijden en verschillende onderzoeken hebben dit dan ook ruimschoots bewezen. Het nemen van levertraan kan niet voorkomen dat je ergens ziek van word maar het kan je lichaam zeker helpen om er sneller vanaf te komen.

  

”Zuivere levertraan is een kleurloze of lichtgele olie”

Welke levertraan moet je kopen?

Vroeger was de levertraan niet zuiver en had het een donkere kleur, een ranzige smaak en een geur van rotte vis. Tegenwoordig is de olie veel zuiverder en worden ze ook verkocht in handige capsules.

Als je een goed levertraan product zoekt kijk dan naar hoe het gemaakt is. Zoek naar een olie die niet verhit is want hierbij gaan belangrijke vitamines en andere stoffen verloren. In de verwarmde versie stoppen ze extra vitamines en het is hierdoor een minder natuurlijke variant. Virgin cod liver oil is natuurlijk, minder bewerkt en stoppen ze geen extra vitamines in. 

Bewaar de olie of capsules op een donkere koele plaats zodat het minder snel bederft. Wanneer je je aan de gebruiksaanwijzing houd dan is levertraan een volledig veilig product voor jong en oud.

Tips:

1) In de maanden oktober t/m april kan levertraan een goede aanvulling zijn

2) Neem een virgin cod liver oil die koudgeperst is en alle voedingsstoffen nog bevat

3) Als je niet te veel vitamine A binnen wilt krijgen kies dan voor een aparte visolie en vitamine D supplement

4) Levertraan kan een bloed verdunnend effect hebben, pas daarom op met het gelijktijdig gebruik van bloed verdunnende medicatie

Tot slot

Wat is levertraan stond centraal in dit artikel. Was je al bekend met de vele gezondheidsvoordelen van levertraan? Kreeg je als kind al levertraan van je grootmoeder? Gebruik je het nog steeds of ben je het van plan? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *