wat is hoge bloeddruk

Wat is hoge bloeddruk?

Wat is hoge bloeddruk? Je hebt een te hoge bloeddruk wanneer bij meerdere metingen je bovendruk 140 mmHg of hoger is, en je onderdruk 90 mmHg of hoger is. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt kan dit schade aan je hart, bloedvaten of organen veroorzaken.   

Wat is een hoge bloeddruk? Is een hoge bloeddruk gevaarlijk? Wat zijn de symptomen? En wat kun je tegen een hoge bloeddruk doen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Wat is hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Vaak merk je er niks van en daar schuilt gelijk het gevaar. Je bloeddruk is te hoog waaneer je bovendruk 140 mmHg is en je onderdruk 90 mmHg. Één op de vier Nederlanders heeft last van een hoge bloeddruk. Boven de 65 jaar is dit zelf één op de twee mensen. 

Wanneer je ouder wordt heb je vaker last van een te hoge bloeddruk. Dit komt doordat je bloedvaten stugger en minder elastisch worden. 

Zoete drop is slecht voor je hoge bloeddruk

Is hoge bloeddruk gevaarlijk?

Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten voortdurend onder een erg hoge druk. Je hart moet steeds harder werken om je bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dikker en stijver en de pompkracht neemt af. 

Mogelijke gevolgen:

 – Hartinfarct of beroerte: de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen 

 – Hartfalen: Je hartspier wordt dikker en stijver en de pompkracht neemt af

 – Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen 

Mannen overlijden vaak op jongere leeftijd aan hart-en vaatziekten dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd bij overlijden was 78 jaar voor mannen en 84 jaar voor vrouwen. 

In 2018 stierven gemiddeld 50 mannen en 53 vrouwen per dag aan hart-en vaatziekten. Het aandeel van hart en vaatziekten aan de totale sterfte was 24% voor mannen en 25% voor vrouwen. 

Een belangrijke verklaring waarom er meer vrouwen dan mannen overlijden aan de gevolgen van hart en vaatziekten is dat er meer vrouwen zijn in de oudere leeftijdsgroepen. 

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?

 – Vermoeidheid

 – Rusteloosheid

 – Misselijkheid en braken

 – Wazig zien

 – Hoofdpijn 

 – Kortademigheid 

Oorzaken hoge bloeddruk

 – Te zout eten

 – Overgewicht

 – Veel alcohol nuttigen

 – Roken

 – Diabetes

 – Anticonceptiepilgebruik

 – Veel drop nuttigen

 – Hoog cholesterol 

 – Bepaalde medicijnen 

wat is hoge bloeddruk

Wat te doen bij hoge bloeddruk?

Het aanpassen van je leefstijl is altijd nodig. Roken is met stip de grootste risicofactor als het gaat om hartaandoeningen en hypertensie. Ook je eetpatroon speelt een rol en dan met name te zout eten. Overgewicht is eveneens een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk en dus zul je daar iets aan moeten doen.   

Soms is dat niet voldoende om je bloeddruk te verlagen en kan je arts medicijnen voorschrijven om je bloeddruk te verlagen. 

Je arts wil eerst kijken wat jouw risico is op hart- en vaatziekten. Bij een hoog risico zijn vaak medicijnen nodig en bij een laag risico is het aanpassen van je leefstijl meestal voldoende. 

Een hoge bloeddruk geeft geen duidelijke klachten

Magnesium en hoge bloeddruk

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat extra magnesium middels supplementen je bloedvaten verwijd en je bloeddruk laat dalen. Een verhoogde magnesiumtoevoer leidt tot consequente vaatverwijding en heeft zodoende een gunstig effect bij hoge bloeddruk, maar ook bij kouwelijkheid door vaatvernauwing en vaatverkramping.

Een hoog magnesiumgehalte in het bloed blijkt verband te houden met een verbetering van de doorbloeding. Naast magnesium kan vitamine D ook helpen bij de verlaging van je bloeddruk. 

Tot slot

In dit artikel staat de vraag centraal: wat is hoge bloeddruk? Heb jij een hoge bloeddruk of ken je iemand in je directe omgeving die dit heeft? Hoe ben je erachter gekomen? En wat heb je gedaan om je bloeddruk te laten dalen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573024/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15692166/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299255/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24134861/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27402922/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4468246/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1547774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22318649/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22051430/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28724644/

Zhang X, Li Y, Del Gobbo LC et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. Hypertension. 2016 Aug;68(2):324-33) 

Hadjistavri LS, Sarafidis PA, [..], Lasaridis AN. Beneficial effects of oral magnesium supplementation on insulin sensitivity and serum lipid profile. Med Sci Monit 2010; 16(6):CR307-312 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *