Jodium is een belangrijk sporenelement die onmisbaar is voor een goede gezondheid. Iedere cel in je lichaam heeft jodium nodig en er zijn naar schatting ruim 2 miljard mensen op deze wereld die dagelijks te weinig van deze stof binnen krijgen.
Jodium wordt ook wel jood of jodide genoemd en behoort tot dezelfde groep zoutvormers als chloor, broom en fluor. Jodium werd in het jaar 1811 ontdekt door de Franse chemicus Bernard Courtois. Hij kwam erachter toen hij zoutzuur over zeewier goot toen er ineens een paarse damp tevoorschijn kwam.
Deze paarse damp was jodium in gasvorm en de naam iodine is dan ook afgeleid van het Griekse woord iodes wat paars betekent.
Jodium komt wereldwijd in de bodem voor echter de ene regio bevat veel jodium terwijl een andere regio bijna niks bevat. Het meeste jodium vind je in de zee en ook de plaatsen rondom de zee bevat meestal een goede hoeveelheid jodium in de bodem.
Tegenwoordig wordt kaliumjodaat toegevoegd aan zout zodat mensen het binnen kunnen krijgen door het eten van brood en andere voeding waar zout bij wordt gebruikt.
Je schildklier bevat met 30% het meeste jodium in je lichaam en later in dit artikel gaan we je uitleggen waarom het zo belangrijk is voor de goede werking van je schildklier. Dan heb je nog jodium in je hersenen, borst,- en speekselklieren, ogen, baarmoederhals en je ruggenmergvocht zitten.
Daarnaast zit het sporenelement in alle cellen van je lichaam in een hele kleine hoeveelheid waar het betrokken is bij verschillende processen.
Jodium:
Speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling
Draagt bij aan het behoud van een normale huid
Draagt bij aan normale neurologische functies
Draagt bij aan normale neurologische functies
Draagt bij aan een normale cognitieve functie
Zorgt voor de ontgifting van kwik, lood, fluoride en bromide
Een gemiddelde volwassene heeft tussen de 15 en 20 milligram jodium in het lichaam. Normaal gesproken haal je deze voedingsstof uit voeding zoals vis, schelpdieren, zeewier, ei en zuivelproducten.
Hoe verder iemand van de zee woont des te groter de kans dat de bodem weinig jodium bevat. De planten die er groeien kunnen daarom weinig jodium opnemen en als je deze planten eet dan krijg je niet veel van dit sporenelement binnen.
”Ruim 2% van alle Nederlanders heeft hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie”