waar zit kalium in

Wat is kalium?

Wat is kalium? Wist je dat kalium een gunstig effect heeft op je bloeddruk? En wist je ook dat kalium samen met natrium er voor zorgen dat zenuwprikkels goed geleid worden en je spieren zich samentrekken? Kalium komt voor in bijna alle voedingsmiddelen waaronder groente en fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en melkproducten.

Wat is kalium? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal wat in 1807 ontdekt is door de Engelsman Sir Humphry Davy. Het woord kalium is oorspronkelijk een Latijnse naam wat afkomstig is van alkali. 

Kalium is de belangrijkste elektrolyt in je lichaam en een mineraal die verschillende processen helpt te regelen. Samen met natrium, calcium en magnesium zorgt het voor de juiste vochtbalans tussen weefsels en cellen.

Een elektrolyt is een elektrisch geladen mineraal die de kracht heeft om te kunnen geleiden. Zo helpt het zenuwimpulsen te geleiden, spieren te spannen en ontspannen, Ph gehalte in je lichaam reguleren en vloeistof door je lichaam te vervoeren.

Wist je dat 30% van alle energie in je lichaam wordt gegenereerd door de natrium-kaliumpomp? Nou heeft de naam niks met een pomp te maken, er wordt mee bedoeld dat er beweging wordt gecreëerd. Deze beweging genereerd energie doordat de mineralen door je celmembraan wordt bewogen. 

Het doel van deze ”pomp” is dat natrium uit de cel wordt gehouden en kalium erin. Op deze manier blijven de twee elektrisch geladen mineralen gescheiden. Je kunt dit vergelijken met een batterij die wordt opgeladen door een plus en een min. Dit zorgt ervoor dat de cellulaire energie behouden blijft.

Hoe werkt dit precies?

Deze batterij helpt zenuwimpulsen op te wekken die een signaal aan je spieren doorgeven. Dan heb je energie nodig om je spieren te laten aanspannen en ontspannen. Deze energie wordt ook mede opgewekt door de natrium-kaliumpomp. 

Ook de Ph in je lichaam kan op deze manier gereguleerd worden zodat enzymen de juiste Ph hebben om goed te kunnen werken. Als dit goed werkt dan kan bijvoorbeeld je maagzuur de juiste Ph bevatten zodat je eiwitten goed kunt verteren en weer omzetten in energie. 

Dan heb je nog de vochtbalans die geregeld wordt wat ophoping van vocht helpt voorkomen. Denk hierbij aan opgezwollen enkels en oedeem wat een oorzaak kan zijn van niet genoeg kalium in je lichaam. 

Zoals je kunt begrijpen is kalium een belangrijke sleutel in verschillende belangrijke processen en onmisbaar voor een gezond lichaam.

 

”Kalium helpt je zenuwstelsel te kalmeren bij stress”

Is teveel kalium schadelijk?

Een teveel aan kalium komt bij gezonde mensen nauwelijks voor. Ook al eet je enorm veel eten met kalium erin dan is het bijna onmogelijk om teveel kalium binnen te krijgen. Als je gezonde nieren hebt dan plas je het overtollige kalium simpelweg weer uit. 

Wanneer je nieren niet goed werken dan kan het voorkomen dat het uitscheiden van kalium niet goed werkt en kun je een teveel aan kalium opbouwen in je lichaam.

Er zijn ook verschillende medicijnen zoals ACE-remmers, NSAID’s, aldosteronantagonisten, angiotensine-II-receptorantagonisten en plaspillen die hyperkaliëmie kunnen veroorzaken. 

Hyperkaliëmie betekent niets anders dan een teveel aan kalium en deze medicijnen kunnen het het uitscheiden van kalium via je nieren blokkeren. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals spierzwakte en hartritmestoornissen.

Er is in Nederland geen aanvaardbare bovengrens voor kalium vastgesteld wat wil zeggen dat het een veilig mineraal is om in te nemen. 

Een acute kaliumvergiftiging kan ontstaan als je meer dan 18 gram kalium op een dag neemt en dit niet kan uitplassen. Mocht het kaliumgehalte in je lichaam echt veel te hoog worden dan kun je een hartstilstand hierdoor krijgen. Gelukkig komt dit bij gezonde mensen niet voor.

 

 

”De juiste verhouding tussen kalium en zout is 1:4”

Kalium supplement

Een kalium supplement kun je nemen als je dagelijks niet voldoende van dit mineraal binnen krijgt. De meeste mensen krijgen via hun voeding voldoende kalium binnen maar er zijn mensen die extra kalium kunnen gebruiken.

Waarbij kan je extra kalium gebruiken?

Ontregelde diabetes

Bij het gebruik van plaspillen

Bij ernstige diarree en/of braken

Bij een hormoonbehandeling

Bij een hoge bloeddruk

Bij veel stress

Als je veel voeding met suiker eet

Om jicht te voorkomen

Om nierstenen te voorkomen

Als je problemen hebt met je vochtbalans, spieren en zenuwen dan is het belangrijk om niet alleen kalium maar ook alle andere elektrolyten aan te vullen.

Wat is een goed kalium supplement?

Het meest verkochte kalium supplement is kalium citraat. Dit is een goed opneembare vorm van kalium. Kalium citraat is een veilig supplement en niet heel duur.

Andere vormen die aangeboden worden zijn kalium gluconaat en kaliumbicarbonaat.

Wij adviseren de volgende mensen om eerst advies te vragen bij de huisarts voor ze een kaliumsupplement willen gaan gebruiken:

Ouderen

Diabetici

Chronische nierziekte of bijnierinsufficiëntie

De ziekte van Addison

Bij het gebruik van kalium sparende diuretica en bètablokkers 

Tot slot

Wat is kalium stond centraal in dit artikel. Was jij al bewust van de werking van kalium? Heb je één van de aandoeningen die we benoemd hebben in dit artikel waarbij een supplement uitkomst kan bieden? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Wat zijn enzymen?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *