wat is een burn out
18 september 2022 * Update
Leestijd: 7 minuten

Wat is een burn out?

Wat is een burn out? Het leven kan ineens veel zwaarder zijn als je privé problemen ervaart. Als dit meer van je vraagt dan je aankunt raak je overbelast. Je verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt. Je krijgt allerlei klachten waardoor je je dagelijkse bezigheden niet goed meer kunt doen. Dit wordt overspanning genoemd en als het langer dan een half jaar duurt noem je het een burn out. 

Wat is een burn out? In dit uitgebreide artikel leggen we het allemaal uit. Lees je mee?!

Wat is een burn out?

Als je langdurig last hebt van stress en je lichaam kan zich hiervan niet herstellen dan kun je een burn-out krijgen. Je reserves zijn op en je lichaam en geest zijn uitgeput. Een burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn en geen energie en motivatie meer te hebben voor de dagelijkse bezigheden. 

Als reactie op een burn out kun je lichamelijke klachten krijgen zoals: hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen of maag en darmklachten.

Wat zijn de symptomen van een burn out?

Wanneer je een burn out hebt heb je al een een half jaar last van de volgende drie zaken:

 – 1: Je hebt meer dan 3 spanningsklachten zoals; moeheid, onrustig slapen, gejaagd gevoel of piekeren. 

 – 2: Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in je leven niet meer aankunt. Je raakt het overzicht kwijt.

 – 3: Het lukt niet meer om je gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen zoals je werk. 

Burn out cijfers

Jaarlijks ervaart 17% van de Nederlandse beroepsbevolking burn-out klachten en symptomen.

Dat betekend dat ongeveer 1,3 miljoen werkenden burn-out gerelateerde klachten hebben. 

69% van alle studenten geeft aan veel stress en druk te ervaren. 25%  van de studenten geeft aan burn-out klachten te ervaren. 

Schokkend is dat 82% van de jongeren door Covid-19 tegen een burn-out aan zit. 

wat is een burn-out

Oorzaak burn out

Nu we weten wat een burn-out is en wat de symptomen zijn is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van een burn-out. De basis van een burn-out ligt in het feit dat je te lang te veel spanning of stress hebt. Op één of andere manier lukt het niet om met de spanning om te gaan. 

Natuurlijk hoort spanning bij het leven en een beetje spanning is soms ook prettig en het maakt je alert. Maar het gaat onprettig voelen als die spanning veel te lang duurt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 – Je wilt teveel tegelijk

 – Er wordt al een lange tijd teveel van je gevraagd op je werk

 – Je hebt geldschulden of relatieproblemen

 – Je ervaart weinig steun vanuit je directe omgeving 

 

Dit alles geeft extra spanning en als het niet lukt om iets aan de situatie te veranderen dan raak je al snel overspannen. Je verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt. Lukt het niet meer om de ‘gewone’ dingen te blijven doen zoals op je werk of thuis en dit houdt te lang aan dan kun je uiteindelijk een burn-out krijgen. 

 

Er zijn een aantal zaken die extra spanning kunnen geven, dit zijn:

 – Gebeurtenissen:  een ernstige ziekte, verhuizen, een nieuwe baan, een kind krijgen of trouwen

 – Verplichtingen: zorg voor de kinderen, je werk, een opleiding, zorgen voor een ziek persoon

 – Problemen: met je werkgever of familielid, je gezondheid, werk, inkomen of wonen 

Problemen kosten altijd de meeste inspanning en daarmee de meeste energie omdat je probeert je problemen op te lossen, ze te vermijden of ermee om te gaan. Wanneer je langdurig problemen hebt en geen overzicht meer hebt over mogelijke oplossingen raak je al snel overspannen. Als dit te lang duurt volgt een burn-out. 

Hoe herstel je van een burn-out?

Het is belangrijk om je dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk te blijven doen of zo snel mogelijk weer op te pakken. Door actief te blijven herstel je het beste van een burn-out. Daarnaast is het belangrijk om actief naar oplossingen te zoeken en dat doe je in drie fasen: 

– 1: Begrijp en accepteer dat je een burn-out hebt want pas dan kun je ontspannen.

 -2: Zet je problemen op papier en bedenk oplossingen.

 -3: Tot slot voer je de oplossingen uit. Zo los je de problemen op en krijg je weer grip op je leven. 

Herstellen van een burn-out doe je het beste door zo goed mogelijk met spanning en stress om te gaan. Dat is namelijk de basis om te herstellen van een burn-out. Wel is het zo dat het herstel niet voor iedereen even snel verloopt.

Begeleiding en behandeling van een burn out

Meestal krijg je hulp van je huisarts die je kan doorverwijzen naar een praktijkondersteuner van de GGZ en in enkele gevallen kan het nodig zijn om doorverwezen te worden naar een psycholoog. De behandeling richt zich vaak op de manier hoe je met spanning omgaat en hoe je de problemen kunt oplossen. 

Het is belangrijk dat je weer in balans komt en dit kan middels ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Ook kan een assertiviteitstraining helpen om beter te leren communiceren. 

Medicijnen helpen niet om te genezen van een burn-out. Bewegen is wel een goed medicijn omdat je op deze manier meer energie krijgt. Je lichaam maakt tijdens het sporten veel endorfines aan wat helpt tegen spanning en stress. 

Tijdens een burn-out staat je lichaam onder constante spanning en stress. Extra vitamines en mineralen zijn nodig om je lichaam te ondersteunen bij het herstel. Wist je dat stress een enorme ‘magnesiumslurper’ is? Je verbruikt in stressvolle situaties wel tot vier keer méér magnesium. Als je dit niet aanvult loop je al snel tegen een magnesiumtekort aan wat weer allerlei vervelende gezondheidsklachten met zich meebrengt. . 

Vitamine B6 en B12 zorgen voor een lager cortisolgehalte. Dit is een stresshormoon waar je dik van kunt worden. Je lichaam slaat lichaamsvet op rond de buik wat weer gevaarlijk is voor je gezondheid. 

Magnesium en burn-out

Zoals we al eerder schreven gaat er veel magnesium verloren als je een burn-out hebt. Je plast gemiddeld vier keer zoveel magnesium uit in stressvolle situaties en als je dit niet aanvult kom je in een visuele cirkel terecht.

Als je onvoldoende magnesium binnen krijgt kan je lichaam minder energie aanmaken waardoor je meer stress ervaart. 

Het is daarom belangrijk om je magnesiumniveau in balans te houden. 

wat is een burn-out

Tot slot

Wat is een burn out stond centraal in dit artikel. Heb jij last van langdurige spanning of stress? Weet je de oorzaak hiervan? Zoek je hulp om dit probleem op te lossen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook:

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *