Mensen die geen zuivel kunnen verdragen kunnen wel kefir proberen. Als de kefir gemaakt van zuivel klachten geeft dan kun je het ook maken van water of kokos. Er zijn twee hoofdtypen en ze verschillen op meerdere manieren.
Deze twee soorten kefir zijn:
Melkkefir
Gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk. En kan ook van kokosmelk worden gemaakt
Waterkefir
Gemaakt van suikerwater of kokoswater en bevat geen zuivel
De basisvloeistof die in de verschillende soorten wordt gebruikt kan variëren. Het proces voor het maken van kefir is nog steeds hetzelfde en men denkt dat de vele voordelen van kefir in beide soorten aanwezig zijn.
Kefir wordt altijd gemaakt met behulp van kefirkorrels. Deze bevatten een gist en dit noemt men ook wel bacteriële fermentatiestarter. Alle soorten zijn vergelijkbaar met kombucha in die zin dat ze suiker moeten bevatten. Het is van nature aanwezig of anders toegevoegd om de gezonde bacteriën te laten groeien en het fermentatieproces te laten plaatsvinden.
Het eindresultaat is echter dat zowel kombucha als kefir zeer weinig suiker bevatten omdat de levende actieve gist in de grote meerderheid van de toegevoegde suikers verbruikt tijdens het fermentatieproces.
Melk Kefir
Melkkefir is het type gefermenteerde drank dat het meest bekend is en overal verkrijgbaar. Het word verkocht in de meeste grote supermarkten en bijna alle natuurvoedingswinkels.
Dit type wordt meestal gemaakt van geitenmelk, koemelk of schapenmelk maar het komt ook voor als kokosmelkkefir. Het voordeel hiervan is dat het helemaal geen lactose, zuivel of echte melk bevat. Traditioneel werd bij het maken van melkkefir gebruik gemaakt van een startercultuur met melkzuurbacteriën waardoor uiteindelijk de probiotica werden gevormd.
Melkkefir is van nature niet zoet, maar er kunnen andere smaken aan worden toegevoegd om de smaak te versterken en aantrekkelijker te maken. De meeste in de winkel verkochte kefirs worden op smaak gebracht met toevoegingen zoals fruit of rietsuiker. Je kunt wanneer je het drankje thuis maakt ook prima zoeter maken met rauwe honing, ahornsiroop, vanille-extract of biologische stevia.
Behalve het drinken van melkkefir kun je het nog op andere manieren in recepten gebruiken:
Kefir kan namelijk een goede basis vormen voor soepen en stoofschotels waarvoor anders gewone karnemelk, zure room, slagroom of yoghurt nodig zijn.
Je kunt deze ingrediënten prima vervangen door kefir in recepten voor gebak, aardappelpuree, soepen om het voedingsgehalte te verhogen en alle geweldige voordelen van kefir te krijgen.
Je kunt het zelfs gebruiken om kefir-kaas te maken. Dit is een soort harde, kruimelige kaas die je op brood kunt eten of in andere gerechten zoals pasta of een ovenschotel doen.
Kokos Kefir
Kokoskefir kan worden gemaakt met kokosmelk of kokoswater. Beide soorten zijn zuivelvrij en worden vaak beschouwd als de perfecte basis voor het maken van gefermenteerde kefir. Dit komt omdat ze van nature koolhydraten bevatten zoals suiker die nodig zijn om door de gist te worden verbruikt tijdens het fermentatieproces.
Kokoskefir wordt op dezelfde manier gemaakt als melkkefir. Het bevat levende actieve gist en bacteriën uit kefirkorrels. Het wordt scherper en ook koolzuurhoudend zodra het is gefermenteerd en heeft de neiging zoeter en minder sterk van smaak te zijn dan melkkefir.
Beide soorten kokoskefir smaken nog steeds als natuurlijke kokosnoot en behouden ook alle voedingsvoordelen van ongefermenteerde gewone kokosmelk en water, inclusief het leveren van kalium en elektrolyten.
Waterkefir
Waterkefir heeft de neiging om een subtielere smaak en een lichtere textuur te hebben dan melkkefir. Het wordt normaal gesproken gemaakt met suikerwater of vruchtensap.
Waterkefir wordt op dezelfde manier gemaakt als melk- en kokoskefirs. Net als de melkvariant kan gewone waterkefir thuis op smaak worden gebracht met je eigen gezonde toevoegingen. Het is een geweldig en gezond alternatief voor het drinken van drankjes als frisdrank of vruchtensap.
Waterkefir kun je anders gebruiken dan melkkefir. Probeer het eens toe te voegen aan smoothies, gezonde desserts, havermout of saladedressing. Het heeft een minder romige textuur en is minder scherp en daarom is het niet de beste vervanging voor zuivelproducten in recepten.
”Kefir is veilig maar kan soms bijwerkingen geven”