Wat is gordelroos?

Gordelroos is een infectie dat huiduitslag veroorzaakt. Gordelroos is meerstal niet ernstig en komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar of mensen met een verzwakte weerstand. Wat is gordelroos? Wat zijn de symptomen van gordelroos? Is gordelroos besmettelijk? En wat kun je tegen gordelroos doen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Gordelroos cijfers:

Gordelroos komt meestal voor bij oudere mensen of mensen met een lagere weerstand. 
In 2015 gingen ongeveer 530 per 100.000 inwoners in Nederland naar de huisarts vanwege gordelroos. 
Jaarlijks worden ongeveer 375 patiënten met gordelroos opgenomen in een ziekenhuis in Nederland, deze patiënten zijn meestal 50 jaar of ouder (bron). 
wat is gordelroos

Wat is gordelroos?

We gaan de vraag beantwoorden die in dit artikel centraal staat: wat is gordelroos? Gordelroos is een infectie die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus, dit virus veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt , kan het gordelroos veroorzaken. 
De uiterlijke kenmerken van gordelroos zijn huiduitslag aan één kant van je lichaam. Ook kan de uitslag om de helft van je borstkast zitten als een soort gordel. Hier komt de naam gordelroos vandaan. . 

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven zoals bijvoorbeeld een ontsteking van de aangezichtszenuw. Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is besmettelijk! Het vocht uit de gordelroosblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad besmetten met waterpokken. Je bent besmettelijk twee dagen voor het doorbreken van het virus tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Als je nog nooit waterpokken hebt gehad is gordelroos dus erg besmettelijk! 

Wat kun je tegen gordelroos doen?

Je kan je vanaf vijftig jaar laten inenten tegen gordelroos. Wanneer je gevaccineerd wordt met het vaccin Zostavax dan is het risico op gordelroos gehalveerd en de kans op blijvende zenuwpijn neemt ook af. De kosten van deze vaccinatie zijn ongeveer 150 euro. De kans dat je twee keer gordelroos krijgt is bijna uitgesloten. Wanneer dit toch het geval is heeft dat te maken met een verminderde weerstand of een gestoorde afweer. Als je een slechte weerstand hebt dan is het raadzaam om extra vitamines A,B, C, D en E te nemen en mineralen als zink, calcium en magnesium

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Wat is gordelroos? Gordelroos is een infectie dat huiduitslag veroorzaakt en je krijgt het van het virus dat waterpokken veroorzaakt. Gordelroos is meestal niet ernstig en het komt het meest voor bij ouderen van boven de 50. Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk en je kunt iemand gemakkelijk besmetten.
Magnesium heeft een bijzondere werking op je immuunsysteem en verhoogt je weerstand. Bestel jouw magnesium pakket direct en ervaar de werking van een magnesium voeten- of ligbad met magnesium badkristallen.

Aanbevolen product

Over dit product

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor jou als nieuwe gebruiker.
Je bent nieuwsgierig naar de werking van een magnesium voetenbad of ligbad met badkristallen van MagnesiumOnly.  
Met dit pakket heb je ruim voldoende voor 6 voetenbaden of 2 ligbaden. 
Het pakket past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven.
MagnesiumOnly badkristallen bestaan uit magnesiumchloride in vaste vorm (47% concentratie).  

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. 
Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling.