wat is een normale bloeddruk
Expert: Jaap Gerrijts | 24 november 2022 | Leestijd: 7 minuten

Wat is een normale bloeddruk?

Wat is een normale bloeddruk? Je hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op je bloedvaten wat bloeddruk wordt genoemd. Die druk is nodig om het bloed rond te pompen om zo je organen en spieren te voorzien van zuurstof.

Is de druk in je bloedvaten te hoog dan loop je meer risico op hart- en vaatziekten. Is je bloeddruk te laag dan is dat vaak onschuldig.

 
 

Wat is een normale bloeddruk? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Wat is een normale bloeddruk?

Wist je dat je hart zo krachtig pompt dat het in één hele dag een tankwagen van 7000 liter met bloed kan vullen? Je hart is een enorm krachtige spier en enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Onderzoek heeft laten zien dat 1 op de 3 Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar last hebben van een te hoge bloeddruk. 

Verontrustend is dat men dat vaak zelf niet weet en dat kan op de lange termijn gezondheidsproblemen geven.

Als je een normale bloeddruk hebt dan zit de bovendruk rond de 120 en de onderdruk rond de 90. Als het iets lager is dan is dit niet erg. Wanneer de bovendruk hoger is dan 140 en de onderdruk hoger dan 90 dan spreekt men van een hoge bloeddruk. Bij een hoge bovendruk is de kans op hart- en vaatziekten groter dan bij een hoge onderdruk.

Deze getallen gelden voor iedere volwassene ook als je ouder dan 70 jaar bent.

In de meeste gevallen merk je niks van een te hoge bloeddruk. Bij gebruik van bloeddruk medicatie kunnen deze getallen afwijken en daarom zal je arts vertellen wat voor jou de juiste bloeddruk is.

Een hoge bloeddruk komt meestal pas voor na je 40ste en daarom kan het handig zijn om vanaf dat moment af en toe je bloeddruk te controleren.

 

 

”Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 2 in Nederland”

Wat bedoelen we met bloeddruk?

Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor 30% van alle sterfte in Nederland. Het staat op de tweede plaats van doodsoorzaken in Nederland en het is daarom een serieus onderwerp. Om je wat meer informatie over bloeddruk te geven gaan we de basisprincipes van bloeddruk bespreken.

Wat is bloeddruk?

Het is heel simpel, je meet namelijk twee dingen. Je meet het vermogen van het hart om samen te trekken en het vermogen van het hart om te ontspannen.

Bovendruk:

 • De contractiedruk, de systolische druk genoemd, moet 120 zijn

Onderdruk:

 • De diastolische druk moet 90 zijn. Dit is het vermogen van het hart om te ontspannen.

Als de diastolische druk hoog is dan trekt het hart van de persoon samen maar laat het niet genoeg los. Als de systolische druk te hoog is dan is er te veel contractie.

De systolische druk wordt gecontroleerd door het sympathisch zenuwstelsel. De diastolische druk wordt gecontroleerd door het parasympathisch zenuwstelsel.

De hartslag is het aantal keren dat het hart in de loop van een minuut zou moeten kloppen. Een normale polsslag ligt tussen de 60 en de 70. Hoe fitter de persoon is hoe meer de polsslag zou moeten dalen. Maar als de persoon overgewicht heeft en niet traint en de hartslag laag is dan betekent dit dat diegene een zwak hart heeft. Als het te hoog is dan verliezen ze de parasympathische controle.

 

 

”In Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte”

Hoge systolische bloeddruk

Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 heb je een hoge bloeddruk. Als je dit één keer meet dan zegt dit niet zoveel. Doe de meting daarom opnieuw. Je bloeddruk kan namelijk door spanning tijdelijk verhoogt zijn en het is daarom belangrijk om een paar keer per dag te meten terwijl je rustig zit. Praat en beweeg niet tijdens het meten want ook dit kan de bloeddruk negatief beïnvloeden.

Blijft je bovendruk boven de 140? Meet dan een week lang elke ochtend en avond je bloeddruk. Blijft je bloeddruk hoog? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe zit dat precies met hoge systolische bloeddruk en wat zijn de verschillende oorzaken van hoge systolische bloeddruk?

Oorzaken van hoge systolische bloeddruk:

 • Bloedarmoede

 • Hyperthyreoïdie

 • Suikerziekte

 • Hoge cortisol

 • Overgewicht

 • Roken

 • Hart- en vaatziekte

 • Slechte voeding

 • Weinig lichaamsbeweging

Wanneer het lichaam voor een langere periode teveel cortisol aanmaakt dan kan dit zonder dat men het door heeft een hoge bloeddruk veroorzaken.

Hoge cortisol veroorzaakt aanzienlijke natriumretentie en zorgt voor aanzienlijke kalium onderdrukking. Elke keer dat het lichaam kalium onderdrukt dan kun je alleen daarvan al een hoge bloeddruk krijgen. Hoge cortisol kan ook het sympathische zenuwstelsel aantasten. Hoog cortisol kan ook de onderdrukking van stikstofmonoxide veroorzaken. Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten te ontspannen en hoge bloeddruk verlagen. 

Enkele manieren om meer stikstofmonoxide in het lichaam te krijgen:

Bieten

Knoflook 

Vlees 

Donkergroene bladgroenten 

 

Hier zijn een paar dingen die je kunt proberen bij hoge cortisol:

1) Neem meer vitamine D, minstens 20.000 IE met 200 microgram vitamine K2

2) Eet meer voedsel wat kalium bevat

Een kaliumtekort kan een hoge hartslag veroorzaken. Enkele oorzaken van een kaliumtekort zijn:

 • Onvoldoende kalium in de voeding, je hebt minimaal 7 kopjes groente per dag nodig

 • Te veel suiker of geraffineerde koolhydraten consumeren want suiker put kalium uit

Wat veroorzaakt een lage bloeddruk?

Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee loop je het minste risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60.

Een lage bloeddruk kan veel problemen veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je je duizelig voelt of gewoon niet jezelf bent.

Wat kan een lage bloeddruk veroorzaken?

1) Posturale hypotensie (POTS) – Dit is een probleem van lage vitamine B1 of bijniervermoeidheid. Symptomen van POTS zijn duizeligheid bij het opstaan.

2) Uitdroging – Te veel lichaamsbeweging of braken, diarree en diuretica kunnen uitdroging en lage bloeddruk veroorzaken.

3) Laag zoutgehalte – Als je natriumgehalte laag is dan kan het lichaam niet de juiste hoeveelheid vocht vasthouden. Dit kan ook een lage bloeddruk veroorzaken.

4) Addison – Dit is een aandoening waarbij de bijnieren niet goed werken. Dit kan natriumtekort en lage bloeddruk veroorzaken.

5) Geneesmiddelen – Diuretica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en antidepressiva kunnen als bijwerking een lage bloeddruk veroorzaken.

6) Laag vitamine B12 of laag foliumzuur  – Lage gehaltes in één van deze voedingsstoffen kan bloedarmoede en lage bloeddruk veroorzaken.

7) Postprandiaal oftewel na de maaltijd – Het consumeren van een maaltijd kan ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt als gevolg van een zwakte in het autonome zenuwstelsel.

8) Hartzwakte – Een hartaandoening kan de oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Hartaandoeningen kunnen ook hoge bloeddruk veroorzaken.

9) Bloedarmoede – Mensen met bloedarmoede hebben vaak last van lage bloeddruk.

Bloeddruk verlagen met hibiscus thee?

Het is belangrijk om de oorzaak van hoge bloeddruk te achterhalen en dat probleem op te lossen. Maar ondertussen is hibiscusthee een fantastische natuurlijke remedie tegen hoge bloeddruk die vrijwel geen bijwerkingen heeft.

Verschillende onderzoeken naar hibiscusthee hebben aanzienlijk bloeddrukverlagende effecten gemeld bij zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Sommige onderzoeken suggereren dat het bijna net zo effectief of net zo effectief kan zijn als bepaalde bloeddrukmedicatie.

Hibiscusthee kan een licht diuretisch effect hebben maar het vermindert het kalium niet. Het kan ook helpen bij het verlagen van triglyceriden en LDL-cholesterol in je bloed.

Hoe werkt dit precies?

De pigmenten in hibiscusbloemen zijn samengesteld uit een bepaalde fytonutriënt die werkt als een natuurlijke ACE-remmer. Veel verschillende bloeddrukmedicatie zijn ACE-remmers.

Probeer ongeveer zes weken hibiscusthee te drinken om het volledige effect te zien. Je kunt je daarnaast ook concentreren op het verhogen van de vitamine D- en kaliumspiegels waar we het al eerder over hebben gehad. Zorg er wel voor dat je de arts informeert voordat je hibiscusthee gaat drinken als je een diureticum gebruikt.

Andere voordelen van hibiscusthee:

 • Studies suggereren dat het maagkanker tot 52% kan helpen remmen

 • Studies hebben aangetoond dat de fytonutriënten in hibiscusthee antimicrobiële eigenschappen hebben die even effectief kunnen zijn als bepaalde antibiotica en zelfs effectiever is dan penicilline

 • Een studie toonde aan dat het je kan helpen het vet op je lever te verminderen

 

 

”Noten, vette vis en groene bladgroenten horen tot de basis van gezonde voeding”

6 tips bij een hoge bloeddruk

Om je uit te leggen wat de waardes zijn hebben we ze hier nog even voor je op een rij gezet. 

Systolisch = samentrekking van het hart

Diastolisch = ontspanning van het hart

Bloeddruk grafiek

Extreem hoog – Meer dan 180 (systolisch) / groter dan 110 (diastolisch)

Matig verhoogd – 160 – 180 (systolisch) / 100 – 110 (diastolisch)

Licht verhoogd – 135 – 160 (systolisch) / 85-100 (diastolisch)

Normaal – 100 – 135 (systolisch) / 60 – 85 (diastolisch)

Laag – < 100 (systolisch) / < 60 (diastolisch)

De meeste mensen die last hebben van een hoge bloeddruk die kunnen naast het gebruik van medicatie ook andere middelen gebruiken om hierdoor de bloeddruk en de gezondheid onder controle te krijgen. Deze middelen zijn geen vervanging voor medicatie maar kunnen bijdragen aan een gezondere hart- en bloedvaten.

6 tips om de bloeddruk te verlagen

1) Intermitterend vasten – Dit is van vitaal belang om ontstekingen in de slagaders te verminderen. Eet hierbij slechts enkele uren per dag en de rest van de 18 uur niet

2) Verlaag het stresshormoon cortisol 

3) Verhoog vitamine D3 – D3 zit veel in vis. Een goed natuurlijk supplement is levertraan

4) Verhoog vitamine K2 – K2 helpt overtollige hoeveelheden calcium uit de bloedvaten te verwijderen. K2 zit veel in orgaanvlees, vlees, boter, eieren en andere dierlijke producten

5) Verhoog kalium – Een van de belangrijkste functies van kalium is het vermogen om een fysiologische kalmeringsmiddel te zijn om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Kalium zit in groene bladgroenten en peulvruchten

6) Verhoog magnesium – Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat het spierstelsel gespannen raakt. Magnesium zit veel in noten, zaden, groene bladgroenten en cacao

 

Tips:

1) Meet je bloeddruk meerdere keren op een dag voor een juiste meting

2) Kalium, magnesium, vitamine D3, vitamine K2 en omega 3 vetzuren zijn goed voor de hart- en bloedvaten

3) Vermijd suiker, roken, transvetten en stress. Eet gezond en beweeg dagelijks minimaal een uur zodat je hart- en bloedvaten gezond blijven

4) Twijfel je of je bloeddruk in orde is maak dan een afspraak met de huisarts. Overleg altijd met de arts als je wilt stoppen of minderen met medicatie

Tot slot

Wat is een normale bloeddruk stond centraal in dit artikel. Laat jij jaarlijks je bloeddruk meten bij de huisarts? Zijn je waarden over het algemeen goed? En wat doe je zelf om gezond te blijven? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Waar zit omega 3 in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *